ubuntu server δεν «βλέπει» router μέσω switch

Ξεκίνησε από διδάσκων αει διδασκόμενος, 18 Οκτ 2016, 10:42:14 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

διδάσκων αει διδασκόμενος

Κατ' αρχήν τις ευχαριστίες μου στην ομάδα του ubuntu ltsp. Σας έχω σκεφτεί όλους με ευγνωμοσύνη σε διάφορα στάδια λειτουργίας του εργαστηρίου μου. Έχω ένα παλιό εργαστήριο και υιοθέτησα τη λύση ubuntu 12.04 ltsp από τον Νοέμβρη του 13. Εγκατέστησα τον server μόνος μου και πήραμε και ένα TP-LINK χιλιάρι switch. Το εργαστήριο πήρε νέα ζωή και μας υπηρέτησε κοντά τρία ακόμη χρόνια.

Ξαφνικά (το τονίζω) την περασμένη Παρασκευή ο server δεν βλέπει router. Δεν παίρνει IP και φυσικά δεν μπουτάρουν οι clients. Επικοινωνώ με ΠΣΔ δεν υπάρχει πρόβλημα από εκεί. Φταίει το switch (χιλιάρι τριών μόλις χρονών); Βάζω το καλώδιο του server κατευθείαν στο router. Δεν βλέπει τίποτα. Μπουτάρω windows xp πάλι δεν παίρνει IP. Φταίει η κάρτα δικτύου; Σημειώνω ότι είναι όλες οι κάρτες ενσωματωμένες στις μητρικές. Οπότε αντί να αλλάξω κάρτες μεταφέρω το δίσκο (το βουνό και ο Μωάμεθ αν έχετε ακούσει). Βάζω τον δίσκο του server σε άλλο μηχάνημα και πάλι δεν παίρνει IP. Ωστόσο μπουτάροντας windows xp δεν υπάρχει πρόβλημα. Βλέπει τα πάντα και παίρνει την IP του ΠΣΔ 10.χ.ψ.τάδε. Πως γίνεται να βλέπει router με windows και να μην το βλέπει με ubuntu; Είναι βασικό να καταλάβω αν φταίει το switch, η κάρτα του δικτύου ή όπως φοβάμαι είναι κάποιο bug του ubuntu (ή πάντως κάτι που προκλήθηκε από ενημέρωση του ubuntu). Τελικά ξαναβάζω το δίσκο στο server και το συνδέω κατευθείαν στο router. Θαύμα παίρνει IP (τώρα δεν φταίει η κάρτα δικτύου;). Φυσικά μόλις το συνδέσω σε ένα κατοστάρι hub που έχουμε (υποθέτοντας ότι το χιλιάρι είναι προβληματικό) δεν βλέπει τίποτε παρόλο που ένα σωρό κόσμος (γραφείο διευθυντή, γραφείο καθηγητών, διαδραστικοί πίνακες) που τρέχει windows δεν έχει πρόβλημα με το ίδιο ακριβώς hub. Παράξενα πράγματα και δεν ξέρω τι να υποθέσω. Δεν έχω πρόβλημα να παραδεχτώ λάθος στην εγκατάσταση αλλά τρία χρόνια μετά φάνηκε;

Θα προσθέσω ότι το τελευταίο διάστημα έχω δημιουργήσει μια σύνδεση με χειροκίνητα ορισμένη IP για τον server 192.168.67.1 για να αξιοποιήσω τον ενσωματωμένο DHCP server (εδώ στο steki το έμαθα). Φυσικά δεν υπάρχει internet έτσι αλλά τουλάχιστον μπουτάρουν οι clients και έχω εργαστήριο να κάνω μάθημα. Αυτή τη λύση έχω χρησιμοποιήσει τελευταία. Την εφάρμοσα και σήμερα και οι clients μπούταραν κανονικά μέσω του γιγάμπιτου. Άρα ούτε το υποτιθέμενο προβληματικό γιγάμπιτο φταίει. Αυτή όμως είναι προσωρινή λύση.

Ιδού η τοπολογία μου:

server(ubuntu) ----- gigabit switch -------clients(fat)
                                         |
                                         |
                                         |
                                         |
                              router (ZTE) ------  hub ----- (διευθυντής, καθηγητές, διαδραστικοί κλπ όλοι windows)

Ανακεφαλαιώνω:

1)μπουτάρω ubuntu στον server και μέσω switch δεν «βλέπει» router
2)μπουτάρω windows στον server και μέσω switch «βλέπει» router
3)μπουτάρω ubuntu συνδέοντας απευθείας server-router και τελικά (αφού μου βγάλει την ψυχή) «βλέπει» router

Τελικά όλα γίνονται εκτός από να παίρνω IP μέσω switch στον ubuntu server (όπως μέχρι την Πέμπτη το μεσημέρι) και φυσικά είναι ασταθές (κάνω το σταυρό μου κάθε πρωί)

Έχει κανείς συνάδελφος ιδέα; (τον/την ευχαριστώ εκ των προτέρων)

apapakL

Έχω αντιμετωπίσει παρόμοια περίπτωση με τέτοιο router (zte): zte τριετίας και βάλε άρχισε  να ζεσταίνεται και να κολλάει η υπηρεσία dhcp .... Αλλοτε δούλευε και άλλοτε οχι... Τελικά δηλωθηκε μέσω ΠΣΔ ως βλάβη, αντικαταστάθηκε και όλα καλά.

Οπότε κοίτα για υψηλή θερμοκρασία ή/και αλλοιώσεις λόγω αυτής στο router...

ilias_s

Τι εννοείς "αφού μου βγάλει την ψυχή"? Έκανες κάτι για να το δεί? Μία το βλέπει και μία όχι?

Το switch μάλλον δεν έχει θέμα (αλλιώς δε θα έβλεπες το router και απ' τα windows). Εάν υποψιάζεσαι κάποιο πρόσφατο-περιέργο bug του ubuntu δοκίμασε να εκκινήσεις με το liveCD. Θα πρέπει να μπορείς να δεις το router.

Πάντως δεν είδα να αμφιβάλεις για το router, αν και αυτά του ΟΤΕ μπορούν να έχουν πολύ περίεργες συμπεριφορές (πχ στο δικό μου (εφεδρικό) ZTE το DHCP δουλέυει μόνο σε ενσύρματες συνδέσεις... σε ασύρματες δε δίνει ποτέ IP και αυτό από την 1η μέρα και με τα factory defaults... άντε τώρα να το εξηγήσεις αυτό!).

Πάντως τσέκαρε και τα ports των router και switch... έχω ένα παλιό switch που κάνει περίεργα μόνο σε 2 από τα 6 ports!

alkisg

"διδάσκων αει διδασκόμενος", το πιο συχνό πρόβλημα με τους routers, ειδικά σε σχολεία που κάπου έχουν και wireless, είναι ότι εξαντλούνται οι διαθέσιμες IP.
Οι διαθέσιμες IP είναι από 10.x.y.128 ως 10.x.y.254, δηλαδή 127. Το default lease time είναι 30 μέρες.
Έτσι αν 100 κινητά κάποτε πήραν IP από τον router μέσα στον τελευταίο μήνα, έχουμε πρόβλημα, δεν μένουν αρκετές ελεύθερες για τους σταθερούς Η/Υ του σχολείου.

Και στα Windows γιατί να βλέπει; Επειδή στα Windows έχει παλιότερο lease το οποίο ισχύει ακόμα για σχεδόν ένα μήνα, άρα χρησιμοποιεί την προηγούμενη IP, ενώ στο Ubuntu παίρνει καινούργια. Αυτό παρεμπιπτόντως σημαίνει ότι οι dual boot υπολογιστές μπορεί να χρειάζονται 2 DHCP leases ο καθένας, επιβαρύνοντας περισσότερο την κατάσταση.

Πιθανές ενέργειες, άλλες επικαλυπτόμενες και άλλες ανεξάρτητες:
1) Άνοιξε τα sch-scripts και κάνε το βήμα Ρύθμισης τοπικού δικτύου. Θα σου προτείνει στατική IP στο .10, οπότε πάτα ναι και θα είναι ΟΚ ο server.
2) Πες στο ΠΣΔ να μπει στον router σου και να δώσει την εντολή show ip dhcp binding. Με αυτόν τον τρόπο θα βεβαιωθείς αν είναι ή όχι θέμα leases.
3) Αν είναι όντως θέμα leases, τότε πες τους να μικρύνουν το lease time σε 48 ώρες. και αν έχετε και ασύρματο, καλύτερα να το βάλετε σε ξεχωριστό subnet.
4) Βγάλε όλο το rack από την μπρίζα για λίγο, ώστε να μηδενιστούν τα DHCP leases. Αυτό βοηθάει επίσης και σε μερικές άλλες περιπτώσεις όπου έχει κολλήσει το switch ή ο router.

διδάσκων αει διδασκόμενος

Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση. Στην πραγματικότητα η απόκρισή σας ήταν ταχύτερη από help desk ιδιωτικών ή δημοσίων φορέων. Την είδα το πρωι στο σχολείο αλλά μόλις τώρα μπορώ να γράψω με άνεση. Απαντώ γενικά και στον καθένα ξεχωριστά.

Γενικά: Χθες το μεσημέρι εκμεταλλεύτηκα την πρόσβαση που εξασφάλισα για να ενημερώσω πλήρως τον server. Στην συνέχεια αποσύνδεσα πλήρως το switch (και από την πρίζα) και το άφησα να κρυώσει ως σήμερα το πρωί. Το ξανασύνδεσα το πρωί σήμερα και παίζουν όλα όπως πριν και για όλη τη μέρα (και είχα σχεδόν πλήρες μάθημα σήμερα). Αύριο δεν ξέρω. Θα το παρακολουθώ.

Σχετικά με τις ερωτήσεις σας:
Αγαπητέ apapakL: Ακολουθώ πιστά την συμβουλή σου και φροντίζω να διατηρώ τον εξοπλισμό μου όσο πιο «κρύο» γίνεται. Αυτό άλλωστε μου έφερε τη σκέψη να «κρυώσω» και το switch. Παρατήρησα ότι και την περασμένη Παρασκευή όταν το έβγαλα για λίγο από την πρίζα επανήλθε. Το σαββατοκύριακο όμως έμεινε σε λειτουργία στο ικρίωμα και Δευτέρα-Τρίτη αντιμετώπισα τα προβλήματα που περιγράφω. Τώρα άλλαξα (όσο μου επιτρέπει το δάσος των καλωδίων) την θέση του μήπως και αερίζεται περισσότερο. Η πορεία θα δείξει.

Αγαπητέ ilias_s: Είμαι βέβαιος ότι δεν έφταιγε το router γιατί ήταν το πρώτο που τσέκαρα. Πέρα από τηλεφωνήματα στο ΠΣΔ, είδα ότι όλες οι μηχανές που ήταν επάνω στο router έπαιρναν κανονικά IP και είχαν πρόσβαση όλο αυτό το διάστημα. «Ψυχοβγάλσιμο» εννοώ την διαδικασία κατά την οποία βγάζεις τον δίσκο και τον πας σε άλλο μηχάνημα (για να δεις τι γίνεται με άλλη κάρτα δικτύου), μπουτάρεις windows από άλλο δίσκο (όχι dual boot και συγγνώμη που δεν το διευκρίνησα, έτσι όπως το έγραψα προκάλεσα σύγχυση), αλλάζεις μέχρι και τα καλώδια (μήπως φταίει αυτό) και καταλήγεις όταν επανατοποθετήσεις το δίσκο στο κουτί του server και βάλεις πίσω και το καλώδιό «του» να λειτουργεί κανονικά. Στο ερώτημά σου αν έκανα κάτι άλλο (π.χ. αλλαγές ρυθμίσεων) η απάντηση είναι όχι. Την Παρασκευή πάντως συνέβαινε αυτό που λες «μια το έβλεπε μια όχι». Από Δευτέρα τίποτε. Τρίτη μεσημέρι είδε το router (απευθείας) και σήμερα OK.

Αγαπητέ alkisg: Διάβασα με προσοχή τις οδηγίες σου και τις κατέγραψα. Ο δίσκος του σέρβερ είναι «καθαρός» (όχι dual boot). Κάποιοι συνάδελφοι μπαίνουν wireless από access point στο γραφείο καθηγητών. Στο σχήμα που σας έγραψα το access point είναι μετά το hub στον «υπόλοιπο κόσμο». Τώρα δεν θα κάνω τίποτε γιατί είμαι της λογικής: «ότι παίζει δεν το πειράζουμε». Αν ξαναπαρουσιαστεί όμως θα τις ακολουθήσω και θα επανέλθω για να ενημερώσω. Ελπίζω να μην χρειαστεί. Πιθανόν να πρέπει να βάλω τον «υπόλοιπο κόσμο» σε ξεχωριστό subnet. Ομολογώ πάντως ότι δεν είχα σκεφτεί καν το ενδεχόμενο που αναφέρεις (DHCP leases). Ταιριάζει πάντως με τα παράξενα που συνέβησαν. Διδάσκομαι (από συναδέλφους) αεί διδάσκων (μαθητές).

προς το παρόν τις θερμότερες ευχαριστίες μου για τη γρήγορη απόκριση και τις καλύτερες ευχές μου

ilias_s

@διδάσκων αει διδασκόμενος :

Καταλαβαίνω την ταλαιπωρία σου. Σχετικά με την υποψία ότι μπορεί να φταίει η θερμοκρασία του δικτυακού εξοπλισμού... Ναι υπάρχει αυτό το πρόβλημα σε αρκετά μηχανήματα (και όχι μόνο σε routers ή switches).

Εγώ στο εργαστήριό μου έχω έναν CISCO 800άρι το οποίο παίζει αλλά μετά από 5-7 ημέρες συνεχούς λειτουργίας "κολλάει" και αν το κλείσω και το ανοίξω όλα δουλεύουν μία χαρά. Από το helpdesk του ΠΣΔ είπαν πως υπάρχει αυτό το bug και εμφανίζεται σε κάποια αυτής της σειράς και πιθανώς να φταίει και η θερμοκρασία. Φυσικά αντικατάσταση δεν παίζει και επειδή λυπάμαι να βγάλω off το CISCO βρήκα μία κάπως "κομπογιαννίτικη" λύση (μπορεί να κάνει και σε σένα τουλάχιστον προσωρινά).

Με έναν απλό αναλογικό χρονοδιακόπτη πρίζας (των 12€) κλείνω τον router αυτόματα, κάθε βράδυ, για 15λεπτά. Έτσι έχω το κεφάλι μου ήσυχο και δεν χρειάζεται καν να βάλω χέρι, οπότε έστω και αν λείψω μία μέρα όλα παίζουν μία χαρά! Περιττό να σου πω τι γινόταν παλιότερα έτσι και κόλλαγε ο router και δεν είχαν οι δ/ντες και τα γραφεία internet... ειδκά αν είχα φύγει ή ήμουν άρρωστος!

alkisg

ilias_s, μήπως έχετε κι εσείς wireless κάπου στο σχολείο;

διδάσκων αει διδασκόμενος

Καλή η ιδέα του Ηλία. Θα την έχω υπόψη μου. Έτσι κι αλλιώς πρέπει να γίνει ανανέωση εξοπλισμού φέτος γιατί αν είναι να πάμε σε ubuntu 16.04 την άνοιξη, το παρόν εργαστήριο μας τελείωσε. Πάντως εκκινώντας από τις οδηγίες του Άλκη σκέφτηκα μια θεωρία όχι για το τι μπορεί να συνέβη την Παρασκευή αλλά τι μπορεί να επέτεινε το πρόβλημα Δευτέρα και Τρίτη. Επειδή η αρχική μου υποψία στράφηκε στο router και επειδή καιγόμουν να κάνω μάθημα χωρίς πολλή σκέψη έδωσα χειροκίνητα την διεύθυνση 192.168.67.1 στον server για να μπουτάρουν οι clients. Αυτοί μπούταραν αλλά δεν μου πέρασε η ιδέα ότι (όπως και ξέρω ότι συνέβαινε εκ των υστέρων) ο DHCP server του router έπαιζε ακόμη και δεν αποσύνδεσα τα καλώδια (γκάφα). Το αποτέλεσμα ήταν ότι άθελά μου έβαλα να καυγαδίζουν οι DHCP servers και ναι μεν οι clients μπούταραν υπάκουα, ο router έκανε μουτράκια και δεν ξανάδωσε IP. Αυτό πιθανόν να εξηγεί γιατί τα windows (από άλλο μηχάνημα) πήραν IP και στη συνέχεια πήραν και στου server (αλλά με άλλο δίσκο πάλι windows). Όταν πλέον τα ξανάβαλα όλα στη θέση τους και μπούταρα ubuntu, εννοείται δεν κάλεσα τον DHCP server του ubuntu server και ο καυγάς τελείωσε. Αυτό όμως δεν εξηγεί την αστάθεια του συστήματος την Παρασκευή (που άρχισαν όλα) αλλά μόνο πως επιτάθηκε. Επιπλέον δεν εξηγεί γιατί όταν τελικά ξαναπήρε IP από το router επέμενε να μην παίρνει μέσω hub (το switch το είχα να κρυώνει). Ίσως πάλι να έπεσα σε προβληματική port γιατί το hub είναι δεκαπενταετές (πάει λύκειο) σε αντίθεση με το switch που είναι μωρό ακόμη (τριών ετών).

Στα σοβαρά τώρα είχα διαβάσει (2013) στον οδηγό εγκατάστασης και ήμουν ενήμερος της πρότασης να δίνουμε χειροκίνητα την διεύθυνση 10.χ.ψ.10 στον server αλλά ομολογώ ότι δεν εκτίμησα την ανάγκη. Τι θα πάθουμε δηλαδή αν αφήσουμε το router να μας δώσει ότι IP θέλει. Τώρα το βλέπω αλλιώς και την σέταρα ήδη. Επίσης να μην ξεχάσω, Άλκη το ΠΣΔ δεν μου επιτρέπει να έχω δύο subnets κάτω από το ίδιο router.

Αυτά, ευχαριστώ και πάλι

ilias_s

Παράθεση από: alkisg στις 20 Οκτ 2016, 02:35:57 ΜΜ
ilias_s, μήπως έχετε κι εσείς wireless κάπου στο σχολείο;

Ναι, υπάρχει wireless access point και αυτό που έγραψες κάπου για το lease time με έβαλε ήδη σε σκέψεις!

Από προχθές όμως έχω συνδέσει το wireless σε άλλο router (του συστεγαζόμενου γ/σίου που εδώ και μερικά χρόνια δεν έχει λειτουργικό εργαστήριο). Θα παρακολουθήσω την συμπεριφόρα του άλλου router (είναι ίδιο CISCO 800άρι και δεν κολλάει) και θα κινηθώ ανάλογα. Θα δω πως θα ανταποκριθεί και το δικό μου στο εργαστήριο χωρίς να κάνω reset.

alkisg

Πάντως δεν χρειάζονται και πολλές δοκιμές, όταν γίνει, κάνουμε login στον router, δίνουμε "show ip dhcp binding", και βλέπουμε τη λίστα με τα leases και το αν έχουν εξαντληθεί ή όχι.

Δηλαδή με μία εντολή γίνεται εντελώς ξεκάθαρη διάγνωση.

alkisg

Παράθεση από: διδάσκων αει διδασκόμενος στις 20 Οκτ 2016, 05:39:40 ΜΜ
Επίσης να μην ξεχάσω, Άλκη το ΠΣΔ δεν μου επιτρέπει να έχω δύο subnets κάτω από το ίδιο router.

Εγώ εννοώ το σχολείο να είναι στο 10.x.y.z και το wireless στο 192.168.y.z. Έτσι δεν θα υπάρχει πρόβλημα με τις διευθύνσεις IP του τοπικού δικτύου.
Δεν νομίζω κανείς τεχνικός του ΠΣΔ να λέει ότι αυτό είναι κακή ιδέα.
Για το ποιος θα αναλάβει να δώσει IP στο 192.168.*, υπάρχουν ένα σωρό λύσεις, και software (π.χ. μια ασύρματη κάρτα στον LTSP server στο 192.168.67.1 όπου και κάνει ΝΑΤ) αλλά και hardware (π.χ. δεύτερος router, ακόμα και από αυτούς που μας έχουν ξεμείνει στα σπίτια).

διδάσκων αει διδασκόμενος

Παράθεση από: alkisg στις 21 Οκτ 2016, 12:51:13 ΠΜ
(π.χ. μια ασύρματη κάρτα στον LTSP server στο 192.168.67.1 όπου και κάνει ΝΑΤ) αλλά και hardware (π.χ. δεύτερος router, ακόμα και από αυτούς που μας έχουν ξεμείνει στα σπίτια).

Ασύρματη κάρτα στον ltsp server στο 192.168.67.1 και συνεργασία με τον υπάρχοντα router (που μοιράζει IP 10.x.y.z) σημαίνει ότι αυτά που έγραψα περί καυγά (conflict) των DHCP servers είναι εσφαλμένα. Κάτι μου διαφεύγει.

Όσο για δεύτερο router το ΠΣΔ δεν έχει διαφωνία. Είπαν όχι δεύτερο subnet κάτω από το ΙΔΙΟ router.

Ο ΠΛΗΝΕΤ μου πρότεινε να πάρουμε ένα παλιό μηχάνημα και να το κάνουμε DHCP server. Θα μπορούσαμε να το βάλουμε «πίσω» από το access point και να βάζει τους ασύρματους σε άλλο subnet; (αυτό θα μου άρεσε περισσότερο)

alkisg

Τα sch-scripts αυτόματα ρυθμίζουν 2 DHCP servers στον LTSP server.
Ο πρώτος είναι proxy (βοηθητικός, δεν δίνει IP) DHCP server στο υποδίκτυο 10.x.y.z. Αυτόν τον χρησιμοποιούν σχεδόν όλα τα σχολεία.
Ο δεύτερος είναι πραγματικός DHCP server στο υποδίκτυο 192.168.67.x. Αυτόν τον χρησιμοποιούν μόνο τα σχολεία που έχουν 2 κάρτες δικτύου στον LTSP server, και η δεύτερη είναι συνδεδεμένη σε απομονωμένο switch με LTSP clients. Το μόνο που χρειάζεται για να ενεργοποιηθεί είναι να βάλουμε σταθερή IP=192.168.67.1 στην δεύτερη αυτή κάρτα.

Σ' αυτήν την περίπτωση δεν υπάρχουν συγκρούσεις γιατί ο router (=πρώτος DHCP server) είναι σε ξεχωριστό υποδίκτυο με την δεύτερη κάρτα του LTSP server (=δεύτερος DHCP server).
Η επικοινωνία μεταξύ των δύο υποδικτύων γίνεται μόνο διαμέσου των δύο καρτών του LTSP server, με Network Address Translation, δηλαδή το ίδιο πράγμα που κάνουν και οι σπιτίσιοι routers για να μας βγάλουν στο Internet. Αυτό πάλι το ρυθμίζουν αυτόματα τα sch-scripts.

Το αποτέλεσμα είναι ότι με μια δεύτερη κάρτα δικτύου στον LTSP server, με IP=192.168.67.1, μπορούμε πολύ εύκολα να έχουμε ασύρματο δίκτυο.
1) Είτε η ίδια η κάρτα να είναι ασύρματη => τέλος, δεν χρειάζεται καμία ρύθμιση,
2) Είναι να είναι ενσύρματη οπότε και θα χρειαστεί κάποιο access point συνδεδεμένο πάνω σε αυτήν.

Σίγουρα πάντως δεν χρειάζεστε κι άλλο μηχάνημα ως DHCP server, υπάρχουν ήδη αρκετοί. :)

διδάσκων αει διδασκόμενος

Άλκη είσαι σπουδαίος. Νομίζω ότι (επιτέλους) κατάλαβα και η λύση σου είναι απλούστερη από τη ρύθμιση δεύτερου router. Access point ήδη έχουμε. Θέλουμε μια απλή ενσύρματη κάρτα δικτύου. Απενεργοποιώ το ασύρματο από το router και βγάζω το access point από το hub και το βάζω πάνω στη νέα κάρτα δικτύου. Το μόνο μειονέκτημα είναι ο ltsp server πρέπει να μένει σε λειτουργία ακόμη κι αν δεν έχει μάθημα το εργαστήριο (αν οι συνάδελφοι θέλουν wireless). Μένει τη Δευτέρα να δω το σόι δεύτερη κάρτα δικτύου μπορεί να μπει στον server μου. Είναι παλιός ο κακομοίρης. Νομίζω όμως ότι στο μεταξύ η σεταρισμένη πλέον στο 10.χ.ψ.10 διεύθυνση του server μας προστατεύει. Όλοι οι υπόλοιποι (ενσύρματοι, ασύρματοι και εργαστήριο) παίρνουν IP 10.χ.ψ.128 και πάνω.

ilias_s

Παράθεση από: alkisg στις 20 Οκτ 2016, 11:53:52 ΜΜ
Πάντως δεν χρειάζονται και πολλές δοκιμές, όταν γίνει, κάνουμε login στον router, δίνουμε "show ip dhcp binding", και βλέπουμε τη λίστα με τα leases και το αν έχουν εξαντληθεί ή όχι.

Δηλαδή με μία εντολή γίνεται εντελώς ξεκάθαρη διάγνωση.

Στο access point είχα φίλτρο MAC που επέτρεπε σύνδεση μόνο σε καμιά 10αριά μηχανήματα. Εκτός αυτού, έχει 5-6 μέρες που έχω συνδέσει το AP σε διαφορετικό δίκτυο (στο router του συστεγαζόμενου γυμνασίου) και το δικό μου πάλι κόλλησε!

Όταν κολλάει φαίνεται να έχω σύνδεση και IP παίρνω κανονικά, αλλά όταν του κάνω ping βλέπω packet loss ~80%.