Δεκαδικοί Αριθμοί... (Κόμμα ή τελεία;)

Ξεκίνησε από Loukritia, 09 Οκτ 2009, 03:10:24 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

Loukritia

Το βιβλίο στην σύνοψη της ψευδογλώσσας (σελ. 46) αναφέρει πως το κόμμα είναι το δεκαδικό σημείο,ενώ στις ασκήσεις σε πολλά σημεία χρησιμοποιεί την τελεία. Είναι καλύτερο να συνηθίσουν τα παιδιά την .(τελεία ) (όπως είναι και στη γλώσσα) από τώρα; Θεωρώ ότι στην ψευδογλώσσα είναι και τα δύο δεκτά (διορθώστε με αν κάνω λάθος) και ότι τα παιδιά επηρεάζονται πολύ από τα τυπολόγια της γλώσσας (και τους φροντιστές). Ποια η δική σας στάση;
Time is a great teacher, but unfortunately it kills all its pupils ... - Louis Hector Berlioz

Νίκος Αδαμόπουλος

Αυτό με το κόμμα και την τελεία είναι ένα ακόμα σημείο του βιβλίου για το οποίο έχουν σβηστεί χιλιάδες pixels στις ιστοσελίδες του forum!

Καλό θα ήταν να υπήρχε μόνο η τελεία ώστε ακόμα και στην ψευδογλώσσα π.χ. να μην υπάρχει αμφισβήτηση για το τι θα εμφανίσει η εντολή:

Εμφάνισε 12,3

Από την άλλη υπάρχουν τόσα άλλα σημαντικότερα ζητήματα, που τελικά αυτό είναι το τελευταίο που θα δημιουργήσει προβλήματα. Πράγματι στην ψευδογλώσσα βάζουμε κόμμα και στη ΓΛΩΣΣΑ τελεία, αλλά ακόμα κι αν δεν το τηρούμε αυτό δεν νομίζω ότι θα υπάρχει κάποια επίπτωση. Ακόμα και σε θέματα πανελληνίων αυτά δεν τηρούνται πάντα αυστηρά.

Π.χ. βλέπε περσινό Θέμα 1.Δ (http://dide.ilei.sch.gr/keplinet/education/docs/them_plir_kat_c_hmer_no_0906.pdf) όπου παρόλο που μιλάει για τύπους δεδομένων από τη ΓΛΩΣΣΑ, ωστόσο έχει κόμμα στον πραγματικό αριθμό, ή στο Θέμα 1.Γ.2 του 2008 (http://dide.ilei.sch.gr/keplinet/education/docs/them_plir_kat_c_hmer_no_200806.pdf) που πάλι σε ΓΛΩΣΣΑ τις αλφαριθμητικές σταθερές τις έχει με διπλά εισαγωγικά και όχι μονά...!  :D

Loukritia

Δεν βρήκα πουθενά παλιότερο θέμα στο forum με απάντηση σε αυτό το ερώτημα, γι αυτό και το ανέφερα! Εγώ ήθελα να ακολουθήσω το βιβλίο και οι μαθητές αντιδρούν όταν διαφωνήσεις με αυτό που λεν οι φροντιστές τους . Σήμερα τους δίδαξα το παράδειγμα 2 του κεφαλαίου 2 του Τετραδίου Μαθητή, για να δούμε τη χρήση της "Ρίζα" και αυτά επέμεναν στην χρήση της Τ_Ρ που έχουν μάθει από τον φροντιστή. (Δεν διαφωνώ πως μπορούν να την χρησιμοποιήσουν).Πρέπει δηλ. να προσαρμοστώ κι εγώ στην σειρά διδασκαλίας που ακολουθεί ο φροντιστής και να δώσω τις συναρτήσεις του κεφ 7, πλην των div και mod που έχω διδάξει.
Time is a great teacher, but unfortunately it kills all its pupils ... - Louis Hector Berlioz

Νίκος Αδαμόπουλος

Μα τι την θέλεις την απάντηση; Δεν αρκεί ο προβληματισμός; Αν υπήρχε απάντηση για όλα τότε τι σκοπό θα είχε η ζωή μας;  :D

Μια κουβέντα στην οποία είχε εμπλοκή το κόμμα ήταν στο https://alkisg.mysch.gr/steki/index.php?topic=2024.150  συν-πλην μερικά μηνύματα πιο πάνω και πιο κάτω...

Κατά άλλα μην αγχώνεσαι με τη σειρά που θα ακολουθήσεις. Αρκεί ο διαθέσιμος χρόνος που θα μοιράσεις στις διάφορες ενότητες να είναι όσο το δυνατό πιο καλά κατανεμημένος.

Βέβαια καλό θα ήταν στη δομή ακολουθίας να δουν οι μαθητές πολύπλοκες αριθμητικές εκφράσεις στις οποίες να εμπλέκονται ημίτονα, συνημίτονα, ρίζες, κλπ, όπως επίσης τους κανόνες για τη χρήση ονομάτων, αλλά και την ιεραρχία των αριθμητικών τελεστών, που πράγματι όλα αυτά τα έχει στο κεφ. 7!

P.Tsiotakis

νομίζω οτι στο σχολικό έχω δει στην ψευδογλώσσα κόμμα
και στη ΓΛΩΣΣΑ τελεία

πάντως στα παιδιά εγώ λέω: "όπως στο κομπιουτεράκι σας"

Σπύρος Δουκάκης

Ένα θέμα που με προβλημάτιζε πριν χρόνια, είναι το σύμβολο της δεκαδικής υποδιαστολής. Έλεγα γιατί εμείς να έχουμε κόμμα; Γιατί δεν το αλλάζουμε να το κάνουμε τελεία; Τι πρακτική αξία έχει να μπερδευόμαστε με το τι γράφουμε στους η/υ, που όλο και περισσότερο έχουν εισβάλλει στην καθημερινότητα των ανθρώπων... Ακόμα και η αριθμομηχανή έχει τελεία.
Ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΟ, (ΕΛληνική ΕΤαιρεία Ορολογίας), το Φεβρουάριο του 08 στο περιοδικό της εταιρείας, έγραψε μεταξύ άλλων:

"...Το διεθνώς τυποποιημένο (τόσο στον ISO όσο και στην IEC) σύμβολο για την δεκαδική υποδιαστολή (decimal sign, decimal point) είναι το κόμμα (,) και όχι η τελεία (.). Αυτό καθορίζεται στην παράγραφο 3.3.2 του Διεθνούς Προτύπου ISO 31-0 Μεγέθη και μονάδες - Μέρος 0: Γενικές αρχές (ISO 31-0 Quantities and units - Part 0: General principles).
Όλα τα Διεθνή Πρότυπα του ISO και της IEC, αλλά και τα Ευρωπαϊκά (αντίστοιχα και τα εθνικά πρότυπα που ακολουθούν τα Ευρωπαϊκά όπως τα πρότυπα ΕΛΟΤ) έχουν τη δεκαδική υποδιαστολή με κόμμα και τον διαχωριστή χιλιάδων (thousands separator) με διάστημα. π.χ. 15 000 000,000 15. Στο Ίντερνετ μπορεί να δει κανένας τι χρησιμοποιούν ως δεκαδική υποδιαστολή διάφορες χώρες, στην ιστοσελίδα: http://en.wikipedia.org/wiki/Decimal_separator. Όπως φαίνεται σ’ αυτήν την πηγή π.χ. όλες οι χώρες της Ευρώπης (εκτός της Αγγλίας) και σχεδόν όλες της Νότιας Αμερικής (συνολικά 63 χώρες) χρησιμοποιούν το κόμμα, ενώ οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, ο αγγλόφωνος Καναδάς και άλλες 27 χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ασίας έχουν την τελεία...".

Έτσι, μπορεί να γινόταν η ζωή μας πιο εύκολη με μία τέτοια αλλαγή, αλλά τελικά θα έπρεπε να ακολουθήσουμε τους Άγγλους;

ΣΔ

Λάμπρος Μπουκουβάλας

Παιδια, ας μην τρελαθούμε... Στους αλγόριθμους υπάρχει σχετική ελευθερία κινήσεων.
Προσωπικά κατά σύμπτωση γνωρίζω & εφαρμόζω όσα είπε ο Παναγιώτης.

Πάντως είμαι σίγουρος ότι στις Πανελλήνιες βλέπουμε πολλά και τα διορθώνουμε. Το μόνο που ΔΕΝ επηρρεάζει αρνητικά τη βαθμολόγηση είναι το αν θα βάλουν τα παιδιά , ή . στους δεκαδικούς. Δε χρειάζεται να μας αγχώνουν τέτοια θέματα...
Λάμπρος Μπουκουβάλας
MSc - MRes

http://blogs.sch.gr/lambrosbouk

Ο Θουκυδίδης  (που τον διαβάζουν οι ξένοι, αλλά όχι εμείς)  έγραφε: «Αταλαίπωρος τοις πολλοίς η ζήτησις της αληθείας, και επί τα ετοίμα μάλλον τρέπονται» (Ι, 20, 3). Οι περισσότεροι δηλαδή αναζητούν αβασάνιστα την αλήθεια και στρέφονται σε ό,τι βρίσκουν έτοιμο. Δεν προβληματίζονται...