Γενικός σχολιασμός θεμάτων
Τα θέματα θεωρώ ότι ήταν μέτριου επιπέδου από άποψη δυσκολίας. Οι προετοιμασμένοι μαθητές μάλλον δεν θα αντιμετώπισαν ιδιαίτερα προβλήματα. Ίσως το πιο δύσκολο σημείο ήταν η υλοποίηση του τρόπου εξόδου από το βρόχο του Θέματος Γ. Κάποια μικρά προβλήματα δημιουργήθηκαν με τη σαφήνεια της διατύπωσης κάποιων σημείων των θεμάτων. Αν και τα περισσότερα σημεία έχουν ήδη εντοπιστεί και σχολιαστεί στα επιμέρους θέματα του Στεκιού, επιχειρώ μια προσωπική μου τοποθέτηση σχετικά με αυτά αλλά και κάποιες γενικότερες παρατηρήσεις:
Θέμα Α1.3
Θεωρώ ότι έχει πρόβλημα διατύπωσης το 3ο Σ/Λ: «Η χρήση των πινάκων σε ένα πρόγραμμα αυξάνει την απαιτούμενη μνήμη», αφού αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Θα ήταν καλύτερα η διατύπωση να ήταν κάπως έτσι: «Η άσκοπη χρήση των πινάκων σε ένα πρόγραμμα αυξάνει την απαιτούμενη μνήμη».
Πρόταση: Να θεωρηθεί αποδεκτή οποιαδήποτε απάντηση.
Θέμα Α2
Η αρχική διατύπωση του ερωτήματος ήταν ελλιπής αφού δεν διευκρίνιζε αν ο ζητούμενος τύπος της μεταβλητής Χ αφορούσε αλγόριθμο ή πρόγραμμα στη ΓΛΩΣΣΑ. Το πρόβλημα αυτό όμως λύθηκε με τη διευκρίνιση της Ε.Ε. ότι αφορούσε στη ΓΛΩΣΣΑ.
Θεωρώ όμως ότι ήταν ατυχής η απαίτηση για καταγραφή του περιεχομένου τής μεταβλητής τύπου χαρακτήρα, τη στιγμή μάλιστα που ταυτιζόταν οπτικά με τη λογική τιμή ΑΛΗΘΗΣ. Από την αρχή φάνηκε ότι κάποιοι θα έδιναν ως απάντηση το: 'ΑΛΗΘΗΣ' και κάποιοι άλλοι το ΑΛΗΘΗΣ. Δηλαδή άλλοι θα νόμιζαν ότι πρέπει να μπουν και τα εισαγωγικά και άλλοι όχι. Κανονικά δεν πρέπει να υπάρχουν εισαγωγικά, αφού αυτά μάλλον δεν αποθηκεύονται μέσα στη μεταβλητή, όπως άλλωστε δεν εμφανίζονται και στην οθόνη σε περίπτωση εντολής εξόδου. Το ερώτημα, βέβαια, για το τι ακριβώς αποθηκεύεται μέσα στη μεταβλητή στην εντολή Χ<-'ΑΛΗΘΗΣ' παραμένει. Το βιβλίο αναφέρει τίποτα σχετικό; Έχουν όλες οι γλώσσες προγραμματισμού την ίδια αντιμετώπιση; Ωστόσο, η Ε.Ε. έστειλε τις ενδεικτικές λύσεις με εισαγωγικά.
Πρόταση: Να θεωρηθούν αποδεκτές και οι 2 απαντήσεις, με ή χωρίς εισαγωγικά.
Ατυχής, επίσης, ήταν η απαίτηση να πρέπει να αποφασιστεί ο τύπος της μεταβλητής γνωρίζοντας μονάχα ότι πρόκειται για την εντολή Χ<- 4. Κάποιοι μπορεί να ισχυριστούν ότι αφού το βιβλίο αναφέρει (σελ. 155) ότι "Σε μια εντολή εκχώρησης η μεταβλητή και η έκφραση πρέπει να είναι του ιδίου τύπου", επομένως δεν μπορούν να εκχωρηθούν ακέραιες τιμές σε πραγματικές μεταβλητές! Όμως αυτό αποτελεί αναμφίβολα γκρίζο σημείο στο πλαίσιο της ΑΕΠΠ, έχει συζητηθεί και στο παρελθόν στο Στέκι, και θα έπρεπε να παρακαμφθεί.
Πρόταση: Να θεωρηθεί αποδεκτή και η απάντηση που ορίζει Τύπο: Πραγματικό, με Περιεχόμενο: 4.0
Όσον αφορά στην εντολή Χ<- 11.0 – 13.0, θυμίζει το σχετικό Θέμα 1Δ-4 των ημερησίων του 2009, ενώ η εντολή Χ<- 7 > 4 έχει «παιχτεί» πολύ τα τελευταία χρόνια και θυμίζει το σχετικό Θέμα Α4 των ημερησίων του 2011.
Θέμα Β1
Αρνητικό στοιχείο για το Β1, όπως και στο αντίστοιχο περσινό θέμα, είναι ότι δεν περιλαμβάνει πίνακα τιμών. Οπότε: α) πλέον μπορεί εύκολα να αντιγραφεί η λύση, β) είναι πιο δύσκολη η αξιολόγηση σε περίπτωση λάθους, γ) αποτελεί πισωγύρισμα σε σχέση με αυτό που είχε καθιερωθεί τα προηγούμενα χρόνια σε τέτοιου είδους θέματα.
Θέμα Δ3
Η αρχική διατύπωση του ερωτήματος ήταν ελλιπής αφού δεν διευκρίνιζε αν η «μεγαλύτερη παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος» αφορούσε σε μηνιαία που είχε ήδη καταχωριστεί σε δισδιάστατο πίνακα ή στην ετήσια. Στην 1η περίπτωση θα έπρεπε να βρεθεί το max από όλο τον πίνακα καθώς και η γραμμή του πίνακα στην οποία εντοπίσθηκε, ενώ στη 2η περίπτωση θα έπρεπε να υπολογισθούν τα αθροίσματα ανά γραμμή του δισδιάστατου πίνακα, και από αυτά το max και η θέση του. Το πρόβλημα αυτό όμως λύθηκε με τη διευκρίνιση της Ε.Ε. ότι αφορούσε στην ετήσια.
Επιπλέον, θα περίμενα να υπάρχει παρατήρηση του στυλ: «Θεωρήστε ότι υπάρχει μόνο μία τέτοια πόλη» ή «Θεωρήστε ότι υπάρχει μόνο ένας πελάτης με τη συγκεκριμένη παραγωγή», τη στιγμή μάλιστα που σε παρόμοια περίπτωση παρακάτω (ερώτημα Δ5) υπήρχε τέτοια παρατήρηση.
Τέλος, το ερώτημα έκανε λόγο για «ηλεκτρικό ρεύμα» ενώ το θέμα οπουδήποτε αλλού μιλούσε για «ηλεκτρική ενέργεια».
Θέμα Δ4
Θεωρώ ότι η λέξη «βοήθεια» στη διατύπωση «Να καλεί κατάλληλο υποπρόγραμμα με τη βοήθεια του οποίου θα εμφανίζονται...», δεν ήταν και τόσο κατατοπιστική στο αν η εμφάνιση θα έπρεπε να γίνει μέσα στο υποπρόγραμμα ή όχι. Θα ήταν καλύτερα η διατύπωση να ήταν κάπως έτσι: «Να καλεί κατάλληλο υποπρόγραμμα το οποίο θα εμφανίζει...».
Πρόταση: Να θεωρηθούν αποδεκτές ακόμα και οι απαντήσεις που κάνουν την εμφάνιση στο κύριο πρόγραμμα.
Θέμα Δ5
Θεωρώ ότι η διατύπωση του ερωτήματος ήταν ελλιπής, και μάλιστα είχε ακριβώς το ίδιο πρόβλημα διατύπωσης με το Δ3, αφού δεν διευκρίνιζε αν η «μικρότερη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας» αφορούσε στoυς ξεχωριστούς πελάτες που είχαν ήδη καταχωριστεί σε δισδιάστατο πίνακα ή συνολικά από όλους τις πελάτες.
Στην 1η περίπτωση θα έπρεπε να βρεθεί το min από όλο τον πίνακα καθώς και η στήλη του πίνακα στην οποία εντοπίσθηκε, ενώ στη 2η περίπτωση θα έπρεπε να υπολογισθούν τα αθροίσματα ανά στήλη του δισδιάστατου πίνακα, και από αυτά το min και η θέση του.
Ενώ, όμως, στο Δ3 υπήρχε σχετική διευκρίνιση της Ε.Ε., για το Δ5 δεν στάλθηκε κάποια αντίστοιχη. Στις ενδεικτικές λύσεις των θεμάτων από την Ε.Ε. φάνηκε ότι το ζητούμενο ήταν η 2η περίπτωση, όπως όντως πιστεύαμε οι περισσότεροι από εμάς, παρόλο που ουσιαστικά ζητούσε παρόμοια τεχνική με το ερώτημα Δ3.
Πρόταση: Να θεωρηθούν αποδεκτές και οι 2 απαντήσεις.
Γενικά
Όπως κάθε χρόνο, δίνονται πολλοί βαθμοί σε θέματα που αντιγράφονται σχετικά εύκολα από μαθητή σε μαθητή: Α1, Α2, Α3, Β1 (συνολικά 34 μονάδες)!!!