Γίνεται να μην εμφανίζονται στα clients συγκεκριμένες εικόνες ταπετσαρίας;

Ξεκίνησε από mandarinos, 30 Νοε 2021, 09:46:28 ΠΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

mandarinos

Καλημέρες!

Το πρόβλημα είναι το εξής:

Θέλω να έχω δύο εικόνες ταπετσαρίας (γιά log-in και ως administrator, αντίστοιχα), οι οποίες να ΜΗΝ εμφανίζονται σε λογαριασμούς μαθητών - γιά να μην υπάρχει μπέρδεμα. Δηλαδή: (α) να μη θεωρήσει κάποιος μαθητής όμορφη την ταπετσαρία του log-in (ή του admin) και να τη βάλει γιά δική του ταπετσαρία, και (β) με το που τις βλέπω, να ξέρω αυτομάτως τί "παίζει" - ειδικά γιά τη δεύτερη, ότι στον συγκεκριμένο ΗΥ έχει γίνει log-in ως admin.
Έχω φτιάξει δύο εικόνες γιά τις χρήσεις αυτές, τις έβαλα στα directories όπου βρίσκονται τα υπόλοιπα backgrounds (υπ' όψιν: δεν αντιγράφονται με σκέτη εντολή αντιγραφής, αλλά με sudo cp), αλλά το ότι δεν έχουν ακόμη χρησιμοποιηθεί από μαθητές, μάλλον οφείλεται σε ...αισθητικούς λόγους!  :)

Υπάρχει τρόπος (ορισμός κάποιου attribute, ξέρω 'γώ), ώστε να μην τις παίρνει σβάρνα κι αυτές η εξαγωγή του image του server;

mandarinos

Η κατάσταση admin-ή-όχι μ' ενδιαφέρει κυρίως γιά τη συνεργασία με άλλους-ες εκπαιδευτικούς, που θα μπούν στο εργαστήριο. (Συνήθως χρησιμοποιούν τον χρήστη teacher - οπότε θα φτιάξω ακόμη μία ταπετσαρία ειδικά γιά το teacher.) Αλλά και ν' αποφύγω "εξυπναδούλες" από μαθητές.

alkisg

Υποθέτουμε ότι όλοι οι καθηγητές ανήκουν στην ομάδα teachers και ότι το αρχείο /path/to/private-wallpaper.png θέλουμε να είναι προσβάσιμο μόνο από αυτούς. Η σχετικές εντολές είναι:

Κώδικας: Bash
sudo chmod 640 /path/to/private-wallpaper.png
sudo chgrp teachers /path/to/private-wallpaper.png


Παρόμοιες εντολές μπορούν να δωθούν και για οποιαδήποτε άλλη ομάδα (group) πέρα από τους teachers, π.χ. για τον administrator.

mandarinos

Οκ, ευχαριστώ!

Θα ήθελα βοήθεια να ξεκαθαρίσω ακόμη ένα θέμα, αλλά θ' ανοίξω ξεχωριστό thread.

mandarinos

Καλημέρες!

Εφάρμοσα τις εντολές που έγραψε ο Άλκης, αλλά το αποτέλεσμα (γιά κάποιους λόγους) δεν ήταν διαχειρίσιμο. Δεν έβλεπα κάν τα directories εικόνων που δημιούργησα!

Τέλος πάντων, η κατάσταση με τις ταπετσαρίες στο Mint έχει ως εξής:

(1) Τις έχουν όλες μέσα στο /usr/share/backrounds, τακτοποιημένες σε dirs με τα ονόματα κάθε έκδοσης, ακόμη και παλαιοτέρων. (Επισυναπτόμενο 1.)
(2) Ωστόσο, υπάρχει και το dir /usr/share/wallpapers, όπου εκεί η κάθε ταπετσαρία έχει το δικό της dir. (Επισυναπτόμενο 2.)
(3) Εάν ανοίξουμε το /usr/share/wallpapers και δούμε τα περιεχόμενα, θα δούμε επισήμανση directories μεν (γαλάζιο χρώμα), αλλά με μονά εισαγωγικά. (Επισυναπτόμενο 3.)
(4) Πιάνουμε, λοιπόν, το dir μιάς ταπετσαρίας, έστω της Bali της έκδοσης Ulyssa, να δούμε τί έχει μέσα. (Επισυναπτόμενο 4.)

Συνεχίζω στο επόμενο post, γιά να έχω παράλληλα και τα αντίστοιχα επισυναπτόμενα.

mandarinos

(συνέχεια 2η)

5) Αυτό το Bali που δείχνει, είναι ένα αρχείο κειμένου με "μεταπληροφορίες" γιά τη συγκεκριμένη εικόνα. (Επισυναπτόμενο 5.)
(6) Μπαίνουμε στο dir contents, και βλέπουμε ένα άλλο dir (το images) κι ένα thumbnail της εικόνας. (Επισυναπτόμενο 6.)
(7) Μπαίνουμε και στο images, και (αν δεν κάνω λάθος) βλέπουμε ένα symlink προς την αυθεντική εικόνα του dir /usr/share/backgrounds. (Επισυναπτόμενο 7.)

Κατά τη γνώμη μου, η διάταξη αυτή έγινε γιά ν' αποθαρρύνει το "ανακάτεμα" του καθενός στις ταπετσαρίες. (Όχι πως ένας έμπειρος Λινουξάς δεν μπορεί!) Ωστόσο, επειδή ξανάστησα το 2ο εργαστήριο με βάση το Mint (το Kubuntu γιά κάποιο λόγο έχασε τις ρυθμίσεις δικτύου στη δεύτερη κάρτα, και δεν τις ξανάπαιρνε με τίποτε, παρά τις επανειλημμένες απόπειρες μέσω scripts...) και βιαζόμουν να δώσω μιά λύση πριν αρχίσουν τα μαθήματα, έκανα το εξής:

Δημιούργησα την εικόνα administrator-background_εργαστήριο-2.jpg, την έβαλα στο dir Pictures (που υπάρχει εξ ορισμού), κι έδωσα:

chmod 400 administrator-background_εργαστήριο-2.jpg

Το αποτέλεσμα φαίνεται στο επισυναπτόμενο 8. Και όντως, εγώ μεν (ως admin) βλέπω και χρησιμοποιώ την εικόνα, αλλά οι clients δεν την βλέπουν κάν! (Δεν φαίνεται μέσα στο δικό τους dir Pictures.)

mandarinos

(συνέχεια 3η)

Ωστόσο, το background του admin φαίνεται μιά χαρά στην επιλογή (preferences) των backgrounds του admin (όχι των clients), χωρίς κάν την επισήμανση ότι είναι αναγνώσιμο μόνο από τον δημιουργό του (δηλ. την κλειδαριά)! (Επισυναπτόμενο 9.)

Τώρα, την εικόνα εισόδου που δημιούργησα, την έβαλα χύμα μέσα σ' ένα απ' τα directories των backgrounds, και χωρίς chmod 400. Ναι, θεωρητικά την βλέπουν όλοι (κι επειδή το έψαξα, ήταν ο μόνος τρόπος να φαίνεται προς χρήση), αλλά δεν νομίζω να τη χρησιμοποιήσει κάποιος γιά ταπετσαρία!

Γράφω "θεωρητικά", επειδή πρακτικά ...δεν φαίνεται στο μενού preferences / backgrounds! (Ούτε του admin, ούτε των clients.) Αλλά φαίνεται μιά χαρά, όταν πας να κάνεις ρύθμιση εικόνας εισόδου (ως admin)!!! (Επισυναπτόμενο 10.) Μύλος!...

Τέλος πάντων, η λύση που έδωσα δουλεύει, οπότε αρκούμαι σ' αυτήν. Ελπίζω να βοήθησα όσους ενδιαφέρονται!

Υγ 1: Χρησιμοποιώ το Linux Mint 20.2 Cinnamon.
Υγ 2: Ωραία παραδειγματάκια γιά την εντολή chmod, εδώ: https://www.tutorialspoint.com/unix_commands/chmod.htm
Υγ 3: Σημαντική παράλειψη! Εάν πάω να κάνω τα ίδια (αντιγραφή στο Pictures και chmod) με την εικόνα εισόδου, δεν μπορώ να τη χρησιμοποιήσω!
Ας πούμε ιδιοτροπίες είτε του Linux συνολικά, είτε μόνο του Mint. Αλλά θα πορευτούμε μ' αυτές, διότι τα καλά που παίρνουμε από το Linux είναι τόσα πολλά, που παραβλέπουμε κάτι τέτοιες λεπτομέρειες.