Προσδιορισμός εγκατάστασης sch-scripts

Ξεκίνησε από Kermit, ο Βάτραχος, 11 Οκτ 2021, 07:51:26 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

Kermit, ο Βάτραχος

Παρέλαβα αυτό το σαββατοκύριακο νέα μηχανήματα για το εργαστήριό μου και ο server έχει προεγκατεστημένα το Ubuntu Mate 18.04 (υποθέτω με redmond panel) και ένα σωρό εκπαιδευτικό λογισμικό για τις διάφορες βαθμίδες.

Βρήκα και τον Επόπτη, αλλά δεν βρήκα τη Διαχείριση ΣΕΠΕΗΥ.

Αυτό σημαίνει πως δεν είναι εγκατεστημένα τα sch-scripts;

Αν δεν είναι, μπορώ να τα εγκαταστήσω και να το μετατρέψω σε LTSP;

Παραθέτω συνημμένα και μια εικόνα από το desktop.

alkisg

Αυτήν την εγκατάσταση την έχω ξαναδεί, όπως είπες έχει Επόπτη αλλά όχι sch-scripts. Ναι βάζοντας τα sch-scripts θα μπορούσες να την μετατρέψεις σε εγκατάσταση LTSP.

Δυστυχώς όμως προέρχεται από αναβάθμιση μιας 16.04 με κάποια παλιά πακέτα που πλέον δημιουργούν προβλήματα, όπως resolvconf, με προβλήματα στα ελληνικά στο wine κλπ. Δεν είναι καλή "μήτρα" πλέον. Σε κάποιους που ήρθαν στο IRC για βοήθεια, φάγαμε 2 ώρες για να την στρώσουμε, και στην πορεία τους έβγαλε κι άλλα προβλήματα.

Προτείνω άμεσο φορμάτ και καθαρή εγκατάσταση 20.04.
Αν παρακολουθεί κανείς από το Υπουργείο, έχουμε "μήτρες" στη διεύθυνση https://ts.sch.gr/repo/images/VMs/, καλύτερα οι εταιρίες - ανάδοχοι να χρησιμοποιούν αυτές.

Kermit, ο Βάτραχος

Ευχαριστώ πολύ, Άλκη, αυτό θα κάνω.

Να ρωτήσω και το εξής:
Έχω ακόμα τον παλιό εξυπηρετητή στο εργαστήριο που είναι εγκατάσταση 32bit.

Οι νέοι πελάτες είναι Ryzen 3 Pro επεξεργαστές και ενώ τραβάνε τόσο το vmlinuz, το  ltsp.img και το initrd.img.
Μετά μου βγάζει
Could not boot: Error 0x7f048286


Σου είναι προφανές ποιο είναι το πρόβλημα;

alkisg

Νομίζω έχει σχέση με 32bit και UEFI: https://ipxe.org/err/7f048286

Υπάρχουν 3 επιλογές για εκκίνηση από το δίκτυο:

  • Legacy (BIOS/CSM) PXE
  • UEFI PXE, ipv4
  • UEFI PXE, ipv6
Το πρώτο υποστηρίζεται παντού, μπες στο BIOS και ενεργοποίησε αυτό και απενεργοποίησε τα άλλα δύο. Συνήθως είναι σε τελείως διαφορετική καρτέλα από τις άλλες δύο επιλογές και θέλει λίγο ψάξιμο για να βρεις πώς ακριβώς το αναφέρει (enable LAN boot ROM κλπ).

Το δεύτερο υποστηρίζεται αυτόματα από το νέο LTSP, ενώ για το παλιό θέλει κολπάκια: https://alkisg.mysch.gr/steki/index.php?topic=8071.0
Επίσης μπορεί και να έχει προβλήματα όταν έχουμε secure boot ενεργοποιημένο.

Το τρίτο δεν υποστηρίζεται ακόμα, δεν είναι συχνά ενεργοποιημένο οπότε δεν υπάρχει λόγος να βγάλουμε εμείς το φίδι από την τρύπα! :)

Kermit, ο Βάτραχος

Δεν έχει και πολλές επιλογές το BIOS πλέον και δυστυχώς απουσιάζει το LEGACY PXE.
Δεν βλέπω τη δυνατότητα να ενεργοποιήσω το CSM ή κάτι παρόμοιο.
Το έχω δει σε άλλα μηχανήματα, αλλά όχι σε αυτό.

Μόνο να επιλέξω μεταξύ UEFI PXE IPv4 και IPv6 μου επιτρέπει.

Το Secure Boot είναι απενεργοποιημένο.

Πήγα να εφαρμόσω τη λύση με το UEFI PXE, IPv4 στην οποία παραπέμπεις και εκτέλεσα τις δύο εντολές που αναφέρεις.
Αλλά δεν δούλεψε.

Πρέπει να εκτελέσω και τίποτε άλλο;

Σημειώνω πάντως θα αλλάξω ούτως ή άλλως την εγκατάσταση σε 20.04 και 64bit, οπότε μόνο από περιέργεια ρωτάω.

Ευχαριστώ για όλα!

alkisg

Το έφτασες στο σημείο να δεις το μπλε μενού που φαίνεται στο https://github.com/alkisg/ltsp5-uefi ;

Αυτή η περίπτωση που λες είναι η πιο δύσκολη, ξεκινάς από UEFI, πας σε ipxe το οποίο δεν υποστηρίζει φόρτωση 32bit kernels κάτω από uefi, οπότε λέμε στο ipxe να φορτώσει τον grub, ο οποίος τελικά φορτώνει τον kernel,
...αλλά και ο grub σταμάτησε να υποστηρίζει αυτήν την περίπτωση, οπότε χρησιμοποιούμε μία συγκεκριμένη περσινή έκδοσή του που ήταν η τελευταία που το υποστηρίζει.

Αν το θες για να δουλέψεις, έστω και για μια δυο βδομάδες, έλα από το IRC να το δούμε live, αλλιώς δεν αξίζει τον κόπο, είναι μεσοβέζικη λύση για μεσοβέζικες καταστάσεις.

Kermit, ο Βάτραχος

Όχι, δεν το εμφάνισε καθόλου το μπλε μενού.
Κόλλησε στο ίδιο σημείο με πριν.

Συμφωνώ ωστόσο πως δεν αξίζει τον κόπο.
Στο σχολείο αυτό είμαι μια φορά την εβδομάδα και ήδη την επόμενη φορά θα έχω έτοιμο τον νεό εξυπηρετητή.

Ευχαριστώ και πάλι!

mandarinos

#7
Καλημέρα Kermit!

Το νέο σου εργαστήριο, ίδια περίπτωση με το δικό μου. ΔΕΝ δουλεύει σε server-clients, μην παιδεύεσαι.

Κάνε τα εξής, να βρείς την υγειά σου:

(1) Στο BIOS/UEFI των clients βάλε "only legacy", ή όπως αλλοιώς το λέει (δεν θυμάμαι τώρα ακριβώς).
Τη Lenovo την εκτιμώ ως κατασκευάστρια εταιρεία, αλλά πρώτον το BIOS αυτό δεν είναι καλογραμμένο (ως πρόγραμμα), και δεύτερον τα Αγγλικά των Κινέζων δεν περνάνε ούτε Lower! lol!!! Ως "legacy" εννοούν το ipv4, όχι το ΛΣ. (Τρόμαξα να το καταλάβω! Τί "legacy" να είναι οι εκδόσεις του Linux του τελευταίου τριμήνου; )
Μόνο legacy, διότι αλλοιώς αποκλείεται να ξεκινήσεις με ipxe. Επίσης, οι δίσκοι των τερματικών είναι φορμαρισμένοι ως mbr, οπότε η οποιαδήποτε αλλαγή στις ρυθμίσεις του BIOS ενδέχεται να σε κάνει να τους χάσεις! Δηλ. θα βλέπεις τον client να σου ζητάει ΛΣ, διότι δεν θα βρίσκει τον δίσκο! (Παθώς και μαθώς, όσο το σκάλιζα μέχρι να πετύχω εκκίνηση.)

(2) Σβήσε τελείως το Ubuntu το 18άρι από τον server. Γίνε killer χωρίς τύψεις!  :)
Δεν είναι μόνον αυτά που λέει ο Άλκης παραπάνω, αλλά έχει και κάτι κουφά, πχ ένα "Byobu terminal" (αν θυμάμαι καλά), που ...δεν δουλεύει!... ενώ ταυτόχρονα έχει άλλα 3-4 (μάλλον περιττά) προγραμματάκια γιά τερματικό (οθόνη εντολών, δηλαδή). Επίσης, έχει ένα antivirus, δείγμα ότι ο server δεν είναι στημένος γιά αρχιτεκτονική server-clients (δηλ. σχολικό εργαστήριο), αλλά ως server/κόμβος υπηρεσιών (πχ email, cloud, κλπ). (Το antivirus σε Linux χρειάζεται μονάχα γιά να προστατεύει τους ΗΥ του δικτύου που έχουν Ms-Windows.)
Εντάξει, αυτό το στήσιμο δικτύου θα ήταν καλό γιά πχ ένα Internet café, αλλά στο σχολείο τί να το κάνουμε;

(3) Ξεκίνα από την αρχή εγκατάσταση όποιο ΛΣ της οικογένειας του Ubuntu γουστάρεις. Δοκιμασμένα από μένα τα: Ubuntu με τον πάνθηρα (δηλ. τα 20.xx.x), Kubuntu 20άρι, Mint 20άρια. ΟΛΑ αυτά συνεργάζονται άψογα με τα scripts της ΤΣ. Όμως, ΜΗΝ δοκιμάσεις το Ubuntu server! Όχι μόνον δεν συνεργάζεται, αλλά μπλοκάρει κιόλας. (Το δοκίμασα εγώ γιά πειραματισμό, αφού του φόρεσα και 2-3 GUI's διαδοχικά... με την αφελή σκέψη: "- Αφού είναι server, τί έχει το έρμο και ψοφάει!" :D )

Αυτά, και καλή επιτυχία στο τελικό στήσιμο του εργαστηρίου σου!

mandarinos

Να μην το ξεχάσω:

Το Mint και το Kubuntu έχουν το εξής bug: αν πας να εισάγεις χρήστες από τη διαχείριση ΣΕΠΕΗΥ, βλέπουν μονάχα μέχρι τον 63ο-64ο, κάπου εκεί. Μετά, οι εισηγμένοι χρήστες υπάρχουν μεν, αλλά δεν φαίνονται μέσα στη φόρμα του ίδιου του ΛΣ που έχεις εγκαταστήσει. Ακόμη χειρότερα, το Kubuntu δεν τους βγάζει ούτε κάν αλφαβητικά.

Συνιστώ ...εργόχειρο μέσα απ' τη φόρμα του ίδιου του ΛΣ, και μετά με τη διαχείριση ΣΕΠΕΗΥ προσάπτεις τις ομάδες, κλπ κλπ.

Kermit, ο Βάτραχος

Ευχαριστώ, mandarinos, για τις επισημάνσεις σου!

Θα του ξαναρίξω αύριο μια ματιά μήπως και βρω τις εν λόγω ρυθμίσεις.

Πάντως ήδη προχωρώ στην επανεγκατάσταση του λειτουργικού και τη διαμόρφωσή του.
Χωρίς τύψεις  ;)

mandarinos

Καλημέρες εις άπαν το αναγνωστικόν κοινόν!

Ένα μυαλό συνεχώς... ξεχνάω συνεχώς! Και σημαντικά θέματα.

Κέρμιτ, μερικές σοφές συμβουλές:

Αν σκαλίσεις το BIOS να βρείς τις σωστές ρυθμίσεις (ελπίζω να σε πρόλαβα...), ΠΡΩΤΑ-ΠΡΩΤΑ και ΠΡΙΝ την έρευνα στις ρυθμίσεις του BIOS, κάνε καταγραφή του software των clients, δηλαδή των Ms-Windows.
Δηλαδή, γιά ΟΛΑ τα τερματικά:

(α) πάς στα Ms-Windows,
(β) μπαίνεις ως "teacher",
(γ) ανοίγεις το παράθυρο μαύρης οθόνης εντολών, και δίνεις την εντολή:

wmic path softwarelicensingservice get OA3xOriginalProductKey

(Γράψ' την με κοπυπαστάδα σ' ένα αρχείο κειμένου σ' ένα φλασάκι, γιά να μην τη γράφεις "τιμωρία" x φορές, όσες και τα τερματικά που έχεις!  :) Κι από το φλασάκι, ξανά κοπυπαστάδα στην οθόνη εντολών - κάθε φορά.)

Θα σου βγάλει διαδοχικά κάθε άδεια των Ms-Windows γιά κάθε τερματικό. (Τα γνωστά 25 κεφαλαία γράμματα, ανά πεντάδες με παύλες απ' ανάμεσα.) Γράψ' τες κάπου να υπάρχουν, διότι αν τις χάσεις, η καθεμία κοστίζει στα ιντερνέτια από 5 έως 10 ευρώ, ανάλογα σε ποιόν Κινέζο θα πέσεις.  :) (Κι άμα κάνουμε εμείς λάθος με τους δίσκους, το σχολείο δεν θα μας καλύψει. Λίγο τό 'χεις να ξοδέψεις ένα 50άρι ευρά δικά σου χωρίς ουσιαστικό λόγο; )

Η εντολή αυτή δεν πιάνει πάντα (πχ -νομίζω- σε αναβαθμίσεις από Ms-Windows 7άρια σε 10άρια, όπου χρειάζονται άλλα utilities να τη βρούν - αλλά κι αυτά, δεν έχουν πάντα 100% επιτυχία), αλλά εδώ δουλεύει μιά χαρά, επειδή τα Ms-Windows (έκδοση: 10 Pro Education) των clients είναι "του κουτιού".
Αναφέρω το είδος των Ms-Windows, διότι αν χάσεις έναν δίσκο από client και πας να κάνεις επανεγκατάστασή τους απ' την αρχή, πρέπει να ξαναβάλεις αυτήν ακριβώς την έκδοση. Η άδεια δεν θα πιάσει γιά άλλο είδος - πχ τα Home.
Βέβαια, πάντα μπορούμε να κόψουμε δρόμο, ξηλώνοντας τον δίσκο και κοτσάροντάς τον γιά cloning με το AOMEI backupper σε άλλον client. (Μόνο που μετά την επαναφορά του στο μηχάνημά του, πρέπει να δώσουμε -στα Ms-Windows- την άδεια και -σε αμφότερα τα ΛΣ του σκληρού του client, Παραθύρια και Λίνουξ- το όνομα του ΗΥ, πχ client04, που δεν πρέπει να είναι ίδιο με τα ονόματα των υπολοίπων.)

Αυτή η δουλειά χρειάζεται, διότι είπαμε πως το συγκεκριμένο BIOS είναι πολύ ιδιότροπο, κι έχεις μέγιστη πιθανότητα να μην "βλέπει" τον σκληρό δίσκο του client μετά από κάποια αλλαγή παραμέτρων.
Τώρα, θα μου πείς και τί χρειάζεται ο δίσκος, αφού φτιάχνουμε δίκτυο server-client; Επειδή μερικοί συνάδελφοι / μερικές συναδέλφισσες (κυρίως από άλλα σχολεία, που έρχονται γιά συμπλήρωση ωραρίου) προτιμούν να δουλεύουν με τα Παραθύρια. (Αυτά ξέρουν, αυτά εμπιστεύονται! lol!!!)

. . . . . . . . .

Με το BIOS των clients, τώρα, κάνεις τα εξής:

(α) Στα clients, πατάς το κουμπί on να πάρουν μπρός, και αμέσως πατάς το F1 αρκετές φορές (σε στύλ τηλέγραφος, τάκ-τάκ-τάκ-τάκ!  :) ), διότι με την μία δεν φαίνεται να πιάνει. Σε βγάζει στο BIOS (τελικά).
(β) Εκεί θα βρείς τρείς ρυθμίσεις εκκίνησης· τις κάνεις όπως θες, αν και βασικά είναι πρώτα το δίκτυο στις δύο πρώτες, και στην τρίτη (error boot sequence) πρώτο το dvd player. (Αν έχει μπλοκάρει ο σκληρός δίσκος του client μηχανήματος, να μπορείς να το ξεμπλοκάρεις με κάποιο live dvd του Linux - με εντολές από την text screen.) (Αν καί... σε τέτοια περίπτωση, βάλε το dvd πρώτο στην primary boot sequence. Είπαμε, το συγκεκριμένο BIOS δεν είναι το καλύτερο παιδί γιά να κάνεις παρέα! lol!!!)
(γ) Τα σημαντικά στο μενού του BIOS βρίσκονται αμέσως από κάτω από τα μενού εκκινήσεων, και είναι: CSM: enabled, Boot mode: Legacy Only.
(δ) Όταν πας να βγείς απ' το BIOS και να σώσεις τις ρυθμίσεις (στο Exit), έχει επιλογή: OS optimized defaults: enabled. Άσ' την όπως είναι.

Είσαι έτοιμος!... Σχεδόν.

Απομένουν η εγκατάσταση του Linux στον server και μετά η εκκίνηση των clients, να δείς αν δουλεύει το server-client. Και, βέβαια (λίγο πριν τη δοκιμή όλου του δικτύου με τα clients), η κλήση των scripts της ΤΣ (σελίδα 24 του εγχειριδίου τους, 28 κατά την αρίθμηση του .pdf), με κοπυπαστάδα της επάνω εντολής στο πράσινο πλαίσιο στη μαύρη οθόνη εντολών του Linux του server. Συν η εισαγωγή χρηστών.

Εύχομαι happy computing!

mandarinos

Μόλις πριν από λίγο "έχασα" και τον δίσκο του server, απλά επειδή έβαλα το (παλιότερο και τρίς χειρότερο απ' των clients) BIOS του να ξεκινάει από usb!!!

(Το εκκινήσιμο usb με εγκατεστημένο Linux το θέλω για ένα περιβάλλον χωρίς LTSP / scripts, γιά άλλες δουλειές - πχ εγκατάσταση utils που πέφτουν κι αυτές απάνω στη διαχείριση dhcp / switch, κλπ παρόμοια. Θα σας ενημερώσω, όταν τελειώσω τους πειραματισμούς.)

Δεν ξέρω αν έκανα κάποιο λάθος στο φτιάξιμο του εκκινήσιμου usb, δεν το αποκλείω κιόλας. (Επακολούθησα επακριβώς τις συμβουλές αυτής εδώ της σελίδας: https://linoxide.com/how-to-install-ubuntu-on-usb-flash-drive/ .) Τέλος πάντων, άλλο θέμα αυτό - δεν έχει σημασία τώρα, και δεν μας απασχολεί. Αλλά, με το που άλλαξα τις ρυθμίσεις του BIOS του server και τον έβαλα να ξεκινάει απ' το usb, ούτε το usb ξεκινούσε, ούτε -μετά την αφαίρεσή του και την επαναφορά του BIOS στις πρότερες ρυθμίσεις- ο δίσκος του server! Έβγαζε μήνυμα ότι δεν βρίσκει κάν ΛΣ!

(Τον επανέφερα τον server με διόρθωση του boot sector του δίσκου του με "θεραπεία" grub από live dvd.)

Συμπέρασμα: όταν ανακατεύεστε με τα BIOS's των συγκεκριμένων μηχανημάτων, πάρτε τα μέτρα σας πρώτα! (Εκτός αν ξέρετε πολύ καλά τί να κάνετε σε περιπτώσεις δυσλειτουργίας.)

Kermit, ο Βάτραχος

Καλησπέρα και ευχαριστώ για τις επισημάνσεις!

Με τους clients που ασχολήθηκα σήμερα, δεν είχα κανένα πρόβλημα.

Επισημαίνω πως τα δικά μου μηχανήματα (clients και server) είναι HP μηχανήματα (δεν είχα δώσει νωρίτερα τη δέουσα προσοχή πως έχεις Lenovo εσύ) και για τους clients τουλάχιστον, το BIOS δεν έχει πουθενά αναφορά για CSM. Ούτε βρήκα σε κάποιο σχετικό σημείο τη δυνατότητα να επιλέξω Legacy Λειτουργία. Υποθέτω πως τη θάψανε πια.

Αλλά δεν έχει μεγάλη σημασία, διότι όλοι οι clinets θα υποστηρίζουν πλέον 64bit και το ίδιο θα είναι και ο server.

Όσον αφορά το product key των windows, από τη μία ο server έχει μόνο ubuntu mate και οι για τους clients δεν είχαν αυτοκόλλητο με το κλειδί αυτό.

Έτσι υπέθεσα πως είναι καταγεγραμμένο στο BIOS και τα έβαλα στο διαδίκτυο για να τα σημείωσει και η μαμά microsoft, έτσι ώστε ακόμα και σε περίπτωση επανεγκατάστασης (ναι, ίδιας έκδοσης, home, educational, pro) να το αναγνωρίσει και να το ενεργοποιήσει αυτόματα, χωρίς την εισαγωγή product key. Αυτό είχα διαβάσει τουλάχιστον παλιότερα πως είναι ο τρόπος λειτουργίας της ενεργοποίησης.

Αλλά θα μπω στη διαδικασία που υποδεικνύεις, καλού κακού, να το έχω καταγράψει και αυτό.
Δεν την ήξερα την εντολή αυτή!

Και για την είσοδο στο BIOS, τέλος, σε αυτά πάλι τα μηχανήματα τουλάχιστον, περιμένω να ανάψει το NUM LOCK και μετά δύο πατήματα του f10 σε βάζει με μαθηματική ακρίβεια στο UEFI πλέον.
Σε άλλα μηχανήματα έχω παίξει κι εγώ με τα πλήκτρα τηλέγραφο, σαν να προσπαθώ να νικήσω στην τελευταία πίστα του DOOM!  :D

Ευχαριστώ και πάλι για τις συμβουλές!

mandarinos

Τίποτε! Θέμα απλής αλληλοβοήθειας είναι - και να κάνουμε επιτέλους ένα συλλογικό βήμα προς τα πάνω (πρώτα τα σχολεία, μετά όλοι οι υπόλοιποι), ξεφεύγοντας από τα Παραθύρια.

Ανοίγω ένα ξεχωριστό θεματάκι στην Τεχνική Υποστήριξη με καναδυό πρακτικές συμβουλές.