Άσκηση στα Δίκτυα ΙΙ

Ξεκίνησε από Επαλίτης, 30 Μαΐου 2015, 11:09:55 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

Επαλίτης

Καλησπέρα,θα χρειαστώ την βοήθεια σας, η άσκηση είναι η εξ εις :

Πόσοι υπολογιστές θα αποτελούν τα τρία υποδίκτυα που δημιουργούνται σε έναν οργανισμό που του έχει ανατεθεί μια διεύθυνση κλάση B;

Θα ήθελα να μου πείτε ποια είναι μέθοδος επίλυσης τέτοιων ασκήσεων και άμα έχει πέσει στο μάτι τυχόν παρόμοιες ασκήσεις θα ήταν ιδανικό.

Ευχαριστώ!

Κατερίνα Μ

 Όταν δημιουργούμε με προσθήκη ψηφίων στη μάσκα έναν αριθμό υποδικτύων, ο αριθμός αυτός είναι δύναμη του 2. Αν λ.χ. προσθέσουμε ένα ψηφίο στη μάσκα, δημιουργούνται 21=2 υποδίκτυα.
Εάν ο αριθμός των ζητουμένων υποδικτύων δεν αντιστοιχεί σε δύναμη του 2, προσθέτουμε στη μάσκα τόσα ψηφία έτσι ώστε η αντίστοιχη δύναμη του 2 να είναι ο πρώτος μεγαλύτερος αριθμός από το ζητούμενο αριθμό των υποδικτύων. Οπότε:

Στην κλάση Β για το τμήμα Δίκτυο αφιερώνονται οι δύο πρώτες οκτάδες ψηφίων και για το τμήμα Υπολογιστής οι δύο τελευταίες οκτάδες.
Για να δημιουργήσουμε στο δίκτυο αυτό 3 υποδίκτυα, πρέπει να δανειστούμε 2 δυαδικά ψηφία (επειδή 22=4 >3) από το τμήμα Υπολογιστής της ΙΡ διεύθυνσης (δηλαδή από την τρίτη οκτάδα). Τα δύο αυτά δυαδικά ψηφία θα δημιουργήσουν τέσσερις συνδυασμούς, τους 00, 01, 10, 11.
Μετά το δανεισμό,για το τμήμα Δίκτυο έχουμε 16+2=18 ψηφία ενώ για το τμήμα Υπολογιστής απομένουν 16 - 2=14 ψηφία.  Άρα κάθε
υποδίκτυο μπορεί να διαθέτει μέχρι 214=16.384 υπολογιστές.
Επειδή κάθε υποδίκτυο δεσμεύει δύο διευθύνσεις, μία με το τμήμα Υπολογιστής να έχει όλα τα ψηφία 0 (διεύθυνση δικτύου)  και μία με το τμήμα Υπολογιστήςνα έχει όλα τα ψηφία 1 (διεύθυνση μετάδοσης). Τελικά ο διαθέσιμος αριθμός των υπολογιστών / υποδίκτυο είναι 214 - 2.

Υπάρχει ένα Υποστηρικτικό Βιβλίο με την πολύ καλή δουλειά που είχαν κάνει συνάδελφοι από τη Μεσσηνία και τη Λακωνία το οποίο στο 3ο μέρος του, έχει μεθοδολογία για αρκετά ήδη ασκήσεων. Θα το βρεις εδώ: http://blogs.sch.gr/plinetfk/files/2010/02/ypostiriktiko_biblio_gia_ta_diktya.pdf

Επαλίτης