όπως αναφέρθηκε παραπάνω είναι τμήμα που εξειδικεύεται σε ένα κλάδο της επιστήμης των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών με αυξημένες απαιτήσεις σε Μαθηματικά και Φυσική.
επαγγελματικά δικαιώματαλινκαντιγράφω από το παραπάνω λινκ
Τμήμα Αυτοματισμού
Το Τμήμα Αυτοματισμού του Τ.Ε.Ι. Πειραιά δημιουργήθηκε και λειτουργεί απο το 1987. Σκοπός του τμήματος είναι να εκπαιδεύσει Μηχανικούς Αυτοματισμού.
[Επεξεργασία] Αντικείμενο σπουδών
Ανάλυσης Συστημάτων Αυτομάτου Ελέγχου,που μελετάει την ευστάθεια συστημάτων και την εργαστηριακή μελέτη μηχανικών, υδραυλικών, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών, ψηφιακών και αναλογικών συσκευών ελέγχου.
Σύνθεσης Συστημάτων Αυτομάτου Ελέγχου, δηλαδή την μελέτη και κατασκευή ρυθμιστών και την μελέτη των μεθόδων κατασκευής ελεγκτών, καθώς και εμπειρία των βασικών βιομηχανικών συστημάτων αυτομάτου ελέγχου.
Προγραμματισμός Συστημάτων Αυτομάτου Ελέγχου, που περιλαμβάνει τη χρήση μικροϋπολογιστών, καθώς και αναλογικών-ψηφιακών συστημάτων, την διατύπωση προγραμμάτων στοιχειώδους και άριστου ελέγχου και γενικά μια εποπτεία για τις νέες κατευθύνσεις που αναπτύσσονται στον αυτόματο έλεγχο και το ευρύ πεδίο εφαρμογών του.
Ο παραπάνω ορισμός του αντικειμένου σπουδών έχει ορισθεί απο το παιδαγωγικό ινστιτούτο και είναι αναρτημένος στην ιστοσελίδα του όπως και σε αυτήν του τμήματος. Ο αυτόματος έλεγχος περιλαμβάνει την θεωρία, η οποία βασίζεται στα μαθηματικά και περιγράφεται από αυτά και από την πράξη όπου περιλαμβάνει την υλοποίηση των μοντέλων που έχουν περιγραφεί με τα μαθηματικά. Η υλοποίηση πλέον γίνεται με την χρήση μικροϋπολογιστών όσον αφορά το έξυπνο κομμάτι της κατασκευής και με υδραυλικά ή μηχανικά εξαρτήματα για το μηχανικό μέρος.
Ο Μηχανικός Αυτοματισμού Τεχνολογικής Εκπαίδευσης σύμφωνα με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο
είναι σε θέση να:
Εφαρμόζει τις επιστημονικές και τεχνολογικές μεθόδους ανάλυσης, σχεδίασης, ανάπτυξης, κατασκευής, χειρισμού και συντήρησης συστημάτων μηχατρονικής και τηλεματικής, ηλεκτρικών, ηλεκτρονικών και υπολογιστικών, υδραυλικών και πνευματικών, ηλεκτρικών μηχανών κ.λ.π. ως και τον αυτόματο έλεγχο αυτών. Πραγματοποιεί επιβλέψεις και επιμετρήσεις έργων που ανήκουν σε τέτοια συστήματα και που περιέχουν στοιχεία αυτομάτου ελέγχου. Πραγματοποιεί πραγματογνωμοσύνες και εκτιμήσεις σε εγκαταστάσεις συστημάτων από τα ανωτέρω. Συντάσσει και επιβλέπει μελέτες έργων και εργασιών που αφορούν σε συστήματα αυτομάτου ελέγχου ή γενικότερα συστήματα ηλεκτρικά, ηλεκτρονικά, υπολογιστικά, υδραυλικά και πνευματικά κ.λ.π., στα πλαίσια δημοσίων ή ιδιωτικών έργων, ως ελεύθερος επαγγελματίας ή υπάλληλος εταιρειών δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου. Χρησιμοποιεί, συντηρεί,προγραμματίζει, ρυθμίζει και αναπροσαρμόζει υπολογιστές, μικροϋπολογιστές, προγραμματιζόμενους λογικούς ελεγκτές (PLCs) και γενικώς εξοπλισμό που υλοποιεί αλγορίθμους αυτομάτου ελέγχου, συστήματα τηλεματική και μηχατρονικής.