Πολυμορφισμός

Ξεκίνησε από akouts, 02 Φεβ 2022, 09:08:09 ΠΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

akouts

Τι είναι Πολυμορφισμός;

Στη σελ. 105 του βιβλίου ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ, δίνονται μερικά παραδείγματα για την έννοια του Πολυμορφισμού:

1
Παράθεση"Σε ένα αυτοκίνητο τα πεντάλ του γκαζιού και του φρένου υποστηρίζουν τη συμπεριφορά «πάτησε» του οδηγού. Πατώντας πεντάλ ο οδηγός δίνει μια εντολή για την εκτέλεση μιας εργασίας, αλλά η εφαρμογή της ενέργειας είναι διαφορετική σε κάθε πεντάλ. Όταν ο οδηγός πατήσει το γκάζι, το αυτοκίνητο αναπτύσσει ταχύτητα, ενώ το πάτημα του φρένου το επιβραδύνει. Η ίδια συμπεριφορά του οδηγού επιφέρει διαφορετικό αποτέλεσμα."

2
Παράθεση"Μήπως και το κινητό σας παρουσιάζει συμπτώματα πολυμορφισμού; Άλλοτε συμπεριφέρεται ως τηλέφωνο, άλλοτε ως κάμερα, άλλοτε ως mp3-player και άλλοτε ως ραδιόφωνο. Μήπως πατάτε το ίδιο κουμπί για να ανοίξει και να κλείσει; Είναι και το κουμπί πολυμορφικό!"

3
Παράθεση"Μια μορφή πολυμορφισμού έχουμε όταν, αντί για το αυτόματο σύστημα κεντρικού κλειδώματος, χρησιμοποιήσουμε τα κλειδιά για να κλειδώσουμε το αυτοκίνητό μας. Και στις δύο περιπτώσεις το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Με βάση όμως το εργαλείο που ενεργοποιούμε κάθε φορά αλλάζει και ο τρόπος υλοποίησης της λειτουργίας."

4.
Παράθεση"Μια άλλη, ευρέως διαδεδομένη μορφή πολυμορφισμού βιώνετε στις οικογένειές σας και γενικότερα σε καταστάσεις που εμπλέκουν στοιχεία ιεραρχίας και κληρονομικότητας. Για παράδειγμα, του χρόνου θα μάθετε οδήγηση από τον πατέρα σας ή τον θείο σας. Στο τέλος όμως θα οδηγείτε το ίδιο όχημα με ένα διαφορετικό τρόπο από εκείνους! Μάθαμε από τους γονείς μας να κάνουμε κάτι, το οποίο προσαρμόζουμε στη δική μας προσωπικότητα, στη δική μας προσέγγιση."


5.
Παράθεση"Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει με τις συνταγές μαγειρικής που μεταφέρονται από γενιά σε γενιά. Το ίδιο φαγητό, με τα ίδια υλικά, έχει άλλη γεύση όταν το μαγειρεύει η γιαγιά σας και άλλη γεύση όταν το μαγειρεύει η μητέρα σας. Αυτό είναι πολυμορφισμός! Ίδια συνάρτηση (μαγείρεμα), ίδιες παράμετροι (υλικά), αλλά διαφορετικοί αλγόριθμοι (στυλ μαγειρέματος)."

Στην ίδια σελίδα, μέσα σε πλαίσιο, αναφέρεται:
Παράθεση"Παρατηρούμε λοιπόν ότι πολυμορφισμός σημαίνει πολλές διαφορετικές μορφές ή πολλές διαφορετικές συνθήκες. Ο πολυμορφισμός μας επιτρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν κάποια πράγματα, είτε αλλάζοντας τον τρόπο λειτουργίας τους είτε αλλάζοντας τα εργαλεία τα οποία χρησιμοποιούνται για την επίτευξη του στόχου."


Στην αμέσως επόμενη σελίδα, 106, του βιβλίου δίνεται ορισμός:
Παράθεση"Πολυμορφισμός (polymorphism) είναι μια ιδιότητα του αντικειμενοστραφούς προγραμματισμού με την οποία μια λειτουργία μπορεί να υλοποιείται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους."

Σύμφωνα με τον ορισμό, μόνο τα παραδείγματα 3, 4 και 5 περιέχουν την ιδιότητα του πολυμορφισμού.

Τελικά, αν ρωτηθεί ο/η μαθητής/τρια:
τί είναι πολυμορφισμός;
τι πρέπει να απαντήσει;


amavidis

"Πολυμορφισμός (polymorphism) είναι μια ιδιότητα του αντικειμενοστραφούς προγραμματισμού με την οποία μια λειτουργία μπορεί να υλοποιείται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους"

Σελ. 106 και να ευχόμαστε να μη ζητηθεί παράδειγμα θα γίνει το έλα να δεις....

petrosp13

Γενικά με τις ασκήσεις αυτού του κεφαλαίου θέλει τεράστια προσοχή στην διατύπωση...
Παπαδόπουλος Πέτρος
Καθηγητής Πληροφορικής

dpa2006

Καλησπέρα,
αν δεν είναι γνωστά ήδη...

https://www.youtube.com/watch?v=bWbBoGPLoEE

Νεώτερη χρονικά (? πιστεύω) πρωτοβουλία
https://www.youtube.com/watch?v=jXt90buFkT8

Τα ιστοσεμινάρια ΠΕ86 και όχι μόνο ή έχουν ατονήσει ή έχουν αλλάξει ιστοσελίδα και δεν το γνωρίζω.
https://blogs.sch.gr/webinarspe1920/2020/02/26/webinar2020002/

και
https://blogs.sch.gr/pekesde/archives/category/%ce%b5%ce%ba%ce%b4%ce%b7%ce%bb%cf%89%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%83/%ce%b5%ce%ba%ce%b4%ce%b7%ce%bb%cf%8e%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82-%cf%80%ce%b5%ce%ba%ce%b5%cf%83-%ce%b4%cf%85%cf%84-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%ac%ce%b4%ce%b1%cf%82

Computer science (abbreviated CS or CompSci) is the scientific and practical approach to computation and its applications. It is the systematic study of the feasibility, structure, expression, and mechanization of the methodical processes (or algorithms) that underlie the acquisition, representation, processing, storage, communication of, and access to information, whether such information is encoded in bits and bytes in a computer memory or transcribed engines and protein structures in a human cell.source:http://en.wikipedia.org/wiki/Computer_science

akalest0s

Σε συνέχεια του αρχικού προβληματισμού (έστω και μετά από 2 χρόνια), μια ερώτηση:
Στο τελευταίο παράδειγμα με τα νιάου και τα γαβ γαβ, συμπληρωματικό μαθητή, σελίδα 108, το ότι παρουσιάζει την ΑναπαραγωγήΉχου() ως πολυμορφική, θεωρείτε ότι είναι εύστοχο παράδειγμα;
Εννοώ:

Η κλήση μιας μεθόδου με διαφορετικό όρισμα (διαφορετικό αρχείο mp4, εν προκειμένω), είναι πολυμορφισμός; Δεν είναι ακριβώς ο ίδιος "τρόπος υλοποίησης"; Ποιο εργαλείο ή ποια λειτουργία άλλαξε, για να το θεωρήσουμε πολυμορφισμό;

κατ' επέκταση, αν αυτό είναι πολυμορφισμός, τότε το:
ΓΡΑΨΕ ΗΜ(30)
ΓΡΑΨΕ ΗΜ(45)
γιατί δεν είναι;
ή κάθε υποπρόγραμμα τελικά εννοεί ότι είναι πολυμορφικό, απλά επειδή μπορεί να κληθεί με διαφορετική τιμή;

υγ> αφήνω έξω τα 'τεχνικά' ζητήματα, όπως ότι μιλάει για μέθοδο, δείχνει διαδικασία και καλεί με ΚΑΛΕΣΕ την συνάρτηση..
"Abstraction is not the first stage, but the last stage, in a mathematical development." MK
"I don't want to write about a high level thing, unless I fully understand about a low level thing" DK

epsilonXi

Παράθεση από: akalest0s στις 28 Φεβ 2024, 12:23:52 ΠΜυγ> αφήνω έξω τα 'τεχνικά' ζητήματα, όπως ότι μιλάει για μέθοδο, δείχνει διαδικασία και καλεί με ΚΑΛΕΣΕ την συνάρτηση..
χίλια δίκια έχεις