Παραγωγή εκτελέσιμων ΓΛΩΣΣΑΣ

Ξεκίνησε από alkisg, 19 Αυγ 2008, 05:07:38 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

alkisg

Ετομάζω τη δυνατότητα παραγωγής εκτελέσιμων αρχείων του Διερμηνευτή και προσκαλώ όσους θέλουν να πουν τη γνώμη τους με στόχο ένα καλύτερο αποτέλεσμα.

Τα παραγόμενα αυτά εκτελέσιμα,

  • Περιλαμβάνουν ολόκληρο το Διερμηνευτή (backend) εκτός από το περιβάλλον χρήσης του (frontend). Έτσι, σε περιπτώσεις συντακτικών, λογικών λαθών ή λαθών εκτέλεσης, εμφανίζεται το ίδιο κατανοητό μήνυμα που εμφανίζει ο Διερμηνευτής, και όχι ακατανόητα μηνύματα του τύπου "Runtime error 200" (δείτε παράδειγμα στο αμέσως επόμενο μήνυμα).
  • Εκτελούνται με τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις του Διερμηνευτή (ανεξάρτητα δηλαδή από το τι έχει επιλέξει ο κάθε χρήστης στο μενού Εργαλεία » Επιλογές της κανονικής έκδοσης του Διερμηνευτή).
  • Τρέχουν σε Windows 95, 98, Me, NT, 2000, XP, 2003, Vista, 2008 και Linux (wine και wineconsole) χωρίς αλλαγές.
  • Δυστυχώς όμως η διαδικασία παραγωγής εκτελέσιμων δεν δουλεύει σε Windows 9x. Επίσης, στα Windows 9x το χρώμα φόντου είναι μαύρο αντί για άσπρο.

Επειδή τα εκτελέσιμα αυτά είναι εκτελέσιμα κονσόλας (command prompt - όχι DOS), μπορούμε να κάνουμε δεξί κλικ στη γραμμή τίτλου και να αλλάξουμε τη γραμματοσειρά ή να κάνουμε αντιγραφή / επικόλληση (= ένας εύκολος τρόπος να εισάγουμε πολλά δεδομένα, σαν την καρτέλα «Αρχείο εισόδου»). Επίσης όσοι χειρίζονται σχετικά άνετα την κονσόλα των Windows, μπορούν να κάνουν μέχρι και redirection, για παράδειγμα
  programma_glossas.exe < arxeio_eisodou.txt > arxeio_eksodou.txt

Ο τίτλος του παραθύρου αντιστοιχεί στον τίτλο του προγράμματος ΓΛΩΣΣΑΣ.

Εάν θέλετε να αλλάξετε το εικονίδιο του παραγόμενου εκτελέσιμου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο από αυτά τα προγράμματα επεξεργασίας εικονιδίων.

Επισυνάπτεται η τελευταία release candidate του Διερμηνευτή. Την δοκίμασα σε 95, 98, XP, Vista και Linux, αν δείτε κάπου πρόβλημα πείτε μου. Η ενσωματωμένη βοήθεια όμως δεν έχει ακόμα ενημερωθεί. Η έκδοση αυτή λήγει στο τέλος του έτους αφού θα έχει τελειώσει (πολύ πιο πριν) η δοκιμαστική περίοδος και θα έχει βγει η κανονική έκδοση. Τα παραγόμενα .exe εννοείται ότι δε λήγουν ποτέ.Τρέχουσα έκδοση συνημμένου: 0.9.3.1 (final) - 03/09/2008.

alkisg

#1
Να και μια πιο "χρωματισμένη" έκδοση εκτελέσιμων που έχουν παραχθεί με το Διερμηνευτή. Νομίζω ότι έτσι θα φαίνονται καλύτερα:


alkisg

Αναρτήθηκε η πρώτη δοκιμαστική έκδοση (release candidate #0) της νέας έκδοσης του Διερμηνευτή. Οι βασικές αλλαγές είναι ότι
α) Υποστηρίζει παραγωγή εκτελέσιμων, και
β) Η νέα αυτή έκδοση είναι ανοικτού κώδικα (open source).

Όποιος θέλει ας τη δοκιμάσει, μήπως τυχόν μου έχει ξεφύγει κανένα bug ή μήπως υπάρχει ασυμβατότητα με κάποια έκδοση των Windows.
Ελλείψεις:
- Η ενσωματωμένη βοήθεια δεν έχει ενημερωθεί.

Λήψη από το αρχικό μήνυμα.

alkisg

#3
Το παραπάνω συνημμένο αντικαταστάθηκε με την τελική έκδοση 0.93 του Διερμηνευτή, σε λίγο θα αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα https://alkisg.mysch.gr.

Αλλαγές από τη release candidate:
- Ενημερώθηκε η ενσωματωμένη βοήθεια
- Επειδή πλέον ο Διερμηνευτής υλοποιεί τη ΓΛΩΣΣΑ όσο πιο πιστά γίνεται (σε σχέση με τις γνωστές ασάφειες), η έκδοση αυτή δε λήγει ποτέ. Οι προηγούμενες εκδόσεις έληγαν επίτηδες 2 χρόνια μετά την κυκλοφορία τους ώστε να εξασφαλιζόταν οι συνάδελφοι ότι έχουν σχετικά πρόσφατη έκδοση με όποιες ενημερώσεις σχετικά με τις ασάφειες υπήρχαν (περισσότερες πληροφορίες εδώ).

edit: το συνημμένο ενημερώθηκε (4:00 μ.μ.) με νέα έκδοση λόγω ενός μικρού bug στην αυτόματη στοίχιση των σχόλιων στο δεξί περιθώριο, το οποίο υπήρχε από την 0.92 και έτυχε να το ανακαλύψω λίγο μετά την ανάρτηση της final!