Αδυναμία εκκίνησης LTSP-client με boot from LAN

Ξεκίνησε από falexakos, 28 Αυγ 2024, 06:35:26 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

falexakos

Γεια σε όλους και ... καλό χειμώνα πια.

Σε νέο εργαστήριο έχω έναν HP Pro Tower 290 G9 (Intel i3, 8GB RAM) ως server και άλλους 8 ίδιους clients. Ενώ άλλα μηχανήματα (και παλιότερα) εκκινούν μια χαρά από LAN, τα HP 290 αρνούνται να το κάνουν. Συγκεκριμένα: Βρίσκουν μεν τον server (σημειωτέον έχει NVMe δίσκο) και αρχίζουν να "τραβάνε" το vmlinuz, αλλά με πάρα πολύ αργό ρυθμό. Τόσο αργό που μόλις φτάσουν στο ~6% μετά από ας πούμε 5', το μηχάνημα κάνει επανεκκίνηση με μήνυμα κάτι σαν (όσο προλαβαίνω να δώ) : Cannot load /vmlinuz. Έχω δοκιμάσει κάθε συνδυασμό στο BIOS (που υποστηρίζει εννοείται PXE) : UEFI boot, Legacy, Secure boot:Enabled/Disabled etc. Φυσικά μιλάμε για Gigabit Switch, UTP 5e καλώδιο κλπ.
Μιλάμε πάντα για Ubuntu 22.04 και εννοείται ότι ούτε με το win32-loader είδα χαΐρι.

Καμιά ιδέα;

mandarinos

Επειδή το πρότυπο Core i3 είναι του 2010, τα μηχανήματα αυτά υποθέτω πως είναι refurbished. Κι επειδή μάλλον προέρχονται από χρήση σε τράπεζες / μεγάλους οργανισμούς, εάν τώ καιρώ εκείνω πουλήθηκαν ως λύση-πακέτο, πιθανώτατα είχαν έτοιμη και τη ρύθμιση να ψάχνουν συγκεκριμένον server (του οργανισμού / της τράπεζας). (Πού να τρέχει το τεχνικό τμήμα σε τόσα υποκαταστήματα, γιά ρυθμίσεις BIOS!)
Κάνω, όμως, ακόμη μία υπόθεση / χειρότερο δυνατό σενάριο: ότι η ρύθμιση αυτή είναι γραμμένη στη ROM από το εργοστάσιο, και δεν αλλάζει.

Το έχω δεί αυτό σε ακόμη παλιότερο μηχάνημα (i2) της Dell, της ίδιας φιλοσοφίας (δηλ. μαζική πώληση σε μεγάλους οργανισμούς κλπ), refurbished από εξωτερικό. Σ' εμένα, το να δώσω static ip στο BIOS του τερματικού, ώστε να ψάχνει με static τον server του σχολείου (ως dhcp server), γιά να πάρει dhcp ip στην εκκίνηση, δεν δούλεψε. (Δες επισυναπτόμενο 2.) Δούλεψε η ρύθμιση απλά να ψάχνει dhcp server (επισυναπτόμενο 1). (1η πιθανή λύση στο πρόβλημά σου.)

Δεν δούλεψε ούτε το σχήμα να δώσω static ip και στο τερματικό - το οποίο σχήμα, παρ' όλ' αυτά, δουλεύει μιά χαρά με τους δικτυακούς εκτυπωτές του σχολείου. (2η πιθανή λύση - πιθανώτατα απαιτείται και αλλαγή στην αρχική ρύθμιση δικτύου των school scripts.) Βέβαια, οι εκτυπωτές δεν ξεκινάνε με boot image, όπως τα τερματικά.

markakis

Δεν έχω συναντήσει την περίπτωση που αναφέρει ο συνάδελφος mandarinos για το BIOS, αλλά εφόσον συμβαίνει αυτό στην περίπτωσή σου, φαντάζομαι ότι λύνεται αν περάσεις την τελευταία έκδοση BIOS που θα βρεις για τη motherboard που έχουν.

Επίσης, είσαι απολύτως σύγουρος για το δίκτυο; Είναι εύκολο να συνδέσεις στο καλώδιο δικτύου στη θέση ενός από αυτούς ένα laptop που να συνδεθεί ως cllient στο LTSP και έπειτα να τρέξεις ένα test για το δίκτυο, μέσα από τον Επόπτη;

Άλλη περίπτωση που μπορώ να σκεφτώ είναι να υπάρχει κάποιο θέμα με την κάρτα δικτύου σε αυτά τα PC. Έχεις κάποια κάρτα δικτύου να βάλεις σε ένα από αυτά να δεις αν υπάρχει διαφορά;