Γλώσσα προγραμματισμού Logo

Ξεκίνησε από mandarinos, 01 Ιουν 2021, 10:51:08 ΠΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

Θέλετε να χρησιμοποιήσετε την FMSLogo σε εργαστήριο Ubuntu/LTSP;

Ναι, παρακαλώ να πακεταριστεί σε .deb
Όχι, μην χάνετε χρόνο με αυτό

mandarinos

Γειά σας!

Διδάσκω Πληροφορική σε Γυμνάσιο (άρα και Logo στην Γ' τάξη). Όλα εντάξει ( ; ) μέχρι σήμερα, αλλά το πρόβλημα που ανακύπτει είναι η διδασκαλία της Logo σε εργαστήρια με τοπολογία server-clients· και, ως γνωστόν, ο server βασίζεται καθαρά σε Linux. Οπότε, ποιά Logo μπορώ να διδάξω επάνω σ' αυτά;

Μέχρι τώρα (σε Ms-Windows), είχα προκρίνει την (δωρεάν και πολύ καλή) FMS Logo (σελίδα για download εδώ: https://sourceforge.net/projects/fmslogo/ - ιστοσελίδα εδώ: https://fmslogo.sourceforge.io/ ). Ο λόγος είναι ότι η μισή περιλαμβάνει τις κλασικές εντολές της Logo, κι η άλλη μισή πολύ προχωρημένες εντολές χειρισμού του υπολογιστή! (Ο συγγραφέας της, ο David Constanzo, φιλοδοξεί να την κάνει στάνταρ πρότυπο στην κατηγορία της γιά τρισδιάστατη σχεδίαση, συν για χειρισμό βιομηχανικών ρομπότ! Πράγματι, τα κινούμενα μηχανικά μέρη ενός ρομπότ είναι πολύ αργά, ακόμη και για έναν interpreter.) Κάτι είχα διαβάσει σε άλλο post, για να διεγείρουμε το ενδιαφέρον των μαθητών... σωστά;  :)

Ωστόσο, στο Linux οι επιλογές για Logo της προκοπής είναι η εξής μία: KTurtle - διότι η FMS Logo δεν έχει γραφεί και για Linux. Πάντως, δεν απογοητευόμαστε. Μπορούμε να κάνουμε και την FMS να τρέχει! Πώς; όπως παρακάτω.

Γιά όσους συναδέλφους, λοιπόν, επιθυμούν να έχουν FMS Logo σε Linux, κάνουμε τα εξής:
- Εγκαθιστούμε το Wine. (Υπάρχει στις έτοιμες επιλογές προγραμμάτων του Linux προς εγκατάσταση - σε κάθε διανομή.)
- Εγκαθιστούμε το PlayOnLinux. (Παρομοίως - ελπίζω. Στο Mint υπάρχει, στα υπόλοιπα κοιτάξτε το. Λογικά, πρέπει.)
- Κατεβάζουμε το αρχείο της FMS Logo (τωρινή έκδοση η 8.1.0), το οποίο είναι .exe μεν, αλλά συμπιεσμένο.
- Ανοίγουμε (από το μενού των εφαρμογών του Linux) το PlayOnLinux, κι ακολουθούμε τυφλά τις οδηγίες του wizard. Πάμε στην επιλογή install a program, και στο άλλο παράθυρο που ανοίγει, πάμε στο: install a non-listed program.
- Με τη βοήθεια του PlayOnLinux, ανοίγουμε το .exe της FMS και την εγκαθιστούμε.
- Όταν κάνουμε εγκατάσταση της FMSLogo, έχει και επιλογή γιά εγκατάσταση στα Ελληνικά (για όσους το επιθυμούν).

Αυτό ήταν! Τελειώσαμε!

mandarinos

Το ωραίο είναι ότι το PlayOnLinux θα το χρειαστήτε μονάχα κατά την εγκατάσταση. Όχι ότι δεν θα μπορείτε να ξεκινάτε την FMSLogo μ' αυτό τις επόμενες φορές, αλλά η εγκατάσταση βάζει εικονίδιο στην επιφάνεια εργασίας, και ξεκινάτε αυτόματα μ' αυτό. Όπως στα Ms-Windows.

mandarinos

Wine / PlayOnLinux υπάρχουν επίσης και στο Kubuntu.

mandarinos

Για την ίδια δουλειά, δηλ. εγκαταστάσεις προγραμμάτων Ms-Windows, το Kubuntu προτιμάει το πρόγραμμα Q4Wine. Το αποτέλεσμα, πάντως, είναι το ίδιο (όπως και η διαδικασία: ακολουθούμε τον wizard) : εγκαθίσταται εικονίδιο της FMSLogo στην επιφάνεια εργασίας, κι ανοίγουμε με διπλό κλίκ του ποντικιού. (Όχι με τα προτεινόμενα προγράμματα - Kate κλπ.)

Στο Kubuntu το Q4Wine βρίσκεται στο μενού: Εφαρμογές - Σύστημα, και το Wine στο: Εφαρμογές. Από το Wine, αν το επιλέξουμε, προχωράμε στα Προγράμματα, και μετά μπορούμε ν' ανοίξουμε την FMSLogo - ή, όποιο άλλο πρόγραμμα των Ms-Windows έχουμε εγκαταστήσει.

mandarinos

Ok, έπαιξε σωστά. Ευχαριστώ!

Επόμενη ερώτηση: Εγκατάσταση προγραμμάτων Ms-Windows μέσω Wine / PlayOnLinux / Q4Wine, ώστε να εμφανιστούν και στα τερματικά. (Η εγκατάσταση στον server ήταν εύκολη, και στο Mint και στο Kubuntu.) Θέμα "case study", ετούτο εδώ: https://alkisg.mysch.gr/steki/index.php?topic=8691.0

Έκανα -στο Kubuntu- δημοσίευση ltsp image (μέσω Διαχείρισης ΣΕΠΕΗΥ), αλλά δεν. Διαπίστωσα, όμως, ότι:

-Αν μπω ως χρήστης από τερματικό
- και ξανακάνω (ως χρήστης στο τερματικό) εγκατάσταση της FMS Logo με το PlayOnLinux,

παίζει μιά χαρά - καί βγάζει και εικονίδιο στην επιφάνεια εργασίας.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ξανακάνω εγκαταστάσεις γιά κάθε μαθητή; Λογικά, όχι. Λογικά, πρέπει να υπάρχει τρόπος, ώστε να γίνει μιά κι έξω - στον server. Οπότε, πώς;

Λεπτομέρεια - δεν ξέρω αν βοηθάει:
- Στο Mint έκανα εγκατάσταση με PlayOnLinux (που το ήξερα από παλιότερα).
- Στο Kubuntu εγκατέστησα με Q4Wine (εξερευνώντας δυνατότητες - όχι γιά συγκεκριμένο λόγο).
- Στο τερματικό του Kubuntu (ως χρήστης) εγκατέστησα ξανά με PlayOnLinux.

Τώρα είμαι στο εργαστήριο με το Kubuntu, το άλλο είναι κατειλημμένο γιά μάθημα. Δεν είχα χρόνο στο μεταξύ να δοκιμάσω αν οι χρήστες του Mint βλέπουν απ' τα τερματικά την FMSLogo. (Υπόψη, κι εκεί έκανα δημοσίευση ltsp image. Μου έχει γίνει δεύτερη φύση, τώρα πιά!  :) )

alkisg

Δες λίγο το σχετικό faq.

Δηλαδή η σωστή λύση είναι να πακεταριστούν σε .deb ώστε να είναι διαθέσιμα από το κέντρο λογισμικού και για όλους τους χρήστες.

mandarinos

Χμ... μάλιστα. Πιστεύω, πάντως, ότι η FMS Logo αξίζει και με το παραπάνω το "πακετάρισμα" σε .deb .

Πού μπορώ ν' απευθυνθώ, για να το ζητήσω;

(Αν δεν με απατά η μνήμη μου, είναι η μοναδική Logo που -εκτός των άλλων- αποθηκεύει αρχεία δεδομένων, πχ να περνάς βαθμούς, να υπολογίζεις μέσους όρους, να τυπώνεις ελέγχους. Κι όλ' αυτά, μία φορά, όπως είναι το φυσιολογικό· όχι κάθε φορά που εκτελείται το πρόγραμμα.

Οι άλλες δεν επιτρέπουν κάτι τέτοιο.)

mandarinos

Λεπτομέρεια: η εγκατάσταση δεν θα φαίνεται απ' τα τερματικά, παρεκτός αν κάθε παιδί μπεί ως χρήστης και ξανακάνει εγκατάσταση. Αδόκιμο, όμως.

Η λύση είναι: τα αγαπημένα μας (και χρηστικά για τη δουλειά μας) προγράμματα σε Ms-Windows να πακεταριστούν σε .deb, ώστε να εγκαθίστανται μία φορά και καλή στον server, και μετά να τα βλέπουν όλοι απ' τα τερματικά. (Υπόδειξη του Άλκη.)

Μέχρι να πακεταριστεί, όμως, και η FMS Logo, πάντα μπορούμε να δείχνουμε σε όλα τα τερματικά ταυτόχρονα το πώς δουλεύει, μέσω "εκπομπής" από τον Επόπτη.

Αναμένουμε το "πακετάρισμα"!  :)

alkisg

Παράθεση από: mandarinos στις 01 Ιουν 2021, 01:01:35 ΜΜ
Πού μπορώ ν' απευθυνθώ, για να το ζητήσω;

Εδώ στο φόρουμ μια χαρά είναι. Σου πρόσθεσα μια ψηφοφορία στο θέμα που άνοιξες, αν μαζέψει κάποιους ψήφους σημαίνει ότι αξίζει να αφιερώσουμε χρόνο σε αυτό αντί σε κάτι άλλο.

Αν κάποιος συνάδελφος θέλει να μάθει και να βοηθάει στο πακετάρισμα, η συνεισφορά του θα είναι πολύ καλοδεχούμενη.
Open source σημαίνει ότι συνδράμουμε όλοι· αλλιώς καταλήγουν να γίνονται μόνο τα απαραίτητα.

mandarinos


mandarinos

Όσον αφορά τη βοήθεια για το πακετάρισμα:

Πιστεύω θα ήταν καλή ιδέα, να έδινες οδηγίες-τυφλοσούρτη: πρώτα κάνουμε αυτό, μετά το άλλο, με έκδοση πχ Qt 5.1.1 και πιό πρόσφατη, κλπ κλπ. Εφ' όσον το Linux περιέχει κατευθείαν αρκετούς compilers κι αμέτρητα εργαλεία, τότε όσοι έχουμε εγκαταστάσεις Linux -νομίζω πως- μπορούμε να βοηθήσουμε.

alkisg

Γενικές οδηγίες για debian packaging υπάρχουν άπειρες στο διαδίκτυο, για παράδειγμα https://wiki.debian.org/SimplePackagingTutorial.
Το τελικό αποτέλεσμα για εφαρμογές wine θέλουμε να είναι παραπλήσιο με τα περιεχόμενα του φακέλου debian στο αποθετήριο https://gitlab.com/ts.sch.gr/glossa.
Ο χρόνος συγγραφής οδηγών ή βοήθειας στα πρώτα βήματα κάποιου στο packaging κλπ είναι υπολογίσιμος.
Μέχρι στιγμής έχω βοηθήσει 5-6 φοιτητές οι οποίοι στη συνέχεια βρήκαν άλλες δουλειές (δυστυχώς για εμάς, ευτυχώς για αυτούς!) και σε κάποιες περιπτώσεις δεν έγινε "απόσβεση" του χρόνου επιμόρφωσής τους.

Γι' αυτό τέτοιες δουλειές που αναφέρονται στην εκπαίδευση είναι καλύτερα να γίνονται από εκπαιδευτικούς ή ΥΠΛΗΝΕΤ. Αφού είναι για τη δουλειά τους, θα έχουν και πολυετή δέσμευση αλλά και πολυετή οφέλη από το πακετάρισμα.
Σε αυτήν την περίπτωση πολύ ευχαρίστως να ξαναβοηθήσω, όσο αναλυτικά κι αν χρειαστεί!

Δηλαδή ο σκοπός δεν είναι να μαθαίνουμε όλοι λίγο από όλα, αλλά να υπάρχει κάποια εξειδίκευση. Αν 5-10 άτομα μάθουμε πακετάρισμα, άλλα 5-10 ασχολούνται με δημοσίευση υλικού για κάθε μάθημα, άλλοι κάνουν ηλεκτρονικό πρωτόκολλο, διερμηνευτές gloglossa κλπ, τότε η κοινότητα λειτουργεί πολύ αποδοτικά και ευχάριστα.