Συνάδελφοι το θέμα δεν είναι τί θα αποφασίσουμε εμείς ατομικά ή σε επίπεδο σχολικής μονάδας να κάνουμε από τα κεφ 3-4, 11 κλπ
Π.χ. ακολουθώντας το ενδεικτικό πρόγραμμα του υπουργείου, στο κεφ. 4. έκανα μόνο την περίληψη του κεφαλαίου (τη μισή σελίδα στο τέλος - περιττό να σας πώ ότι στο τεστάκι που τους έβαλα στη μισή αυτή σελίδα πήρα αρκετούς βαθμούς ΠΡΟ-ΠΟ και την πλειοψηφία κάτω από τη βάση, πήρα βέβαια και ελάχιστα 20άρια ... )
Το κεφ. 11 είναι τόσο τεχνικά διατυπωμένο και στην πράξη δυσνόητο που αν επιχειρήσω να το κάνω έστω και περιληπτικά στο ενδεικτικό 8ωρο και τους βάλω και ωριαίο, θα κλάψουν μανούλες.
Το κομβικό σημείο στο πως και τί πρέπει να διδαχτεί, είναι το αν θα εφαρμοστεί η Τράπεζα.Γιατί αν την εφαρμόσουν θεωρώ ότι ΔΕΝ είμαστε καλυμμένοι κάνοντας απλά αυτό που εμείς θεωρούμε "ενδεικνυόμενο", "σωστό" ή "εύκολο". Τι θα γίνει δηλαδή αν πέσει μια ερώτηση από κομμάτι του κεφαλαίου που τους πώ να μην το διαβάσουν; Δεν θα βρεθούμε με το πιστόλι στον κρόταφο τον Ιούνιο κατηγορούμενοι από μαθητές, γονείς και υπουργείο; Π.χ. στη διεύθυνση μου έγινε πέρσι καταγγελία από γονιό σε καθηγητή ότι έβαλε θέμα από ύλη που δεν είχε καλύψει στην τάξη. Φαντάζεστε τι πρόκειται να γίνει; Εκτός αν μας δώσουν τη δυνατότητα να χτυπάμε "next" στη βάση μέχρι να μας προκύψει ερώτηση που μας .... "αρέσει" γιατί την έχουμε καλύψει ...
Νομίζω ότι συμφωνούμε όλοι ότι μέσα στις 26 ώρες που προτείνουν για τη θεωρία, δεν υπάρχει περίπτωση να καλύψει κανείς ικανοποιητικά τις σελίδες ύλης 5 κεφαλαίων. Όπως είναι πραγματικά ουτοπικό να καλύψεις τα πρακτικά θέματα σε άλλες 26. Εγώ π.χ. έχω αποφασίσει να τους κάνω ψευδογλώσσα-ΓΛΩΣΣΑ στο κομμάτι του προγραμματισμού μέχρι το σημείο της δομής επιλογής, άντε ίσως και καμία Για. Δεν θα χρειαστώ τουλάχιστον 8 ώρες (και λίγες τις λέω!) για να εξηγήσω την γλώσσα, να κάνω παραδείγματά και ασκήσεις στον πίνακα ή μέσω netop και να τους αφήσω και 2-3 ώρες να πειραματιστούν μόνοι τους; Και πώς θα καλύψω στις υπόλοιπες 16 ώρες όλα τα υπόλοιπα εργαστηριακά;
Μ'αρέσει που προτείνουν C++ και άλλα λοιπά πακέτα. Πόσο στην κοσμάρα τους πρέπει να είναι οι άνθρωποι;
Και τέλος, ας μου εξηγήσουν τα αστέρια του υπουργείου ΠΩΣ θα πραγματοποιηθεί το ωριαίο διαγώνισμα με ύλη 40-60 θεωρία-εργαστήριο με 25,26,27 μαθητές και 7,10, 11 ΗΥ και πολύ περισσότερο πώς και πού θα εξεταστούν 90 παιδιά που έχει το σχολείο μου στις Ε.Π. μέσα σε 2 ώρες τον Ιούνιο, χωρίς να έχω διαρροή θεμάτων, χωρίς αντιγραφή, χωρις να τους βάλω γελοίο πρόγραμμα του στυλ "Hello World" .....
Παρεμπιπτόντως, συναδέλφισσα έθεσε αυτά τα ερωτήματα στο σχολικό σύμβουλο της περιοχής και 1 μήνα μετά ακόμα περιμένει απάντηση... Προτείνω να αρχίσουμε μαζικό βομβαρδισμό στους συμβούλους μας με ερωτήσεις για τα θέματα που έχουν προκύψει ώστε να πιέσουν με τη σειρά τους το υπουργείο, γιατί προβλέπω να έχουμε κακά ξεμπερδέματα μ'αυτό το μάθημα.