Γιατί μπλέκουμε την τεχνική υποστήριξη με την γραμματειακή; Γιατί πετάμε προτάσεις πυροτεχνήματα που δεν πρόκειται να γίνουν; Δεν έγιναν όταν δεν υπήρχε το "οικονομικό" πρόβλημα, θα γίνουν τώρα; Μετατάξεις δηλαδή σε θέσεις τεχνικής υποστήριξης. Με τι ωράριο; Σε τι θέσεις; Χάνεται η οργανικότητα; Θα είναι κάποιος τεχνικός με 21 ώρες την εβδομάδα ή με 40; Το καλοκαίρι θα έχει διακοπές, θα βγαίνει ταμείο ανεργίας ή θα γυρνά όπου τον καλούν (δήμοι, διάφορες υπηρεσίες); Τις αργίες; Χριστούγεννα; Πάσχα; Ή ακόμα καλύτερη πρόταση μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα να καλυφτούν αυτές οι θέσεις. Αυτά που δεν πληρώνουν ποτέ στην ώρα τους. Που σήμερα είναι, αύριο δεν είναι. Σουπερ πρόταση και αυτή. Γεμάτη αλτρουισμό και αλληλεγγύη.
Είναι αστείο να συζητάμε καν για το αν θα αναλάβουμε τεχνική υποστήριξη ενός σχολείου. Τα μισά μαθήματα στις σχολές πληροφορικής είναι "σχετικά" με την τεχνική υποστήριξη. Αν δεν την αναλάβουμε εμείς τότε ποιοι; Οι μαθηματικοί; Να βγάλει και η Ένωση Μαθηματικών - Φυσικών σεμινάριο για τεχνική υποστήριξη. Γιατί πριν κάτι χρόνια διάφορες ειδικότητες υποτίμησαν τα τετραετή πτυχία τους και επέλεξαν μετά από λίγες ώρες σεμιναρίων να γίνουν πληροφορικοί. Γιατί να μην το κάνουν και τώρα, με ότι αυτό θα συνεπάγεται; Γιατί να μην αναλάβουν και την αλγοριθμική τότε; Πρόταση για ιδιωτικές εταιρείες νομίζω θα μας ξεφτίλιζε σαν κλάδο και θα εκτόξευε τα κόστη για τεχνική υποστήριξη σε τρομακτικά επίπεδα. Εκτός αν κάποιοι θέλουν να θησαυρίσουν οι μεγάλες εταιρείες με τα σχετικά συμβόλαια. Θα είχε πλάκα πάντως ο πληροφορικός να διδάσκει δίκτυα, και αν έχει πρόβλημα το δίκτυο να φωνάζει τεχνικό. Και να ρωτούν οι μαθητές:
- Εσείς δεν μας λεγάτε πώς να ρυθμίζουμε ένα δίκτυο; Γιατί φωνάξατε άλλον να το φτιάξει; Τι θα απαντούσατε συνάδελφοι; Είμαστε εκπαιδευτικοί και όχι τεχνικοί;
Προσωπικά έχω αναλάβει την τεχνική υποστήριξη (αναγκαστικά αλλιώς δεν θα μπορούσα να κάνω μάθημα) σε πολλά δημοτικά, χωρίς καμιά ώρα απαλλαγής. Σε δημοτικά με υπολογιστές δεκαετίας, τους περισσότερους από δωρεές, χωρίς προγράμματα, χωρίς συντήρηση, χωρίς υπεύθυνο, χωρίς τίποτα. Με μισθό ωρομισθίας. Με απόλυση το καλοκαίρι και αγωνία για του χρόνου. Σχεδόν πάντα σε διαφορετικά σχολεία. Χωρίς καμιά ώρα απαλλαγής (το επαναλαμβάνω). Το πρόβλημα μου δεν ήταν η τεχνική υποστήριξη. Ήταν ότι η πλειοψηφία των συναδέλφων, δεν έχτιζε στο εργαστήριο που έβρισκε. Γιατί όταν φτιάξεις σωστά το εργαστήριο σου, η συντήρηση του είναι σχετικά εύκολη υπόθεση. Τουλάχιστον αυτό ισχύει στα δημοτικά. Για γυμνάσια – λύκεια δεν μπορώ να έχω άποψη. Είχα προτείνει να ανοίξουμε ένα θέμα σχετικά με το τι είναι τεχνική υποστήριξη.
Τεχνική υποστήριξη για μένα είναι:
-Οι κεντρικές μονάδες (υλικό - λογισμικό).
-Το δίκτυο.
-Η δημιουργία ιστοσελίδας του σχολείου.
-Η εγκατάσταση προγραμμάτων του ΥΠΕΠΘ (e-school).
Τεχνική υποστήριξη δεν είναι:
-Η εισαγωγή οποιονδήποτε στοιχείων, για οποιοδήποτε λόγο.
-Η αλλαγή μελανιών στα φωτοτυπικά.
-Η αντιγραφή cd σε συναδέλφους.
-Η αποστολή και λήψη mail του σχολείου.
-Η εγκατάσταση προγραμμάτων για άλλα μαθήματα πλην πληροφορικής.
-Η εκτύπωση βαθμολογίων, απουσιών.
Θα μπορούσαμε σαν πιο ευρεία έννοια της τεχνικής υποστήριξης να παρέχουμε επιμόρφωση σε συναδέλφους πάνω σε θέματα ΤΠΕ, αλλά αυτό είναι άλλη κουβέντα.
Τι καταφέρνουμε με την τεχνική υποστήριξη:
-Στα δημοτικά αφού ήδη την παρέχουμε, κερδίζουμε την όποια μείωση ωρών (που σήμερα δεν έχουμε). Κερδίζουμε περισσότερες θέσεις για συναδέλφους (αν και μάλλον αυτό ενδιαφέρει ελάχιστους αφού η πλειοψηφία στο forum είναι μόνιμοι). Με τεχνική υποστήριξη στα δημοτικά τέλος, διασφαλίζουμε για πάντα τις θέσεις μας (όποιος έχει εργαστεί σε δημοτικά καταλαβαίνει τι εννοώ, ειδικά τώρα που μπαίνουν "νέες τεχνολογίες" και κανείς δάσκαλος δεν μπορεί να αναλάβει το παραμικρό).
-Γυμνάσια Λύκεια. Τα ίδια πάνω κάτω με τα δημοτικά.
Γιατί αυτός που θα ελέγχει όλα αυτά (e-school, σχολικό site κτλ) δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται σαν φτωχός συγγενής. Αν απέχει από την εργασία του το σχολείο θα κατεβάζει ρολά. Ακόμα και αν καταργήσουν το μάθημα της πληροφορικής για φέτος στα λύκεια, μετά από 1-2 χρόνια, θα αναγκαστούν να αλλάξουν θέση. Ή μάλλον θα τους αναγκάσουμε. Το ξέρω ότι ακούγεται σκληρό και συντεχνιακό και αντιεκπαιδευτικό. Άλλη λύση προσωπικά δεν βλέπω. Η αναγκαιότητα της αλγοριθμικής δεν πείθει κανένα.
Υστερόγραφα:
-Σε όποιες αποφάσεις πάρει η ΠΕΚΑΠ, ελπίζω να λαμβάνει υπόψη και τους χιλιάδες πληροφορικούς στους πίνακες αναπληρωτών ωρομισθίων. Γιατί την παρούσα φάση, που δεχόμαστε πόλεμο από παντού και που ο δυνατός τρώει τον αδύνατο, το να δωρίζεις ώρες είναι προδοσία.
-Αυτοί που διαφωνούν με την τεχνική υποστήριξη γιατί θέλουν να εργάζονται μόνο ως εκπαιδευτικοί, αν τελικά γίνουν υποχρεωτικές μετατάξεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, θα παραιτηθούν; Γιατί αν τους πειράζουν 3-4 ώρες τεχνικής υποστήριξης, οι 40 ώρες εκτός εκπαίδευσης θα ισοδυναμεί γι’ αυτούς με θάνατο. Βέβαια και παλιά τα έλεγαν κάποιοι αυτά αλλά υπήρξαν ή υπάρχουν ακόμα και σήμερα αποσπασμένοι σε υπηρεσίες άσχετες με την εκπαίδευση.
-Δεν έχω αμφιβολία ότι η συντριπτική πλειοψηφία σε αυτό το forum είναι καλοί εκπαιδευτικοί και διδάσκουν με μεράκι το μάθημα της πληροφορικής. Αυτό φαίνεται μέσα από τη συμμετοχή στα κοινά της πληροφορικής, την ανταλλαγή απόψεων, την αλληλοβοήθεια σε τεχνικές εργασίες, μέσα από προτεινόμενα θέματα και ασκήσεις. Οι υπόλοιποι; Που είναι οι υπόλοιποι; Γιατί δεν συμμετέχουν; Γιατί δεν διαδηλώνουν; Γιατί καν δεν υπογραφούν τη διαμαρτυρία της ΠΕΚΑΠ. Υπάρχουν καθηγητές πληροφορικής που δεν γνωρίζουν!!! Είναι δυνατόν!! Πιστεύετε ότι αυτοί οι εκπαιδευτικοί κάνουν σωστό μάθημα ή μήπως το απαξιώνουν και έβαλαν και αυτοί το λιθαράκι τους ώστε να φτάσουμε εδώ που φτάσαμε. Απορούμε μετά γιατί δεν μας στηρίζουν οι πανεπιστημιακοί. Το να λέμε είμαστε εκπαιδευτικοί, όταν μερικές εκατοντάδες ανταποκρίνονται σωστά σε αυτό το ρόλο, ενώ υποστηρίζουμε ότι η τεχνική υποστήριξη μας αλλοτριώνει από τον ρόλο του εκπαιδευτικού. Does not compute......
-Έκπληξη μου προκαλεί το γεγονός ότι για το ελεύθερο λογισμικό, δεν έχουμε πάρει θέση. Αλλά θέση όχι του στυλ το στηρίζουμε και είμαστε σύμφωνοι. Θέση ότι από το Σεπτέμβρη του 2011 (έστω του 2012) όλα τα εργαστήρια πληροφορικής θα τρέχουν με ελεύθερο λογισμικό. Απορούμε μετά γιατί δεν μας στηρίζουν τόσες κοινότητες σχετικές με πληροφορική (π.χ. ΕΛΛΑΚ). Να υποθέσω ότι υπάρχει κόσμος "βολεμένος" που δεν θέλει να μπλέκει; Να βγάλει νέες σημειώσεις; Δεν ξέρει; Δεν θέλει να ξαναδιαβάζει και να επιμορφωθεί;