Δομές επανάληψης

Ξεκίνησε από G-ORFANOS, 05 Νοε 2003, 12:10:52 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

G-ORFANOS

Συνάδελφοι διάβασα ενα παλιο θέμα που είχατε συζητήσει σχετικά τις δομές επανάληψης αλλά τελικά νομιζω ότι το θέμα δεν απαντήθηκε. Το θέμα ήταν το εξής : Τι τιμή θα έχει η μεταβλητή i μετά το τέλος του παρακάτω αλγορίθμου, 10 ή 11

Για i από 1 μεχρι 10
  Εντολές
Τέλος_επανάληψης
Εμφάνισε i

Επίσης λέγατε ότι πρέπει να υπάρχει αρχικοποίηση στην μεταβλητή i. Εγώ νομίζω ότι δεν πρέπει και αυτό φαίνεται στις απαντήσεις των θεμάτων που δημοσιεύονται στις εφημερίδες και χρησιμοποιούν την δομή αυτή.

Ευχαριστώ

Γιώργος Ορφανός

alkisg

#1
Γιώργο τι ακριβώς εννοείς; Αν θα πρέπει να υπάρχει αρχικοποίηση του μετρητή με ξεχωριστή εντολή πριν από το Για; Δεν είχαμε συζητήσει αυτό, το θέμα ήταν το εξής: όταν τα όρια του Για είναι τέτοια ώστε οι εντολές που βρίσκονται μέσα του να μην εκτελεστούν, ποια θα είναι η τιμή του μετρητή μετά το Για.
Παράδειγμα:

[glossa]Για ι από 10 μέχρι 1 !Προσοχή: τα όρια είναι «ανάποδα»
  Γράψε ι
τέλος_επανάληψης
Γράψε ι[/glossa]
Η ερώτηση είναι αν η εντολή Γράψε ι θα γράψει «10» ή τίποτα συγκεκριμένο επειδή δεν έχει αρχικοποιηθεί.

G-ORFANOS

είχατε θέσει το ερώτημα : Ποια τιμή θα έχει το i στην εντολή Εμφάνισε i στον παρακάτω αλγόριθμο

Για i από 1 μέχρι 10
    Εντολές
Τέλος_επανάληψης
Εμφάνισε i

Μέρικοί λέγανε 10 και μερικοί 11

Οσο για την αρχικοποίηση της μεταβλητής i εννοούσα αν κατάλαβα καλά ότι λέγατε να γράφουμε το εξής

i <-- 1
Για i από 1 μέχρι 10
   Εντολές
Τέλος_επανάληψης

Γιώργος Ορφανός

alkisg

Στο πρώτο ζήτημα μου φαίνεται ότι οι πιο πολλοί συμφωνήσανε ότι θα είναι 11, αν και το ζήτημα είναι λεπτό. Οι γνωστές γλώσσες προγραμματισμού δεν έχουν κοινή συμπεριφορά, ενώ μερικές ειδοποιούν ότι η τιμή του μετρητή μετά το Για είναι "undefined", απροσδιόριστη.

Για το δεύτερο ζήτημα μάλλον θα πρέπει να κατάλαβες λάθος, αν θυμάμαι καλά συζητούσαμε αυτό που γράφω στο προηγούμενο post. Η αρχικοποίηση πριν από την Για δεν έχει νόημα, απλά σε κάποιο παράδειγμα που υπάρχει αρχικοποίηση η ερώτηση είναι αν θα αλλάξει τελικά η τιμή του μετρητή με το Για ή αν θα μείνει όπως ήταν.

G-ORFANOS

Γιώργος Ορφανός

Τσιωτάκης Παναγιώτης

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Θεωρώ οτι το συγκεκριμένο ζήτημα το έχει κλείσει οριστικά ο Σπύρος Δουκάκης στο sch forum με την επισήμανση της σελίδας 99 του σχολικού βιβλίου.
Μπορεί να είναι εκτός ύλης αλλά παραθέτει τη γνώμη της συγγραφικής ομάδας για την αύξηση του μετρητή στην δομή επανάληψης Για.
Δεδομένου οτι στον αλγόριθμο αυτό γίνεται αύξηση 5 φορές και έλεγχος 6, το i τελικά λαμβάνει την τελική τιμή +1 και ελέγχεται προτού τερματιστεί ο βρόχος.

Περιμένω τα σχόλιά σας και για την ιστοσελίδα http://users.sch.gr/ptsiotakis, η οποία ανανεώνεται σε καθημερινή βάση

Με εκτίμηση, Τσιωτάκης Παναγιώτης

Sergio

Επίσης,

στα πλαίσια της συζήτησης που είχε γίνει στο στέκι (Συζήτηση για τις δομές επανάληψης), και στην οποία πιστεύω ότι αναφέρεσαι Γιώργο, η Φανή (pfan) είχε, σωστά, επισημάνει, ότι ο προβληματισμός απαντιέται σαφέστατα στη σελίδα 43 του βιβλίου (εντός ύλης) με το διάγραμμα ροής που παραθέτουν οι συγγραφείς για το αλγόριθμο του παραδείγματος 10.

Σέργιος
Απ τη μια η θητεία μου σε σχολικές αίθουσες: να φλυαρώ - να ελπίζω πως κατι κατάλαβαν - να εξερευνώ - να μαθαίνω. Απ την άλλη, σχεδόν συνομήλικη, η Διδακτική της Πληροφορικής: ερευνά διαδικασίες μάθησης - φλερτάρει με την Ψυχολογία - με καλεί να αφήσω το βλέμμα του Πληροφορικού και να δω με τα μάτια του δασκάλου. Τέκνα των 2, οι απόψεις μου.. (προσαρμοσμένο από τον πρόλογο του βιβλίου "Το μακρόν Φυσική προ του βραχέως διδάσκω" του Ανδρέα Κασσέτα)