Και το ΔΕΤ στη θετική!!

Ξεκίνησε από Eri, 12 Αυγ 2024, 02:17:04 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

pgrontas

Γιώργο, έχε υπόψιν σου ότι υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις για το συγκεκριμένο νόμπελ, με την έννοια ότι δεν προάγει την έρευνα στην Φυσική (εκτός αν η AI κάποια στιγμή εξελιχθεί τόσο που κάνει η ίδια πρόοδο στην φυσική).
Επιπλέον, θεωρείται από πολλούς μια προσπάθεια των φυσικών να βάλουν 'χερι' στην τεχνητή νοημοσύνη.
Μπορεί ο Hopfield να έχει φυσικό υπόβαθρο, αλλά πολλοί ισχύριζονται ότι οι τεχνικές τις οποίες χρησιμοποίησε είναι μαθηματικές - υπολογιστικές (δεν γνωρίζω να το επιβεβαιώσω).
Επίσης ειδικά με τους κβαντικούς υπολογιστές, η πληροφορική οδηγεί σε νέες εξελίξεις στην Φυσική (π.χ. Quantum Information theory).
Αυτό όμως πρέπει να πούμε , ειδικά σε όλους όσους ισχυρίζονται ότι όλα είναι φυσική (όχι σε σένα αλλά σε τύπους όπως οι φυσικοί της εκπαίδευσης), είναι ότι στην πραγματικότητα όλα είναι υπολογισμός (η γνωστή Church - Turing thesis)
Programs must be written for people to read, and only incidentally for machines to execute - Harold Abelson

gpapargi

Δεν είπα ότι όλα είναι φυσική. Η φυσική πχ δεν μπορεί χωρίς μαθηματικά.
Λέω ότι η φυσική έχει συνδέσεις με τις άλλες επιστήμες και δεν μπορούμε να φανταζόμαστε το δρόμο μας χωρίς αυτή (όπως φαίνεται από απόψεις τελευταία). Χωρίς γνώσεις φυσικής (αλλά και πληροφορικής) δε θα έκαναν αυτά που έκαναν οι 2 νομπελίστες. Αυτό πρέπει να κρατήσουμε. Πιστεύω στη σχέση των 2 επιστημών και στο αναγκαίο διεπιστημονικό υπόβαθρο.

Διαφωνώ με την άποψη που ακούγεται τώρα τελευταία ότι η πληροφορική δεν έχει σχέση με τη φυσική. Το βραβείο νόμπελ επιβεβαιώνει την ύπαρξη αυτής της σχέσης.
Γιώργος Παπαργύρης

gpapargi

Παράθεση από: pgrontas στις 09 Οκτ 2024, 11:52:01 ΠΜΑυτό όμως πρέπει να πούμε , ειδικά σε όλους όσους ισχυρίζονται ότι όλα είναι φυσική

Κάπου είχα διαβάσει (δε θυμάμαι που) ότι η φυσική είναι βαριά για τους φυσικούς  :)
Πχ μου έλεγε κάποιος φυσικός ότι δεν μπορεί την κβαντομηχανική γιατί χάνει το μαθηματικό μέρος από κάποιο σημείο και μετά. Επίσης δεν είναι τυχαίο ότι στη Γενική θεωρία της σχετικότητας (με τα πολύ βαριά μαθηματικά) από κάποιο σημείο και με τά ασχολούνται οι μαθηματικοί. 
Θέλω να πω ... εντάξει ο κάθε κλάδοςλέει τα δικά του. Δεν μπαίνω σε αυτή τη διαδκασία που είναι για να ευλογούν κάποιοι τα γένια τους. Εγώ στέκομαι στη σχέση των επιστημών. Και θέλω να καταλήξω ότι δεν πρέπει ποτέ να φανταζόμαστε την πληροφορική στις πανελλήνιες σε κατεύθυνση που δεν έχει φυσική. Μόνο κακό κάνει αυτό.
Γιώργος Παπαργύρης

pgrontas

Εννοείται μαζί σου! Έτσι κι αλλιώς είπα ότι δεν αφορά εσένα.
Στον πραγματικό κόσμο η σχέση των επιστημων είναι αμφίδρομη - αυτό σημαίνει ότι όλοι δίνουν και παίρνουν.
Όμως το αμφί- ξεχνιέται - κάτι που έχει κοστίσει στην Πληροφορική στο παρελθον και συνεχίζει να κοστίζει.
Και είναι κάτι που προσωπικά μου χτυπάει ευαίσθητες χορδές και προσπαθώ να το υπενθυμίσω.
Programs must be written for people to read, and only incidentally for machines to execute - Harold Abelson

pgrontas

Παράθεση από: pgrontas στις 09 Οκτ 2024, 01:23:28 ΜΜΣτον πραγματικό κόσμο η σχέση των επιστημων είναι αμφίδρομη - αυτό σημαίνει ότι όλοι δίνουν και παίρνουν.
Όμως το αμφί- ξεχνιέται - κάτι που έχει κοστίσει στην Πληροφορική στο παρελθον και συνεχίζει να
Και πάνω που μιλούσαμε ανακοινώθηκε ότι ο Demis Hassabis είναι εκ των παραληπτών του βραβείου Νομπελ Χημείας, για την εφαρμογή μεθόδων AI στην αναδίπλωση πρωτεινών (AlphaFold).
Εδώ, σε αντίθεση με αυτή του Νόμπελ Φυσικής, είναι μια ξεκάθαρη περίπτωση που η επιστήμη της πληροφορικής έδωσε ουσιαστικές μεθόδους (όχι μόνο εργαλεία) για την προώθηση της επιστημονικής γνώσης σε άλλη επιστήμη.

Ένα ενδιαφέρον άρθρο που αναλύονται αυτά είναι στο  How AI Revolutionized Protein Science, but Didn't End It | Quanta Magazine για όποιον ενδιαφέρεται.

#sarcasm Άντε και το νόμπελ λογοτεχνίας τις επόμενες μέρες στον Altman για το chatGPT :D :D :D
Programs must be written for people to read, and only incidentally for machines to execute - Harold Abelson

mandarinos

Ως φυσικός, γελάω που φέτος τα βραβεία Νομπέλ δόθηκαν γιά έρευνες τελείως άσχετες με τη Φυσική! (Καθόλου στημένα τα βραβεία!... Ειδικά τα Νομπέλ Ειρήνης!)

Εντάξει, προχωράμε προς έναν κόσμο, όπου οι συναφείς επιστήμες (αλλά και οι μή συναφείς...) αρχίζουν να συμπλέκονται, αλλά τα βασικά παραμένουν βασικά: "Φυσική" σημαίνει έρευνα της Φύσης! Όχι εξερεύνηση των δυνατοτήτων των ηλεκτρονικών υπολογιστών. (Παρεκτός αν μιλάμε γιά Φυσική Στερεάς Καταστάσεως και hardware.)

-------------------

ΠαράθεσηΚάπου είχα διαβάσει (δε θυμάμαι που) ότι η φυσική είναι βαριά για τους φυσικούς

Ισχύει. Διότι ελάχιστοι φυσικοί κάθονται να κατανοήσουν τί περνάει μπροστά από τα μάτια τους - τί ακριβώς διαβάζουν, δηλαδή. (Όλοι τρέχουν να προλάβουν προθεσμίες, καλούς βαθμούς, συστατικές... λογικό είναι να μην τα πολυσκαλίζουν τα πράγματα.)

Επίσης, ελάχιστοι συνάδελφοι ( ; ) έχουν κατανοήσει ότι η σχέση των φυσικών με τα Μαθηματικά είναι όπως του παροιμιώδους ταύρου στο υαλοπωλείο: ναι μέν, τα θέλουμε τα Μαθηματικά ως "λυσάρι" γιά τα φυσικά φαινόμενα, αλλά χρησιμοποιούμε όποια Μαθηματικά γουστάρουμε (δίκην πλίνθων και κεράμων ατάκτως ερριμμένων), και τα χρησιμοποιούμε όπως γουστάρουμε. (Σαν να έχεις πχ την ομπρέλλα γιά να κατεβάζεις αράχνες απ' το ταβάνι.)
Τρέχα-γύρευε, τώρα, γιατί πχ οι μιγαδικές ομάδες του Abel είναι κατάλληλες γιά την κατάταξη των υποατομικών σωματιδίων! (Μιά ματιά εδώ, γιά του λόγου το αληθές. Μην προσπαθήσετε, όμως, να καταλάβετε τί γράφουν τα κιτάπια, αν δεν έχετε ήδη σχέση με το αντικείμενο!  :) )

(Σημειώστε ότι, απ' την αντίθετη οπτική του πράγματος, αρκετοί τσινάνε με τη φανταστική μονάδα στην κυματοεξίσωση του Σραίντιγκερ - αν κι ο ίδιος ο Σραίντιγκερ δεν είχε πρόβλημα να τη χρησιμοποιήσει. Η εξίσωση του Euler προφανώς πέρασε και δεν τους άγγιξε, τότε που ήταν μαθητές!  :)  )

-------------------

Τέλος πάντων, αυτές οι κουβέντες καλές είναι γιά θέμα σε κρασοκατάνυξη μεταξύ συναδέλφων, αλλά να μη σας κουράζω! Καλό είναι, όμως, οι μαθητές να συνειδητοποιήσουν ότι πράγματι πορευόμαστε προς ένα μέλλον με "συμπλεκόμενες" επιστήμες.

gpapargi

Η συγκεκριμένη συζήτηση έχει σίγουρα και φιλοσοφικές προεκτάσεις αλλά εγώ το θέμα το έθιξα εντελώς πρακτικά. Δεν υπάρχει κίνδυνος οι πληροφορικοί να μην αναγνωρίσουν την προσφορά της πληροφορικής στις άλλες επιστήμες. Ο κίνδυνος είναι να μην αναγνωρίσουν την προσφορά της φυσικής στην πληροφορική. Το πρόβλημά μας φαίνεται στο σύστημα των πανελληνίων που το μάθημα της πληροφορικής εξετάζεται σε ξεχωριστό πεδίο από αυτό της φυσικής. Ο κίνδυνος απότυπώνεται επίσης στο ότι ακούγονται απόψεις που λένε ότι δε χρειαζόμαστε γνώσεις φυσικής. Όλο αυτό δε βγαίνει σε καλό.
Και κυρίως το πρόβλημα το έχουμε εμείς και όχι οι φυσικοί γιατί αυτοί έχουν πρόσβαση σε ΟΛΕΣ τις σχολές πληροφορικής ενώ εμείς όχι.  Πρέπει να το καταλάβουμε. 
Γιώργος Παπαργύρης

dpa2006

Παράθεση από: gpapargi στις 01 Οκτ 2024, 09:15:42 ΠΜΘυμίζω ότι η συζήτηση αφορούσε το μαθηματικό ΕΚΠΑ σε εκείνο το σημείο.
Ok... :)
Λογικό...
Computer science (abbreviated CS or CompSci) is the scientific and practical approach to computation and its applications. It is the systematic study of the feasibility, structure, expression, and mechanization of the methodical processes (or algorithms) that underlie the acquisition, representation, processing, storage, communication of, and access to information, whether such information is encoded in bits and bytes in a computer memory or transcribed engines and protein structures in a human cell.source:http://en.wikipedia.org/wiki/Computer_science