Πρόταση γιά να παρουσιάσουμε σεμινάρια επάνω στο Linux

Ξεκίνησε από mandarinos, 21 Φεβ 2022, 12:35:15 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

mandarinos

Με αφορμή αυτήν εδώ τη συζήτηση: https://alkisg.mysch.gr/steki/index.php?topic=8940.0 , έκανα τις παρακάτω σκέψεις:

- - - - - - - - - - -

Τελικά, τα πάντα είναι θέμα ...marketing. Είναι θέμα του πώς τα παρουσιάζεις!

Η κατάσταση έχει ως εξής:

30 χρόνια μετά τη γέννηση του Linux, κι -ακόμη- οι περισσότεροι ακούνε "Linux" και φεύγουν τρέχοντας!

Γιατί;

Διότι πιστεύω πως κάπου έχουμε κάνει λάθος, οι γνωρίζοντες. Μάθαμε εμείς το Linux, αλλά έχουμε αφήσει -ας μου επιτρέψετε τον αμερικανισμό- "loose ends", όσον αφορά τη διάδοσή του στους άλλους.

Το θέμα, βέβαια, είναι ότι και η διεθνής κοινότητα του Linux έχει κάνει τα ίδια λάθη "αμέλειας". Ευτυχώς, όμως, το πήρε χαμπάρι (έστω και αργά) ότι το Linux είναι μέν ο βασιλιάς των δικτύων, αλλά μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί και ως ένα φανταστικό -και απροβλημάτιστο- παραθυρικό desktop - αυτό, δηλαδή, που χρειάζεται ο περισσότερος κόσμος γιά τις βασικές δουλειές με ΗΥ: σουΐτα γραφείου / Internet / πολυμέσα. (Δεν γνωρίζω πολλούς, που στο σπίτι τους κάνουν number crunching, ή υπολογίζουν μετεωρολογικά μοντέλα, ή σχεδιάζουν διαστημόπλοια! :D  )
Και το προωθεί ανάλογα. (Και πολύ καλά κάνει.)

Το αποτέλεσμα αυτής της "αμέλειας" είναι εν έτει 2022 να σπαταλάμε πολύτιμα κρατικά χρήματα, γιά ν' αγοράζουμε τα ατελή προϊόντα του κυρ-Μπίλλη γιά όλο το Δημόσιο (και πού να τα κάνει κιόλας on-line και συνδρομητικά, όπως σκοπεύει!) - επειδή οι περισσότεροι φοβισμένοι χρήστες υπολογιστών (ένα 90%, βλέπω) δεν ξεκολλάνε απ' αυτά.

Πιστεύω, λοιπόν, πως, ίσως να ήρθε ο καιρός γιά:

- Ένα ωραίο διαδικτυακό / διά ζώσης σεμινάριο επάνω στο πακέτο Linux / LTSP. (Καλύτερα διά ζώσης, να βρούμε ευκαιρία ένα Σ/Κ να ξεφύγουμε κάπως! :)  )
- Ή installfest.
- Ή καμιά σειρά μαθημάτων στο Youtube. (Οκ, ξέρω ότι -γιά σοβαρή δουλειά- θα χρειαστεί κι εξοπλισμός της προκοπής - κάμερες 4k, ηχοληψία...).
- Ή όλα μαζί!

Βέβαια, κόπος είναι όλ' αυτά - και ποιός ευκαιρεί / είναι διατεθειμένος να τον κάνει, θα με ρωτήσετε. Αλλά λέω πως συνολικά θα άξιζε μιά τέτοια προσπάθεια.

Τί λέτε;

Υγ 1: ...Κι αν γίνει οργανωμένο project και βρεθούν τίποτε "Ευρωπαϊκά" χρήματα γι' αυτό; Νομίζω είναι καλό κίνητρο.

Υγ 2: Σε ερασιτεχνικό επίπεδο, μπορώ προσωπικά να φτιάξω μιά παρουσίαση στο Impress, γιά το πώς στήνουμε σχολικό εργαστήριο server-client με LTSP. Διότι, άλλο το να διαβάζεις το εγχειρίδιο της ΤΣ, κι άλλο το να βλέπεις τα ίδια πράγματα με οπτικοακουστικό υλικό.
Οκ, ίσως μιά σειρά παρουσιάσεων, μήν πετάξω κατευθείαν στα βαθειά τον κόσμο, και τον μπερδέψω χειρότερα: (α) εισαγωγική, (β) τα βασικά, (γ) προχωρημένα θέματα, κλπ. (Όσα ήδη έχω δεί να δουλεύουν στην πράξη.) Κάπως έτσι.
Δεν ξέρω, βέβαια, αν θα επαρκεί ο απλός αυτός τρόπος παρουσίασης να προσελκύσει το ενδιαφέρον συναδέλφων, που δεν έχουν ασχοληθεί με Linux. Αλλά θ' ανεβάσω on-line τις παρουσιάσεις, κι όποιος θέλει να τις διορθώσει / συμπληρώσει, ας το κάνει.