Αποστολέας Θέμα: Περι Ι.Ε.Κ.  (Αναγνώστηκε 37415 φορές)

Vangelis

 • Δεινόσαυρος
 • *****
 • Μηνύματα: 795
 • Για ακούτε και κανένα μεγαλύτερο!!!
Απ: Περι Ι.Ε.Κ.
« Απάντηση #105 στις: 11 Οκτ 2011, 02:37:55 μμ »


Η γνώμη μου είναι πως δεν υπάρχει απόλυτα δίκαιος και αντικειμενικός τρόπος για να διαλέξεις εκπαιδευτές και δεν υπάρχει κανένα σύστημα αξιολόγησης, το οποίο θα αποδεχτούν όλοι. Αν προσπαθήσουμε να μείνουμε απόλυτα ψύχραιμοι όμως, πιστεύω πως οι Διευθύνσεις των ΙΕΚ πρέπει να επιλέγουν αυτούς, οι οποίοι πιστεύουν οτι θα είναι οι ιδανικοί εκπαιδευτές, άσχετα από τυπικά προσόντα, κοινωνικά κριτήρια. Η εργασία είναι δικαίωμα, αλλά δεν είναι κοινωνικό επίδομα. Την έλλειψη κοινωνικής πρόνοιας μέχρι τώρα την υποκαθιστούσαμε και μέχρι ένα σημείο την υποκαθιστούμε ακόμα με "κοινωνικές προσλήψεις", κάτι που δεν είναι σωστό. Κατά τη γνώμη μου το βασικό κριτήριο πρέπει να είναι ποιος εκτιμώ οτι έχει να προσφέρει περισσότερα διδάσκοντας το συγκεκριμένο αντικείμενο. Ιδιαίτερα στα ΙΕΚ δεν μπορούν να μπουν ενιαία κριτήρια για όλα τα μαθήματα. Μπορεί σε ένα μάθημα πχ Εξελικτική Ψυχολογία, να μετρήσεις τα τυπικά προσόντα του Ψυχολόγου (πτυχίο, μεταπτυχιακό, επαγγελματική εμπειρία στο συγκεκριμένο αντικείμενο) αλλά σε ένα άλλο πχ Τεμαχισμός Κρεάτων τι να το κάνεις αν ο άλλος τελείωσε Τεχνολόγος Τροφίμων και έχει ένα μεταπτυχιακό στον Ποιοτικό Έλεγχο των ποτών αν έχεις έναν Επαγγελματία Κρεοπώλη με 20 χρόνια επαγγελματική εμπειρία.Σοβαρά θα επιλέξει καθηγητή χωρίς βασικό πτυχίο σφάχτη !!
Αν το μάθει η Ενωση  Πολυ-σφαχτών Ελλάδας χάθηκε! 

Crazy_Waters

 • Βετεράνος
 • ****
 • Μηνύματα: 87
Απ: Περι Ι.Ε.Κ.
« Απάντηση #106 στις: 11 Οκτ 2011, 03:04:09 μμ »

Σοβαρά θα επιλέξει καθηγητή χωρίς βασικό πτυχίο σφάχτη !!
Αν το μάθει η Ενωση  Πολυ-σφαχτών Ελλάδας χάθηκε!

Ευτυχώς περάσαν οι εποχές του "ΟΛΑ τα σφάζω ΟΛΑ τα μαχαιρώνω!!"

iliasthes

 • Δεινόσαυρος
 • *****
 • Μηνύματα: 790
Απ: Περι Ι.Ε.Κ.
« Απάντηση #107 στις: 11 Οκτ 2011, 03:28:18 μμ »
Εντάξει νομίζω πως συμφωνείς οτι είναι διαφορετικό πράγμα μία επιστήμη και διαφορετικό πράγμα το εργαστήριο του τεμαχισμού κρεάτων, γιατί τη θεωρία θα την πάρει σίγουρα κάποιος τεχνολόγος τροφίμων ή πτυχιούχος τουριστικών επιχειρήσεων.

Crazy_Waters

 • Βετεράνος
 • ****
 • Μηνύματα: 87
Απ: Περι Ι.Ε.Κ.
« Απάντηση #108 στις: 11 Οκτ 2011, 04:10:14 μμ »
Στα σοβαρά τώρα να πω την άποψή μου και εγώ για τα ΙΕΚ ως πρώην αποσπασμένος και 1-2 φορές εκπαιδευτής:

Από την πλευρά των αποσπασμένων το ΧΑΟΣ! Το αντικείμενο (γραμματειακή υποστήριξη) χρειάζεται συνέχεια και συνέπεια, οπότε δε γίνεται να λειτουργεί μόνο με αποσπασμένους της 1 χρονιάς. Θα έπρεπε να υπάρχει μόνιμο προσωπικό σε ΟΛΑ τα ΙΕΚ και όχι μόνο σε 2-3. Εγώ 1/9 πέρισυ που πήγα ήξερα μόνο τους κωδικούς των Η/Υ και έπρεπε να παραλαμβάνουμε αιτήσεις υποψηφίων σπουδαστών από εκείνη τη μέρα. Αν δεν γίνεται αυτό θα μπορούσε να υπάρχει κίνητρο για να αποσπαστεί κάποιος εκπαιδευτικός στα ΙΕΚ και όχι μόνο αντικίνητρα όπως τώρα. Έστω και τα +2 μόρια των διευθύνσεων. Τώρα ο μόνος λόγος να ζητήσει να πάει κάποιος σε ΙΕΚ για γραμματεία είναι να είναι στην πόλη που τον εξυπηρετεί ή να τον βολεύει το απογευματινό ωράριο. Επίσης ανιση κατανομή των αποσπάσεων σε σχέση με τις ανάγκες κάθε ΙΕΚ. Άλλα έχουν απόσπασμένους που απλά κάθονται γιατί είναι υπεραρκετοί και σε άλλα τρέχουν οι λιγοστοί αποσπασμένοι και δεν προλαβαίνουν με τίποτα. Από την πλευρά των εκπαιδευτών συμφωνώ απόλυτα με τον iliasthes ότι:
Το βασικό πρόβλημα είναι οτι δεν υπάρχει "ενιαίο σύστημα αξιολόγησης" των αιτήσεων και κατ' επέκταση των υποψήφιων εκπαιδευτών. Αυτό δημιουργεί πολλά προβλήματα και στους ίδιους τους υποψήφιους εκπαιδευτές αλλά και σε όσες διευθύνσεις των ΙΕΚ, θέλουν να αποφεύγουν τις χάρες και τα χατηράκια και όλη την πίεση που δημιουργεί αυτό, αλλά αντίστοιχα και τις διαμαρτυρίες μετά.
Στον κανονισμό των ΙΕΚ αναφέρεται ότι η επιλογή των εκπαιδευτών γίνεται "συνεκτιμώντας" κοινωνικά, ακαδημαϊκα και άλλα κριτήρια, χωρίς όμως να υπάρχει (ηθελημένα πιστεύω) σύστημα μοριοδότησης.
Ο Δ/ντης του ΙΕΚ Ιωαννίνων (δεν είναι αυτός που εμφανίζεται στην ιστοσελίδα του ΙΕΚ), χωρίς να τον γνωρίζω προσωπικά, από τα mail που έγραφε στη λίστα των ΙΕΚ πέρισυ φαίνονταν αξιόλογος και τρομερά "ορεξάτος", οπότε εφάρμοσε "δική του" κλίμακα αξιολόγησης (με μόρια) για την επιλογή των εκπαιδευτών του ΙΕΚ. Φέτος προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα με την μη πρόσληψη εκπαιδευτών μονίμων εκπαιδευτικών. Το σκεπτικό του το θεωρώ σωστό και βέβαια επικροτώ Δ/ντες που παίρνουν πρωτοβουλίες αντί να τα ρίχνουν όλα στον ΟΕΕΚ (παλιά) ή στο ΙΔΕΚΕ (τώρα).  Καλώς ή κακώς οι κοινωνικές προσλήψεις είναι υποκατάστατο της κοινωνικής πρόνοιας, όπως γράφει ο iliasthes, οπότε μέχρι να έχουμε κοινωνικό κράτος (χαχχαχα ωραίο αστείο) ας γίνονται κοινωνικές προσλήψεις με ένα μεγάλο ΑΛΛΑ: να ζητούνται δικαιολογητικά που να πιστοποιούν κάπως την ανάγκη για εργασία. Ίσως ακόμα σωστότερο να είναι να προσλαμβάνονται, ειδικά για συνδιδασκαλίες, ένας εκπαιδευτής με εμπειρία και ένας νέος άνεργος. Αλλωστε:
Η δουλειά στα ΙΕΚ δεν είναι κελεπούρι, ίσα ίσα το αντίθετο, πολύ δουλειά, λίγα λεφτά και με μικρή (πλέον) καθυστέρηση. Για όσους ήδη εργάζονται είναι ένα μικρό συμπλήρωμα, για τους νέους είναι μια αχτίδα φωτός οτι κάνουν ένα ξεκίνημα.
Τέλος για τη συνέχιση των πελατειακών σχέσεων, το μπάχαλο του πρώην ΟΕΕΚ και τι γίνεται πλέον θα μπορούσα να γράψω πολλά, απλά θα πω αν κάποιος είναι αποσπασμένος σε ΙΕΚ ας δει στη Διαύγεια πόσο στοίχισε το φοβερό, "πιο αργό και από το replay" site στο οποίο καταχωρήσε τις αιτήσεις εκπαιδευτών....

iliasthes

 • Δεινόσαυρος
 • *****
 • Μηνύματα: 790
Απ: Περι Ι.Ε.Κ.
« Απάντηση #109 στις: 11 Οκτ 2011, 06:35:47 μμ »
Καλησπέρα, να πω και κα΄τι ευχάριστο. Από ο,τι φαίνεται τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσουν οι πληρωμές για τις παλιές οφειλές. Δεν θα γίνουν όλες μαζί, αλλά από τη στιγμή που θα ξεκινήσει η ροή των πληρωμών το νερό θα έχει κυλήσει στο αυλάκι.

poursali

 • Δεινόσαυρος
 • *****
 • Μηνύματα: 920
  • Στέφανος-Κων/νος Πουρσαλίδης
Απ: Περι Ι.Ε.Κ.
« Απάντηση #110 στις: 18 Οκτ 2011, 07:07:37 μμ »
Απορία: ας πούμε ότι έχω διατεθεί ολικά σε ΙΕΚ και αύριο θέλω να απεργήσω...

1. έχω δικαίωμα; (υποθέτω πως ναι, με καλύπτει η ΑΔΕΔΥ και η ΟΛΜΕ)
2. θα μου γίνει περικοπή; (προφανώς και ναι, εφόσον απεργώ)
3. οι αυριανές ώρες πρέπει να αναπληρωθούν; (πάλι ναι, με βάση τον κανονισμό των ΙΕΚ)

άρα, θα απεργήσω, θα χάσω χρήματα, αλλά η υπηρεσία μου δεν θα υποστεί απώλεια λόγω της απεργίας μου και θα αναγκαστώ τις αυριανές ώρες να τις αναπληρώσω...

θα μου πείτε λίγη σημασία έχει με αυτά που μας συμβαίνουν.. απλά θα ήθελα να ξέρω αν κάποιος ασχολήθηκε με αυτό το θέμα από νομικής ή έστω διοικητικής άποψης να ξέρουμε τι ισχύει.
μετρον αριστον
είμαι τζαμπατζής, χρησιμοποιώ λίνουξ

Crazy_Waters

 • Βετεράνος
 • ****
 • Μηνύματα: 87
Απ: Περι Ι.Ε.Κ.
« Απάντηση #111 στις: 18 Οκτ 2011, 07:19:07 μμ »
Πέρισυ που, εκτός από το ότι ήμουνα στη γραμματεία, δίδασκα και ένα μάθημα, στις απεργίες που έκανα, αν τύχαινε και μέρα του μαθήματός μου χανόταν το μάθημα, ο μισθός μου είχε περικοπή αν την ίδια μέρα ήμουν π.χ. πρωινός Γραμματεία και βέβαια το μάθημα αναπληρώνονταν σε άλλη χρονική στιγμή. Αυτός είναι και ένας λόγος (το ότι το μάθημα απλώς αναπληρώνεται) που πολλοί εκπαιδευτές θεωρούν ότι δεν έχει νόημα να απεργήσουν στο ΙΕΚ. Σε περίπτωση ολικής διάθεσης λογικά ισχύει το ίδιο και υποθέτω η αναπλήρωση θα γίνει την εβδομάδα αναπληρώσεων, έχοντας υποστεί βέβαια την περικοπή. Ακόμα και έτσι η υπηρεσία πάντως υφίσταται απώλεια.

iliasthes

 • Δεινόσαυρος
 • *****
 • Μηνύματα: 790
Απ: Περι Ι.Ε.Κ.
« Απάντηση #112 στις: 18 Οκτ 2011, 10:12:20 μμ »
Έχετε δίκιο στις επισημάνσεις σας και το συζητούσαμε με κάποιους συναδέλφους, όταν ήρθε το χαρτί για τις αποσπάσεις.

soron80

 • Ομάδα διαγωνισμάτων 2011
 • *
 • Μηνύματα: 116
 • Back In Black
Απ: Περι Ι.Ε.Κ.
« Απάντηση #113 στις: 04 Νοε 2011, 06:18:31 μμ »
Προς ενημέρωση όλων σήμερα έγιναν πληρωμές σε ΔΙΕΚ στην ΕΜΠΟΡΙΚΗ!
σε όσα ΔΙΕΚ είχαν ολοκληρώσει τις διαδικασίες...
νομίζω αναφέρονται σε δεδουλευμένα από σεπτ 2009 έως ιουν 2010
Τσισπαράς Βασίλης
Καθηγητής Πληροφορικής ΠΕ19

iliasthes

 • Δεινόσαυρος
 • *****
 • Μηνύματα: 790
Απ: Περι Ι.Ε.Κ.
« Απάντηση #114 στις: 05 Νοε 2011, 10:27:20 πμ »
Λίγο πολύ σχεδόν όλα τα ΔΙΕΚ έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες, απλά είναι και πρακτικά αδύνατο να γίνουν όλες οι πληρωμές σε μια ημέρα. Καθημερινά εκδίδονται εντάλματα πληρωμών. Σε κάποιο βαθμό είναι και θέμα τύχης για το ποια ΙΕΚ θα πληρωθούν πρώτα και ποια αργότερα. πχ αν καταλάθως κάποιος τραπεζικός λογαριασμός εκπαιδευτή έχει "κλείσει" μπορεί να καθυστερήσει η πληρωμή όλων όσων βρίσκονται στην ίδια κατάσταση, δηλαδή εργάστηκαν στο ίδιο ΙΕΚ.