Τελευταία μηνύματα

Σελίδες: 1 2 3 [4] 5 6 7 ... 10
31
Το ελληνικό εγχειρίδιο για το LTSP σε πολλά σημεία είναι καλύτερο από το αγγλικό. :)
Η τεκμηρίωση της οδηγίας LTSPDM_USERS είναι στο https://ts.sch.gr/docs/linux/ltsp/dm/#ltspdm_users

Αντίστοιχα και με την AUTOLOGIN, πρόκειται για κανονική έκφραση, η οποία μπορεί να είναι λίγο δυσνόητη αλλά είναι πολύ δυνατή.
Αυτό που ζητάς συντάσσεται ως:

Κώδικας: Bash
  1. LTSPDM_USERS="(papadopoulos|papadakhs|papadellhs)"

Αν θες να φιλτράρεις χρήστες με βάση το GROUP, γίνεται με την οδηγία PWMERGE_SGR, δες την σχετική τεκμηρίωση.
32
Τεχνική υποστήριξη / Απ: Χρήση router ως ασύρματο access point
« Τελευταίο μήνυμα από alkisg στις 19 Ιαν 2022, 02:02:39 μμ »
Το ασύρματο του βασικού router δεν χρειάζεται να είναι ανοιχτό εφόσον δεν το χρειάζεστε.
Στον βασικό router ΔΕΝ πρέπει να απενεργοποιήσεις το DHCP.
Στον δεύτερο router ΠΡΕΠΕΙ να απενεργοποιήσεις το DHCP.

Τα routers είναι ήδη σε bridged mode του LAN με το Wi-Fi, για να τα κάνεις access points δεν χρειάζεται να ρυθμίσεις τίποτε άλλο παρά μόνο να απενεργοποιήσεις τον DHCP server τους.
Προσοχή όταν λέμε για routers και bridged mode συνήθως εννοούμε γεφύρωση του LAN με την WAN/ADSL θύρα τους η οποία στην περίπτωσή μας δεν μας ενδιαφέρει καθόλου αφού είναι μη συνδεδεμένη.
Μην μπλεχτείτε, η γεφύρωση του LAN με το Wi-Fi που μας ενδιαφέρει, είναι ήδη ενεργοποιημένη και είναι άσχετη με το bridged mode του WAN.
33
Τεχνική υποστήριξη / Απ: Χρήση router ως ασύρματο access point
« Τελευταίο μήνυμα από Γεώργιος Θεοδώρου στις 19 Ιαν 2022, 01:19:21 μμ »
Από googl-άρισμα όπως είπα:

"ote speedport bridge mode"

βρήκα και αυτό:

https://www.youtube.com/watch?v=DH3CBGR3IDU

και άλλα ...
34
Τεχνική υποστήριξη / Απ: Χρήση router ως ασύρματο access point
« Τελευταίο μήνυμα από chrisyou στις 19 Ιαν 2022, 12:26:18 μμ »
Θα πειραματιστώ.
Απλά ήθελα να ξέρω αν το ασύρματο wifi  του βασικού router  πρέπει
να είναι ενεργοποιημένο (Είναι αχρείαστο στο ισόγειο και λόγω ακτινοβολίας το έχω απενεργοποιήσει)


"Τώρα ... για να μπει ένα router σε bridge mode χρειάζονται κωδικοί διαχειριστή."
Εννοείς :
1ος κωδικός του βασικού router για απενεργοποίηση DHCP.
2oς κωδικός του επιπλέον router για ρύθμιση του αντίστοιχου WLAN SSID
35
Linux / Απ: Απογραφή υλικού - client χωρίς σκληρό δίσκο
« Τελευταίο μήνυμα από mandarinos στις 19 Ιαν 2022, 12:11:42 μμ »
Ά, σόρρυ! Μιλάς γιά απογραφή υλικού! (Αφηρημάδα που την έχω ώρες-ώρες!...  ;D )

Χμμ... Τις δωρεές καλύτερα να μην τις δηλώνετε. Απλώς κρατήστε ένα άτυπο αρχείο υλικού (μή βάλει κανείς χέρι στα δωρισμένα), και τέλος. (Δεν πιστεύω να υπάρχει κανει τόσο τυπικός, που να δηλώνει πρωτόκολλο εισερχομένου; )

Επίσης, δεν κάνει να βλέπουν "οι παραπάνω" όλα όσα υπάρχουν σ' ένα σχολείο (εννοώ, όχι τις δωρεές - μόνον τα ήδη "επισήμως" καταγεγραμμένα να βλέπουν), διότι θα γυρίσουν και θα σου πούν: "- Θες νέο εργαστήριο; Περίμενε, προηγούνται άλλοι!"
36
Η κατάσταση:

Θέλω να συνδέσω ως τερματικά τους υπολογιστές των αιθουσών (τους 64μπιτους - οι διαθέσιμοι 32-bit είναι ψιλοαπελπισία, δεν θα τους υποστηρίξω) επάνω στον server του εργαστηρίου 1, γιά να μη φτιάξω άλλον server LTSP ειδικά γι' αυτή τη δουλειά.

Τί θέλω:

(α) Θέλω να έχω τη λίστα των μαθητών στην οθόνη εισόδου των τερματικών των εργαστηρίων (την έχω ήδη - διαλέγουν το ονοματεπώνυμό τους με τα πάνω-κάτω βελάκια και δίνουν το τυχόν συνθηματικό τους), αλλά όχι τη λίστα των εκπαιδευτικών.
(β) Το αντίστροφο του προηγουμένου, θέλω τη λίστα των εκπαιδευτικών στις οθόνες εισόδου στα μηχανήματα των αιθουσών, αλλά όχι τη λίστα των μαθητών.

Τί έχω κάνει μέχρι στιγμής:

Στο αρχείο ltsp.conf βρήκα την παράμετρο: LTSPDM_USERS. Εάν θέσω κάτω από ένα τερματικό, ονομασμένο πχ pc20 και δηλούμενο με την mac address του, (πχ) : LTSPDM_USERS="trexagyreyopoylos_kwn", πιάνει το κόλπο. Φαίνεται μόνον αυτός στην οθόνη εισόδου του pc20.

Τα ερωτήματα:
- Μπορώ να έχω πολλούς χρήστες (χωρίς κοινό string στο όνομα χρήστη - δηλ. χωρίς πχ xrhsths-001, xrhsths-002, xrhsths-003, κλπ) να φαίνονται μόνον αυτοί σ' ένα τερματικό;
- Εάν ναί, πώς μπορώ να τους ομαδοποιήσω; μπορώ πχ να γράψω LTSPDM_USERS="papadopoulos; papadakhs; papadellhs", κλπ; (Δεν πιάνει με ελληνικό ερωτηματικό, ούτε με κενό. Δεν ξέρω καν αν πιάνει με κάποιο delimiter.) Μπορώ να παραπέμψω σε εξωτερικό αρχείο text / csv, όπου θα τους έχω όλους;
- Γιά να γλυτώσω το γράψιμο και τις κοπυπαστάδες, μπορεί να υπάρξει παράμετρος LTSPDM_GROUPS= , ώστε να δηλώσω (ως groups) τις τάξεις / τα τμήματα (πχ: a*, b*... ή: a1, a2, κλπ) και να ξενοιάσω;
- Εν πάσει περιπτώσει, πώς γίνεται - αν γίνεται; Πρέπει οπωσδήποτε τα user names να έχουν κοινό string μέσα τους, πχ ma8hths-01, ma8hths-02, κλπ (καταπώς υπονοεί το εγχειρίδιο της ΤΣ) ; (Οκ, αν είναι απαραίτητο, θα καθήσω να τα ξαναγράψω εξ αρχής τα user names... αφού καταργήσω τα υπάρχοντα.)

Σημειώστε ότι δεν βρήκα τεκμηρίωση γιά την παράμετρο LTSPDM_USERS στο ltsp.org .

Ευχαριστώ!

37
Linux / MOK Key - ίσως αρχίσει να φαίνεται πιό συχνά
« Τελευταίο μήνυμα από mandarinos στις 19 Ιαν 2022, 11:43:44 πμ »
Καλημέρα και Καλή Χρονιά σ' όλο το φόρουμ!

Επειδή στο εργαστήριο 1 με τα καινούργια μηχανήματα από πέρισυ έκανα (πειραματιζόμενος) διάφορες βλακείες και φούλαρα (ναι!) τον δίσκο του server, αποφάσισα να κάνω επανεγκατάσταση. Πάλι με συνδυασμό Mint / Cinnamon, αυτή τη φορά το 20.2, το οποίο αμέσως μου πρότεινε (εντός περιβάλλοντος) αναβάθμιση στην έκδοση 20.3 (έγινε επιτυχώς), χωρίς να ενοχλήσει την λοιπή εγκατάσταση. (Αν δεν κάνω λάθος, το ορίτζιναλ Ubuntu το κάνει αυτό ήδη, εδώ και καναδυό εκδόσεις. Εν πάσει περιπτώσει, καιρός ήταν και γιά το Mint.)

[Παρενθετικώς: ο λόγος που επιμένω στο Mint, είναι ότι ο περισσότερος κόσμος είναι μαθημένος στο: "μενού = κουμπί κάτω αριστερά". (Γιά μένα δεν τρέχει τίποτε, ακόμη και να βάλω Linux from Scratch με ICE window manager, φερ' ειπείν. Αλλά γιά όσους άλλους χρησιμοποιούν τερματικά...) Οπότε, οι επιλογές που έχω -όσον αφορά Ubuntu derivatives- είναι: ή Mint, ή Kubuntu. Το Kubuntu, όμως, που έβαλα πέρισυ στο 2ο εργαστήριο, καποια στιγμή ξαφνικά έχασε τις ρυθμίσεις της 2ης θύρας ethernet, και την έβλεπε ως 100άρα. Οι δε επανειλημμένες απόπειρες να το συνεφέρω με τη διαχείριση ΣΕΠΕΗΥ απεδείχθησαν ανεπιτυχείς.]

Όμως, το Mint 20.2 (και υποθέτω και τα επόμενα) κατά την εγκατάσταση ζητάει να εγκατασταθεί MOK key. Το αναφέρω εδώ, επειδή πλέον μπορεί να το συναντήσει ο καθένας - ακόμη και αρχάριοι συνάδελφοι.
Εν πάσει περιπτώσει, δεν είναι δύσκολο το να το αντιμετωπίσεις:
- λες ok,
- σε βάζει να το δείς (το δημιουργεί το ίδιο το Linux, απ' ό,τι κατάλαβα),
- μετά του δίνεις: "enroll from disk",
- πατάς ένα continue,
- και δεν σε ξαναπασχολεί.

Όλες οι εκκινήσεις από εκεί και μετά γίνονται όπως παλιά.

Επειδή, όμως, θα σας ζητήσει και συνθηματικό, προτείνω να έχετε ένα συνθηματικό διά πάσαν χρήσιν (αργότερα, μπορεί να χρειαστείτε κι άλλο, πχ γιά δίσκο smb), μόνο που θ' αλλάζετε την κατάληξη. Δηλαδή:

- συνθηματικό γιά MOK: κατιτίς-00
- συνθηματικό γιά administrator: κατιτίς-01
- συνθηματικό γιά δίσκο smb: κατιτίς-02

Κλπ.
38
Linux / Απ: Απογραφή υλικού - client χωρίς σκληρό δίσκο
« Τελευταίο μήνυμα από mandarinos στις 19 Ιαν 2022, 11:22:47 πμ »
Πολύ απλά, πας στο BIOS/UEFi του μηχανήματος, και το κάνεις να ξεκινάει πρώτα από το δίκτυο. (Και μετά από τη μονάδα dvd, και μετά από σκληρό.) Έτσι, θα δεί το "πακέτο" που στέλνει ο server με το LTSP εγκατεστημένο (scripts Τεχνικής Στήριξης), και θα έχεις ένα ωραιότατο τερματικό.

Αν δεν δουλέψει...

Πιθανό πρόβλημα 1: Αν είναι 32 bit το μηχάνημα, πλέον κάνει μόνο ως διακοσμητικό, ή γιά το μουσείο. Θεωρητικά, μπορεί να ξεκινήσει μ' ένα δισκάκι δικό του ssd, και θεωρητικά υπάρχουν στο Διαδίκτυο 32μπιτα Linux (και Ms-Windows 10) γιά κατέβασμα / εγκατάσταση (τα Windows απαιτούν νόμιμη άδεια, με κόστος 5-10 ευρώ απ' το Διαδίκτυο), που μπορούν να το τρέξουν. Αλλά καλύτερα παράτα το. Αυτά τα παλιότερα μηχανήματα έχουν πρόβλημα μνήμης οθόνης (δεν είναι αρκετή, ειδικά γιά τα σημερινά δεδομένα), και συνήθως "κλέβουν" από την κύρια RAM, με αποτέλεσμα να δημιουργείται αστάθεια και να κρεμάνε συχνά.
Ακόμη και 32μπιτα Linux (πχ το Mint το 19.3 Cinnamon) είναι απαιτητικά από μνήμη.

Πιθανό πρόβλημα 2: Αν είναι ήδη 64-bit, πρόβλημα είναι η ανεπάρκεια μνήμης. Φούλαρέ το, και θα δουλέψει. Συνήθως 4 Gigabytes είναι αρκετά, κι ακόμα πωλούνται μνήμες DDR2 - θα βρείς απ' αυτές, σε χαμηλές τιμές.

Πιθανό πρόβλημα 3: (Όχι επιβεβαιωμένο. Θέλω να το δω, αλλά δεν ξέρω πότε.) Σε μερικά (παλιά, και ίσως όχι μόνον) φορητά (πχ τα Acer) κατά καιρούς δεν εμφανίζεται τίποτε στην οθόνη. Χρειάζεται συγκεκριμένη διαδικασία να ξεμπλοκάρουν, αλλά φοβάμαι ότι χρειάζεται οπωσδήποτε και σκληρός δίσκος. (Έχω ένα τέτοιο δικό μου, το οποίο σκοτείνιασε μερικά δευτερόλεπτα μετά από ξεκίνημα με live dvd Ubuntu, και δέν λέει να επανέλθει. Περιμένω το "παράθυρο ευκαιρίας" στα έξοδά μου, ν' αγοράσω m.2 to ATA adapter κι ένα δισκάκι m.2, μήπως και το αξιοποιήσω γιά τα παιδιά μου.)

Αυτά τα προβλήματα είναι μεν πιθανά, αλλά περισσότερες πιθανότητες έχεις να μην τα συναντήσεις. Σου εύχομαι να δουλέψει το μηχανάκι!
39
Τεχνική υποστήριξη / Απ: Visual Studio Code
« Τελευταίο μήνυμα από falexakos στις 19 Ιαν 2022, 11:20:35 πμ »
40
Τεχνική υποστήριξη / Απ: Χρήση router ως ασύρματο access point
« Τελευταίο μήνυμα από Γεώργιος Θεοδώρου στις 19 Ιαν 2022, 10:53:19 πμ »
Έχω βάλει τρία (3) παλιά router σε brigde mode.

Έτσι καλύπτω όλο το σχολείο με "βασική πρόσβαση" σε wifi.


Απ τη στιγμή που κάποιος καθηγητής συνδεθεί την πρώτη φορά, αυτόματα συνδέεται στο router με το πιο δυνατό σήμα.


Οι χρήστες παίρνουν κανονικά ip από το βασικό router του σχολείου.Τώρα ... για να μπει ένα router σε bridge mode χρειάζονται κωδικοί διαχειριστή.

Αν googl-άρεις βρίσκεις πληροφορίες...
Σελίδες: 1 2 3 [4] 5 6 7 ... 10