Αποστολέας Θέμα: Επιλογή σχολής  (Αναγνώστηκε 1136 φορές)

TOPEX

  • Νέος
  • *
  • Μηνύματα: 1
Επιλογή σχολής
« στις: 30 Αυγ 2015, 07:44:12 μμ »
Καλησπέρα σας,

Φέτος έδωσα πανελλήνιες και πέρασα στο ΤΕΙ πληροφορικής στη Λάρισα.Ενδιαφέρομαι συγκεκριμένα για game design και κάπου εκεί αναρωτιέμαι εάν αξίζει να σπουδάσω εδώ που πέρασα ή να ξανά δώσω ώστε να περάσω σε μία ανώτερη σχολή (τύπου ΑΕΙ)
θα ήθελα να ενημερωθώ για ότι αφορά το μετά,δηλαδή τα εφόδια και την δυνατότητα για εύρεση εργασίας από ένα ΤΕΙ και από ένα ΑΕΙ
Επίσης,θα ήθελα να διαβάσω τις απόψεις σας για τις διαφορές που παρουσιάζουν τα ΤΕΙ και τα ΑΕΙdkontos

  • Δεινόσαυρος
  • *****
  • Μηνύματα: 116
Απ: Επιλογή σχολής
« Απάντηση #1 στις: 30 Αυγ 2015, 10:29:33 μμ »
Καλησπέρα,
πρώτα από όλα συγχαρητήρια για την επιτυχία σου.
Θα ήθελα να σε ενημερώσω ότι και τα ΤΕΙ είναι Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Το πτυχίο που σου δίνει ένα ΑΕΙ και ένα ΤΕΙ ανήκουν στον 6ο επαγγελματικό επίπεδο προσόντων.
Οι διαφορές που υπάρχουν από ΑΕΙ σε ΤΕΙ έχουν να κάνουν με το κάθε ίδρυμα ξεχωριστά. Μην ξεχνάς ότι δύο σχολές Πληροφορικής δύο διαφορετικών ΑΕΙ έχουν διαφορές και ποσοτικές αλλά και ποιοτικές. Το ίδιο ισχύει και μεταξύ των τμημάτων ΤΕΙ. Όλα έχουν να κάνουν με την οργάνωση του τμήματος, το έμψυχο υλικό (καθηγητές) την διοίκηση, τα εργαστήρια αλλά και από την ωριμότητά του.
Η βασική διαφορά για μένα μεταξύ δύο τμημάτων της ίδιας επιστήμης (π.χ. Πληροφορικής) ενός ΑΕΙ και ενός ΤΕΙ έχει να κάνει με το μείγμα θεωρίας και εφαρμογής (εργαστήριο) που έχει στο πρόγραμμα σπουδών του. Στα τμήματα των ΑΕΙ η θεωρία υπερτερεί της εφαρμογής σε αντίθεση με τα ΤΕΙ που συμβαίνει το αντίθετο. Αυτό έχει το θετικό (για το ΑΕΙ) ότι οι φοιτητές έχουν την βασική γνώση (θεωρία) πάνω στην οποία μπορούν να αφομοιώσουν ευκολότερα μελλοντικές εξελίξεις της τεχνολογίας. Αυτό τους κάνει πιο ανταγωνιστικούς στην πορεία του χρόνου. Σε αντίθεση οι σπουδαστές των ΤΕΙ βγαίνουν πιο ετοιμοπόλεμοι στην αγορά λόγω της μεγαλύτερης εκπαίδευσής τους στις εφαρμογές.
Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να δεις το πρόγραμμα σπουδών της σχολής που πέρασες και αν σε καλύπτει σε αυτό που θέλεις τότε η συμβουλή μου είναι να μην την αφήσεις. Αν δεις ότι δεν σε καλύπτει ψάξε (μέσα από τα προγράμματα σπουδών) και βρες ποια είναι η σχολή που ανταποκρίνεται στα όνειρά σου και στοχοποίησέ την.
Αν αυτό που τελικά δεις είναι ότι δεν διαφέρει κατά πολύ από αυτό που έχεις πετύχει τότε σκέψου καλά πριν αποφασίσεις να δώσεις για δεύτερη φορά, είναι κάτι επίπονο και πολύ δύσκολο, πρέπει να έχεις αυτοέλεγχο ώστε να μην παρασυρθείς (λόγω έλλειψης του σχολείου) και τα παρατήσεις όλα στην μέση.
Σου εύχομαι να πάρεις την καλύτερη απόφαση.
PS: όποια απόφαση και να πάρεις πιστεύω ότι πρέπει να κάνεις την εγγραφή σου και αν είναι δυνατόν να παρακολουθήσεις και κάποια μαθήματα ή/και εργαστήρια, μόνο καλό θα σου κάνει!!!