LAMS

Ξεκίνησε από papspyr, 08 Ιαν 2025, 12:54:06 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

papspyr

Συζητάμε για το Σύστημα Διαχείρισης Μαθησιακών Δραστηριοτήτων LAMS

http://lams.sch.gr/
https://pekesde.lams.sg/lams/

LAMS στην eMe: https://auth.e-me.edu.gr/
LAMS στο Moodle ΠΣΔ: https://e-learningnew.sch.gr/

papspyr

Το LAMS στη Τάξη – Καινοτομία στην Πράξη

Πληροφορίες: https://shorturl.at/9WUbA

Πρόκληση (Ορθή Επανάληψη) Αίτηση Συμμετοχής
 (από 19/12/2024-10/01/2025) https://forms.gle/WbsbjNQLGRuArj2u9
Ιστοσελίδα Σεμιναρίου Το LAMS στη Τάξη – Καινοτομία στην Πράξη: https://shorturl.at/9WUbA
Σκοπός (Βιωματικού Εργαστηρίου Σεμιναρίου για Ανάπτυξη Μαθημάτων Πληροφορικής σε LAMS):
 
α) η εκμάθηση του Learning Activity Management System (LAMS) για τη βελτίωση της ποιότητας της διδασκαλίας μας ενσωματώνοντας καινοτόμες διδακτικές πρακτικές,  με  το σχεδιασμό – υλοποίηση μαθημάτων σε LAMS, την πιλοτική εφαρμογή τους στην τάξη, την αναπροσαρμογή –  βελτίωση των μαθημάτων  μέσω κατάλληλης υποστήριξης και ανατροφοδότησης και μέσω της ανταλλαγής εμπειριών  και  β) η  διαμοίρασή των μαθημάτων  με άδειες CC σε Ευρετήρια (ανά βαθμίδα) Εκπαιδευτικών Πόρων Μαθημάτων Πληροφορικής.

Μεθοδολογία: Το σεμινάριο διοργανώνεται εθελοντικά από έμπειρους και λιγότερους έμπειρους Συμβούλους Εκπαίδευσης και Εκπαιδευτικούς Πληροφορικής με το μοντέλο της Ανεστραμμένης τάξης (Flipped Classroom) και  μεθοδολογία της μεικτής μάθησης (Blended Learning) ασύγχρονης και σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης δίνοντας την ευκαιρία μέσω ανοιχτής πρόσκλησης σε μια μεγάλη ομάδα της κοινότητα εκπαιδευτικών ΠΕ86 να συμμετέχει ενεργά αξιοποιώντας προηγούμενες εμπειρίες και ανάγκες – προσμονές ως ερέθισμα ενεργούς συμμετοχής [πληθοπορισμός (Crowdsourcing) και από τα κάτω προς τα πάνω (bottom-up approach) προσέγγιση – επεξεργασία] για τη βελτίωση  της διδασκαλίας της Πληροφορικής και τη διευκόλυνση των πρακτικών στη τάξη.

Θεματικές ενότητες:
  • Εισαγωγή στο Lams – Παρουσίαση περιβάλλοντος LAMS, Αποθετήριο, Ευρετήρια.
  • LAMS – Εξάσκηση ως συγγραφέας. Περιβάλλον Επόπτη, Σχεδιασμός μαθήματος σε υπόδειγμα .docx αρχείου  με προοπτική να υλοποιηθεί σε Lams. Άλλα εργαλεία στο LAMS(προαιρετικές, υποστηρικτικές, κλάδοι, ομαδοποίηση, πύλες, κτλ).
  • Εφαρμογή στην τάξη. Δημιουργία τάξης και εισαγωγή μαθητών.  Προσθήκη μαθήματος σε τάξη με μαθητές στο LAMS του ΠΣΔ. Εμβάθυνση στο LAMS. Διαφοροποιημένη διδασκαλία και συνεργατική μάθηση.
     
  • Διεθνής κοινότητα –  Ανάρτηση μαθήματος στο Διεθνές αποθετήριο. Διαμοίραση σε Ευρετήριο OER – ΣΜ Μαθημάτων Πληροφορικής.
     
Το σεμινάριο είναι διάρκειας 16 Διδακτικές Ώρες (Δ.Ω)  και θα γίνει με το μοντέλο της Ανεστραμμένης Τάξης –  μέθοδο μεικτής μάθησης  (8 Δ.Ω. Ασύγχρονης και 8 (4 Χ 2 Δ.Ω). Σύγχρονης εξ Αποστάσεως Επιμόρφωσης).
Οι 4 σύγχρονες συναντήσεις θα γίνονται ανά εβδομάδα κάθε Πέμπτη (16/1, 23/1, 30/1, 6/2) και ώρες 18:00 – 20:00 στην αίθουσα:https://minedu-secondary.webex.com/join/papadakis

Το σεμινάριο  συντονίζει ο Σ. Παπαδάκης, Σύμβουλος Εκπαίδευσης (Σ.Ε.) Πληροφορικής (ΠΕ86) [Έδρα: ΔΔΕ Αχαΐας[.
Επιμορφωτές – Μέντορες :
  • Βερρή Ανδρονίκη, 3ο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Κομοτηνής
  • Διλάλου Ασπασία, 1ο Γυμνάσιο Αιγίου, Αχαΐας
  • Καλαϊτζής Χρήστος, ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ. Κομοτηνής
  • Λαζαρόπουλος Σπυρίδων,  1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Πύργου, Ηλείας
  • Παπαδάκης Σπυρίδων, Σύμβουλος Εκπαίδευσης (Σ.Ε.) Πληροφορικής (ΠΕ86) Αχαΐας
  • Παπαδοπούλου Λεμονιά, Πρότυπο ΕΠΑΛ Κρύας Βρύσης Πέλλας
  • Ρώσσιου Ελένη, Πειραματικό Σχολείο Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
  • Τριανταφύλλου Χρήστος Σύμβουλος Εκπαίδευσης (Σ.Ε.) Πληροφορικής (ΠΕ86) [Έδρα: ΔΔΕ Σερρών]
  • Τσακαλογιάννη Γεωργία (Ζέττα), 24ο Δημοτικό Σχολείο Πάτρας
  • Φακιολάκης Γιώργος, Γυμνάσιο Μεταμόρφωσης-Ηρακλείου Αττικής
Προεδρείο Σύγχρονων Συνεδριών (Πέμπτη 16/1/25, 23/1/25, 30/1/25, 6/2/25 και ώρες 18:00 – 20:00) : Ζάχος Γεώργιος (ΔΔΕ Φθιώτιδας), Μακράκη Ευαγγελία (ΔΔΕ Δυτικής Αττικής), Παπαβασιλείου Αθανάσιος (ΔΔΕ Κοζάνης) και Τζελέπη Σοφία (ΔΔΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης)

Η επιμόρφωση συν-διοργανώνεται από τους Συμβούλους Εκπαίδευσης Πληροφορικής [ΠΕ86] (με έδρα) κ.κ. Αθανασάκου Πηνελόπη (ΔΔΕ Εύβοιας), Αλεξούδα Γεωργία (ΔΔΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης),  Βραχνό Ευριπίδη (ΔΔΕ Πειραιά), Βολονάκη Παντελή (ΔΔΕ Δωδεκανήσου), Γώγουλο Γεώργιο (ΔΔΕ Χανίων), Διαμαντή Ευστράτιο (ΔΔΕ Α' Αθήνας), Ευαγγελινό Αιμιλιανό (ΔΔΕ Λέσβου), Ζαχαρή Κωνσταντίνο (ΔΔΕ Μαγνησίας),  Ζάχο Γεώργιο (ΔΔΕ Φθιώτιδας), Κατσαρό Κωνσταντίνο (ΔΔΕ Αιτωλοακαρνανίας), Κοκκόρη Αθηνά (ΔΔΕ Γ' Αθήνας), Κολεγά Ευαγγελία (ΔΔΕ Δ΄ Αθήνας), Μακράκη Ευαγγελία (ΔΔΕ Δυτικής Αττικής), Μαραγκό Κωνσταντίνο (ΔΔΕ Β' Αθήνας), Μαστοροδήμο Δημήτριο (ΔΔΕ Β' Αθήνας), Μπαμπαλώνα Ελένη (ΔΔΕ Ημαθίας), Μπασούνα Αθανάσιο (ΔΔΕ Ιωαννίνων), Μπεγέτη Παναγιώτη (ΔΔΕ Α' Αθήνας), Παντελοπούλου Σταυρούλα (ΔΔΕ Ανατολικής Αττικής), Παπαβασιλείου Αθανάσιο (ΔΔΕ Κοζάνης), Παπαγεωργίου Κωνσταντίνο (ΔΔΕ Λάρισας), Παπαδάκη Σπυρίδωνα (ΔΔΕ Αχαΐας), Ραφτόπουλο Γεώργιο (ΔΔΕ Ηλείας), Σουβατζόγλου Βασίλειο (ΔΔΕ Αρκαδίας), Συμεωνίδη Συμεών (ΔΔΕ Καβάλας), Τζελέπη Σοφία (ΔΔΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης), Τριανταφύλλου Χρήστο (ΔΔΕ Σερρών), Φιλιππίδη Σταύρο (ΔΔΕ Πιερίας) και Χερτούρα Κωνσταντίνο (ΔΔΕ Χαλκιδικής).

aspd

Μπορούμε σε αυτήν την ομάδα συζήτησης να αναρτούμε σκέψεις, ιδέες και απορίες σχετικά με το LAMS. Είναι χρήσιμος ένας χώρος επικοινωνίας και ανταλλαγής ιδεών και το ΣΤΕΚΙ σε πολλά θέματα μας έχει βοηθήσει.

dimpapadop

Ισως να υπάρχει και μια ενότητα lams ανα βαθμίδα η και μάθημα καλύτερα έτσι ώστε όσοι θέλουν να μοιραστούν την ακολουθία τους από το διεθνές αποθετήριο και έτσι να έχουμε πρόσβαση συνεργατικά σε περισσότερες ιδέες θα ήταν καλό νομίζω.

Έχουμε βέβαια το ευρετήριο σεναρίων, αλλά είναι κάτι στατικό. έτσι θα έχουμε μια δυναμική ενημέρωση.

aspd

Καλή ιδέα.
Όταν αρχίζουν να μαζεύονται αρκετές αναρτήσεις εδώ θα ζητήσουμε από τον Διαχειριστή (alkisg), να ανοίξει επιμέρους topics.

Πιστεύω ότι είναι καλό κανάλι επικοινωνίας το ΣΤΕΚΙ και βολεύει που έρχονται ειδοποιήσεις μέσω email για νέο μήνυμα σε κάποιο συγκεκριμένο θέμα.

Α. Διλάλου
 

dimpapadop

τότε σε αυτή την περίπτωση να παραθέσω όχι το θέμα της εργασίας μου στο σεμινάριο μιας και θα το έχουμε στο ευρετήριο, αλλά ένα σενάριο που το υλοποιώ 5 χρόνια στην Γ΄ ΓΕΛ όταν φτάνω δισδιάστατους πίνακες, και για να τονώσω λίγο το ενδιαφέρον των παιδιών και να φύγουμε λίγο από το διάβασε βαθμούς 50 μαθητών, να κατασκευάσουν μια συσκευή STEM σε arduino, μαθαίνοντας βασικά να μετατρέπουν τον κώδικά τους μέσω ενός πρωτοκόλλου σε άλλη γλώσσα.
(Φέτος πρώτη φορά το δοκίμασα σε Lams και το υλοποίησαν εξ' αποστάσεως και είδα μεγάλο ενδιαφέρον από τα παιδιά αφού πρώτα παίξαμε με μία υλοποίηση από την περσινή χρονιά. Μάλιστα την τοποθετήσαμε και στις ακτίνες του ποδηλάτου ενός μαθητή :) )
https://www.lamscommunity.org/lamscentral/sequence?seq%5fid=2819804
* στη συνέχεια δια ζώσης, φτιάξαμε τη φυσική συσκευή και φυσικά υλοποιήθηκε πιο κομψά και αποδοτικά από άποψης μνήμης κλπ, με πίνακα bytes (δεν περιλαμβάνεται προς το παρών), αλλά νομίζω είναι ενδιαφέρον και πρωτότυπο.

aspd

Εξαιρετική η δραστηριότητα και πολύ χρήσιμη η ανάρτησή σας εδώ. 
Νομίζω ότι ένα thread για ακολουθίες και ένα για πιο γενικά θέματα για το LAMS ίσως φτιαχτεί άμεσα.

dimpapadop

Παράθεση από: aspd στις 08 Φεβ 2025, 04:42:19 ΜΜΕξαιρετική η δραστηριότητα και πολύ χρήσιμη η ανάρτησή σας εδώ.
Νομίζω ότι ένα thread για ακολουθίες και ένα για πιο γενικά θέματα για το LAMS ίσως φτιαχτεί άμεσα.

Σας ευχαριστώ κ. Διλάλου! 
Ειλικρινά πιστεύω ότι μέσω της ανταλλαγής ιδεών σε συγκεκριμένα μαθήματα ή ηλικιακές ομάδες, θα προκύψουν πανέμορφα πράγματα που μπορεί να πάνε ένα βήμα μπροστά το μάθημά μας.

ankyriak

Καλησπέρα, μια ερώτηση έχω, παρακαλώ, σχετικά με το lamscommunity. Όταν έχουμε σχολιάσει διάφορες ακολουθίες κατά καιρούς, πώς μπορούμε να δούμε μαζεμένες τις ακολουθίες που σχολιάσαμε;

ankyriak

Και μια δεύτερη ερώτηση, αφού βρήκα την ευκαιρία!
Στην διακλάδωση στο LAMS ΠΣΔ θέλω να χρησιμοποιήσω στις συνθήκες συνολικά την βαθμολογία από 2 δραστηριότητες, ώστε να κατευθύνω στην συνέχεια σε διαφοροποιημένες δραστηριότητες. Πώς μπορώ να το επιτύχω; 
Διότι ως τώρα χρησιμοποιούσα την συνολική βαθμολογία και νόμιζα ότι συνολικά άθροιζε τις βαθμολογίες από τις δραστηριότητες, αλλά διαπίστωσα ότι μόνο από 1 δραστηριότητα λαμβάνει την βαθμολογία, αυτήν που επιλέγω ως εργαλείο εισόδου.

aspd

Καλησπέρα,
και για τα δύο απάντηση άμεση δεν έχω.

Κοίταξα στο lams community, αλλά δε βλέπω κάτι σχετικό. Μπορούμε να δούμε τις ακολουθίες που έχουμε ανεβάσει, αλλά σχόλια που κάναμε σε άλλους προς το παρόν δε βλέπω πώς γίνεται.

Σχετικά με τη διακλάδωση από 2 δραστηριότητες, τι είδους δραστηριότητες είναι; μήπως ενσωματώνονται σε μία;