ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΕ ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ (ΔΗΜΟΤΙΚΟ)

Ξεκίνησε από vigor, 09 Μαρ 2016, 02:42:48 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

vigor

Συνάδελφοι καλησπέρα!
Μπορεί να μου πει κάποιος ποιά είναι η διαδικασία, με βήματα :), που πρέπει να γίνει, από το Δήμο της περιοχής του σχολείου(σχολική επιτροπή, αν δεν κάνω λάθος), για να στηθεί ένα Εργαστήριο Πληροφορικής (υπολογιστές, δομημένη καλωδίωση κλπ) ;
Με ρωτάνε από την τοπική αυτοδιοίκηση και θέλω να τους ενημερώσω, για να έχει ο συνάδελφος και τα παιδιά εργαστήριο πληροφορικής με εξοπλισμό και όχι άδεια αίθουσα με το που θα ανοίξει το σχολείο (νομίζω ότι υπάρχει περίπτωση σχολείου που είχε ανοίξει χωρίς να έχει αίθουσα πληροφορικής ή αυτή την αίθουσα λόγω του μεγάλου πληθυσμού του σχολείου να την χρησιμοποιήσαν για αίθουσα διδασκαλίας).
Μήπως πρέπει ο Δήμος να απευθυνθεί στο ΠΛΗΝΕΤ της περιοχής και να συνεργαστεί μαζί τους για την επιλογή του εξοπλισμού βάση των προδιαγραφών του ΙΤΥ ;

Laertis

Οι προδιαγραφές ισχύουν για τα εργαστήρια που προκύπτουν μέσω ανοικτών δημόσιων διαγωνισμών εξοπλισμού, πράγμα που νομίζω ότι θα αργήσει πάρα πολυ καιρό να γίνει στα σχολεία μας.
Η βασική προδιαγραφή που αφορά την περίπτωσή σας είναι ο πρϋπολογισμος του Δήμου, δλδ πόσα χρήματα είναι διατετθιμένος να ξοδέψει ο Δήμος. Βάσει αυτού βρίσκεις τιμές για PC (με καινούρια ανεβαίνει πολύ το κόστος, τα refurbished είναι μια καλή λύση) κι έναν server (είναι κρισιμο να είναι δυνατό μηχάνημα), και υποβάλλεις την πρόταση στο Δήμο. Επίσης υπάρχει  περίπτωση ο Δήμος να έχει κάποιον βασικό προμηθευτή που αγοράζει (πιθανώς με μεγάλη έκπτωση ή με μεγάλη περίοδο αποπληρωμής) και να κάνει μαζική παραγγελία, όχι μόνο για το σχολείο σου, αλλά και για όσα άλλα έχουν ζητήσει. Καλό είναι να συνεννοηθείς με την αντίστοιχη υπηρεσία του Δήμου για το τι πρέπει να γίνει. Αφού εξασφαλιστεί η αγορά των υπολογιστών μπορεί να γίνει ή εγκατάσταση της δομημένης καλωδίωσης στην αίθουσα απο κάποιον τεχνικό (υπολόγισε τα έξοδα μαζί με την αγορά υπολογιστών και την αγορά ενός switch - router), και τέλος με τη βοήθεια του ΠΛΗΝΕΤ μπορεί να γίνει η εγκατάσταση και σύνδεση του δικτύου. Ότι άλλο χρειαστείς στη διάθεσή σου.
Νικολακάκης Γιώργος
Μηχανικός Η/Υ Συστημάτων
Καθηγητής Πληροφορικής
http://users.sch.gr/gnikola

vigor

Καλημέρα συνάδελφε !
Σ' ευχαριστώ πολύ για την ανταπόκρισή σου.
Επικοινώνησα και με το Υπουργείο και μου είπαν ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει διαγωνισμός στον οποίο να μπορεί να συμμετάσχει το σχολείο για την προμήθεια του υλικού του εργαστηρίου. Πριν καλέσω κι εγώ από τα λίγα που γνωρίζω, όταν επικοινωνησα με τον Δήμο στον οποίο ανήκει το σχολείο, τους είπα ότι είναι στις αρμοδιότητές σας να διεξάγετε πρόχειρο διαγωνισμό(όχι χρονοβόρο όπως των Υποθργείων) και να βγάλετε τον ανάδοχο. Δείχνανε από την συζήτηση, πρώτον ότι δεν γνωρίζαν το θέμα και δεύτερον προσπαθούσαν να πετάξουν το μπαλάκι στο Υπουργείο για τον διαγωνισμό. Επέμενα, υπερβάλλοντας εαυτό και καθήκοντα, ότι αν δεν ασχοληθείτε εσείς, διότι δική σας δουλειά είναι, υπάρχει περίπτωση, το σχολείο να ανοίξει τον Σεπτέμβρη και να μην έχει στο ΣΕΠΕΗΥ απολύτως τίποτα. :(
Δείξανε ότι το κατάλαβαν, όταν επίσης τους μετέφερα κουβέντες του ΥΠΠΕΘ, το οποίο μου είπε ότι η Περιφέρεια στέλνει κονδύλια έπειτα από αίτημα του εκάστοτε Δήμου και αυτός με τη σειρά του διενεργεί διαγωνισμό.
Τα refurbished που ανέφερες γενικά τα συζητάμε πολύ καιρό με τους συναδέλφους στο γραφείο. Πιστεύω ότι είναι μια καλή εναλλακτική λύση αν και εφ' όσον ο Δήμος εξασφαλίσει ποσό που δεν του επιτρέπει να πάρει καινούρια.
Αυτό που θέλω να σε ρωτήσω είναι το εξής. Εμείς πρέπει να προτείνουμε στον Δημο τα PC που θα πάρουν, από τη στιγμή που θα μας ενημερώσουν για τον προϋπολογισμό, ή αυτοί έχουν τμήμα Πληροφορικής που θα πρέπει να ασχοληθεί αλλά δεν το γνωρίζουν ; ::)

Laertis

Στη δική μου περίπτωση είχα ήδη σταμπάρει τα μηχανήματα που θέλω (refurbished dellάκια) και το ποσό που θα χρειαστεί ( περί τα 2700), και αφού είχα ήδη μιλήσει και συννενοηθεί με τον Αντιδήμαρχο παιδείας, η αντίστοιχη υπηρεσία (τμήμα μηχανογράφησης νομίζω) μου ζήτησε να του πάω και κάποιες επιπλέον προσφορές (σαν πρόχειρο διαγωνισμό φαντάσου) για την επιλογή. Επειδή θεώρησαν τη δική μου επιλογή αρκετά συμφέρουσα, αποφάσισαν να κάνουν μαζική παραγγελία και για άλλα σχολεία, πιθανόν με καλύτερη τιμή απο αυτή που πήρα εγώ για 12 μηχανάκια. Οπότε απο κει και μετά ανέλαβε ο Δήμος.
Το θέμα είναι ότι οι Δήμοι δεν λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο. Πρωτίστως πρέπει να υπάρχει η βούληση απο πλευράς του Δήμου για τη δημιουργία εργαστηρίου και έπειτα δικές σου επαφές και του Διευθυντή πιθανώς με τα κατάλληλα πρόσωπα που θα προωθήσουν τις ενέργειες (Αντιδήμαρχος, υπάλληλοι, γονείς κ.α).
Επλίζω να σε δαιφώτισα αλλά σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ενεργοποιήσεις και τον Διευθυντή και το Σύλλογο γονέων για την αγορά του εξοπλισμού.
Εύχομαι καλή δύναμη και καλό αποτέλεσμα  ;)
Νικολακάκης Γιώργος
Μηχανικός Η/Υ Συστημάτων
Καθηγητής Πληροφορικής
http://users.sch.gr/gnikola

alkisg

Το pdf από έναν αντίστοιχο διαγωνισμό που είχαμε κάνει πρόπερσι εδώ στα Γιάννενα:
https://diavgeia.gov.gr/doc/ΒΙΥΚΩΕΩ-ΝΕΙ

vigor

Άλκη σ' ευχαριστώ πολύ για το έγγραφο. :)

Γιώργο και συνάδελφοι που διαβάζουν το θέμα, μάλλον στα προηγούμενα 2 μηνύματά μου δεν διευκρίνησα ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ούτε διευθυντής ούτε σύλλογος διδασκόντων. Μιλάμε για ένα εντελώς καινούριο σχολείο. Να κινητοποιηθούν Διευθυντής ακόμη κι αν τοποθετηθεί τον Ιούνιο και σύλλογος γονέων, το θεωρώ απίθανο. Επομένως αν γίνει κάτι αυτό θα γίνει από τον ίδιο τον Δήμο. Επίσης χλωμό το βλέπω να γίνει κάτι από κοινού με τον Διευθυντή, εκτός κι αν μιλάμε για έναν άνθρωπο ο οποίος με το καλημέρα δείξει επαγγελματισμό, διάθεση και αφιερώσει αρκετό από τον χρόνο του και για το θέμα των εργαστηρίων. Μιλάω για εργαστήρια γιατί θα υπάρχει και ένα φυσικοχημείας, το οποίο και αυτό θέλει τον δικό του εξοπλισμό ::)

Αν θέλεις μου στέλνεις μήνυμα για το κατάστημα στο οποίο βρήκες τα refurbished. Αν εδρεύει στην πρωτεύουσα ακόμη καλύτερα.
Σ' ευχαριστώ για τις ευχές σου. Θα προσπαθήσω να τους κινητοποιήσω στο βαθμό που μου επιτρέπει η θέση μου.
Έπειτα θα ενημερώσω εδώ για το τι έγινε  8)vigor

Επειδή το ζήτημα των προδιαγραφών είναι σημαντικό.

  • Ποιά χαρακτηριστικά προτείνετε να έχουν τα μηχανήματα (server και clients) για να μπορεί να δουλέψει άνετα ο συνάδελφος, τα παιδιά και οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί του σχολείου ;
  • Το switch θα πρέπει να είναι 1gb, να υποθέσω.
  • Τα καλώδια? cat 6 ? Ικρίωμα ποιό προτείνετε ?
  • Θα τους εξυπηρετήσει αν τους στείλω τις προδιαγραφές του ΙΤΥ και τους τονίσω τις συγκεκριμένες σελίδες ;
  • Μήπως έχετε κάποιο έγγραφο με τις προδιαγραφές του εξοπλισμού εργαστηρίου που προτείνατε σε παρόμοιες περιπτώσεις ;

apapakL

Εφόσον το κτήριο είναι καινούργιο (απ' ότι κατάλαβα) και υπάρχει πρόβλεψη και για εργαστήρια, μήπως ο εργολάβος είναι υποχρεωμένος να παραδώσει πχ το εργαστήριο πληροφορικής ολοκληρωμένο ως προς τον παθητικό εξοπλισμό και την δομημένη καλωδίωση, δηλαδή rack, patch panel, καλώδια και πρίζες για δίκτυο δεδομένων και ρεύματος, ηλεκτρολογικό πίνακα κτλ;   

vigor

ΠαράθεσηΕφόσον το κτήριο είναι καινούργιο (απ' ότι κατάλαβα) και υπάρχει πρόβλεψη και για εργαστήρια, μήπως ο εργολάβος είναι υποχρεωμένος να παραδώσει πχ το εργαστήριο πληροφορικής ολοκληρωμένο ως προς τον παθητικό εξοπλισμό και την δομημένη καλωδίωση, δηλαδή rack, patch panel, καλώδια και πρίζες για δίκτυο δεδομένων και ρεύματος, ηλεκτρολογικό πίνακα κτλ;   

Σωστή ερώτηση  ::)
Λογικά έτσι θα είναι. Αλλά ακόμη και στην χώρα μας υπάρχουν ελλείψεις ακόμη και σε νεόκτιστα κτίρια.
Θα το ρωτήσω αν επικοινωνήσω πάλι μαζί τους.

happiness

Συνάδελφοι, δεν τρέχει τώρα μία διαδικασία δήλωσης για αιτήματα αγοράς εξοπλισμού από το υπουργείο; Πριν λίγες μέρες είχα κάνει μία καταγραφή που μας ζητήσανε. Για δείτε το.

vigor

Παράθεση από: happiness στις 31 Μαρ 2016, 09:41:03 ΠΜ
Συνάδελφοι, δεν τρέχει τώρα μία διαδικασία δήλωσης για αιτήματα αγοράς εξοπλισμού από το υπουργείο; Πριν λίγες μέρες είχα κάνει μία καταγραφή που μας ζητήσανε. Για δείτε το.
Συνάδελφε μετά από αρκετό καιρό από την δημοσίευση του τοπικ μου ήρθε στα σχολεία το σχετικό έγγραφο για την αναβάθμιση των ψηφιακών υποδομών στο οποίο αναφέρεσαι. Αυτό όμως δεν αφορά όπως μου είπαν από το ΥΠΠΕΘ τα νέα σχολεία που θα ανοίξουν τον Σεπτέμβρη.
Απ' ότι με ενημέρωσαν και αυτό αποτελεί νέα πληροφορία είναι ότι τα νέα σχολεία θα έχουν προτεραιότητα στην προμήθεια εξοπλισμού όσον αφορά τα εργαστήρια πληροφορικής, μέσω ένταξής τους σε εξοπλιστικά προγράμματα που θα τρέξει η κάθε Περιφέρεια σε συνεργασία με το ΥΠΠΕΘ. Ηδη η Περιφέρεια Αιγαίου εφαρμόζει τέτοιου είδους προγράμματα.
Το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν και οι άλλες Περιφέρειες.

παρις

Πως μπορώ να εξοπλίσω το εργαστήριο με κάποιο πρόγραμμα του υπουργείου παιδείας; Χρειάζομαι Η/Υ και περισσότερες οθόνες. Πρέπει να πάρω τηλέφωνο τον Δήμο, την Περιφέρεια το υπουργείο παιδείας ή την ΠΕ;
Γιατί η σχολική επιτροπή του σχολείου δεν έχει μεγάλη οικονομική άνεση.

vigor

Παράθεση από: παρις στις 07 Σεπ 2016, 06:13:16 ΜΜ
Πως μπορώ να εξοπλίσω το εργαστήριο με κάποιο πρόγραμμα του υπουργείου παιδείας; Χρειάζομαι Η/Υ και περισσότερες οθόνες. Πρέπει να πάρω τηλέφωνο τον Δήμο, την Περιφέρεια το υπουργείο παιδείας ή την ΠΕ;
Γιατί η σχολική επιτροπή του σχολείου δεν έχει μεγάλη οικονομική άνεση.
Συνάδελφε, ρώτα τον Δντη του σχολείου, αν πέρυσι είχε υποβάλει αίτημα μέσω του site που είχε στήσει το ΥΠΠΕΘ για την αναβάθμιση των εργαστηρίων και των ψηφιακών υποδομών των σχολικών μονάδων.
Αναφέρομαι στο : http://edulabs.minedu.gov.gr/
Αν ναι, τότε ρώτα αν είχε ζητήσει υπολογιστές και οθόνες για το εργαστήριο.
Αν όχι, τότε πρωτα απ' όλα κάνεις την απογραφη των ψηφιακών υλικών του σχολείου  στο παραπάνω σαιτ και μιλάς με το ΥΠΠΕΘ  στο τηλ που έχω στο τέλος του μηνυματος να σου πουνε ποτέ θα μπορείς να καταθέσεις αίτημα αναβάθμισης. Καλο θα ήταν να μιλήσεις με τον Δντη να ζητήσει από τον Σύλλογο Γονέων μήπως μπορούν να βρουν από δωρεές τραπεζών κυρίως.
Αν δεν έχει ή σχολική επιτροπή χρήματα οφείλει να ζητήσει κονδύλια από Περιφέρεια για να διενεργηθεί από την ίδια ή τον Δήμο του σχολείου διαγωνισμός για προμήθεια υπολογιστών για το σχολείο σου ή όλα όσα έχουν ανάγκη στον Δήμο. Το ίδιο το ΥΠΠΕΘ μπορεί να σου πει για το θέμα αυτό κάποια πράγματα. Κάλεσε στο  ΤΜΗΜΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ, 2103442428. Ενημερωσέ μας τι σου είπανε.

pascalwalt

Ποιός είναι ο καθήλην αρμόδιος να εξοπλίσει ένα εργαστήριο πληροφορικής; Πως ακριβώς εμπλέκεται  ο Διευθυντής ενός Δημοτικού;
Τι ακριβώς μπορεί να κανει ένας πληροφορικαριος απο την νομοθεσία;

peter13


moria_creator

Εκτός του ότι δεν υπάρχουν πλέον ΕΑΕΠ, υπάρχει και άλλο πρόβλημα σχετικά με τον ορισμό του υπευθύνου εργαστηρίου:

(σελ 5)
.....
Ο υπεύθυνος εργαστηρίου ορίζεται με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων μετά από πρόταση του Διευθυντή του σχολείου με την προυπόθεση ότι διδάσκει (ο υποψήφιος υπεύθυνος εργαστηρίου) στο ςχολείο τουλάχιστον 15 ώρες εβδομαδιαίως. Επιλέγεται κατά προτεραιότητα εκπαιδευτικός ως εξής:
1. Κλάδου πληροφορικής (ΠΕ19-ΠΕ20).
2. Πιστοποιημένος Επιμορφωτής ΤΠΕ Β' Επιπέδου.
3. Εκπαιδευτικός με πιστοποιημένη επιμόρφωση Β' Επιπέδου.
4. Εκπαιδευτικός με πιστοποιημένη επιμόρφωση Α' Επιπέδου.
5. Εκπαιδευτικός με γνώσεις Πληροφορικής.
Για τις παραγράφους 2, 3, 4, 5 και σε περπτώσεις ύπαρξης περισσότερων ειδικοτήτων στην ίδια παράγραφο, προηγείται ο εκπαιδευτικός κλάδου ΠΕ70.
......
Δεδομένου ότι Δημοτικά με >15 ώρες υπάρχουν ελάχιστα ανά την επικράτεια, αβίαστα προκύπτει το συμπέρασμα ότι, σε όλα τα σχολεία πλην αυτών των ελαχίστων,  ως υπεύθυνος εργαστηρίου μπορεί να οριστεί πχ ο τύπος/τύπισα που έχει το κυλικείο του σχολείου, όχι όμως ένας ΠΕ19/20.