Επόπτης - εικονίδιο και λειτουργία "Boot selected clients - Wake on LAN"

Ξεκίνησε από mandarinos, 14 Δεκ 2021, 09:11:53 ΠΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

mandarinos

Καλημέρα Άλκη!

Στον επόπτη, τέρμα αριστερά επάνω στο μενού, έχει ένα εικονίδιο με μαύρο μόνιτορ και πράσινο βέλος, που λέει ότι ξεκινάει (κάνει boot) έναν επιλεγμένο client. Εντάξει, αλλά πώς επιλέγουμε clients; Όταν είναι σβηστοί, απλούστατα ο Επόπτης δεν τους βλέπει.



mandarinos

Οκ, ευχαριστώ!

Υποθέτω πως κατάλαβα τον μηχανισμό: εντοπίζει τις mac addresses των ΗΥ που προσθέσαμε στην ομάδα, διότι στην πραγματικότητα το κλείσιμο (off) στους σημερινούς ΗΥ δεν είναι πραγματικό κλείσιμο, αλλά κατασταση standby. Κι έτσι, οι κάρτες δικτύου δουλεύουν πάντα - και τις βρίσκει.

(Thumbs up!)

mandarinos

Κι όμως, δεν είναι τόσο εύκολο!... Στο δικό μου εργαστήριο χρειάστηκαν πρώτα κάποιες επιπρόσθετες ενέργειες - αφού (εννοείται) πρόσθεσα μιά ομάδα υπολογιστών στον Επόπτη, κι έβαλα μέσα όλους τους clients. (Που τους είχα ανοικτούς σε κάποια διδακτική ώρα που ήμουν στο εργαστήριο. Και με δηλωμένες τις mac addresses στα αρχεία ρυθμίσεων του LTSP, κανονικά - όπως λέει το εγχειρίδιο της ΤΣ.)

Μετά, έκανα τα εξής - στους clients:

(α) Ρύθμισα το BIOS των τερματικών γιά Wake on LAN. Αλλά, δυστυχώς, γιά όσους-ες συναδέλφους έχουν τερματικά τύπου Lenovo v530s 07icr (που έχουν πολλά σχολεία, όπως το δικό μου), η διαδικασία αυτή είναι μιά ταλαιπωρία και μισή.
Την αναφέρω βήμα-βήμα: (και δεν την έβγαλα απ' το κεφάλι μου, βρίσκεται μέσα στο εγχειρίδιο του μηχανήματος)
- Πρέπει να τα ξεκινήσουμε από τον τοπικό δίσκο.
- Πάμε στα Ms-Windows (ως teacher).
- Ανοίγουμε τον Πίνακα Ελέγχου.
- Πάμε εκεί που λέει: "Σύστημα και ασφάλεια", μετά: "Επιλογές παροχής ενέργειας", μετά: "Επιλογή των ενεργειών των κουμπιών τροφοδοσίας" (πρώτη επιλογή πάνω αριστερά στα 10άρια τα Windows), μετά: "Αλλαγή των ρυθμίσεων που δεν είναι διαθέσιμες αυτή τη στιγμή".
- Ενεργοποιείται το κάτω μέρος του πίνακα, και ξετσεκάρουμε την "Ενεργοποίηση γρήγορης εκκίνησης".
- Αποθήκευση αλλαγών και επανεκκίνηση.

(β) Πάμε στο BIOS/UEFI, με επανειλημμένα πατήματα του F1. (Κάποια στιγμή θα τσιμπήσει!  :) )
- Πάμε στην επιλογή Power, και δίνουμε: "After Power Loss - Power Off", και: "Enhanced Power Saving Mode - Disabled".
- Πάμε: "Automatic Power On", και θέτουμε: "Wake on LAN - Primary" (δηλ. να ξεκινήσει η διαδικασία γιά booting που θέσαμε ως κύρια), μετά: "Wake from Serial Port Ring - Disable" και: "Wake on Alarm - Disable". (Δεν πιστεύω ν' ανακατεύεται η μία ρύθμιση με τις άλλες, αλλά καλού-κακού...)

Ο client είναι έτοιμος. (Αλλά, όσο κι αν γουστάρω τα μηχανήματα της Lenovo, εδώ τρώει κόκκινη κάρτα! Ρυθμίσεις του BIOS/UEFI μέσα από συγκεκριμένο -και δή, εμπορικό- ΛΣ... Απαράδεκτο.)

Πάμε στον server.

Διαπίστωσα ότι με το εικονίδιο του Επόπτη δεν ξεκινάει κάποιο μηχάνημα. Εγκατέστησα, λοιπόν, τόσο το utility etherwake, όσο και το wakeonlan. (Τεκμηρίωση εδώ: https://www.cyberciti.biz/tips/linux-send-wake-on-lan-wol-magic-packets.html )
Μετά, άνοιξα τερματικό, έδωσα εντολή (μία ανά τερματικό) :

sudo wakeonlan aa:bb:cc:dd:ee:ff (κάθε φορά την αντίστοιχη mac address, δηλ.)

Καί, ώ του θαύματος!... Πήραν μπρός ένας-ένας οι ΗΥ από κατάσταση standby!

. . . . . . .

Μέχρις εδώ κατάφερα, αλλά δεν γνωρίζω: (α) ποιά εντολή ακριβώς καλεί το εικονίδιο. (Διάβασα ότι οι δύο παραπάνω εντολές είναι wrappers γιά τις εντολές δικτύου.) Και (β) αν μπορώ ν' αλλάξω κάποια ρύθμιση του LTSP (που δεν την άλλαξα), ώστε να δουλεύει και το εικονίδιο του Επόπτη - και δη, να ξεκινάνε όλοι μαζί οι ΗΥ της ομάδας των clients.

alkisg

#5
Καταρχάς η κατάσταση αυτή δεν λέγεται standby. Είναι αντίστοιχη με μια τηλεόραση, που ακόμα κι αν είναι κλειστή, έχει ένα κυκλωματάκι ανοικτό που ακούει τις εντολές του τηλεκοντρόλ. Standby συνήθως λέμε αυτό: https://01.org/linuxgraphics/gfx-docs/drm/admin-guide/pm/sleep-states.html#standby

Η εντολή που δίνει ο Επόπτης είναι αυτή: /usr/lib/python3/dist-packages/epoptes/core/wol.py
Είναι δικό μας πρόγραμμα python, μπορείς να δεις το εσωτερικό του. Αν πέτυχες κάποια περίπτωση που δεν δουλεύει, αλλά δουλεύει το wakeonlan, θα πρέπει να το διορθώσουμε.
Έχω ένα lenovo στο γραφείο, δεν ξέρω αν μοιάζει με το δικό σου, να ρίξω μια ματιά αύριο...

Έχε όμως υπ'όψη ότι ΠΡΙΝ κλείσουν οι clients, πρέπει να πάρουν εντολή να κρατήσουν την κάρτα δικτύου να λαγοκοιμάται. Αυτό στο Linux το αναλαμβάνει ο epoptes-client, αλλά αν τα κάνεις τερματισμό ενώ είναι στα Windows, τότε χρειάζεται και η σχετική ρύθμιση στα Windows. Ίσως αυτό προσπαθούσε να σου πει το εγχειρίδιο της Lenovo...

mandarinos

Καλημέρα Άλκη και καλημέρες εις άπαντας!

- Το συγκεκριμένο τερματικό είναι αυτό, που φαίνεται στα επισυναπτόμενα. (Το έχουν δώσει τουλάχιστον σε 2-3 σχολεία που ξέρω εδώ στον Βόλο, Γυμνάσια και Δημοτικά.)
- Το εγχειρίδιό του (το user guide) εδώ: https://download.lenovo.com/pccbbs/thinkcentre_pdf/v530s_07icr_ug_en.pdf

Στη σελίδα 31 (αρίθμηση του pdf, ή αλλοιώς ψάχνουμε με: "Wake on LAN") λέει ότι γιά να δουλέψει το Wake on LAN, πρέπει πρώτα ν' απενεργοποιηθεί η διαχείριση (δηλ. η οικονομία) ενέργειας. Και γιά να γίνει αυτό, πρέπει πρώτα να πάμε μέσα από πίνακα ελέγχου των Ms-Windows, γιά ν' απενεργοποιήσουμε την γρήγορη εκκίνηση.
Αν τα κάνουμε αυτά, λέει, τότε πιάνει το Wake on LAN. Αλλοιώς, πιάνει μονάχα το Wake on Alarm.

Όσον αφορά τον server, το etherwake το δοκίμασα και δεν δουλεύει. Δουλεύει μόνο το wakeonlan.

alkisg

Όντως το Lenovo V530S έχω κι εγώ στο γραφείο. Οι ενέργειες που χρειάστηκε να κάνω για να ξεκινήσει μέσω Wake On Lan από Επόπτη ήταν:

- Καμία

Αναλυτικά: μπαίνουμε στα firmware settings με F1. Πηγαίνουμε Power → Automatic Power On → Wake On LAN, και επιβεβαιώνουμε ότι είναι στο προεπιλεγμένο Automatic. Άρα δεν χρειάζεται να κάνουμε τίποτα.
Το ξεκινάμε σε Linux. Ο epoptes-client χωρίς καμία ρύθμιση βάζει αυτόματα την κάρτα σε κατάσταση `Wake-on: g`, το οποίο μπορούμε να επιβεβαιώσουμε με την εντολή `sudo ethtool enp1s0 | grep Wake-on` (το όνομα της κάρτας, enp1s0, μπορεί να είναι διαφορετικό).
Το τερματίζουμε φυσιολογικά είτε από το μενού του συστήματος είτε μέσω Επόπτη. Επιβεβαιώνουμε ότι στο πίσω μέρος του η κάρτα δικτύου έχει αναμμένο το πορτοκαλί λαμπάκι.

Τέλος, πάμε στον Επόπτη και πατάμε το κουμπί Wake On Lan και οι σταθμοί ξεκινούν.

Τα προβλήματα που μπορεί να συναντήσει κάποιος είναι:
1) Αν κοπεί το ρεύμα του εργαστηρίου, μπορεί η κάρτα δικτύου να μην λαγοκοιμάται. Θα μπει πάλι στη σωστή κατάσταση όταν ο υπολογιστής ξεκινήσει σε Linux και τερματιστεί από εκεί.
2) Αν γίνει εκκίνηση των Windows και τερματισμός από εκεί, τότε πάλι η κάρτα δικτύου μπορεί να μην λαγοκοιμάται. Τότε θέλει ρύθμιση από τον device manager → ιδιότητες της κάρτας δικτύου, ώστε να είναι ενεργοποιημένο εκεί το Wake On LAN, να αφήνουν δηλαδή τα Windows την κάρτα στην σωστή κατάσταση όταν τερματίζουν τον Η/Υ.
3) Χωρίς να το έχω ελέγξει, θεωρώ ως πιθανό πρόβλημα και αυτό που αναφέρει η Lenovo, ότι αν κάποιος έχει ενεργοποιήσει fast boot, fast shutdown, hibernation ή άλλα καλούδια στα Windows, να αφήνουν τα Windows το hardware σε περίεργη κατάσταση, οπότε να θέλουν απενεργοποίηση όλα αυτά τα καλούδια τους. Όσοι πάντως δουλεύουν Linux δεν χρειάζεται να ασχοληθούν καθόλου με αυτά.

mandarinos

Λοιπόν. Τελικά είναι θέμα server.

- Ο server στο άλλο εργαστήριο (το ...ορίτζιναλ) τα ξεκινάει τα τερματικά πάντοτε, όσες (και όποιες) ρυθμίσεις κι αν κάνω μέσω Ms-Windows στην κάρτα δικτύου.
- Ο server "ανάγκης" στο δεύτερο εργαστήριο είναι που κολλάει. Και μ' αυτόν συμβαίνει το εξής παράδοξο: αλλάζω ρυθμίσεις στην κάρτα δικτύου των τερματικών (μέσω Ms-Windows πάντοτε), τα τερματικά ξεκινάνε από τον Επόπτη. Αλλά γιά μία και μοναδική φορά! Δεύτερη δεν έχει.

Έψαξα στο Διαδίκτυο, και όλες οι σχετικές σελίδες συμβουλεύουν ν' αλλάξω το BIOS του server σε Wake on LAN enable, ώστε να μπορούν να φεύγουν τα magic packets. Αν κι ετούτος εδώ ο σερβεράκος "ανάγκης" προοριζόταν από την Dell ως τερματικό, θα δοκιμάσω να δω τί γίνεται με αλλαγές στο BIOS του. Απλά, πάλι απορώ τί δουλειά έχει το Wake on LAN enable στο παρόν μηχάνημα, ώστε να ξυπνάει κι άλλα, χρησιμοποιούμενα ως clients του.

Θα δω τί παίζει. Είμαι πολύ περίεργος.

(Δεν χάθηκε κι ο κόσμος, αν δεν δουλεύει ένα εικονίδιο, εφ' όσον δουλεύουν ρολόϊ όλα τα υπόλοιπα. Αλλά το πήρα πεισματικά να βρω την άκρη.)

Υγ: Άλκη, έχεις δίκιο. Τα Ms-Windows κάπως αφήνουν την κάρτα δικτύου σε μιά κατάσταση "δεκτική".

alkisg

Τελικά το πρόβλημα δημιουργήθηκε κατά το πακετάρισμα της τελευταίας έκδοσης του Επόπτη. Δηλαδή όποιος εγκατέστησε Επόπτη από Ιανουάριο 2021 και μετά, δεν του δουλεύει το WOL.
Θα στείλουμε σύντομα update που θα το διορθώνει.

denispyr

Σε μηχάνημα που είχε δυνατότητα Deep Sleep (DELL Vostro 3681) πρέπει να απενεργοποιηθεί (BIOS -> Power Management -> Deep Sleep Control -> Disabled)
Διονύσης

gidarakos

Το ίδιο (Deep Sleep Control: Disabled) χρειάστηκε και σε Dell OptiPlex 7040.


Apos

To WOL εμένα με παίδεψε αρκετά.
Πέρα από την ενεργοποίηση του wακe on lan στα διάφορα bios, την απενεργοποίηση του deep sleep και μιας αντίστοιχης κουλής επιλογής στα μηχανήματα με bios aptio, το wol g γινόταν d αυτόματα παρά τη χρησιμοποίηση του script
sudo wget 'https://alkisg.mysch.gr/steki/index.php?action=dlattach;topic=2287.0;attach=1148' -O /etc/network/if-up.d/wol && sudo chmod +x /etc/network/if-up.d/wol

δεν έπαιζε μέχρι που πείραξα το /etc/tlp.conf απενεργοποιώντας την αυτόματη απενεργοποίηση που κάνει
# Disable wake on LAN: Y/N.
# Default: Y  #
WOL_DISABLE=N

alkisg

@Apos, καλά τα λες, το είχα παρατηρήσει κι εγώ στο https://alkisg.mysch.gr/steki/index.php?topic=7029.msg79898#msg79898

Μετά το ανέφερα στο MATE και πλέον έχουν βγάλει το TLP, δεν είναι προεγκατεστημένο, οπότε συνήθως δεν ασχολούμαστε μαζί του πια...

Apos

Φαίνεται πώς στα μηχανήματα που ήρθαν πέρσι στα σχολεία της Αττικής (dell server με ubuntu 20.04, μονάδες με dual boot ubuntu+win) μέσα από το έργο "Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού Τ.Π.Ε. σε σχολικές μονάδες προσχολικής και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της Περιφέρειας Αττικής" έχει εγκατεστημένο το TLP (τουλάχιστον έτσι ήταν σε 2 δικά μου και σε ένα συναδέλφου που μίλησα), οπότε όσοι τεμπελιάσαμε και δεν βάλαμε καθαρή εγκατάσταση του 22 από το σχετικό iso στον server πληρώσαμε το ανάλογο τίμημα.