Γενικά > Επιστημονικά Θέματα

Ada Lovelace, η βιογραφία της πρώτης προγραμματίστριας

(1/2) > >>

Christodoulosl:
Μπορεί να είναι μία από τις πιο διάσημες γυναίκες στην ιστορία της επιστήμης, και έγραψε το πρώτο πρόγραμμα υπολογιστή, με πολύ εξελιγμένη μέθοδο.

Chris.lazaris.net/Ada-Lovelace

dski:
Η ζωή και το έργο της Ada Lovelace αποτελεί ένα από τα πιο προσφιλή μου θέματα για εργασία σε μαθητές του γυμνασίου. Είναι μια από τις περιπτώσεις που μπορεί κανείς να μιλήσει για ένα σωρό ενδιαφέροντα πράγματα στα παιδιά. Πέρα από το καθαρά επιστημονικό κομμάτι (ιστορικά η πρώτη προγραμματίστρια, γράφοντας προγράμματα για τη μηχανή του Charles Babbage) έχει ιδιαίτερο κοινωνιολογικό ενδιαφέρον ότι ήταν μια ιδιαίτερα μορφωμένη και ανήσυχη γυναίκα σε μια καθαρά ανδροκρατούμενη εποχή και κοινωνία. Κόρη του λόρδου Βύρωνα (το μόνο τέκνο του που αναγνώρισε και το εγκατέλειψε για να ακολουθήσει τη χίμαιρα της περιπέτειας και της αναζήτησης στην Ελλάδα (πεθαίνοντας τελικά στο Μεσολόγγι)) πέθανε και εκείνη νέα (36 ετών νομίζω) από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας (οι γιατροί της εποχής για να τη γιατρέψουν εφάρμοσαν αφαίμαξη, τόσα ήξεραν τόσα έκαναν...).

Οπότε:

- Πρώτη προγραμματίστρια
- Μορφωμένη και δημιουργική γυναίκα σε ανδροκρατούμενη κοινωνία
- Κόρη του διάσημου (celebrity για την εποχή του) Λόρδου Βύρωνα που έχει συνδεθεί άρρηκτα με την Ελλάδα
- Πέθανε αρκετά νέα

Πόσα θέματα μπορεί να συζητήσει κανείς πέρα από την επιστημονική της συμβολή (!)

- Κοινωνική θέση της γυναίκας τότε και τώρα
- Την προσωπικότητα και την ιστορία του λόρδου Βύρωνα (αν και αμφιλεγόμενη προσωπικότητα κατ' εμέ, η προσωπική του ιστορία φανερώνει πολλά για τα κοινωνικά ήθη και την κοινωνική οργάνωση της εποχής του)
- Προσδόκιμο ζωής τότε και τώρα
- Ιατρικές μέθοδοι τότε και τώρα
- Ακόμη και το ότι πέθανε από καρκίνο της μήτρας αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να ενημερωθούν τα νεαρά κορίτσια για την αξία του εμβολιασμού για την εν λόγω ασθένεια

Πραγματικά το θεωρώ εξαιρετικό θέμα και χαίρομαι ιδιαίτερα όταν το διαπραγματευόμαστε στο σχολείο.

Christodoulosl:
Ευχαριστώ πολύ :)
Πολύ σωστά αυτά που λέτε, συμφωνώ απόλυτα!

evry:
Όταν ακούω για γυναίκες στην πληροφορική μου έρχεται στο μυαλό η Grace Hopper η οποία είχε συλλάβει πολύ νωρίς την ανάγκη μιας γλώσσας υψηλού επιπέδου και ενός μεταγλωττιστή.
Παρακάτω η φοβερή εξήγησή της για το τι είναι ένα nanosecond.

Εδώ στην εκπομπή του David Letterman
https://www.youtube.com/watch?v=3N_ywhx6_K0&t=343s

και εδώ:
https://www.youtube.com/watch?v=9eyFDBPk4Yw

pgrontas:
Πάντα είναι πολύ σημαντικό να δίνεις πληροφορίες και για τη ζωή κάποιου ανθρώπου πέρα από τα επιστημονικά του/της επιτεύγματα.
Νομίζω ότι έτσι απομυθοποιείται - με την καλή έννοια δηλ. γίνεται πιο προσβάσιμος/η στους μαθητές.

Σε ό,τι αφορά γυναίκες στην Πληροφορική, μία ενδιαφέρουσα περίπτωση αφορά την 'μητέρα' της σύγχρονης κρυπτογραφίας την Shafi Goldwasser (βραβείο Turing 2012) η οποία είναι μια χαρά εν ζωή και δραστήρια ακόμα, ώστε να θυμίσουμε στους μαθητές ότι η Πληροφορική είναι η πιο ζωντανή από όλες τις επιστήμες. Δύσκολο, βέβαια, αλλά όχι αδύνατο να εξηγήσεις στους μαθητές τι ακριβώς έχει κάνει.

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση