Ηλεκτρολόγος μηχανικός από επιστήμονας της πληροφορικης

Ξεκίνησε από Anonymous, 18 Απρ 2020, 10:32:37 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

Anonymous

Καλησπέρα, είμαι πρωτοετής στο τμήμα πληροφορικής στο ΕΚΠΑ. Πρώτη μου επιλογή ήταν η σχολή ηλεκτρολόγων μηχανικών (δεν σκεφτόμουν εξειδίκευση στην επιστήμη των υπολογιστών αλλά γενικότερα ηλεκτρολογικά θέματα πχ. ενέργεια). Γνωρίζετε αν γίνεται να κάνω κάποιο μεταπτυχιακό για ηλεκτρολόγος έχοντας πτυχίο πληροφορικής καθώς δε θα μπορούσα πλέον να αλλάξω σχολή (ούτε με 10τοις εκατό)? Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

evry

Μεταπτυχιακό και να κάνεις δεν θα έχεις τα επαγγελματικά δικαιώματα ενός μηχανικού. Μόνο αν φοιτήσεις σε σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών.
Ακόμα και διδακτορικό να κάνεις στους ΗΜΜΥ του ΕΜΠ δεν θα θεωρείσαι μηχανικός.
Άρα αν θες να ασχοληθείς με αυτά που λες θα πρέπει να περάσεις σε κάποια σχολή ΗΜ.

Πάντως κοιτώντας το πρόγραμμα σπουδών των ΗΜΜΥ μου έκανε εντύπωση ότι δεν υπάρχει μάθημα Δομές Δεδομένων! Το έχουν μοιράσει μεταξύ Προγραμματισμός 1 και 2.
Μάλιστα η ύλη που έχουν στα δυο αυτά μαθήματα (τώρα δεν ξέρω) παλιά στο ΕΚΠΑ ήταν ύλη 5-6 μαθημάτων!!!! Δηλαδή

Εισαγωγή στον Προγραμματισμό
Τεχνικές Προγραμματισμού
Προγραμματισμός Συστήματος (C+Προγραμματισμός Unix)
Αντικειμενοστρεφής Προγραμματισμός C++
Δομές Δεδομένων
Υλοποίηση Συστημάτων Βάσεων Δεδομένων (B-trees, B+-trees, Grid File κλπ)

Απίστευτο.
Η διαφορά σε εμβάθυνση σε θέματα πληροφορικής είναι πολύ μεγαλύτερη από ότι θυμάμαι ή νόμιζα.

ΥΓ. Αναρωτιέμαι τι γνώσεις πληροφορικής έχει ένας Ηλεκτρολόγος Μηχανικός που έχει πάρει μόνο τα υποχρεωτικά μαθήματα πληροφορικής και έχει επιλέξει ροή ενέργειας

What I cannot create I do not understand -- Richard Feynman
http://evripides.mysch.gr

pgrontas

Παράθεση από: Anonymous στις 18 Απρ 2020, 10:32:37 ΜΜ
Καλησπέρα, είμαι πρωτοετής στο τμήμα πληροφορικής στο ΕΚΠΑ. Πρώτη μου επιλογή ήταν η σχολή ηλεκτρολόγων μηχανικών (δεν σκεφτόμουν εξειδίκευση στην επιστήμη των υπολογιστών αλλά γενικότερα ηλεκτρολογικά θέματα πχ. ενέργεια). Γνωρίζετε αν γίνεται να κάνω κάποιο μεταπτυχιακό για ηλεκτρολόγος έχοντας πτυχίο πληροφορικής καθώς δε θα μπορούσα πλέον να αλλάξω σχολή (ούτε με 10τοις εκατό)? Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Παλιότερα (περί του 2005 νομίζω χωρίς να είμαι 100% σίγουρος) είχα ακούσει ότι με μεταπτυχιακό μπορούσες να γραφτείς στο ΤΕΕ, τώρα δεν ισχύει; Ίσως πρέπει να απευθυνθείς εκεί για να ρωτήσεις.
Το θέμα που βλέπω στην περίπτωση σου είναι ότι κινείσαι ανάποδα στο ρεύμα: ο περισσότερος κόσμος σπουδάζει ηλεκτρολόγος και εξειδικεύεται στην πληροφορική (γι'αυτό υπάρχουν πολλά σχετικά μεταπτυχιακά), ενώ εσυ κάνεις το αντίθετο όπου δεν ξέρω αν θα βρεις μεταπτυχιακό πέρα από αυτά που ίσως έχει το ΕΜΠ. Και φυσικά δεν είναι τυπικό θέμα αλλά είναι ουσιαστικό εφόσον θές να ασχοληθείς με ενέργεια όπως είπες.

Παράθεση από: evry στις 19 Απρ 2020, 10:54:00 ΠΜ
Πάντως κοιτώντας το πρόγραμμα σπουδών των ΗΜΜΥ μου έκανε εντύπωση ότι δεν υπάρχει μάθημα Δομές Δεδομένων! Το έχουν μοιράσει μεταξύ Προγραμματισμός 1 και 2.
Μάλιστα η ύλη που έχουν στα δυο αυτά μαθήματα (τώρα δεν ξέρω) παλιά στο ΕΚΠΑ ήταν ύλη 5 μαθημάτων!!!! Δηλαδή

Χωρίς να διαφωνώ επι της ουσίας μαζί σου, πρέπει να ληφθούν υπόψιν δύο πράγματα προτού βγουν συμπεράσματα από όσους διαβάζουν:

1. Υπάρχει μια πολύ μεγάλη διαφορά στην κουλτούρα των δύο ιδρυμάτων: Στο ΕΜΠ θεωρούν ότι έχουν τους καλύτερους φοιτητές (και με βάση τις βαθμολογίες τους έχουν) και κατά συνέπεια βασίζονται πάρα πολύ στο ότι όποιος θέλει να εξειδικευθεί κάπου κάνει μια εργασία και τα μαθαίνει μόνος του. Αντίθετα στο ΕΚΠΑ έχουν εξειδικευμένα μαθήματα. Φυσικά αυτό δεν είναι σωστό από την πλευρά του προγράμματος σπουδών, από την άλλη δεν σημαίνει ότι ο απόφοιτος του ενός υστερεί από τον απόφοιτο του άλλο (εννοείται στις αντίστοιχες ροές).

2. Επίσης το τρέχον στιγμιότυπο έχει επηρεαστεί πολύ από αποχωρήσεις (οι οποίες λόγω κρίσης δεν έχουν αναπληρωθεί) που έχουν γείρει την πλάστιγγα στο ένα ίδρυμα προς κάποιον τομέα, ενώ στο άλλο προς κάποιον άλλο. Για παράδειγμα το ΕΜΠ (αν και μηχανικοί) είναι πολύ πιο δυνατό στη Θεωρητική πληροφορική και στους αλγόριθμους, γιατί υπάρχουν άνθρωποι εκεί που είναι ακριβώς αυτός ο τομέας τους, κάτι που δεν ισχύει από την άλλη στο ΕΚΠΑ (εξαιτίας και πάλι αποχωρήσεων). Οπότε η απουσία των δομών δεδομένων οφείλεται μαλλον σε εξ ανάγκης συγχώνευση παρά είναι θέμα σχεδιασμού.

Πάντως για να τονίσω ότι δεν διαφωνώ μαζί σου, στους μαθητές μου που θέλουν να σπουδάσουν πληροφορική, προτείνω ΕΚΠΑ, απλά και μόνο επειδή στο ΕΜΠ θα ταλαιπωρηθούν με άχρηστα μαθήματα όπως τα ενεργειακά.
Programs must be written for people to read, and only incidentally for machines to execute - Harold Abelson

evry

Παράθεση από: pgrontas στις 19 Απρ 2020, 11:50:24 ΠΜ
Παλιότερα (περί του 2005 νομίζω χωρίς να είμαι 100% σίγουρος) είχα ακούσει ότι με μεταπτυχιακό μπορούσες να γραφτείς στο ΤΕΕ, τώρα δεν ισχύει; Ίσως πρέπει να απευθυνθείς εκεί για να ρωτήσεις.
Αυτό γινόταν με το μεταπτυχιακό Ρ/Η του ΕΚΠΑ όπου γραφόσουν αν τα θυμάμαι καλά σε κάτι σαν ηλεκτρονικός μηχανικός. Είχε πιο πολύ σχέση με τηλεπικοινωνίες και όχι με ενέργεια. Για ενέργεια δεν ξέρω αν υπάρχει κάτι αντίστοιχο.

Για το ΕΜΠ , οκ πράγματι , μπορεί να βγάλει κανείς διάφορα συμπεράσματα ειδικά σε εποχές ... σκόιλ ελικούκου  ;)

Επίσης το είχα σκεφτεί αυτό με την έλλειψη καθηγητών. Πράγματι σε πολλές σχολές έχουν διαμορφώσει το πρόγραμμα με βάση το υπάρχον προσωπικό.
Απλά εδώ είναι τεράστια η συμπύκνωση της ύλης σε δυο μαθήματα, σίγουρα δεν θα τα περνάνε και πολλοί... :D
Ίσως είναι και θέμα του ΕΜΠ, ίσως σε άλλες σχολές ΗΜΜΥ να έχει περισσότερο "άπλωμα" στα μαθήματα αυτά.
και στο ΕΚΠΑ δεν είναι όπως παλιά, τώρα δεν υπάρχει ομαλή μετάβαση, στο πρώτο έτος όλοι παθαίνουν μεγάλο σοκ, για αυτό έκανα τη σύγκριση με τα δικά μου χρόνια.
Θεωρώ η χρονιά μου είμασταν απίστευτα τυχεροί γιατί έτσι όπως ήταν το πρόγραμμα σπουδών της σχολής (1994-1999) σε βοηθούσε πολύ να εξοικειωθείς με τα προγραμματιστικά μαθήματα. Σου έδινε χρόνο να εξοικειωθείς και να εμβαθύνεις.
Δεν έχω δει πουθενά καλύτερη μετάβαση στον προγραμματισμό και διάρθρωση προγράμματος σπουδών όπως σε εκείνη τη σχολή τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. (Τυχαίο ήταν φυσικά, δεν λέω ότι το σχεδίασε κανένας, απλά οι συγκυρίες ήταν τέτοιες).
What I cannot create I do not understand -- Richard Feynman
http://evripides.mysch.gr

dpa2006

#4
Καλημέρα και χρόνια πολλά σε όλους.
Ας μου επιτραπεί να πω λίγα πράγματα για το ΕΜΠ και ειδικά για τους ΗΜΜΥ.
Για να γραφεις στο ΤΕΕ πρέπει να έχεις Δίπλωμα Μηχανικού.Η εγγραφή πραγματοποιείται κατόπιν εξετάσεων
Η μετάβαση από Πληροφορική σε Ηλεκτρολόγο Μηχανικό και ειδικά Ενεργειακό είναι εξαιρετικά δύσκολη ίσως όχι αδύνατη.Ο λόγος είναι η μη κατοχή γνώσης από το προπτυχιακό επίπεδο η οποία είναι απαραίτητη.Επίσης δεν γνωρίζω αν μπορείς να γίνεις δεκτός σε Ενεργειακό Μεταπτυχιακό με βάση το πτυχίο πληροφορικής,για τον απλό λόγο ότι ακόμη και απόφοιτοι άλλης κατεύθυνσης σε τμήμα ΗΜΜΥ ίσως δεν θα επέλεγαν να ακολουθήσουν μεταπτυχιακό ενέργειας για τον ίδιο λόγο.Ίσως να μην ήταν πρώτη προτίμηση επιλογής και από το διδακτικό προσωπικό για τους ίδιους λόγους.
Με βάση δηλαδή το γεγονός ότι δεν γνωρίζεις ούτε τα κοινά προπτυχιακά (ενεργειακά) μαθήματα ΗΜΜΥ για όλους τους εισακτέους στην σχολή(το ΕΜΠ έχει σχολές και όχι Τμήματα,παλαιότερα ονομάζονταν Τμήματα αλλά άλλαξε η ονομασία περίπου στο 2008)
Οι ΗΜΜΥ ανήκουν στην κατηγορία των διπλών πτυχίων αλλά η επιλογή κατεύθυνσης είναι πολύ σημαντική γιατί καθορίζει την πορεία που θα ακολουθήσεις.
Το μεταπτυχιακό Ρ/Η (ΡαδιοΗλεκτρολογίας-Ηλεκτρονική Φυσική) εξειδικεύεται σε αντικείμενα Ηλεκτρονικής και Τηλεπικοινωνιών,Αυτόματου Ελέγχου και δίνει κάποιες γνώσης Προγραμματισμού,π.χ. γλώσσες C,Matlab κλπ. αλλά σε καμία περίπτωση γνώσεις Ενέργειας.
Υπάρχει σε τμήματα Φυσικής(ΕΚΠΑ,ΑΠΘ) όχι σε όλα τα τμήματα Φυσικής και δεν γνωρίζω να γίνονται δεκτοί οι απόφοιτοι τους στο ΤΕΕ.Ο κλάδος ΠΕ12 Φυσικών Ραδιοηλεκτρολόγων έχει καταργηθεί εδώ και χρόνια...Συνενώθηκαν όλοι οι κλάδοι Ηλεκτρονικών από ΑΕΙ και τα πρώην ΤΕΙ.(Σαν απόφοιτος ήσουν Ηλεκτρονικός Μηχανικός όπως Ηλεκτρονικοί Μηχανικοί ήταν οι απόφοιτοι των Ηλεκτρονικών Μηχανικών Κρήτης πριν αλλάξουν και γίνουν Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί και Μηχανικοί Υπολογιστών...)

Κάτι αντίστοιχο έγινε και με τη συνένωση των κλάδων μας ΠΕ19 και ΠΕ20.
Τώρα όσον αφορά το ΗΜΜΥ ΕΜΠ οι ΗΜΜΥ έχουν ακομη και τώρα αν δεν κάνω λάθος Ροές μαθημάτων,πρέπει να ακολουθήσεις κάποιες από αυτές είτε συνδυαστικά,είτε εξ'ολοκλήρου για να λάβεις το Δίπλωμα του Ηλεκτρολόγου.Οι ροές έχουν κάποια αυστηρότητα στην επιλογή τους,μπορείς να πάρεις πλήρεις ροές ή συνδυασμό πλήρων ροών και μισών ροών.Βέβαια πολλοί θεωρούν πως αυτό δείχνει μια "χαλαρότητα" στο πρόγραμμα σπουδών αλλά από την άλλη οι ΗΜΜΥ ΕΜΠ έχουν πολλά εξειδικευμένα μαθήματα πληροφορικής(και όχι μόνο).Επίσης τα βιβλία που είχαν εκδόσει παλαιότερα ήταν βιβλία αναφοράς για τα ελληνικά τμήματα ΗΜΜΥ και κάποια Πληροφορικής π.χ. Αρχιτεκτονική Υπολογιστών
Λειτουργικά Συστήματα Ι
Απεικόνιση αλγορίθμων σε αρχιτεκτονικές παράλληλης επεξεργασίας(παράλληλη επεξεργασία ουσιαστικά)
Τεχνολογία Λογισμικού
Μεταγλωττιστέςκ.α.

έχουν μεταφέρει μαθήματα πανεπιστημιακά σε επίπεδο λυκείου π.χ. για το Ενιαίο Λύκειο την αρχιτεκτονική υπολογιστών και  τα λειτουργικά συστήματα στο μάθημαΤεχνολογία Υπολογιστικών Συστημάτων και με υποστηρικτικό υλικό
Όσον αφορά τον Ενεργειακό Τομέα έχουν τα εξής εργαστήρια

Ηλεκτρικής Ισχύος Ηλεκτρικών Μηχανών και Ηλεκτρονικών ΙσχύοςΣυστημάτων Ελέγχου Ηλεκτρικών Μηχανών (*) • Συστημάτων Ηλεκτρικής ΕνέργειαςΥποδειγμάτων Ενέργειας-Οικονομίας-Περιβάλλοντος (*) • Υψηλών Τάσεων (*) • Υψηλών Τάσεων και Ηλεκτρικών Μετρήσεων • Φωτοτεχνίας (*)Ηλεκτρικών Βιομηχανικών Διατάξεων και Συστημάτων ΑποφάσεωνΔιοίκησης Πληροφοριακών Συστημάτων (‡) • Συστημάτων Υποστήριξης Αποφάσεων και Διοίκησης
Υπάρχουν και "ενεργειακά μεταπτυχιακά" π.χ. στο ΗΜΜΥ ΕΜΠ
Από την παραπάνω λίστα καθαρά ενεργειακά είναι τα εξής:
Η διοίκηση επιχειρήσεων ως αντικείμενο ανήκει συνήθως στον Ενεργειακό Τομέα σε τμήμα ΗΜΜΥ εκτός αν υπάρχει ξεχωριστός Τομέας για την υποστήριξη των αντίστοιχων μαθημάτων.
Για την παραγωγή και διαχείριση ενέργειας η προκήρυξη έχει ως εξήςΠροκήρυξη Ακαδημαϊκού Έτους 2019-2020

Αντιγράφω από εκεί:Στο ΔΠΜΣ «Παραγωγή και Διαχείριση Ενέργειας» γίνονται δεκτοί διπλωματούχοι μηχανικοί σχολών του ΕΜΠ ή άλλων πολυτεχνικών σχολών της χώρας, πτυχιούχοι άλλων ισότιμων τμημάτων πανεπιστημίων της ημεδαπής και αναγνωρισμένων ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής,  διπλωματούχοι/πτυχιούχοι  θετικής  κατεύθυνσης  λοιπών  ΑΕΙ  της  χώρας  ή κάτοχοι ισότιμου πτυχίου ΑΕΙ του εξωτερικού και πτυχιούχοι τμημάτων ΤΕΙ συναφούς γνωστικού αντικειμένου. Οι υποψήφιοι μεταπτυχιακοί φοιτητές που θα υποβάλουν αίτηση θα πρέπει να έχουν λάβει το δίπλωμά (πτυχίο) τους έως και την περίοδο Οκτωβρίου 2019  . Ο αριθμός των εισακτέων μεταπτυχιακών φοιτητών ορίζεται σε 40.Άρα δεν αποκλείει απόφοιτο Πληροφορικής αν καταλαβαίνων καλά(διορθώστε με αν κάνω λάθος)
Για τα Τεχνο-οικονομικά Συστήματαλινκ2
Δεκτές γίνονται υποψηφιότητες όσων ο νόμος ορίζει, συγκεκριμένα:α) απόφοιτοι της Σχολής ΗΜ&ΜΥ κι άλλων  Σχολών του ΕΜΠ
β) απόφοιτοι του Τμήματος ΒΔ&Τ του Πανεπιστημίου Πειραιώς
γ) απόφοιτοι λοιπών Τμημάτων διπλωματούχων Μηχανικών
δ) πτυχιούχοι θετικής ή οικονομικής  κατεύθυνσης από ΑΕΙ της ημεδαπής ή ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής αναγνωρισμένων ως ισότιμων των ελληνικών ΑΕΙ, συγγενών με το γνωστικό αντικείμενο του προγράμματος, για τους οποίους η απόκτηση ΜΔΕ δεν συνεπάγεται και την απόκτηση του βασικού διπλώματος του ΕΜΠ
ε) απόφοιτοι άλλων Τμημάτων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
Η επιλογή των εισακτέων στο Δ.Π.Μ.Σ. γίνεται από Επιτροπή Επιλογής την οποία ορίζει η Ειδική Διατμηματική Επιτροπή (ΕΔΕ) του Δ.Π.Μ.Σ.
Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν αίτηση ηλεκτρονικά, από 06/11/2019 μέχρι 02/12/2019.
Δείτε την αναλυτική προκήρυξη εδώ.
Εδὠ είναι πιο περιορισμένες οι αιτήσεις.Σε παλαιότερα χρόνια η εισαγωγή μη μηχανικών αποφοίτων δεν αποκλειόταν και μπορούσες να κάνεις και Διδακτορικό σε ενεργειακά θέμα αλλά προϋπόθεση ήταν να περάσεις και προπτυχιακά σχετικά μαθήματα(το ίδιο συνέβαινε με όλους τους τομείς και εργαστήρια για μη μηχανικούς μεταπτυχιακούς) αφού δεν τα είχες διδαχθεί στο δικό σου προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών.Κάτι αντίστοιχο λογικά θα συμβαίνει και τώρα.Κάποια τμήματα αν δεν είχες Δίπλωμα Μηχανικού δεν σου απέδιδαν τον τίτλο του Διδάκτορα Μηχανικού,για τα επαγγελματικά δικαιώματα που προκύπτουν με το προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών, λογικό σωστά;Σου απένειμαν τον τίτλο του Διδάκτορα του τμήματος ΗΜΜΥ.Φυσικά μπορούσες να κάνεις καριέρα πανεπιστημιακού δασκάλου και σε ΗΜΜΥ αλλά όχι με επαγγελματικά δικαιώματα πιστεύω,μπορεί να κάνω και λάθος...Ελπίζω να έριξα λίγο φως στο αντικείμενο ΗΜΜΥ τόσο στην κατεύθυνση Ενέργειας όσο και Ηλεκτρονικής/Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών.Ακολουθεί ο,
Οδηγός σπουδών ΗΜΜΥ ΕΜΠ
Computer science (abbreviated CS or CompSci) is the scientific and practical approach to computation and its applications. It is the systematic study of the feasibility, structure, expression, and mechanization of the methodical processes (or algorithms) that underlie the acquisition, representation, processing, storage, communication of, and access to information, whether such information is encoded in bits and bytes in a computer memory or transcribed engines and protein structures in a human cell.source:http://en.wikipedia.org/wiki/Computer_science

dimitrios67

Παράθεση από: evry στις 19 Απρ 2020, 10:54:00 ΠΜ
ΥΓ. Αναρωτιέμαι τι γνώσεις πληροφορικής έχει ένας Ηλεκτρολόγος Μηχανικός που έχει πάρει μόνο τα υποχρεωτικά μαθήματα πληροφορικής και έχει επιλέξει ροή ενέργειας
αγαπητέ Ευρυπίδη, ελαχιστες γνωσεις!
από γνωστους μου ξερω οτι οι περισσοτεροι ΗΜΜΥ παιρνουν ροή "ενεργεια" διοτι ειναι ευκολη
και στην Ελλάδα δινει χρηματα (λιγο) ευκολότερα.
Τη ροή "Λογισμικό" ή "Υλικό" λιγοι την επιλέγουν γιατι ειναι απαιτητική (οπως και πρεπει να ειναι).
Ευτυχως που υπήρχε ο Ζαχος (συνεργατης του N.Wirth), και η ροή "Λογισμικό" σταθηκε με "αξιοπρεπεια". 

dpa2006

#6
Παράθεση από: dimitrios67 στις 21 Απρ 2020, 07:20:06 ΜΜ
αγαπητέ Ευρυπίδη, ελαχιστες γνωσεις!
από γνωστους μου ξερω οτι οι περισσοτεροι ΗΜΜΥ παιρνουν ροή "ενεργεια" διοτι ειναι ευκολη
και στην Ελλάδα δινει χρηματα (λιγο) ευκολότερα.
Τη ροή "Λογισμικό" ή "Υλικό" λιγοι την επιλέγουν γιατι ειναι απαιτητική (οπως και πρεπει να ειναι).
Ευτυχως που υπήρχε ο Ζαχος (συνεργατης του N.Wirth), και η ροή "Λογισμικό" σταθηκε με "αξιοπρεπεια". 

Οι Ηλεκτρολόγοι είναι τρεις διαφορετικές κατευθύνσεις.
Ο Ενεργειακός ασφαλώς και δεν γνωρίζει πληροφορική.
Οι παλαιότεροι θα θυμούνται ότι Δομές Δεδομένων/Βάσεις Δεδομένων/Οργάνωση Αρχείων κ.α. ήταν υποχρεωτικά μόνο σε κατευθύνσεις.
Ευτυχώς αυτό διορθώθηκε για κάποια χρόνια και πλέον δίνονται βασικές αρχές Πληροφορικής σε όλους.
Η ύπαρξη κατάλληλων ανθρώπων στις κατάλληλες θέσεις την κατάλληλη στιγμή είναι πολύ σημαντικό.
Προβλήματα δομής προγράμματος σπουδών είχαν και πολλά τμήματα Πληροφορικής στα πρώτο χρόνια της ύπαρξής τους.
Πλέον (ευτυχώς) δεν ισχύει κάτι τέτοιο...
πολλοί γονείς(φίλοι,γνωστοί) ως το 1999/2000 επέλεγαν (και σωστά) Κρήτη και Πάτρα.

Computer science (abbreviated CS or CompSci) is the scientific and practical approach to computation and its applications. It is the systematic study of the feasibility, structure, expression, and mechanization of the methodical processes (or algorithms) that underlie the acquisition, representation, processing, storage, communication of, and access to information, whether such information is encoded in bits and bytes in a computer memory or transcribed engines and protein structures in a human cell.source:http://en.wikipedia.org/wiki/Computer_science