Πότε θα είναι έτοιμο το Ubuntu/LTSP 20.04;

Ξεκίνησε από παρις, 04 Ιουν 2020, 10:17:26 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

παρις

Απο Σεπτεμβρη θα ειναι διαθεσιμη η LTSP 20?

alkisg

Την έχω ήδη βάλει σε καμιά 20ριά σχολεία εδώ στα Γιάννενα, αλλά χρειάζεται ακόμα λίγο αυτοματοποίηση και ενημέρωση του wiki, τα οποία θα γίνουν το καλοκαίρι και έτσι τέλη Αυγούστου θα είναι διαθέσιμα για όλους.

Το πακέτο θα είναι Ubuntu MATE 20.04 64bit, LTSP 20.04 ή νεότερο, συν προαιρετική εικονική μηχανή Ubuntu MATE 18.04 32bit για όσους χρειαστούν να μπουτάρουν και 32bit clients.

ilias_s

Πολύ ωραία! Σε ευχαριστούμε Άλκη!

Μία ερώτηση... είχε ειπωθεί ποτέ πως θα αφήναμε το ΜΑΤΕ και θα πηγαίναμε στο gnome?

Απο καθαρή περιέργεια ρωτάω, εγώ είμαι χαρούμενος αν πάμε στην 20.04 (επειδή έχει το supertux kart v1.1  ;D) με οποιoδήποτε DE

alkisg

#3
Καλημέρα Ηλία,

είχα ανοίξει ψηφοφορία για το ποια διανομή και ποιο περιβάλλον εργασίας προτιμάτε, και οι περισσότεροι ψηφίσατε Ubuntu MATE:
https://alkisg.mysch.gr/steki/index.php?topic=7854.0

Εκ των υστέρων, είναι όντως καλύτερη επιλογή. To GNOME focus-άρει σε Wayland, το οποίο μπορεί μεν να είναι το μέλλον, αλλά προς το παρόν δεν υποστηρίζει καν remote desktop καλά, και δεν υπάρχουν βιβλιοθήκες ή προγράμματα VNC για να δουλέψει ο Επόπτης εκεί... Μάλιστα, ακόμα και με Xorg, οι developers του Gnome αρνήθηκαν το ότι "θέλω να προβάλω την οθόνη του καθηγητή πριν οι μαθητές κάνουν login" είναι "valid use case", οπότε θέλει έτσι κι αλλιώς αλλαγή η οθόνη σύνδεσης GDM3 με LightDM (που στο MATE είναι το προεπιλεγμένο). Τέλος, το Ubuntu φέτος προσπαθεί να προωθήσει τα snaps με υπερβάλλοντα ζήλο, και στο GNOME έχουν πειράξει περισσότερες εφαρμογές από ότι στο MATE, το οποίο έχει σε snap μόνο το boutique και το welcome, που τα ξηλώνουμε.

Παρ' όλα αυτά, έχω δοκιμάσει το LTSP 20.04 σε όλες τις δημοφιλείς Debian-based διανομές και περιβάλλοντα, και παίζει χωρίς προβλήματα. Μόνο ο Επόπτης έχει θέμα με το Wayland και το GDM3.
Btw το KDE φαίνεται πολύ πιο σταθερό και ελαφρύ από το GNOME πλέον, να το έχουμε κατά νου, παίζει να είναι καλύτερο και από το MATE...

παρις

Παράθεση από: ilias_s στις 06 Ιουν 2020, 09:40:09 ΜΜ
Πολύ ωραία! Σε ευχαριστούμε Άλκη!

Μία ερώτηση... είχε ειπωθεί ποτέ πως θα αφήναμε το ΜΑΤΕ και θα πηγαίναμε στο gnome?

Απο καθαρή περιέργεια ρωτάω, εγώ είμαι χαρούμενος αν πάμε στην 20.04 (επειδή έχει το supertux kart v1.1  ;D) με οποιoδήποτε DE
Το DE τι ειναι;
Τοπικο Δικτυακο παιχνιδι υποστηριζεται;  ;)

ilias_s

#5
Παράθεση από: παρις στις 07 Ιουν 2020, 09:30:51 ΠΜ
Το DE τι ειναι;
Τοπικο Δικτυακο παιχνιδι υποστηριζεται;  ;)

DE = Desktop Environment
Νομίζω υποστηρίζεται ή έστω έτσι φαίνεται!!!

@Άλκης

Τώρα μπορώ να σου αποκαλύψω ότι στην ψηφοφορία η μοναδική ψήφος για Ubuntu GNOME ήταν η δική μου για χάρη "πλουραλισμού των απόψεων" ;D !!!

Ναι το GNOME είναι πιο "μνημο-βόρο" και πιο βαρύ από το ΜΑΤΕ και ειλικρινά δεν περίμενα να υιοθετηθεί σε σχολεία. Πέρα από τα κάποια προβλήματα, ξενίζει κάπως καθώς είναι πολύ λιτό, με λιγότερες δυνατότητες customization (χρήση extensions) και ακολουθεί τη "φιλοσοφία" της χρήσης keyboard shortcuts πολύ περισσότερο από ό,τι συνηθίζει ο μέσος χρήστης Η/Υ σήμερα. Εγώ το χρησιμοποίησα ως αντικατάσταση του unity και το έχω συνηθίσει. Θα είχε ενδιαφέρον να βάλω τους μαθητές να το χρησιμοποιήσουν και να δω αντιδράσεις (αλλά μπορεί να με πάρουν με τις πέτρες...)

Αυτό που λες για το KDE το είδα και σε μία άσχετη μεριά και μου έκανε εντύπωση. Στα raspberries pi 4, που πρόσφατα έβγαλαν έκδοση με 8GB RAM, στις εκδόσεις ubuntu server 20.04 που προτείνουν, συστήνουν σε όποιον θέλει DE το : XFCE, LXDE ή KDE..! Σκέφτηκα πως για να το συστήνουν μαζί με τα πιο ελαφρά DE δεν μπορεί να είναι πολύ βαρύ αλλιώς θα το "γονατίσει" το pi 4. Η πλάκα είναι πως το KDE είναι και σαφώς πιο όμορφο!

Στην έκδοση 18.04 που είχα στο σπίτι θυμάμαι ότι σε Wayland είχα κάποια θέματα με την κάρτα γραφικών (AMD). Μπορεί να είναι το μέλλον αλλά δεν είναι και τόσο ώριμο ακόμα. Πάντως έχω την αίσθηση πως τώρα στην 20.04 δεν παρατήρησα το ίδιο πρόβλημα (...ήταν εμφανές "με το καλημέρα" στην 18.04). Αυτό παρατήρησα σε ένα session των... 5 λεπτών!

ioakyriazis

Τώρα εγώ αν ξαναπροτείνω το windowmaker θα με πείτε περίεργο; Ελαφρύ, λιτό, προσαρμόσιμο (αν ξέρεις να πειράξεις τα .conf αρχεία), και με το εξαιρετικό feature να κάνεις διπλό κλικ στη γραμμή τίτλου για να κρύψεις το παράθυρο αφήνοντας μόνο τη γραμμή τίτλου ορατή!!!
Το σημαντικό μειονέκτημα που εντοπίζω είναι ότι τα μενού και τα εικονίδια στο desktop δεν δημιουργούνται αυτόματα, και πρέπει να τα διαμορφώσεις χειροκίνητα.

alkisg

Γιάννη το windowmaker δεν είναι desktop environment, είναι window manager. Δεν περιλαμβάνει προγράμματα επεξεργασίας κειμένου, file manager, control panel κλπ. Δηλαδή θα πρέπει κάποιος να επιλέξει ΚΑΙ ένα desktop environment, και μετά να βάλει το windowmaker.

Αυτό που περιγράφεις με την γραμμή τίτλου λέγεται window shading και στο MATE γίνεται με Alt+Ctrl+S.

Το ωραίο πάντως τώρα είναι ότι όλα τα desktop environments, ακόμα και τα Windows 10, υποστηρίζουν Win+Up-arrow για Maximize, Win+Right-arrow για μετακίνηση του παραθύρου ώστε να πιάνει το δεξί μέρος της οθόνης κλπ, και πλέον η οργάνωση των παραθύρων είναι παιχνιδάκι!

https://ubuntu-mate.org/blog/ubuntu-mate-focal-fossa-release-notes/ => New key bindings.

ChrsMel

πήγα να βάλω σήμερα σε 20.04 τα sch scripts και πάιρνω το μνμ Τα sch-scripts μπορούν να εγκατασταθούν μόνο σε LTS εκδόσεις του Ubuntu.

alkisg

Παράθεση από: alkisg στις 05 Ιουν 2020, 08:57:05 ΠΜ
... και έτσι τέλη Αυγούστου θα είναι διαθέσιμα για όλους.

...μπορεί να είναι διαθέσιμα και μέσα στον Ιούλιο, αλλά πάντως όχι Ιούνιο... θα ανεβάσω ανακοίνωση.
Όποιος βιάζεται μπορεί μεν να βάλει ένα Ubuntu MATE 20.04, αλλά δεν πρέπει ακόμα να γίνει εγκατάσταση sch-scripts / LTSP.

markakis

Αναμένουμε τότε! Επειδή το καλοκαίρι υπάρχει χρόνος και όρεξη για δοκιμές, πες μας αν μπορούμε να βοηθήσουμε σε αυτό.