Ταξινόμηση 2 πινάκων

Ξεκίνησε από dimik, 03 Μαρ 2007, 02:55:29 ΠΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

dimik

Καλησπέρα σας!
Θα ήθελα να ρωτήσω 2 πράγματα:
α) όταν σε μία άσκηση ζητάνε να ταξινομήσουμε 2 πίνακες για παράδειγμα έναν πίνακα με ονόματα και τον πίνακα με τις αντίστοιχες εισπράξεις τους είναι λάθος να κάνουμε την ταξινόμηση σε 2 διαφορετικές επναλήψεις?Και αν ναι γιατί?
β) Όταν γίνεται μία ταξινόμηση σαν αυτή που ανέφερα πιο πάνω τα αριθμητικά στοιχεία εντάξει ταξινομούνται κατα αύξουσα ή φθίνουσα σειρά, τα ονόματα όμως με ποια λογική ταξινομούνται και γιατί η η ταξινόμηση που θα προκύψει να αντιστοιχεί στον πίνακα με τα αριθμητικά δεδομένα?Δηλαδή το όνομα που θα μπει τελικά στην 1η θέση γιατί να έχει απαραίτητα και τις λιγότερες εισπράξεις αφού η λογική που θα ταξινομήθηκε ο πίνακας των ονομάτων δε είναι η ίδια με αυτή του πίνακα των αριθμών.
Ελπίζω να έγινε κατανοητή η απορία μου.

parantop

Με κριτήριο τον πρώτο πίνακα κάνεις αντιμετάθεση τιμών και στους 2!
ΓΙΑ I ΑΠΟ 2 ΜΕΧΡΙ 20
  ΓΙΑ J ΑΠΟ 20 ΜΕΧΡΙ I ΜΕ_ΒΗΜΑ -1
    ΑΝ ΜΟ[J]>ΜΟ[J-1] ΤΟΤΕ
      ΤΕΜΡ1 <- ΜΟ[J-1]
      ΜΟ[J-1] <- ΜΟ[J]
      ΜΟ[J] <- ΤΕΜΡ1
     
      ΤΕΜΡ2 <- ΟΝΟΜΑ[J-1]
      ΟΝΟΜΑ[J-1] <- ΟΝΟΜΑ[J]
      ΟΝΟΜΑ[J] <- ΤΕΜΡ2
    ΤΕΛΟΣ_ΑΝ
  ΤΕΛΟΣ_ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ
ΤΕΛΟΣ_ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ

EleniK

Όταν ζητείται ταξινόμηση σε παράλληλους πίνακες τότε ταξινομείς σύμφωνα με τον πίνακα, ο οποίος ορίζεται ως και το κριτήριο για την ταξινόμηση και απλά αντιμεταθέτεις και στους υπόλοιπους πίνακες (π.χ. στο παράδειγμα του parantop σύμφωνα με ττους μέσους όρους).

Γιατί γίνεται αυτό? Φαντάσου ότι σε έναν πίνακα έχεις τους βαθμούς και σε έναν άλλο το ΜΟ, αν κάνεις ταξινόμηση τους ΜΟ και όχι τα ονόματα τότε χαλάει η "παραλληλότητα" (αν μου επιτρέπεται να χρησιμοποιήσω τον όρο) των δυο πινάκων. Στο τέλος της ταξινόμησης δεν θα ξέρεις ποιος ΜΟ ανήκει σε ποιον  :o.

Σχετικά με το 2ο ερώτημα όταν σου ζητείται να κάνεις αλφαβητική ταξινόμηση αυτό σημαίνει ότι δεν σε ενδιαφέρει ο δεύτερος πίνακας, απλά ακολουθεί τις αλλαγές του πρώτου. Δλδ μπορεί να σου ζητάει να εμφανίσεις αλφαβητικά τα ονόματα των κινηματογράφων, δεν είναι απαραίτητο να είναι και συμφωνα με τις εισπράξεις όπως λές. Το ζητούμενο είναι η αλφαβητική ταξινόμηση. Αν ήθελε για τις εισπράξεις θα ζητούσε σύμφωνα με τις εισπράξεις. Εκτός αν έχεις δυο κριτήρια όπως  το θέμα 4 των Πανελληνίων 2004.
Ελπίζω να βοήθησα.
Ελένη Κοκκίνου
Καθηγήτρια Πληροφορικής, ΠΕ19

dimik

Ακριβώς αυτό ήθελα να διευκρινίσω ότι δηλαδή ο 2ος πίνακας ταξινομείται σύμφωνα με τον 1ο και όχι "εκ νέου" σύμφωνα με τα δικά του δεδομένα.Ευχαριστώ πολυ!!!