Από την άλλη μεριά η εκφώνηση του 2ου θέματος (Α5) από το τελικό διαγώνισμα του 2010 στο Στέκι που εικάζω ότι συμμετείχες αφήνει ελευθερία να δουλέψει όπως θέλει ο μαθητής και να μην ισχύσουν αυτά που υπαινίσσεσαι. Δεν σε απασχόλησε τότε το θέμα; Αν θέλεις μου απαντάς σε αυτό; Παραθέτω το σχετικό θέμα
Τελικό Διαγώνισμα στο Στέκι 2009 - 2010
Θέμα 2ο
Α. Δίνεται ο πίνακας Α[5]:
8 4 1 11 17
Επίσης δίνεται το παρακάτω τμήμα αλγόριθμου σε ψευδογλώσσα:
πλ ← 0
i ← 2
Αρχή Επανάληψης
flag ← ΑΛΗΘΗΣ
Για j από 5 μέχρι i με_βήμα -1
Αν Α[j-1] > A[j] τότε
Αντιμετάθεσε Α[j-1], A[j]
πλ ← πλ + 1
flag ← ΨΕΥΔΗΣ
Τέλος_Αν
Τέλος_Επανάληψης
i ← i + 1
Μέχρις_ότου ( i > 5 ) Ή ( flag = ΑΛΗΘΗΣ )
...
Α5. Να ξαναγράψετε το παραπάνω τμήμα αλγόριθμου κάνοντας αποκλειστική χρήση τη δομής Όσο….. Τέλος_επανάληψης.
Το συγκεκριμένο θέμα που αναφέρεις δεν έχει πρόβλημα. Θα εξηγήσω παρακάτω γιατί. Αρχικά θα ήθελα να πω κάτι γενικό: συμμετέχω στην ομάδα διαγωνισμάτων του στεκιού, αλλά δεν είμαι η ομάδα διαγωνισμάτων. Μπορεί δηλαδή σε κάποια θέματα να έχω αντίθετη άποψη αλλά οι αποφάσεις παίρνονται μετά από συζήτηση και πλειοψηφικά. Δεν επιβάλει κάποιος τη γνώμη του. Συχνά μάλιστα δίνει κάποιος ένα θέμα και η ομάδα το αλλάζει τόσο πολύ που ακόμα και ο ίδιος ο θεματοδότης μπορεί να το προτιμούσε στην αρχική του μορφή. Λειτουργούμε όμως ως ομάδα.
Όσο αφορά την απάντησή μου…
Η άποψη που έχω είναι ότι
αν ορίσεις τη μετατροπή σαν ίδια έξοδος για ίδια είσοδο, θα καταλήξεις σε ασυνέπειες. Ανέφερα και ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: σου δίνουν σειριακή με όσο και απαντάς με δυαδική με μέχρις_ότου. Δεν έχει σημασία το συγκεκριμένο παράδειγμα. Θα μπορούσε να είναι άλλο. Η ουσία είναι ότι ενδεχομένως κάποιος να αντιληφθεί τι κάνει ο κώδικας και να βρει κάποιο ριζικά διαφορετικό τρόπο να βγάλει την ίδια έξοδο. Σίγουρα δεν είναι αυτό που ζητάμε στο μάθημα. Έτσι δεν είναι;
Ούτε η ίδια πολυπλοκότητα μας αρκεί. Μπορώ γράψω κώδικα που βρίσκει άθροισμα στηλών δισδιάστατου και τα αποθηκεύει σε μονοδιάστατο είτε σαρώνοντας κατά στήλη είτε κατά γραμμή. Ίδια βήματα ίδια έξοδος, αλλά και πάλι άλλα πράγματα κάνει ο ένας κώδικας και άλλα ο άλλος. Ούτε οι ίδιες τιμές στις μεταβλητές μας αρκούν.
Πως θα μπορούσε να οριστεί η μετατροπή με συνέπεια;Η άποψή μου είναι ότι θα πρέπει να ζητάμε 2 κώδικες να κάνουν ακριβώς τα ίδια πράγματα και με ακριβώς την ίδια σειρά. Οι ενέργειες δηλαδή να είναι ίδιες. Στην πραγματικότητα δηλαδή οι 2 κώδικες να υλοποιούν τον ίδιο αλγόριθμο (ενέργειες) και να αλλάζει μόνο η κωδικοποίηση πχ από Όσο σε Μέχρις_ότου. Αυτό είναι που σιωπηλά εννοούμε θέλοντας μετατροπή:
ίδιο αλγόριθμο (ενέργειες) με διαφορετική κωδικοποίηση από τη μια εντολή επανάληψης στην άλλη.Με αυτό το σκεπτικό η Όσο γίνεται μέχρις_ότου και αντίστροφα. Η Για γίνεται Όσο, αλλά η Όσο δε γίνεται Για παρά μόνο σε ειδικές περιπτώσεις. Δηλαδή όταν έχεις το μετρητή στο τέλος και έχεις συνθήκη χωρίς γνήσια ανισότητα. Αλλιώς κάνεις άλλους ελέγχους. Η «Για ι από 1 μέχρι 10» ελέγχει αν το ι είναι μικρότερο ή ίσο με 10 όχι μόνο μικρότερο. Άρα μια γνήσια ανισότητα δεν μπορεί να αναπαρασταθεί με Για έτσι όπως την όρισα. Αντίθετα μια Όσο μετατρέπεται σε Μέχρις_ότου γιατί αντιστρέφεις τη συνθήκη και όταν ελέγχεις κάτι ταυτόχρονα ελέγχεις και την άρνησή του εφόσον η λογική συνθήκη έχει μόνο 2 πιθανές τιμές.
Τώρα, όσο αφορά τη δική μου στάση…
Έχω εκφράσει επανειλημμένα τις ενστάσεις μου για τις μετατροπές και στην ομάδα διαγωνισμάτων και στους ανοικτούς πίνακες. Αν θυμάμαι καλά θα πρέπει να είχαμε ξαναβρεθεί σε τέτοια συζήτηση. Δεν μπορώ όμως να κατηγορήσω κάποιον που βάζει θέματα (πχ γνήσιες ανισότητες) γιατί το ζήτημα δεν έχει διευθετηθεί. Στο στέκι έχω το νου μου οι μετατροπές να είναι από αυτές που γίνονται (με τον ορισμό που δίνω). Αυτό ισχύει και για το θέμα που αναφέρεις. Δεν μπορούμε όμως να γράψουμε στην εκφώνηση ορισμό μετατροπής γιατί κάτι τέτοιο θα περιέπλεκε την εκφώνηση και θα μπέρδευε το μαθητή.
Τώρα όμως μιλάμε για
θεωρητική ανάλυση του προβλήματος της μετατροπής. Η εργασία σας ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Δε βάζεις απλά ένα θέμα σε ένα διαγώνισμα. Κάνεις μια εργασία με θέμα της μετατροπές και λες ότι περιέχεις μια μέθοδο για τις μετατροπές. Στο ίδιο πλαίσιο της θεωρητικής ανάλυσης σου λέω ότι
πρέπει πρώτα να ορίσεις τη μετατροπή και να θέσεις σωστά το πρόβλημα γιατί άλλη λύση έχει με τον ένα ορισμό μετατροπής και άλλη λύση με τον άλλο. Προφανώς το εκπαιδευτικό διάλογο θέλω και εγώ και όχι την αποδόμηση της εργασίας.
Αναφέρθηκα σε μία εργασία που δημοσιεύτηκε σε συνέδριο της ΠΕΚΑΠ και μπορεί ελεύθερα να έχει πρόσβαση ο καθένας
Δεν είναι μια τυχαία εργασία. Είναι η εργασία σου. Άρα ουσιαστικά λες ότι όποιος ακολούθησε την εργασία σου έλυνε άνετα το θέμα. Σωστό. Δε νομίζεις όμως ότι αυτό αδικεί τις άλλες πηγές που περιέχουν τη μέθοδο που λύνει το πρόβλημα; Αυτός είναι και ο λόγος του σχολίου μου.
Επίσης η κοινότητα μπορεί να εγείρει θέματα, να τα συζητεί αλλά δεν μπορεί να δώσει επίσημες απαντήσεις. Επειδή εδώ ψηφίσαν για ένα θέμα 100 άνθρωποι και 75 ψήφισαν τη μία θέση και 25 την άλλη δεν σημαίνει ότι η άποψη των 75 γίνεται νόμος. Νόμος όμως είναι ένα έγγραφο από το υπουργείο με την κατάλληλη διευκρίνηση.
Εδώ νομίζω ότι μιλάς με κάποια περιφρόνηση για την κοινότητα. Προφανώς και δεν έγινε νόμος η θέση της. Ούτε οι 100 άνθρωποι που ψήφισαν λέει τίποτα. Κανείς δεν είπε ποτέ αυτό και με τον τρόπο που το αναφέρεις, την υποτιμάς.
Αυτό που έχει αξία, είναι οι συζητήσεις που έγιναν και επιχειρήματα που ανταλλάχθηκαν. Αρκετοί άνθρωποι διέθεσαν αρκετό χρόνο για να ανταλλάξουν επιχειρήματα πάνω σε ασαφή θέματα. Όλοι μάθαμε πάρα πολλά από αυτές τις συζητήσεις και από αυτά που ακούσαμε από τον άλλο. Οι ασάφειες καταγράφηκαν και αναρτήθηκαν έτσι ώστε αν κάποιος ποτέ θελήσει να τις διορθώσει να τις βρει έτοιμες. Όσο και αν σου φανεί περίεργο αυτό που θα πω… αν κάποια στιγμή διορθώσεις τα ασαφή σημεία του βιβλίου σου της Β λυκείου, θα το οφείλεις εν μέρει στην κοινότητα για την πληροφορία που παρέδωσε και θα παραδώσει.
[/b] Επίσης έγινε αναφορά σε έναν μαθηματικό τύπο που πρώτη φορά εμφάνιστηκε στο Στέκι και μπορεί ελεύθερα να έχει πρόσβαση ο καθένας
Να μια ακόμα προσφορά της κοινότητας. Βλέπεις ότι και εσύ χρειάστηκες την πληροφορία που σου παρέχει δωρεάν και αφειδώς για να κάνεις την εργασία σου;
Και μια που το συζητάμε… μήπως μπορείς να μας δώσεις το link στο οποίο αναγράφεται ο μαθηματικός τύπος; Ρωτάω από περιέργεια μια και είχα ασχοληθεί και εγώ παλιά με αυτό το πρόβλημα. Θα ήθελα να δω εναλλακτικές προσεγγίσεις και σκέψεις.