Οι μεθοδολογίες που έλυναν το πρόβλημα υπάρχουν και σε βοηθήματα. Δε θα ήθελα να αναφέρω κάποιο από αυτά για να μην κάνω διαφήμιση έναντι άλλων βοηθημάτων. Πολλοί συγγραφείς είναι μέλη στο στέκι και γενικά θα θέλαμε να τηρούμε ίσες αποστάσεις. Και στο στέκι έχουν αναφερθεί τεχνικές που έλυναν αυτό και άλλα προβλήματα μετατροπής, απλά δεν είναι όλες μαζεμένες σε ένα μήνυμα. Από ότι θυμάμαι είχαμε συζητήσει κάποτε (υπό μορφή σπαζοκεφαλιάς) και τον τύπο που δίνει το πλήθος των βημάτων της Για και την τελική τιμή του μετρητή. Αν κάποιος ενδιαφέρεται μπορώ να αναζητήσω το thread. Νομίζω είχε μέσα και την μαθηματική απόδειξη παραγωγής του τύπου.
Αναφέρθηκα σε μία εργασία που δημοσιεύτηκε σε συνέδριο της ΠΕΚΑΠ και
μπορεί ελεύθερα να έχει πρόσβαση ο καθένας. Επίσης έγινε αναφορά σε έναν μαθηματικό τύπο που πρώτη φορά εμφάνιστηκε στο Στέκι και
μπορεί ελεύθερα να έχει πρόσβαση ο καθένας. Αναφορά σε βοήθημα που πρέπει κάποιος να το αγοράσει δεν έκανα.
Δουλεύω σε φροντιστήριο/ιδιαίτερα. (Νόμιζα πως το ήξερες. Το έχω αναφέρει στο στέκι και από ότι θυμάμαι το έχω πει και στο Σπύρο). Όσο αφορά την ουσία της συμβουλής… δε νομίζω ότι κάποιος σύμβουλος μπορεί να δώσει απάντηση. Ξέρουμε ότι απλά θα καταγράψει ένα πρόβλημα που δε θα πάρει απάντηση ποτέ. Εδώ ένα σωρό ασάφειες δεν έχουν αποσαφηνιστεί. Τι θα αλλάξει σε αυτό το θέμα; Σχεδόν όλες οι λύσεις σε ασαφή θέματα έχουν τη αφετηρία τους εδώ στην κοινότητα γιατί συμμετέχουν πολλοί και ακούγονται πολλές γνώμες.
Δεν συζητάω με τον Σπύρο τι δουλειά κάνει ο καθένας (δεν διαχωρίζω τους φροντιστές από τους καθηγητές στα σχολεία, όλοι τον ίδιο σκοπό υπηρετούν και για αυτό άλλωστε πληρώνονται τόσο οι πρώτοι όσο και οι δεύτεροι) ούτε και παρακολουθώ το Στέκι συνέχεια. Μάλλον πρώτη φορά φέτος έχω αφιερώσει αρκετό χρόνο.
Αν θέλεις στείλε μου ένα έγγραφο με όλα τα θέματα που θεωρείς ότι χρειάζονται διευκρίνηση και εγώ θα το προωθήσω στη σύμβουλο μου. Ας κάνουμε αυτήν την κίνηση και βλέπουμε το αποτέλεσμα.
Επίσης η κοινότητα μπορεί να εγείρει θέματα, να τα συζητεί αλλά δεν μπορεί να δώσει επίσημες απαντήσεις. Επειδή εδώ ψηφίσαν για ένα θέμα 100 άνθρωποι και 75 ψήφισαν τη μία θέση και 25 την άλλη δεν σημαίνει ότι η άποψη των 75 γίνεται νόμος. Νόμος όμως είναι ένα έγγραφο από το υπουργείο με την κατάλληλη διευκρίνηση.
Εδώ διαφωνώ κάθετα. Λύνουμε ένα πρόβλημα. Ποιο πρόβλημα λύνουμε; Από τη στιγμή που αυτό που κάνουμε είναι θετική επιστήμη πρέπει να ξέρουμε ποιο ακριβώς πρόβλημα λύνουμε ανεξάρτητα από το αν το βιβλίο ορίζει τη μετατροπή. Εμείς πως την ορίζουμε; Πως θα μπορούσε να οριστεί για να υπάρχει συνέπεια στον ορισμό μας και σε αυτό που θέλουμε να ελέγξουμε;
Έθεσα πιο πάνω ένα ερώτημα:
«Αν δώσω σειριακή αναζήτηση με Όσο και ζητήσω μετατροπή σε Μέχρις_ότου... και ο μαθητής απαντήσει γράφοντας τη δυαδική αναζήτηση με Μέχρις_ότου, έχει απαντήσει σωστά με βάση το πλαίσιο του μαθήματος; (αφού για ίδια είσοδο έχω ίδια έξοδο)»
Τι πάει να πει ότι το βιβλίο δεν ορίζει τη μετατροπή; Εγώ ρωτάω ποιο πρόβλημα λύνουμε στις εξετάσεις. Αν το θέλεις αλλιώς… ποιο πρόβλημα λύνετε στην εργασία σας; Είναι σωστή η μετατροπή στο παράδειγμα που αναφέρω με βάση την εργασία σας; Θα ήταν αποδεκτή μια τέτοια λύση στις πανελλήνιες;
Αυτό είναι το θέμα που πρέπει να μας απασχολεί: Η σωστή τοποθέτηση του προβλήματος των μετατροπών.
Όπως είπα και στο προηγούμενο μήνυμα μου δεν είμαι αρμόδιος να σου απαντήσω για τον όρο «μετατροπή». Το ξαναλέω, μπορώ να προωθήσω οτιδήποτε θεωρείς ότι χρειάζεται διευκρίνηση και χρήζει επίσημης απάντησης.
Τώρα όσον αφορά την εργασία. Δεν καταλαβαίνω ειλικρινά γιατί προσπαθείς να αποδομήσεις μία εργασία
που πρότεινε συγκεκριμένες μεθοδολογίες που δίνουν λύσεις αποδεκτές από όλους σε θέματα όπως το φετινό αλλά και σε θέματα όπως αυτά των τελικών διαγωνισμάτων στο Στέκι το 2008, 2009, και 2010, στην διαμόρφωση των οποίων τουλάχιστον από τα σχόλια σου εικάζω ότι συμμετείχες.
Η εργασία δεν πρότεινε επίσης να χρησιμοποιείται Δυαδική Αναζήτηση αντί για Σειριακή σε περίπτωση μετατροπής. Άσε που πρέπει ο πίνακας να είναι και ταξινομημένος. Αντίθετα ζήτησε τον εκπαιδευτικό διάλογο. Επίσης αναφέρεται ξεκάθαρα ότι "Η εργασία αυτή έχει ως στόχο από τη μία πλευρά να καλύψει όλες τις δυνατές μετατροπές από μία εντολή επανάληψης σε άλλη, όταν αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί και από την άλλη να παρέχει στους μαθητές μία αλγοριθμική προσέγγιση των μετατροπών ώστε να τους διευκολύνει στη μελέτη τους και στην αντιμετώπιση των θεμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων".
Από την άλλη μεριά η εκφώνηση του 2ου θέματος (Α5) από το τελικό διαγώνισμα του 2010 στο Στέκι που εικάζω ότι συμμετείχες αφήνει ελευθερία να δουλέψει όπως θέλει ο μαθητής και να μην ισχύσουν αυτά που υπαινίσσεσαι. Δεν σε απασχόλησε τότε το θέμα; Αν θέλεις μου απαντάς σε αυτό; Παραθέτω το σχετικό θέμα
Τελικό Διαγώνισμα στο Στέκι 2009 - 2010Θέμα 2ο
Α. Δίνεται ο πίνακας Α[5]:
8 4 1 11 17
Επίσης δίνεται το παρακάτω τμήμα αλγόριθμου σε ψευδογλώσσα:
πλ ← 0
i ← 2
Αρχή Επανάληψης
flag ← ΑΛΗΘΗΣ
Για j από 5 μέχρι i με_βήμα -1
Αν Α[j-1] > A[j] τότε
Αντιμετάθεσε Α[j-1], A[j]
πλ ← πλ + 1
flag ← ΨΕΥΔΗΣ
Τέλος_Αν
Τέλος_Επανάληψης
i ← i + 1
Μέχρις_ότου ( i > 5 ) Ή ( flag = ΑΛΗΘΗΣ )
...
Α5. Να ξαναγράψετε το παραπάνω τμήμα αλγόριθμου κάνοντας αποκλειστική χρήση τη δομής Όσο….. Τέλος_επανάληψης.