@merlin : Όσον αφορά το παράδειγμα που έδωσα ο πίνακας εκεί είναι στατική δομή. Το Ν το έχω δηλώσει σαν σταθερά. Δεν χρειάζεται να καταργήσουμε την στατικότητα αλλά το γνωστό μέγεθος κατά την μεταγλώττιση.
Νομίζω αυτό που παρέθεσε ο Σπύρος, μαζί με τα παραδείγματα του 3, 4 είναι αρκετό για να
μη θεωρηθεί ότι η άποψη που υποστηρίζει ότι οι παράμετροι της εντολής δεδομένα έχουν άμεση σχέση με τις παραμέτρους σε υποπρογράμματα είναι αυθαίρετη.
Επίσης Παναγιώτη, δεν υπονόησα ότι υπάρχει υπολογιστής, απλά ότι υπάρχει εκτέλεση. Στους αλγορίθμους έχουμε εκτέλεση, αν δεν έχουμε τότε δεν έχουμε αλγόριθμο. Αν για κάθε αλγόριθμο έχεις έναν άνθρωπο εκτελεστή τότε από την στιγμή που ένας αλγόριθμος καλεί έναν άλλον τότε αναγκαστικά θα έχεις και μεταβίβαση στοιχείων. Αναγκαστικά λοιπόν ο εκτελεστής μαθαίνει το μέγεθος του πίνακα όταν ο καλών του το αναφέρει. Δεν με ενδιαφέρει ο μηχανισμός απλά το ότι ο εκτελεστής μαθαίνει την στιγμή της εκτέλεσης το Ν, το οποίο είναι διαφορετικό για κάθε φορά που εκτελείται ο αλγόριθμος. Το Ν δηλαδή δεν είναι μια σταθερά η οποία μπορεί να αντικατασταθεί από έναν αριθμό και παίζει τον ρόλο ας πούμε των μαθηματικών σταθερών (πχ. π, e κτλ)
αλλά κάτι το οποίο αλλάζει τιμή από εκτέλεση σε εκτέλεση. Αυτό στηρίζεται από τους αναδρομικούς αλγόριθμους του βιβλίου.Το ερώτημα που εύλογα προκύπτει είναι, γιατί τελικά έχει τόση σημασία η χρήση των δηλωτικών εντολών Δεδομένα και Αποτελέσματα; Μήπως θα ήταν πιο εύκολο να χρησιμοποιούνται πάντα οι εντολές εισόδου και οι εντολές εξόδου;
Σπύρο εγώ εδώ τείνω προς την αντίθετη κατεύθυνση! Μήπως θα ήταν καλύτερα να είχαμε μόνο Δεδομένα-Αποτελέσματα ώστε να μην ασχολούμαστε με είσοδο-έξοδο δεδομένων αλλά μόνο με το ζουμί;
(Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι οι αλγόριθμοί μας θα έμεναν ανεκτέλεστοι!).
Όνειρα θερινής νυκτός Αν είχαμε μόνο δεδομένα-αποτελέσματα, και οι αλγόριθμοι μπορούσαν να επιστρέψουν μόνο μία τιμή (μία τιμή δεν σημαίνει απαραίτητα μία αριθμητική τιμή, θα μπορούσε να είναι και πίνακας) τότε θα είχαμε και αναφορική ακεραιότητα και έναν τμηματικό προγραμματισμό που πραγματικά θα χαιρόμουν να τον χρησιμοποιώ