Συνάδελφοι Καλησπέρα,
ήθελα τη γνώμη σας για τη διατύπωση του 4ου θέματος. Πολλοί μαθητές απάντησαν στο ερώτημα βρίσκοντας τον αριθμό του μήνα που έχει τη μικρότερη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και όχι τον αριθμό του μήνα που έχει τη μικρότερη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στο σύνολο των πόλεων. Οι μαθητές μου είπαν ότι ζήτησαν διευκρίνηση στο εξεταστικό κέντρο και δεν την έδωσαν. Δεν ήταν σίγουροι επομένως για το τι ζητούσε η άσκηση. Θεώρησαν λοιπόν ότι επειδή υπάρχει διαφορετική βαθμολογία στο θέμα αυτό από το Δ3 (που ζητούσε άθροισμα ανά γραμμή και μέγιστο) δεν θα είναι η ίδια λύση (άθροισμα ανά στήλη και ελάχιστο) γιατί τότε ποιος ο λόγος της διαφορετικής βαθμοδότησης. Ακόμη ένας μαθητής μου είπε ότι ήταν σίγουρος ότι είναι δεν είναι άθροισμα όπως το Δ3, αφού στο Δ3 έστειλαν διευκρίνηση για το "ετήσια" , θα έπρεπε να λέει αντίστοιχα " στο σύνολο των πόλεων".
Νομίζω ότι τα παιδιά έχουν δίκιο, και θεωρώ άδικο για τα παιδιά που το έλυσαν με την παραπάνω λογική το να χάσουν βαθμολογία από ένα θέμα που το γνωρίζουν (αφού το έλυσαν το ίδιο στο Δ3) αλλά δεν ήταν σαφώς διατυπωμένο για να το καταλάβουν στο Δ5, το αντίθετο μάλιστα αν λάβουμε υπ΄οψιν την βαθμοδότηση και τη διευκρίνηση για "ετήσια" στο Δ3. Νομίζω ότι θα πρέπει να γίνουν δεκτές και οι δύο απαντήσεις αν θέλουμε να ήμαστε δίκαιοι, διαφορετικά παίζεται η σχολή και το μέλλον του μαθητή στην τύχη. Εσείς τι γνώμη έχετε; Ακούσατε τίποτα στα βαθμολογικά σχετικά με την αντιμετώπιση τέτοιων απαντήσεων;
Ευχαριστώ