Γενικά > Linux

Ubuntu LTSP 20.04 με Raspberry pi 4, 8GB RAM για clients

(1/3) > >>

fkoutsakas:
Καλημέρα,

Είναι καλή ιδέα το στήσιμο ενός εργαστηρίου με Ubuntu LTSP 20.04 σε Raspberry pi 4 (έκδοση 8GB RAM) και server έναν i7 με 8GB RAM?

Ευχαριστώ
Φίλιππος

alkisg:
Αν κάποιος ψάχνει να αγοράσει κάτι φτηνό, είναι καλύτερα να πάρει κάτι σε x86 αρχιτεκτονική, π.χ. https://www.gearbest.com/tv-box-c_11262/?attr=2081-1279.
Αυτό επειδή τα Raspberries είναι και πιο αργά, και είναι διαφορετικής αρχιτεκτονικής (arm), οπότε τους λείπουν κάποια προγράμματα και δεν παίζουν ούτε .exe μέσω wine (εύκολα).
Εκτός βέβαια αν κάποιος δεν τα αγοράζει ως desktops αλλά έχει σκοπό να κάνει μάθημα με GPIO κλπ, με ειδικό hardware που έχει το Raspberry.

Αν τώρα έχουμε ήδη τέτοιο εργαστήριο, ναι αξίζει καλύτερα να το μπουτάρουμε μέσω LTSP παρά από κάρτες SD.
Τα Rapsberry Pi 4 είναι κατά πολύ βελτιωμένα σε σχέση με τα 2/3, μπορούμε να δούμε youtube μέσω browser σε αυτά.
Και σε καμιά 5ετία θα αποκτήσουν και κανονικό driver για την κάρτα γραφικών τους, οπότε τότε θα είναι ακόμα καλύτερα...
Η ταχύτητα της CPU του server δεν παίζει ρόλο, το να έχει SSD δίσκο για το /home είναι σημαντικότερο. Και όποιος θέλει του βάζει και 2 κάρτες δικτύου με bonding για να δουλεύει στα 2 gigabit.

ilias_s:
Να προσθέσω και εγώ "τα 2 cents" μου...

Φίλιππε, προσωπικά τα raspberries τα έχω σε μεγάλη εκτίμηση γι' αυτό που είναι. Έχω σπίτι τρία 3άρια, ένα 4άρι(με 4GB), μερικά Zero και το καθένα κάνει και κάτι διαφορετικό...

ΟΜΩΣ... (TL/DR : Αν δεν θα αξιοποιήσεις πλήρως το GPIO δε θες raspberries και σίγουρα δε θες αυτά των 8GB για σχολείο)

Αν είχα να στήσω ένα (κλασσικό) εργαστήριο πληροφορικής για δημοτικό/γυμνάσιο/λύκειο ΔΕΝ θα προτιμούσα τα raspberries καθώς πέρα από όσα, πολύ σωστά, αναφέρει ακριβώς από πάνω ο Άλκης οι ανάγκες σου είναι για desktops μηχανήματα (με πιο δυνατούς επεξεργαστές), έστω και με λιγότερη μνήμη. Γιατί :

α) Το κόστος ενός RPi 4/8GB είναι πάνω από 90€ αφού θες μία θήκη(είτε φθηνή+cooler είτε μία πιο καλή & ακριβή), κάρτα SD, τροφοδοτικό... Με 90€ παίρνεις refurbished (και πολύ πιο δυνατό, αν και με 4GB).
β) Ως επι το πλείστον δεν θα αξιοποιήσεις τις επιπλέον δυνατότητες του Raspberry (GPIO) αλλά θα το χρησιμοποιείς κυρίως ως desktop.

Πρόταση : Θες να στήσεις εργαστήριο από το "μηδέν" και να έχεις και Raspberries για διάφορα προτζεκτάκια με χρήση του GPIO κτλπ; Εκεί θα άξιζε αλλά όχι να πάρεις 12 raspberries! Πάρε π.χ 12 refurbished λίγο πιο φθηνά (π.χ 65-70€) και τρία ή τέσσερα RPi4/4GB. Έτσι έχεις και ένα αξιοπρεπές εργαστήριο και ικανό αριθμό Pi's για δραστηριότητες και projects.

evry:
Μια ερώτηση που είναι επίκαιρη.
Ένα Raspberry Pi 400 Personal Computer Kit κοστίζει γύρω στα 70 ευρώ. Αν βάλεις και μια οθόνη ας πούμε ότι πάει πάνω από 100. Αξίζει να πάρεις ένα τέτοιο για να το χρησιμοποιείς για internet, απλές εφαρμογές και τηλεδιασκέψεις με webex μέρες που είναι ή είναι καλύτερα να πας σε refurbished?

alkisg:
Ευριπίδη αυτό έχει ίδια CPU με το Raspberry Pi 4, αν και είναι χρονισμένη ελαφρώς πιο γρήγορα.
Youtube παίζει μια χαρά λόγω του ότι στο Raspberry Pi OS (πρώην Raspbian) έχουν πειράξει τον chromium-browser ΚΑΙ επειδή χρησιμοποιούν επέκταση h264ify. Δηλαδή αν πας να δεις άλλο βίντεο online που δεν είναι σε h264 κωδικοποίηση, ή αν βάλεις άλλον browser π.χ. firefox, δεν θα παίζει καλά.
Και γενικότερα, επειδή η CPU των Raspberries είναι πολύ αργή, για όσες εφαρμογές αφορούν video playback/recording, που χρειάζονται πολλή CPU, θα πρέπει να ελεγθούν αν έχουν γίνει optimize ώστε να χρησιμοποιούν τον επεξεργαστή της κάρτας γραφικών του Raspberry ώστε να πάνε πιο γρήγορα. Π.χ. υπάρχουν λίγοι video players που έχουν γίνει optimize για Raspberries. Το webex μέσω chromium-browser λίγο που το δοκίμασα στο rpi4 μου δούλεψε ανεκτά για λήψη ήχου/βίντεο. Δεν δοκίμασα εκπομπή.

Αν κάποιος θέλει να ασχοληθεί με Raspberries, μια χαρά είναι, αλλιώς αν κάποιος το θέλει ως απλό desktop PC, θα έλεγα καλύτερα τα φτηνά mini PC από το gearbest που προανέφερα, ή refurbished...

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση