Τεχνικά χαρακτηριστικά/προδιαγραφές για νέο Server μηχάνημα

Ξεκίνησε από d_oikon, 27 Αυγ 2020, 03:24:36 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

d_oikon

Καλησπέρα και καλή σχολική χρονιά σε όλους μας!
   
Επειδή πρόκειται να αγοραστεί από το σχολείο νέος υπολογιστής για χρήση ως Server στο εργαστήριο πληροφορικής, σε συνάρτηση με το νέο Ubuntu 20.04/LTSP/ το οποίο και σκέφτομαι να εγκαταστήσω (θα αντικαταστήσει το ήδη Ubuntu MATE 18.04), θα ήθελα την γνώμη σας για τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένα καλό μηχάνημα για χρήση Server.

Το εργαστήριο έχει 14 clients (13 μαθητές + 1 teacher που χρησιμοποιώ εγώ) καi Gigabit δίκτυο (switch και κάρτες δικτύου στους clients). Μνήμη περίπου 2 GB ανά μηχάνημα.

Συγκεκριμένα σχετικά με τα χαρακτηριστικά του Server:

  • Επεξεργαστής: πχ Intel i7 (8 ή 4 πυρήνων) ή ένας Intel i5 αρκεί; Νομίζω ότι προτιμάμε τους Intel από AMD για θέματα συμβατότητας/drivers κλπ, σωστά;
  • Μνήμη: Τουλάχιστον 8 GB;
  • Κάρτα γραφικών: Εδώ είναι ένα ερώτημα που έχω. Μας ενδιαφέρει να έχει μία καλή κάρτα γραφικών (και αν ναι, με πόση μνήμη); Εδώ νομίζω παίζει ρόλο αν οι clients χρησιμοποιούν καθόλου την κάρτα γραφικών του server.
    Μήπως μας καλύπτει η onboard κάρτα γραφικών (ή ενσωματωμένη μέσα στον επεξεργαστή);
    Εξακολουθεί ακόμα η μη συμβατότητα (drivers κλπ) με GeForce κάρτες;
  • Σκληρός δίσκος: Εδώ νομίζω ασυζητητί ένας SSD! Νομίζω 240 GB είναι αρκετός.
  • Τροφοδοτικό: Νομίζω αυτό που θα έχει το μηχάνημα επαρκεί.
Αν μου διαφεύγουν κάποια σημαντικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει, παρακαλώ ενημερώστε με.

Σκέφτομαι για refurbished μηχάνημα.

Σας ευχαριστώ.

dpa2006

Computer science (abbreviated CS or CompSci) is the scientific and practical approach to computation and its applications. It is the systematic study of the feasibility, structure, expression, and mechanization of the methodical processes (or algorithms) that underlie the acquisition, representation, processing, storage, communication of, and access to information, whether such information is encoded in bits and bytes in a computer memory or transcribed engines and protein structures in a human cell.source:http://en.wikipedia.org/wiki/Computer_science

alkisg

Καταρχάς πλέον μιλάμε μόνο για fat clients αφού το νέο Ubuntu δεν υποστηρίζει 32bit, και έτσι το νέο LTSP δεν υποστηρίζει thin.

Επεξεργαστής ό,τι να 'ναι, και i3 και σκέτο dual core κάνουν. Οι AMD έχουν ένα θεματάκι σε 18.04/32bit, αλλά δεν γνωρίζω κανένα θέμα σε 20.04/64bit.

Μνήμη 8 GB είναι ΟΚ. Τα 4 GB για τον server πλέον είναι σχετικά λίγα αν δουλεύει και ο καθηγητής εκεί, ενώ τα 16 δεν πολυχρειάζονται εκτός αν ο καθηγητής τρέχει εικονικές μηχανές VirtualBox.

Κάρτα γραφικών ό,τι να 'ναι, π.χ. ενσωματωμένη intel. Αποφεύγουμε nvidia γιατί δεν παίζει καλά με τους open source drivers, ενώ οι κλειστοί στο σχολείο/LTSP μας προσθέτουν κάποια πολυπλοκότητα. Ουσιαστικά nvidia είναι για προχωρημένα παιχνίδια, δεν μας προσφέρει τίποτα στα απλά 3d προγράμματα τύπου alice κλπ που χρησιμοποιούμε στα σχολεία. Αλλά και πάλι καλύτερα AMD/Radeon παρά nvidia, εφόσον τρέχουμε και Linux, γιατί οι open source drivers της AMD είναι πολύ καλύτεροι.

Σκληρός 240 SSD είναι ΟΚ.

Τροφοδοτικό ΟΚ.

d_oikon

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις.
@alkisg το ότι υποστηρίζει μόνο 64bit, σημαίνει ότι οι clients πρέπει να έχουν απαραίτητα επεξεργαστές 64bit; Αν υπάρχει client με 32bit επεξεργαστή δεν θα μπορεί να τρέξει/εκκινήσει με το νέο Ubuntu; Η αλήθεια είναι ότι δεν θυμάμαι τώρα αν όλοι οι clients είναι 64bit!  :-\

ilias_s

Έβγαλα μία χρονιά με server i3 και 8 μνήμη και 18.04 64bit χωρίς κανένα πρόβλημα σε δύο εργαστήρια. Δε σήκωσα εικονικές μηχανές αλλά δεν υπάρχει πρόβλημα να δουλεύει και ο καθηγητής στον server.

Στην 20.04 64bit δεν έχω κανένα θέμα με amd cpu/gpu στο σπίτι. Για την περίπτωση Ryzen 3 3200g ή Ryzen 5 3400g τι θα λέγατε;

alkisg

@d_oikon, ναι, οι 32bit clients (δηλαδή κυρίως λέμε για Pentium 4) δεν μπορούν να εκκινήσουν με το Ubuntu 20.04.
Οπότε όσοι έχουν 32bit clients είτε μένουν στην 18.04, είτε εγκαθιστούν 20.04 στον server και 18.04 σε εικονική μηχανή, μιας και με το νέο LTSP η δημοσίευση εικονικών μηχανών στο δίκτυο είναι πολύ εύκολη.
Για όποιον παραμείνει στο 18.04, υπάρχει η δυνατότητα είτε να τρέχει το παλιό LTSP είτε να μεταβεί στο νέο προσθέτοντας το ppa:ltsp στις πηγές του.

@ilias_s, στα Γιάννενα δεν έχουμε καθόλου Ryzen οπότε δεν έχω προσωπική εμπειρία, αλλά απ' ό,τι ακούω, μια χαρά είναι, και φτηνοί και γρήγοροι (βλ. cpubenchmark.net). Ας περιμένουμε γνώμες και από κανέναν άλλο συνάδελφο αφού σε άλλες περιφέρειες έχουν πάει αρκετοί Ryzen.

d_oikon

Παράθεση από: ilias_s στις 29 Αυγ 2020, 03:06:14 ΜΜ
Έβγαλα μία χρονιά με server i3 και 8 μνήμη και 18.04 64bit χωρίς κανένα πρόβλημα σε δύο εργαστήρια. Δε σήκωσα εικονικές μηχανές αλλά δεν υπάρχει πρόβλημα να δουλεύει και ο καθηγητής στον server.

Στην 20.04 64bit δεν έχω κανένα θέμα με amd cpu/gpu στο σπίτι. Για την περίπτωση Ryzen 3 3200g ή Ryzen 5 3400g τι θα λέγατε;
Οκ. Σαφώς και δεν έχει πρόβλημα να δουλέψει το εργαστήριο με i3!.... Αλλά όταν έχεις το ok από το σχολείο σου στο να αγοράσεις νέο server,...ε τότε κοιτάς να πάρεις ένα μηχάνημα που θα σε καλύπτει απόλυτα για καμιά 5ετία τουλάχιστον  ;)

@alkisg όταν πάω σχολείο θα τσεκάρω αν έχω 32bit client και ανάλογα θα πράξω!

ilias_s

@d_oikon, καλά αν έχεις τα εξτρά χρήματα δεν είναι ανάγκη να κάνεις εκπτώσεις.

Σου είπα για τους i3 επειδή είναι περσινή παραλλαβή για λογαριασμό όλων των σχολείων της Περιφέρειας Ιονίου και δεν πιστεύω πως τα εργαστήρια θα αλλάξουν σε 5 χρόνια! (έστειλαν i3-8100/4GB για "clients" και i3-8100/8GB για "server")

Οι απαιτήσεις ενός σχολείου κάθε άλλο παρά υψηλές είναι για να θέλει i7.

alkisg

Να επισημάνω μόνο ότι οι νέοι i3 είναι πιο γρήγοροι από κάποιους παλιούς i7, οπότε να τους συγκρίνετε στο cpubenchmark.net πριν αγοράσετε, ειδικά για refurbished.
Αν παίρνετε τίποτα περίεργους επεξεργαστές, επίσης ελέγξτε ότι υποστηρίζουν hardware virtualization και hardware accelerated κρυπτογράφηση AES.

Όπου γίνεται, εγώ προτείνω i3 για clients και i5 για server (ή ισοδύναμους AMD).