Τελευταία μηνύματα

#1
Δομές δεδομένων / Απ: Ισορροπημένο - Πλήρες δένδ...
Τελευταίο μήνυμα από akalest0s - Σήμερα στις 11:15:55 ΠΜ
Το βιβλίο μαθητή δεν μιλάει πουθενά για τρόπους διάσχισης δένδρου. Δεν είναι δυνατόν να εξεταστεί ο μαθητής σε κάτι τέτοιο, παρά μόνο σε ασκήσεις, κατόπιν κατάλληλης περιγραφής.

Τα ισορροπημένα δένδρα από την άλλη, αναφέρονται στο βιβλίο, δεν αιτιολογούνται/ορίζονται επιστημονικά (είναι εξάλλου αδύνατον με την διδακτέα ύλη/προσέγγιση που έχουμε). Ωστόσο, υπάρχει μια αιτιολόγηση στην ερώτηση "ποιο δένδρο είναι πιο ισορροπημένο", κάπου την δίνει το βιβλίο, αλλά μπορούμε να τη συμπεράνουμε και μόνοι μας. Το δένδρο το οποίο προσφέρει πιο γρήγορη αναζήτηση, εν γένει, αυτό είναι και το πιο ισορροπημένο.
Προφανώς δεν είναι ορισμός αυτό, αλλά επαρκής αιτιολόγηση στα πλαίσια του μαθήματος πάντα.

Το βιβλίο καθηγητή είναι αδίκως παραμελημένο, αλλά και πάλι αυτά που γράφει εκεί, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως άσκηση/έμπνευση άσκησης και όχι ως προαπαιτούμενα, και μάλιστα θεωρίας.

Παράθεση από: john_papageorgiou στις 23 Μαρ 2025, 09:30:34 ΜΜΈχω πρόβλημα στη νέα ύλη που έχει προστεθεί
Join the club..
#2
Linux / Απ: Εγκατάσταση των sch script...
Τελευταίο μήνυμα από thanos - Σήμερα στις 09:53:12 ΠΜ
Το πρόβλημα εμένα προέκυψε μετά από αναβάθμιση από 20.04 σε 22.04.
#3
Γ΄ Λυκείου / Απ: Λειτουργια της συναρτησης ...
Τελευταίο μήνυμα από Foto - Χθες στις 03:34:43 ΜΜ
Το ότι υπάρχουν διαφορετικές γλώσσες δεν σημαίνει ότι τόσες είναι και οι φιλοσοφίες αν τις πούμε έτσι προγραμματισμού. Όπου φιλοσοφίες κάποιοι τις βλέπουν ως ιδιαιτερότητες.
Δεν μιλάμε για ιδιαίτερότητες αλλά για σχεδιασμό. Η ΓΛΩΣΣΑ έχει θέμα στο σχεδιασμό της. Δεν θα το αναλύσω εδώ. Θα ήθελα η συνάρτηση να μπορεί να επιστρέφει πίνακα.
Επιλέγουμε μια γλώσσα για το σχεδιασμό της. Εννοείται ότι το εργαλείο δεν είναι το μόνο που θέλει αλλαγή. Θα πρέπει το μάθημα να καταπιάνεται με τα πραγματικά ζητήματα που καλείται κάποιος να δώσει λύσεις σε υπολογιστή.

Δεν είναι αυθαιρεσία να κάνουμε επιλογή γλώσσας με όλο το πακέτο λειτουργιών (αυτό το εμπορική δεν ισχύει, οι γλωσσες ξεχωριζουν σε ανοικτου κωδικα  δωρεαν και σε κλειστου επι πληρωμή). Είναι επιλογή να κάνουμε το μάθημα  καλύτερο. Να γνωρίζει ο μαθητής ότι δεν πάει χαμένος ο χρόνος του.


#4
Γ΄ Λυκείου / Απ: Λειτουργια της συναρτησης ...
Τελευταίο μήνυμα από gpapargi - Χθες στις 02:02:28 ΜΜ
Foto, ακόμα κι αν δεν ακολουθήσουμε τα μαθηματικά αλλά υλοποιήσεις γλωσσών προγραμματισμού, στο θέμα των αριθμητικών τελεστών, ποια από τις γλώσσες θα πρέπει να ακολουθήσουμε; Η python έχει κάποια συμπεριφορά, αλλά η C έχει κάποια άλλη. Διαφορετικές γλώσσες έχουν διαφορετικές συμπεριφορές. Δεν είναι αυθαίρετο να επιλέξεις μια από αυτές και να απορρίψεις τις άλλες; 
Σχετικά με το αν πρέπει μετά από 25 χρόνια να μπει μια αληθινή  γλώσσα του εμπορίου στο μάθημα, αυτό είναι άλλο θέμα. Κι εγώ (όπως και πολλοί άλλοι) πιστεύω ότι οι συνθήκες έχουν ωριμάσει και ήρθε η ώρα να μπει μια κανονική γλώσσα προγραμματισμού, οπότε θα λέμε απλά τι επιτρέπεται και τι όχι στη συγκεκριμένη γλώσσα. Τώρα όμως αυτό δεν ισχύει. Καμία γλώσσα δεν είναι σημείο αναφοράς. Η ΓΛΩΣΣΑ σε διάφορα ασαφή σημεία (μετά από ψηφοφορία) επιλέχτηκε να λειτουργεί με τον τρόπο των μαθηματικών μια που είναι εκπαιδευτική και τα μαθηματικά είναι η βάση της επιστήμης της πληροφορικής. 

Η άσκηση που έθεσε ο καθηγητής στο φροντιστήριο (και μας τη μετέφερε ο μαθητής) ζητάει ουσιαστικά την υλοποίηση της συνάρτησης Α_Μ() επαναληπτικά. Θα μπορούσε να ζητάει και τα div/mod επαναληπτικά καθώς και οποιαδήποτε συνάρτηση της ΓΛΩΣΣΑΣ.    
#5
Linux / Απ: Εγκατάσταση των sch script...
Τελευταίο μήνυμα από Kermit, ο Βάτραχος - Χθες στις 10:41:48 ΠΜ
Καλημέρα!

Μήπως θέλεις να αναφέρεις επιγραμματικά, τι προβλήματα σου δημιούργησαν οι ενημερώσεις και με ποια προγράμματα;
#6
Γ΄ Λυκείου / Απ: Λειτουργια της συναρτησης ...
Τελευταίο μήνυμα από gpapargi - Χθες στις 09:19:53 ΠΜ
Ηρεμία παιδιά. Δε σβήνουμε απόψεις. ΑΝτίθετα θέλουμε να τις ακούσουμε όλες. Σβήνουμε μόνο αν βρίζει κάποιος ή προσβάλει τον άλλο κλπ. Κουβέντα κάνουμε και θέλουμε να ακούσουμε όλες τις γνώμες. Τόσα χρόνια ανταλλάσουμε απόψεις και διαφωνούμε και αυτό μας συνδέει με ένα δημιουργικό τρόπο.

#7
Γ΄ Λυκείου / Απ: Λειτουργια της συναρτησης ...
Τελευταίο μήνυμα από Foto - Χθες στις 06:56:41 ΠΜ
Αν δε σας αρέσει η άλλη άποψη σβήστε την..
Το ότι η υλη έχει μείνει σε νηπιακή κατάσταση δεν σε πειράζει. Σε πειράζει η python, όμως.
Οκ. Πάμε στην Assembly, που δεν έχει υπόλοιπο....
#8
Γ΄ Λυκείου / Απ: Λειτουργια της συναρτησης ...
Τελευταίο μήνυμα από ApoAntonis - 25 Μαρ 2025, 10:13:46 ΜΜ
α.Νομίζω πρέπει να μπεί κάποιο είδους disclaimer από την διαχείρηση καθώς το παραπάνω post
καταφέρνει να προσβάλλει ταυτόχρονα τα Μαθηματικά, την Πληροφορική και την Παιδαγωγική.



β. επί του προκείμενου:
Αν επιτραπεί η χρήση αρνητικών τελεσταίων έχουμε επιπλέον μπέρδεμα με το υπόλοιπο, καθώς παύει να ισχύει
"η διαίρεση τελειώνει όταν το υπόλοιπο γίνει μικρότερο από τον διαιρέτη"
(και το μπέρδεμα βέβαια με το πρόσημο του )
Η απάντηση του ΙΕΠ είναι σαφής...ε και με λίγη σκέψη και σωστή.

Αφού παίρνουμε αναφορά από την Python, βλέπουμε στα screenshots και τι πανηγύρι προκύπτει με πραγματικούς τελεσταίους. Μην πούμε α,
αν είχαμε Python όλα θα ήταν τέλεια και βαράτε βιολιτζήδες.

ptx0.jpg

pxt.jpg
#9
Γ΄ Λυκείου / Απ: Λειτουργια της συναρτησης ...
Τελευταίο μήνυμα από Foto - 25 Μαρ 2025, 03:22:30 ΜΜ
Τα μαθηματικά έχουν ένα πεδίο ορισμού. Στον προγραμματισμό υπάρχει μια απόσταση από τη θεωρία στην πράξη,  λόγω του τρόπου που οι αριθμοί ψηφιοποιούνται. Για παράδειγμα δεν μπορούμε να αποθηκεύουμε έναν άρρητο αριθμό. Στη θεωρία υπάρχει η τιμή π, στο προγραμματισμό ο π είναι ρητος επειδη έχει συγκεκριμένα ψηφία για συγκεκριμένο σύστημα ψηφιοποίησης. Αυτό δεν μας εμποδίζει να κάνουμε υπολογισμούς.

Επειδή για μένα ο προγραμματισμός δεν είναι θεωρία,  αλλά άσκηση με χρήση συγκεκριμένης γλώσσας, με ενδιαφέρει η έννοια της υλοποίησης και όχι της θεωρητικής περιγραφής ή απόδειξης.

Για παράδειγμα οι πραγματικοί αριθμοί δεν μπορούν να αποδώσουν όλους τους δεκαδικούς, κατά την μετατροπή από και προς τη δεκαδική μορφή. Υπάρχουν όμως αριθμοί με δεκαδικά που δεν χάνουν καθόλου από τη δεκαδική μορφή στη δυαδική, και αντίστροφα, και χρησιμοποιούνται για λογιστικές εφαρμογές. Κσι γιατί δεν είναι όλοι έτσι; Γιατι έχουν άλλα θέματα.

Ένας μαθητής δεν θα πάει μέσω Κίνας, για να τεκμηριώσει τις μαθηματικές αλήθειες, με σπουδή στο προγραμματισμό. Με το προγραμματισμό, με τις μικρές εφαρμογές που υποτίθεται θα κάνει, θα μπει σε έναν νέο κόσμο. Αυτός ο νέος κόσμος, των υπολογιστών,  φέρνει νέα πράγματα.
Προς το παρόν εδώ και εικοσιπέντε χρόνια έχει κολλήσει το μάθημα στα βασικά, επαναλήψεις, επιλογές, υποπρογραμματα (εδω και αν ειναι για κλάματα η κατάσταση) και μόλις πάμε να δούμε τους τελεστές αρχίζουμε τα περί μαθηματικών!

Ας τελειώσει αυτό το παραμύθι με τα μαθηματικά. Δεν οδηγεί κάπου.

Κάνεις αλγόριθμους, όχι μαθηματικά. Επίσης αυτό το "τι ισχυει" είναι ο χειρότερος φραγμός στην έμπνευση για τη λύση προβλημάτων. Είναι η ουσία της μη σκεψης, διότι αν κάνουμε ότι ισχύει τότε είμαστε ρομπότ! Πρέπει να κάνουμε αυτό που θέλουμε να πετύχουμε, το οποίο θα υσχύει αν το κάνουμε, αν δουλέψει στη πράξη, και αν καταλάβουμε τι δεν μπορεί να κάνει, τι δεν ισχύει δηλαδή!
#10
Ευχές / Απ: Επι της Δημοτικής Παράδοση...
Τελευταίο μήνυμα από nikolasmer - 25 Μαρ 2025, 01:34:18 ΜΜ
Χρόνια πολλά Ελλάδα!