Εγκατάσταση 32bit Ubuntu σε UEFI

Ξεκίνησε από alkisg, 03 Σεπ 2021, 12:03:51 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

alkisg

Σενάριο: θέλουμε dual boot Windows και 32 bit Ubuntu.
Εύκολη λύση: φορμάρουμε σε BIOS/MBR αντί για UEFI/GPT. Τέλος, δεν χρειάζεται να διαβάσετε παρακάτω.

Επιπλέον περιορισμός: έχουμε ήδη Windows σε UEFI/GPT και δεν θέλουμε να τα ξαναφορμάρουμε.
Πρόβλημα: τα 32bit λειτουργικά δεν εγκαθίστανται σε 64bit UEFI.

Το έχουμε συζητήσει στο παρελθόν και έχουμε αναφέρει διάφορες λύσεις, η παρακάτω όμως είναι η ευκολότερη και καλύτερη.

Mπουτάρουμε ένα 32bit live USB stick σε κατάσταση BIOS. Εγκαθιστούμε κανονικά αλλά του λέμε να μην εγκαταστήσει τον grub σε κανέναν δίσκο!
Ή αλλιώς αν έχουμε κάνει clone, δίνουμε `sudo dpkg-reconfigure grub-pc`, και στον διάλογο που θα εμφανιστεί δεν επιλέγουμε κάποιον δίσκο.
Έτσι, ο grub-pc που κανονικά είναι για BIOS, θα δημιουργεί και θα ενημερώνει το /boot/grub/grub.cfg, αλλά δεν θα είναι υπεύθυνος για την εκκίνηση.

Στη συνέχεια κατεβάζουμε και αποσυμπιέζουμε το συνημμένο αρχείο στο UEFI partition, ώστε τελικά να υπάρχει το αρχείο /EFI/ubuntu/grub.cfg κλπ.
Το ανοίγουμε με έναν editor και αλλάζουμε το UUID και το gpt5 που φαίνονται στην παρακάτω γραμμή:
search.fs_uuid 4f68bce3-e8cd-4db1-96e7-fbcaf984b709 root hd0,gpt5

Το δικό μας UUID και partition number το βλέπουμε με την εντολή `sudo lsblk --fs`.

Τέλος, κάνουμε reboot, πατάμε Del to enter UEFI settings → Boot options και βάζουμε πρώτο το Ubuntu και δεύτερα τα Windows.

gidarakos

Άλκη, χρήσιμες οδηγίες γιατί αρκετά σχολεία έχουν Dell Vostro 3670 (i3-8100, 4GB) που με άλλα 4GB γίνεται ένα αξιοπρεπές LTSP.
Επειδή τα συγκεκριμένα είναι ήδη dual boot σε UEFI (win+mate), δύο διευκρινήσεις:
1) Φορμάρουμε και εγκαθιστούμε στο partition που ήδη υπάρχουν τα mate σβήνοντας και τυχόν home και swap αν υπάρχουν;
2) Εφόσον το προϋπάρχον mate είναι και αυτό σε UEFI, άρα θα υπάρχει ο φάκελος /EFI/ubuntu, σβήνουμε τα περιεχόμενα του φακέλου ή απλά κάνουμε copy/overwrite τα αρχεία του ubuntu-uefi.zip;

alkisg

#2
1) Ναι, αν υπάρχει ήδη κάποιο Linux καλό είναι να το αντικαταστήσουμε για να αποφύγουμε το triple-boot. Το /home και το swap μπορούμε είτε να τα σβήσουμε είτε να τα κρατήσουμε, ό,τι θέλουμε.

2) Δεν κάνει διαφορά, υποτίθεται ότι θα είναι τα ίδια αρχεία άρα copy == rm + copy. ΟΚ για σιγουριά σβήνουμε εντελώς τα παλιά.

Ο λόγος που τα αντικαθιστούμε, εάν υπάρχουν ήδη, είναι επειδή τα "δικά μου" είναι η τελευταία έκδοση του 64bit grub, η οποία υποστηρίζει φόρτωμα 32bit kernels. Μετά την δυνατότητα αυτή την αφαιρέσανε: https://github.com/alkisg/liveusb/issues/3