αναβάθμιση server hardware με σκοπό ubuntu ltsp ???

Ξεκίνησε από alexxtasi, 26 Μαΐου 2009, 06:02:15 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

alexxtasi

καλησπέρα σε όλους...
τελειώνει η χρονιά και οι σκέψεις για την επόμενη έχουν αρχίσει... (να δούμε σε ποιο σχολείο θα είμαι....)
πρόκειται να αλλάξω μητρική για το μηχάνημα που παίζει το ρόλο του server και πριν κάνω οτιδήποτε θα ήθελα γνώμες, γιατί σκοπός μου είναι "κάποτε" να στήσω ubuntu ltsp...  :angel:     Στο εργαστήριο υπαρχουν 8 σταθμοί εργασίας (Pentium 4 στα 2,4GHz με 256Mb RAM και 30GB δίσκο) και δυστυχώς hub. Κλασσικά πράγματα δηλαδή...

Οι σκέψεις είναι:


  • αγορά μητρικής κτλ για το server
  • εγκατάσταση ubuntu στο server αρχικά (μη φρικάρει ο επόμενος και ακούσω...) 
  • εγκατάσταση ubuntu στα workstations ή και dual boot λύση...

και οι ερωτήσεις μου αντίστοιχα ftp://:


  • τι υλικό να αγοράσω (προτάσεις κυρίως για δυνατότητες αλλά και εταιρίες)
  • πως θα συνεργαστούν ubuntu σαν server και win2000 στους σταθμούς εργασίας? με samba ή windows server σε virtualbox? μην πάω για μαλί και βγω γουλί... είναι ένα θέμα....
  • αν στο προηγούμενο είμαστε εντάξει τότε φαντάζομαι η dual boot λύση θα είναι μια χαρά... συμφέρει εγκατάσταση του ubuntu στο δίσκο ή λύση thin-client?

όπως βλέπετε το παλέυω αλλά έχω πολλές απορίες...  ::)

alkisg

Καλά κάνεις και το παλεύεις, η αλλαγή φαντάζει λίγο δύσκολη λόγω ...κεκτημένης ταχύτητας αλλά μόλις βρεθείς στην ...απέναντι όχθη θα δεις ότι άξιζε τον κόπο.  ;)

Λοιπόν, αν είναι για LTSP χρειάζεσαι switch. Οπωσδήποτε. Και θα είναι 10 φορές καλύτερα αν έχει μια τουλάχιστον θύρα gigabit όπως αυτό εδώ με 58 ευρώ: http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.612350
Με ένα τέτοιο θα έχεις από 100 Mbps ταχύτητα σε κάθε σταθμό (σύνολο 800), οπότε αρκούν και για βίντεο. Φυσικά θα χρειαστεί και μια gigabit κάρτα στον server, αλλά αν πάρεις φτηνό switch σαν το παραπάνω μην πάρεις realtek για το server λόγω ενός προβλήματος. Onboard pci-e gigabit Intel ή Broadcom είναι ιδανικές.

Για να "μη φρικάρει ο επόμενος" θα πρότεινα το παρακάτω πλάνο δράσης:
1. Εγκαθιστάς Ubuntu στον server, βάζεις και samba/shared folders. Virtualbox δε νομίζω ότι χρειάζεται εκτός αν υπάρχει συγκεκριμένος λόγος.
2. Δοκιμάζεις το LTSP. Λογικά θα πρέπει να σε ικανοποιήσει εκτός από ορισμένες πολύ απαιτητικές εφαρμογές (google earth, παιχνίδια κτλ).
3. Συνεχίζεις με δοκιμή localapps (LTSP με εφαρμογές που εκτελούνται τοπικά στους clients). Έτσι θα πρέπει να λυθεί και το πρόβλημα των απαιτητικών εφαρμογών.

Μέχρις εδώ δεν έχουν πειραχθεί ουσιαστικά καθόλου οι clients.
Για όλα τα παραπάνω υπάρχουν οδηγίες στο εγχειρίδιο εγκατάστασης Ubuntu0904LTSP - θα δημοσιευθεί σχετικά σύντομα.

Αν για κάποιον λόγο το LTSP δεν σε ικανοποιήσει, τότε πας για ξεχωριστή εγκατάσταση σε κάθε PC και συνεχίζεις με LDAP, NFS ή ότι άλλο θες. :)

Υ.Γ. αν δεν δουλέψεις με localapps, τότε όλος ο φόρτος θα πέσει στον server, οπότε δεν θα του κακοπέσει μια καινούργια μητρική με πιθανώς quad core επεξεργαστή. Σε εφαρμογές γραφείου cpu-usage < 10%, αλλά σε flash ή wine μπορεί να ανεβεί δραματικά. Αν δουλέψεις με localapps τότε δε νομίζω να χρειάζεσαι αναβάθμιση πέρα από την κάρτα gigabit.

alexxtasi

Άλκη κάτσε τώρα που σε βρήκα...  8)

1. υλικό
   οπότε, μου λες για έναν τετραπύρηνο, gigabit κάρτα και ένα switch...
   για τη RAM ισχύει ο κανόνας (#clients x 128MB) ή κάτι τέτοιο.... θα το βρω...
   δεν έχουμε κάτι άλλο ε?

2. setάρισμα...
   επειδή στο μυαλό μου μου φαίνεται μια χαρά αλλά δεν το έχω δει στην πράξη ακόμα....
   -> ρυθμίζοντας τον samba server κάνω ότι και πρίν ε? (windows profiles και home folder ok?)
   -> αν θέλω παίζω με LTSP (χωρίς εγκατάσταση στο δίσκο των clients)
 
τελικά έχω:
   samba server και windows 2000
επόμενο στάδιο:
   ltsp (netboot) και τα πάντα όλα ρυθμίζονται από το server (localapps ? άστο θα το δω μετά)

("Αν για κάποιο λόγο δε με ικανοποιήσει το ltsp...") φαντάζομαι λόγο ταχύτητας ... αλλά αυτά πλέον μου φαίνονται για ... γκουρού...

αν μπορείς πες μου που θα βρω βοήθεια για τη ρύθμιση της samba... για να φτάσω μέχρι το στάδιο αυτό... και θα δω για το μετά...  ;)
πάντως ευχαριστώ...

alkisg

Υλικό: ναι, όπως τα είπες (προσοχή να έχει τουλάχιστον μια θύρα gigabit το switch). RAM βάλε 4 Gb χωρίς να ασχοληθείς με τύπους. :) (256+clients*192)

Σετάρισμα: η samba κάνει τα πάντα, μέχρι και τον primary domain controller μπορεί να κάνει (σιγά μην κάτσεις να ασχοληθείς με τέτοια). Εννοείται και Windows profiles και home folders. Ευτυχώς στις τελευταίες εκδόσεις η ρύθμισή της έχει απλοποιηθεί πάρα πολύ, νομίζω ότι π.χ. για κοινή χρήση φακέλου αρκεί πλέον ένα δεξί κλικ στο φάκελο και επιλογή του "Sharing Options". Δυστυχώς στις τελευταίες εκδόσεις δεν την έχω δει καν :) (δεν έχω πια Windows σχεδόν πουθενά) οπότε δεν μπορώ να βοηθήσω.
Αναλυτικά μπορείς να διαβάσεις από εδώ: https://help.ubuntu.com/community/SettingUpSamba - αλλά δε νομίζω να τα χρειαστείς όλα αυτά.
Εντωμεταξύ ό,τι δεν έχει σχέση ειδικά με LTSP, ανήκει στις "γενικές γνώσεις" του Ubuntu / Linux, επομένως μπορείς να βρεις πολλούς γνώστες εδώ: http://forum.ubuntu-gr.org ή για live (irc) chat εδώ: http://ubuntu-gr.org/webchat

Για LTSP όπως το είπες, δεν πειράζονται οι clients (netboot), άρα οι δοκιμές είναι ανώδυνες.

Ο λόγος μη ικανοποίησης του LTSP είναι η ταχύτητα, αλλά όχι ταχύτητα CPU (το openoffice ανοίγει σε 2 δευτερόλεπτα) αλλά ανανέωσης οθόνης - κι αυτό μόνο όμως σε απαιτητικές εφαρμογές όπως 3D ή παιχνίδια.

alexxtasi

γεια και πάλι,
διάβασα τον οδηγό για το ubuntu Ltsp 9.04 ... πολύ καλή δουλειά, μπράβο και πάλι...
μια τελευταία γνώμη - ματιά και σε αφήνω...


ψάχνω σε forums για συμβατότες ή προβλήματα με το ubuntu... οπότε είμαι εντάξει
Επειδή έχεις δει τέτοιο σύστημα να τρέχει στην πράξη, από σένα θα ήθελα με μια ματιά μόνο, μια "έγκριση" στην επιλογή του υλικού και δε θα ενοχλήσω άλλο...  :angel:

>με τέτοιο σύστημα είμαι καλυμμένος έτσι? (y/n)                      8)
>

ευχαριστώ

alkisg

Γενικά από hardware δεν είμαι και expert, θα σου γράψω όμως ότι έχω ακούσει:

Το σημαντικό: Αν οι clients σου είναι στα 100Mbps, κοίτα η μητρική που θα πάρεις για το server να ΜΗΝ έχει κάρτα δικτύου realtek (δεν γράφει τη μάρκα στο link που δίνεις).

Τα υπόλοιπα είναι λιγότερο σημαντικά.

Το switch που προτείνεις το δοκιμάσαμε φέτος σε ένα εργαστήριο, καλά πάει.

Η nvidia επειδή έχει κλειστούς drivers κάνει overwrite κάτι opengl βιβλιοθήκες και έτσι δεν την πολυπροτείνουν για τον server (γιατί τότε οι clients χρησιμοποιούν τις πειραγμένες βιβλιοθήκες), εκτός κι αν έχει nvidia όλο το εργαστήριο οπότε δουλεύουν όλοι μια χαρά με τον κλειστό driver.
Από την άλλη εγώ που έχω nvidia στο laptop μου δεν είδα κανένα πρόβλημα όσες φορές έκανα server το laptop μου.
Τυπικά λοιπόν προτείνεται intel που έχει ανοιχτούς drivers και παίζει out of the box (αν και τελευταία υπήρξαν κάποιες αστάθειες με κάποια μοντέλα λόγω μεγάλων αλλαγών στην υλοποίηση των drivers).

alexxtasi

ναι...  :( τα workstations έχουν μητρική με ενσωματωμένη realtek στα 100Mbps .... και η μητρική για το server (link που σου έστειλα) έχει και αυτή realtek (όπως και οι περισσότερες...!!!)
μάλλον αγοράζω και μια άλλη κάρτα gigabit (πχ της Intel) , χρησιμοποιώ αυτή αντί της onboard και ξεμπερδεύω ε?

όσο για τα γραφικά, οι clients έχουν τσιπάκι της SiS... οπότε καλύτερα να βρω μια άλλη μητρική με Intel.... δίνεις λίγα παραπάνω για cpu της Intel, μητρική με τα πάντα Intel και ξεμπερδέυεις ε?  :( τέλοσπάντων

πάντως σε ευχαριστώ πολύ 'Αλκη
και αν καταφέρω κάτι θα σου πω αποτέλεσμα  :)