@spin
Το διάγραμμα που έδωσα για τα ΑΕΙ των ΗΠΑ δεν νομίζω ότι είναι εκτός θέματος. Δεν έχει σημασία αν είναι τμήματα ΑΕΙ. Σημασία έχει ποια προσέγγιση επιλέγουν οι καλύτεροι για την εισαγωγή στον προγραμματισμό. Όχι ότι πρέπει να τους αντιγράψουμε, αλλά για να ακολουθούν όλοι αυτή την προσέγγιση κάποιος λόγος θα υπάρχει. Ας το αναλύσουμε να δούμε αν ταιριάζει σε μας.
Παρόμοια γραμμή ακολουθείται και με τα νέα προγράμματα σπουδών σε ΗΠΑ και Αγγλία όσον αφορά τη δευτεροβάθμια.
Δεν ξέρω πόσο έχεις ασχοληθεί με Python, αλλά είμαι σίγουρος πως αν ασχοληθείς θα αλλάξεις γνώμη.
Το θέμα είναι ότι από αλγοριθμικής πλευράς δεν κερδίζεις κάτι αν πας σε ελληνική ψευδογλώσσα/ΓΛΩΣΣΑ από το αν πας σε Python. Τα ελληνικά για μένα δεν είναι επιχείρημα, γιατί σχεδόν όλοι ξέρουν κάποια βασικά αγγλικά και τα αγγλικά της Python νομίζω είναι πολύ απλά.
Επίσης δεν μίλησα για cross platform development απαραίτητα.(Πως το βάλαμε αυτό στην κουβέντα? ο itt φταίει

)
Αν μπορούμε να κάνουμε μερικές πρακτικές εφαρμογές να δουν τα παιδιά ότι μπορούν να δημιουργήσουν γρήγορα κάτι πρακτικό και σύγχρονο ακόμα καλύτερα, αλλά αυτό είναι μάλλον δευτερεύων σκοπός.
Πιο σημαντική για μένα είναι η εκφραστική δύναμη της Python που πηγάζει από τα συναρτησιακά χαρακτηριστικά της σε πολλές περιπτώσεις και η απλότητα στα πρώτα προγράμματα.
Επειδή δοκιμάζω φέτος σε Γυμνάσιο να κάνω απλά στοιχεία αλγοριθμικής με python μέχρις στιγμής πάει πολύ καλύτερα από ότι περίμενα.
Για την Pascal δεν λέω ότι είναι κακή γλώσσα για εισαγωγή στον προγραμματισμό ούτε αποκλείω ότι μπορεί σήμερα να είναι πολύ καλή για κάποιες συγκεκριμένες εφαρμογές, γιατί έχω πάψει να ασχολούμαι με pascal. Λέω ότι είναι ξεπερασμένη από εκπαιδευτικής πλευράς γιατί υπάρχουν πια γλώσσες που κάνουν τη δουλειά της pascal πιο εύκολα και πολύ καλύτερα.
H python είναι ότι πιο κοντινό στην ψευδογλώσσα,αφού έχει dynamic typing και όπως είπα και στο προηγούμενο post με ένα παράδειγμα μπορείς να ορίσεις τη swap μια φορά για όλους τους τύπους ενώ σε άλλες γλώσσες δεν μπορείς να κάνεις κάτι τέτοιο τόσο απλά.
Διαφωνώ στο γεγονός ότι πρέπει να έχουμε ΓΛΩΣΣΑ. Για ποιο λόγο να φτιάξεις μια νέα γλώσσα προγραμματισμού ενώ υπάρχουν πολύ καλύτερες για την ίδια δουλεία?
Το καλύτερο για μένα είναι να έχουμε αρχικά ψευδογλώσσα και στη συνέχεια να πηγαίνουμε σε μια πραγματική γλώσσα προγραμματισμού όπως η Python.
Η μετάβαση είναι πραγματικά trivial.
@sstergou
Συμφωνώ απόλυτα, έχουμε την ίδια φιλοσοφία
Επειδή δεν έχω γράψει πολύ κώδικα σε Python, την έχω χρησιμοποιήσει μόνο για την επίλυση προβλημάτων στο project Euler και για διδασκαλία στο σχολείο
ποια θεωρείς ότι είναι καλύτερη για εισαγωγή στον προγραμματισμό η Python 2.xx ή Python 3.xx?
Δεν ξέρω αλλά μου φαίνεται ότι η 3 ... δεν είναι σε καλό δρόμο, μπορεί να κάνω και λάθος.
Από την άλλη η Python 2.xx σταμάτησε να αναπτύσσεται το 2010 αν δεν κάνω λάθος.
Γενικά το ψάχνω (στο σχολείο κάνω python 3 αλλά σε αυτά που τους κάνω δεν έχει μεγάλες διαφορές γιατί είναι απλά)
Αν έχεις ασχοληθεί θα εκτιμούσα την άποψή σου
@itt
σχετικά με τη σχεδίαση GUI, το νόημα δεν είναι να κάνει ο μαθητής 2-3 κλικ, να δει ένα παράθυρο και να ξεγελαστεί ότι έφτιαξε μια διεπαφή προφανώς
αλλά να καταλάβει τι γίνεται, ότι το παράθυρο είναι ένα αντικείμενο κλπ.
Επίσης όσο καλό designer και να έχεις κάποια στιγμή θα χρειαστεί να γράψεις κώδικα για να συνδέσεις το front με το back end
Πάντως στη Java αν χρησιμοποιήσεις την βιβλιοθήκη της ACM μια χαρά μπορεί να βάλεις του μαθητές να σχεδιάσουν interface μόνο με κώδικα στα πρώτα μαθήματα.
απλά η Java έχει γενικότερο θέμα όσον αφορά την εκπαίδευση