Κατά την προσωπική μου άποψη και από την εμπειρία που έχω μέχρι τώρα με τα LTSP :
1) Όταν το budget για την ανανέωση του εργαστηρίου δεν είναι μεγάλο, αντί ένα σχολείο να ξοδέψει 1000€ για να πάρει π.χ 3-4 Η/Υ, μπορεί να πάρει refurbished μηχανήματα. Ειδικά αν οι παλιές οθόνες λειτουργούν και δε χρειάζεσαι καινούργιες, με 70-80€/μηχάνημα μπορεί να στήθει εργαστήριο με αξιοπρεπή σύνθεση που θα δουλέψει για χρόνια. Μπορεί κάποιος να πάρει 8-10 τέτοιες μονάδες που θα δουλέυουν ως FAT clients και να περισσέψουν χρήματα και για ένα καλύτερο μηχάνημα για server. Έστω και αν κάποιο μηχάνημα χαλάσει μετά από 1 χρόνο με 70€ μπορεί να αντικατασταθεί... κόστος συγκρίσιμο με αυτό της αντικατάστασης μίας φθηνής μητρικής+τροφοδοτικό.
2) Ο LTSP server δε χρειάζεται να είναι κάποιο τρομερό μηχάνημα με 16gb ram και 8πύρηνο i7 ειδικά αν μιλάμε για εργαστήριο με FAT clients. Για δοκιμή έχω δουλέψει το εργαστήριο με 12 FAT clients με server Core2Duo E6600 με 4GB. Ο server που έχω εγώ είναι ένας Q9400 με 4gb μνήμη. Σήμερα μπορεί να γίνει σύνθεση ενός πολύ καλού μηχανήματος για server με τα κατάλληλα κομμάτια της AMD που θα είναι καλά, σχετικά φθηνά και θα καλύπτουν τις ανάγκες ενός σχολείου για χρόνια.
3) Πολύ σημαντικό κομμάτι είναι το gigabit switch με 12 (για ένα εργαστήριο με 8+1 μηχανήματά) ή 16 ports.
Πραγματικά πιστεύω πως με 1000€ μπορεί να ανανεωθεί ένα εργαστήριο αρκεί να κρατήσουμε ό,τι μπορεί να χρησιμοποιηθεί.
Υ.Γ : Είναι πολύ σημαντικό να δει κάποιος τι μπορεί να "σώσει" από παλιότερα μηχανήματα. Πέρα από οθόνες, πληκτρολόγια/ποντίκια, μπορεί κάποιο ή κάποια μηχανήματα να έχουν κομμάτια λειτουργικά και αξιοποιήσιμα, έστω και ως ανταλλακτικά σε περίπτωση ανάγκης! Παλιότεροι SATA δίσκοι, PCI express παλιές κάρτες γραφικών κτλ. μπορούν να μας σώσουν σε περίπτωση βλάβης.