Αν επιλέξουν το μάθημα πολλά παιδιά και πρέπει να σπάσει σε τμήματα τι γίνεται; Στο σχολείο μου προτάθηκε να πιεστούν κάποια παιδιά ν' αλλάξουν την επιλογή τους (έγινε και πέρσι), γιατί δε "βολεύει" το πρόγραμμα του σχολείου να σπάσει σε τμήματα το μάθημα! Γνωρίζει κανείς τι ισχύει σ' αυτή την περίπτωση - τι συμβαίνει και σε άλλα σχολεία κι αν υπάρχει σχετική νομική κάλυψη;
Το έχω αντιμετωπίσει πολλές φορές. Ο νόμος λέει πως αν έχεις 28+ μαθητές, το τμήμα σπάει στα δύο (αν και μπορούν να σε πιέσουν να πάρεις +10%, δηλαδή 30 μαθητές, με απόφαση ΔΔΕ).
Πόσα διαφορετικά μαθήματα επιλογής γίνονται στο σχολείο σου και με πόσους μαθητές? Το ιδανικό (για εσένα) είναι όλοι οι μαθητές να επιλέξουν πληροφορική οπότε θα τους αναλάβεις όπως είναι τα τμήματα Γενικής και το πρόγραμμα βγαίνει κανονικά... αλλά δε νομίζω πως είναι αυτή η περίπτωση!
Στην πράξη :
1)
Αν έχεις την πολυτέλεια των δύο λειτουργικών εργαστηρίων (πράγμα σπάνιο για τα περισσότερα ΓΕΛ) τότε θα μπορούσαν να διαθέσουν άλλον ένα συνάδελφο για να γίνονται παράλληλα.
2) Αν ο αριθμός το επιτρέπει, μπορούν να δημιουργηθούν τα τμήματα γενικής βάσει τις επιλογές. Ένα τμήμα γενικής με μαθητές αμιγώς της πληροφορικής και το δεύτερο μεικτό (πληροφορική + το άλλο μάθημα). Αν γίνει αυτό πάλι το πρόγραμμα βγαίνει μία χαρά!
Η εμπειρία μου λέει πως αν πεις σε μαθητές να αλλάξουν τμήμα γενικής (και να απομακρυνθούν από τους παλιούς συμμαθητές τους) για χάρη της επιλογής ... αλλάζουν μάθημα επιλογής και πηγαίνουν εκεί που είναι και οι υπόλοιποι!!!
3) Πίεση σε μαθητές για αλλαγή επιλογής, προσωπικά, δεν άσκησα ποτέ αλλά ούτε και ανέχθηκα να ασκείται από άλλους (όχι φυσικά πως δεν την ασκούν... αλλά πάντα στα μουλωχτά!!!). Δεν είναι σωστό, πρώτα και κύρια, για τους μαθητές! Στη δική μας περίπτωση έχω την αίσθηση πως ούτε χρειάζεται ούτε και αποβαίνει υπέρ μας, στην τελική. Τι κερδίζεις αν πιέζεις μαθητές που ουσιαστικά δεν έχουν το παραμικρό ενδιαφέρον για το μάθημα, να το επιλέξουν? Μπορώ να σου πω πως και αυτοί οι "συνάδελφοι" που ασκούν πιέσεις (ο καθένας με τον τρόπο του), σε βάθος χρόνου δεν βγαίνουν κερδισμένοι!