Αποστολέας Θέμα: Ηλεκτρονικό Πρωτόκολλο Σχολείου  (Αναγνώστηκε 4188 φορές)

Γεώργιος Θεοδώρου

  • Θαμώνας
  • ***
  • Μηνύματα: 44
    • Διαχείριση απουσιών
Ηλεκτρονικό Πρωτόκολλο Σχολείου
« στις: 27 Ιαν 2017, 08:02:03 μμ »
Ηλεκτρονικό Πρωτόκολλο Σχολείου

  •     Πρωτοκόλληση Εισερχομένων και Εξερχομένων εγγράφων
  •     Επισύναψη Αρχείων και καθορισμός Ημερομηνίας Διατήρησης - Καταστροφής ανάλογα με το Φάκελο Αρχειοθέτησης Φ.
  •     Φάκελοι Αρχειοθέτησης και Χρόνος Διατήρησης Εγγράφων. Δυνατότητα τροποποίησης ανάλογα με τις εκάστοτε εγκυκλίους
  •     Αναζήτηση Πρωτοκόλλου, Ανάκτηση - Διαγραφή συνημμένων αρχείων
  •     Εκτύπωση Απόδειξης Κατάθεσης Πρωτοκόλλου
  •     Εκτύπωση Ηλεκτρονικού Πρωτοκόλλου για βιβλιοδέτηση
  •     Εκτύπωση λίστας εγγράφων για Εκκαθάριση Αρχείου μετά τη λήξη Διατήρησης αυτών
  •     Backup βάσης δεδομένων, εύκολο κατέβασμα για φύλαξη αυτών
  •     Διαχείριση Χρηστών με ρόλους "Διαχειριστής", "Συγγραφέας", "Αναγνώστης" και ανάλογη πρόσβαση



Δείτε βίντεο με τη χρήση του Ηλ.Πρωτ.




Δοκιμή Demo  (username  password) (admin 123456) (writer 123456) (reader 123456)

Οδηγίες χρήσης

Πληροφορίες - εγκατάσταση

Γνωστά "προβλήματα" (bugs)  :o
  • Στα Windows αν πλοηγηθούμε με τον file-explorer στο Φάκελο storage/app/arxeio  όπου αποθηκεύονται τα επισυναπτόμενα αρχεία, τα ελληνικά ονόματα των φακέλων και αρχείων εμφανίζονται με παράξενους χαρακτήρες. Αυτό οφείλεται στο ότι τα Windows δεν υποστηρίζουν πλήρως την κωδικοποίηση utf-8. Δεν υφίσταται καμιά επίπτωση στη λειτουργία του προγράμματος.
« Τελευταία τροποποίηση: 01 Ιούν 2018, 02:06:54 μμ από Γεώργιος Θεοδώρου »

teokarts

  • Νέος
  • *
  • Μηνύματα: 8
  • Προσπαθώ να καταλάβω τι συμβαίνει!
    • AllFlavors || Extraordinary (digital) planet
Απ: Ηλεκτρονικό Πρωτόκολλο Σχολείου
« Απάντηση #1 στις: 24 Μάι 2017, 10:58:12 πμ »
Εξαιρετική εφαρμογή.... Τη χρησιμοποιώ δοκιμαστικά αυτές τις μέρες και παρατηρώ ότι είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεται η γραμματεία ενός σχολείου για ν' απαλλαγεί από την υπερβολική χαρτούρα.

Μπράβο στον κ. Θεοδώρου...
AllFlavors.Net - Extraordinary (digital) planet

Γεώργιος Θεοδώρου

  • Θαμώνας
  • ***
  • Μηνύματα: 44
    • Διαχείριση απουσιών
Απ: Ηλεκτρονικό Πρωτόκολλο Σχολείου
« Απάντηση #2 στις: 24 Μάι 2017, 05:25:39 μμ »
Τροποποιήθηκε το select box (λίστα επιλογής) όπου επιλέγεται ο φάκελος του Πρωτοκόλλου και πλέον έμφανίζει και την περιγραφή.
Το select box έχει πλάτος 500px και ένα πλαίσιο κειμένου όπου πληκτρολογώντας χαρακτήρες φιλτράρονται οι εγγραφές



Ευχαριστώ τον teokarts για τις υποδείξεις και τα καλά του λόγια.
« Τελευταία τροποποίηση: 07 Ιούν 2017, 01:00:06 μμ από Γεώργιος Θεοδώρου »

Δημήτρης Κανάς

  • Εκπαιδευτικός
  • Δεινόσαυρος
  • *****
  • Μηνύματα: 182
    • Εργαστήρι Δημοτικού Σχολείου
Απ: Ηλεκτρονικό Πρωτόκολλο Σχολείου
« Απάντηση #3 στις: 03 Ιούν 2017, 02:59:07 μμ »
Μπράβο σας! Πολύ καλή εφαρμογή.

Θα ήθελα να υπήρχε μια επιλογή, κυρίως για τους αναγνώστες για να εμφανίζεται μια λίστα με όλες τις εγγραφές και ένα πλήκτρο για ανανέωση της λίστας (ή αυτόματη ανανέωση σε τακτά διαστήματα). Δηλαδή κάτι αντίστοιχο με τα αποτελέσματα αν κάνουμε αναζήτηση για ένα έτος. Δε νομίζω πως είναι δύσκολο να γίνει και διευκολύνει πάρα πολύ αυτούς που παρακολουθούν τα εισερχόμενα.

Και μάλιστα αυτή η σελίδα με τη λίστα εισερχομένων να είναι και η αρχική για τους αναγνώστες και να ιεραρχείται από τα πρόσφατα στα παλιότερα. Η κατάταξη για αυτή τη λίστα  θα μπορούσε να γίνει ανά προτεραιότητα ή ανά άτομο για διεκπεραίωση.

Επίσης μπορεί να υπάρχει πεδίο στις εγγραφές για τον τρόπο παραλαβής ενός εγγράφου. Δηλαδή με κατάθεση ή αλληλογραφία ή fax ή e-mail

Και πάλι μπράβο!
« Τελευταία τροποποίηση: 03 Ιούν 2017, 03:22:35 μμ από Δημήτρης Κανάς »

Γεώργιος Θεοδώρου

  • Θαμώνας
  • ***
  • Μηνύματα: 44
    • Διαχείριση απουσιών
Απ: Ηλεκτρονικό Πρωτόκολλο Σχολείου
« Απάντηση #4 στις: 06 Ιούν 2017, 11:31:39 μμ »
Προστέθηκε και ορίστηκε ως αρχική σελίδα μια λίστα με τα καταχωρισμένα Πρωτόκολλα σε φθίνουσα σειρά η οποία ανανεώνεται αυτόματα σε χρονικό διάστημα που ορίζεται στις ρυθμίσεις (αρχική τιμή με την εγκατάσταση 5 λεπτά)




Προστέθηκε η επιλογή "Ασφαλής, όχι διπλότυπος Νέος Αρ.Πρωτοκόλλου" -> ΝΑΙ, ΟΧΙ
Αν ΝΑΙ τότε ο Αρ.Πρωτοκόλλου υπολογίζεται την ώρα της Αποθήκευσης και έτσι σε συνθήκες πολλών χρηστών και ταυτόχρονης καταχώρισης δεν υπάρχουν διενέξεις.
Το Νέο πρωτόκολλο παίρνει τον επόμενο διαθέσιμο Αρ.Πρωτοκόλλου ο οποίος υπάρχει περιπτωση να διαφέρει από αυτόν που βλέπουμε την ώρα της πληκτρολόγησης των δεδομένων.




Ευχαριστώ το Δημήτρη Κανά για τις υποδείξεις του.

Όσο αφορά την προσθήκη πεδίου για τον τρόπο παραλαβής ενός εγγράφου προτείνω προς το παρόν τη χρήση ενός υπάρχοντος πεδίου πχ: Παρατηρήσεις, Λέξεις Κλειδιά, ...


« Τελευταία τροποποίηση: 07 Ιούν 2017, 11:46:55 μμ από Γεώργιος Θεοδώρου »

Δημήτρης Κανάς

  • Εκπαιδευτικός
  • Δεινόσαυρος
  • *****
  • Μηνύματα: 182
    • Εργαστήρι Δημοτικού Σχολείου
Απ: Ηλεκτρονικό Πρωτόκολλο Σχολείου
« Απάντηση #5 στις: 07 Ιούν 2017, 02:03:50 μμ »
Εμείς ευχαριστούμε για το λογισμικό σας και για την άμεση απάντηση.

Έχω κάνει εκ νέου εγκατάσταση σε XAMPP αλλά υπάρχει πρόβλημα με τη λίστα εμφανίζοντας το μήνυμα "Whoops, looks like something went wrong". Όλα τα υπόλοιπα φαίνεται πως δουλεύουν άψογα.

Γεώργιος Θεοδώρου

  • Θαμώνας
  • ***
  • Μηνύματα: 44
    • Διαχείριση απουσιών
Απ: Ηλεκτρονικό Πρωτόκολλο Σχολείου
« Απάντηση #6 στις: 07 Ιούν 2017, 02:13:49 μμ »
Ξανακατέβασέ το πάλι σε παρακαλώ. Μόλις πριν από λίγο το εκσφαλμάτωσα. Ας όψεται η επιτήρηση στις Πανελλήνιες.
Σου λέιπει ένα αρχείο το /resources/views/protocolList.blade.php
Αν θές κατέβασε εναλλακτικά μόνο το παραπάνω αρχείο.
Ήταν δικό μου σφάλμα όταν ενημέρωσα το github
Ευχαριστώ

Δημήτρης Κανάς

  • Εκπαιδευτικός
  • Δεινόσαυρος
  • *****
  • Μηνύματα: 182
    • Εργαστήρι Δημοτικού Σχολείου
Απ: Ηλεκτρονικό Πρωτόκολλο Σχολείου
« Απάντηση #7 στις: 07 Ιούν 2017, 02:39:34 μμ »
Το πρόβλημα διορθώθηκε. Και πάλι ευχαριστούμε. Να στε καλά!

Θα το δουλέψω σε κανονικές συνθήκες και αν κάτι χρειαστεί θα επικοινωνήσω εκ νέου μαζί σας.

Γεώργιος Θεοδώρου

  • Θαμώνας
  • ***
  • Μηνύματα: 44
    • Διαχείριση απουσιών
Απ: Ηλεκτρονικό Πρωτόκολλο Σχολείου
« Απάντηση #8 στις: 09 Ιούν 2017, 01:13:28 μμ »
Προστέθηκε η δυνατότητα ελέγχου για ενημερώσεις.

Έλεγχος για ενημερώσεις -> ΝΑΙ,ΟΧΙ


Αν ΝΑΙ τότε στην είσοδο χρήστη ελέγχεται εάν έχουν υπάρξει αλλαγές στο Github (προσθήκη ή τροποποίηση αρχείων) και απλά ενημερώνεται ο χρήστης.






Αν ο Διαχειριστής επιθυμεί πρέπει  ΧΕΙΡΟΚΙΝΗΤΑ να κατεβάσει τον κώδικα και να ενημερώσει την εγκατάσταση αφού πρώτα κρατήσει backup από τα υπάρχοντα αρχεία και ΒΔ.

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα:  https://github.com/g-theodoroy/electronic_protocol/commits/master

Εκεί θα δείτε όλες τις αλλαγές (commits) που έχουν ανέβει ταξινομημένες από τις πρόσφατες στις παλαιότερες.

Αν κάνετε κλικ σε κάποια από αυτές θα δείτε τις διαφορές στον κώδικα και θα αποφασίσετε τι πρέπει να αλλάξετε:
  • θα κατεβάσετε πάλι όλο το project,
  • θα αντικαταστήσετε ένα αρχείο με την νέα του εκδοχή ή
  • θα τροποποιήσετε μόνο στο σημείο που χρειάζεται



Τέλος είτε ενημερώσετε την εγκατάσταση είτε όχι για να μην εμφανίζεται το μήνυμα που ειδοποιεί για ενημέρωση κάντε κλικ στο menu: Διαχείριση->Ενημερώθηκε


« Τελευταία τροποποίηση: 09 Ιούν 2017, 07:25:50 μμ από Γεώργιος Θεοδώρου »

Δημήτρης Κανάς

  • Εκπαιδευτικός
  • Δεινόσαυρος
  • *****
  • Μηνύματα: 182
    • Εργαστήρι Δημοτικού Σχολείου
Απ: Ηλεκτρονικό Πρωτόκολλο Σχολείου
« Απάντηση #9 στις: 10 Ιούν 2017, 05:14:21 μμ »
Θα το έγραφα... Ενημέρωση για αλλαγές στον κώδικα έπρεπε να υπάρχει. Και για μια ακόμη φορά κάνατε καταπληκτική δουλειά.

Επίσης πείραξα στην εγκατάστασή μου τον κώδικα για την εμφάνιση στη λίστα αφού Θέμα - περιγραφή - παραλήπτης δε ξεχωρίζουν ιδιαίτερα (αφού συνήθως το θέμα ενός εγγράφου περιλαμβάνει παραπάνω από 3-4 λέξεις). Στο θέμα έβαλα bold και μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ των γραμμάτων. Θα πρότεινα, εκτός από το προηγούμενο, αν θες να βάλεις μικρές αποστάσεις μεταξύ των πεδίων και μεταξύ των εγγραφών για να είναι ευδιάκριτα τα μέρη και όπου κρίνετε έντονα ή ακόμα και μέσα σε πλαίσιο ορισμένα άλλα πεδία στη λίστα. Η λίστα και η δυνατότητα εκτύπωσης σε μορφή βιβλίου είναι από τα πιο δυνατά χαρτιά της εφαρμογής.

Γεώργιος Θεοδώρου

  • Θαμώνας
  • ***
  • Μηνύματα: 44
    • Διαχείριση απουσιών
Απ: Ηλεκτρονικό Πρωτόκολλο Σχολείου
« Απάντηση #10 στις: 11 Ιούν 2017, 10:52:19 πμ »
Συνεχίζουμε ακάθεκτοι ...

Τροποποιήθηκε η λίστα Πρωτοκόλλου ώστε
  • γεμίζει όλη τη σελίδα
  • είναι πιο ευανάγνωστη
  • Τα ονόματα αρχείων αν έχουν πάνω από 12 χαρακτήρες μήκος κόβονται
  • προστέθηκε ένα ρολόι αντίστροφης μέτρησης του χρόνου που απομένει για ανανέωση της σελίδας
  • εμφανίζεται στα συνημμένα αρχεία ο χρόνος διατήρησης και η ημερομηνία διατήρησης έως



Όλα αυτά με την πολύτιμη βοήθεια του Δημήτρη Κανά.
Ευχαριστώ πολύ.


« Τελευταία τροποποίηση: 18 Ιούν 2017, 09:09:36 πμ από Γεώργιος Θεοδώρου »

Δημήτρης Κανάς

  • Εκπαιδευτικός
  • Δεινόσαυρος
  • *****
  • Μηνύματα: 182
    • Εργαστήρι Δημοτικού Σχολείου
Απ: Ηλεκτρονικό Πρωτόκολλο Σχολείου
« Απάντηση #11 στις: 11 Ιούν 2017, 06:45:37 μμ »
Γίνεται όλο και καλύτερο...

Συνεχίζουμε τη δοκιμή μας και εδώ είμαστε....

Σας ευχαριστούμε και για την άμεση επικοινωνία.

Λάμπρος Μπουκουβάλας

  • Η παιδεία είναι: στους φτωχούς, ΠΛΟΥΤΟΣ. Στους πλούσιους, ΣΤΟΛΙΔΙ. Στους νέους, ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ (Διογένης) !
  • Δεινόσαυρος
  • *****
  • Μηνύματα: 1226
    • http://users.sch.gr/lambrosbouk
Απ: Ηλεκτρονικό Πρωτόκολλο Σχολείου
« Απάντηση #12 στις: 13 Ιούν 2017, 03:57:19 μμ »
Εξαιρετική προσπάθεια. Ευχαριστούμε πολύ.
Λάμπρος Μπουκουβάλας

http://lambrosbouk.wordpress.com
http://blogs.sch.gr/lambrosbouk

Ο Θουκυδίδης  που τον διαβάζουν οι ξένοι, αλλά όχι εμείς  έγραφε: «Αταλαίπωρος τοις πολλοίς η ζήτησις της αληθείας, και επί τα ετοίμα μάλλον τρέπονται» (Ι, 20, 3). Οι περισσότεροι δηλαδή αναζητούν αβασάνιστα την αλήθεια και στρέφονται σε ό,τι βρίσκουν έτοιμο. Δεν προβληματίζονται…

mitsospap

  • Δεινόσαυρος
  • *****
  • Μηνύματα: 148
Απ: Ηλεκτρονικό Πρωτόκολλο Σχολείου
« Απάντηση #13 στις: 28 Ιούν 2017, 04:29:25 μμ »
Μπραβο για την προσπαθεια απαλαγης απ την χαρτουρα και το ωραιο λογισμικο που φτιαξατε.

Οταν ημουν αποσπασμενος σε Διευθυνση εκπαιδευσης, δεν αφηναν καταργηση του παλιου πρωτοκολλου και θελαν ενημερωση ηλεκτρονικου και βιβλιου ταυτοχρονα. Εχετε ψαξει τον νομο,επιτρεπεται η καταργηση του βιβλιου πρωτοκολλου και να εχει καποιο σχολειο ΜΟΝΟ ηλεκτρονικο;
Η νομοθεσια τι λεει;

Δημήτρης Κανάς

  • Εκπαιδευτικός
  • Δεινόσαυρος
  • *****
  • Μηνύματα: 182
    • Εργαστήρι Δημοτικού Σχολείου
Απ: Ηλεκτρονικό Πρωτόκολλο Σχολείου
« Απάντηση #14 στις: 30 Ιούν 2017, 09:48:48 πμ »
Έτσι κι αλλιώς εκτυπώνεις το βιβλίο πρωτοκόλλου. Μετά το πέρας της ημέρας δίνεις εκτύπωση τις εγγραφές (έχουν τη δομή του βιβλίου) και δημιουργείται έτσι το βιβλίο.

Τα σχετικά της απόφασης του ΥΠΕΠΘ για το ηλεκτρονικό πρωτόκολλο μπορούν να βοηθήσουν για την νομική κάλυψη της χρήσης του.

http://www.minedu.gov.gr/publications/docs2015/050116_apofasi_protokolo.pdf

igaid

  • ΚΕΠΛΗΝΕΤ
  • *
  • Μηνύματα: 99
Απ: Ηλεκτρονικό Πρωτόκολλο Σχολείου
« Απάντηση #15 στις: 23 Μάι 2018, 11:56:04 πμ »
Καλημέρα Συνάδελφε,

Εγκατέστησα την εφαρμογή σε ubuntu server 18.04 και μετά την δοκιμή μου εμφάνισε τα παρακάτω. Το μόνο που άλλαξα είναι τα ports του apache (8081, 444).
Στην εγκατάσταση μου έβγαλε κάποια μηνύματα(βλέπε συνημμένο).

 

*/ /* |-------------------------------------------------------------------------- | Register The Auto Loader |-------------------------------------------------------------------------- | | Composer provides a convenient, automatically generated class loader for | our application. We just need to utilize it! We'll simply require it | into the script here so that we don't have to worry about manual | loading any of our classes later on. It feels nice to relax. | */ require __DIR__.'/../bootstrap/autoload.php'; /* |-------------------------------------------------------------------------- | Turn On The Lights |-------------------------------------------------------------------------- | | We need to illuminate PHP development, so let us turn on the lights. | This bootstraps the framework and gets it ready for use, then it | will load up this application so that we can run it and send | the responses back to the browser and delight our users. | */ $app = require_once __DIR__.'/../bootstrap/app.php'; /* |-------------------------------------------------------------------------- | Run The Application |-------------------------------------------------------------------------- | | Once we have the application, we can handle the incoming request | through the kernel, and send the associated response back to | the client's browser allowing them to enjoy the creative | and wonderful application we have prepared for them. | */ $kernel = $app->make(Illuminate\Contracts\Http\Kernel::class); $response = $kernel->handle( $request = Illuminate\Http\Request::capture() ); $response->send(); $kernel->terminate($request, $response);
ΠΕ19 ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. Ρεθύμνου
ubuntu 12.04

Γεώργιος Θεοδώρου

  • Θαμώνας
  • ***
  • Μηνύματα: 44
    • Διαχείριση απουσιών
Απ: Ηλεκτρονικό Πρωτόκολλο Σχολείου
« Απάντηση #16 στις: 24 Μάι 2018, 10:05:33 πμ »
Στις πρόσφατες διανομές άλλαξε ο εξ ορισμού τρόπος σύνδεσης στη mysql - mariadb

Υπάρχουν δύο εναλλακτικές λύσεις:

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Να φτιαχτεί ένας χρήστης πχ protocoluser και να του δοθούν όλα τα δικαιώματα στην βάση δεδομένων protocoldb
Αν γίνει αυτό πρέπει να αλλάξουμε αντίστοιχα τα στοιχεία στο Ηλ. Πρ.

στο αρχείο .env
DB_USERNAME=root protocoluser
DB_PASSWORD=p@ssw@rd νεο pass

config/database.php
'database' => env('DB_DATABASE', 'd@t@b@seprotocoldb'),
'username' => env('DB_USERNAME', 'rootprotocoluser'),
'password' => env('DB_PASSWORD', 'p@ssw@rdνεο pass'),

------------------------------------------------------------------------------------------------

H άλλη λύση που συνήθως υλοποιώ (μέχρι τώρα) είναι να ρυθμιστεί η  mysql να δέχεται είσοδο από το χρήστη root

# sudo mysql -u root

>USE mysql;
>UPDATE user SET plugin='mysql_native_password' WHERE User='root';
>FLUSH PRIVILEGES;
>exit;

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Το script για εγκατάσταση σε ubuntu ενημερώθηκε

Ευχαριστώ πολύ
Στη διάθεσή σας



« Τελευταία τροποποίηση: 28 Μάι 2018, 10:42:26 μμ από Γεώργιος Θεοδώρου »

igaid

  • ΚΕΠΛΗΝΕΤ
  • *
  • Μηνύματα: 99
Απ: Ηλεκτρονικό Πρωτόκολλο Σχολείου
« Απάντηση #17 στις: 28 Μάι 2018, 10:17:11 πμ »
Ευχαριστώ για τη γρήγορη ανταπόκριση. Με το νέο script λειτουργεί κανονικά.
ΠΕ19 ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. Ρεθύμνου
ubuntu 12.04

Γεώργιος Θεοδώρου

  • Θαμώνας
  • ***
  • Μηνύματα: 44
    • Διαχείριση απουσιών
Απ: Ηλεκτρονικό Πρωτόκολλο Σχολείου
« Απάντηση #18 στις: 30 Μάι 2018, 11:56:52 μμ »
Δείτε ένα βίντεο για τη χρήση του Ηλεκτρονικού Πρωτοκόλλου

https://youtu.be/Xl6qhbJWTGs




« Τελευταία τροποποίηση: 01 Ιούν 2018, 01:54:48 μμ από Γεώργιος Θεοδώρου »

Δημήτρης Κανάς

  • Εκπαιδευτικός
  • Δεινόσαυρος
  • *****
  • Μηνύματα: 182
    • Εργαστήρι Δημοτικού Σχολείου
Απ: Κώδικας στο Ηλεκτρονικό Πρωτόκολλο Σχολείου
« Απάντηση #19 στις: 20 Ιούλ 2018, 02:03:34 μμ »
Γιώργο για να προσθέσω μια απλή σελίδα στο home θα πρέπει (όπως home/list)...

-------------------------
web.php (routes)

Route::get('/home/neaselida','neocontroller@neafunction')->name('neaselida');

-----------------------
Http\Controllers και neocontroller

class neocontroller extends Controller
{
    public function neafunction()
   {
      return view('neaselida');
    }
}

με ονομασία neaselida.blade.php στο φάκελο views..

Γιατί εμένα μου εμφανίζει πάντα...

Sorry, the page you are looking for could not be found.

NotFoundHttpException in Handler.php line 113
ModelNotFoundException in Builder.php line 314

Βέβαια όποιος άλλος μπορεί... ας βοηθήσει...

Γεώργιος Θεοδώρου

  • Θαμώνας
  • ***
  • Μηνύματα: 44
    • Διαχείριση απουσιών
Απ: Ηλεκτρονικό Πρωτόκολλο Σχολείου
« Απάντηση #20 στις: 20 Ιούλ 2018, 04:21:46 μμ »
Αγαπητέ Δημήτρη

Το ηλεκτρονικό πρωτόκολλο φτιάχτηκε με το framework laravel

https://laravel.com/docs/5.6


Υπάρχει αρκετή τεκμηρίωση (θέλει όμως λίγο διάβασμα!)


Ακολουθώντας τις οδηγίες της τεκμηρίωσης η πιό απλή route έχει τη μορφή:

Route::get('/home/neaselida', function () {
    return 'Hello World home - neaselida';
});


ή

Route::get('/neaselida', function () {
    return 'Hello World neaselida';
});



Θα τυπώσουν αντίστοιχα:

Hello World home - neaselidα
Hello World neaselida




Για καλύτερη οργάνωση η function() μπορεί να περιέχεται σε ένα Controller.

Το Ηλ Πρωτόκολλο έχει τους ακόλουθους Controllers:

Auth\LoginController
Auth\RegisterController
Auth\ForgotPasswordController
Auth\ResetPasswordController

και

UserController
KeepvalueController
ProtocolController
ConfigController






Αν θέλεις να έχεις μια νέα σελίδα φτιάξε σε ένα υπάρχοντα controller πχ Protocolcontroller μια νέα function πχ

public function neaselida(){
     return 'Hello World home - neaselida from ProtocolController';
}



Η route που θα οδηγεί σε αυτή θα πάρει τη μορφή:

Route::get('/neaselida','ProtocolController@neaselida');
ή αν θέλεις
Route::get('/home/neaselida','ProtocolController@neaselida');

στο web.php




Ακολούθως πρέπει να ρυθμιστεί η πρόσβαση από τους χρήστες:

Στη γραμμή 74 του ProtocolController προσθέτεις στον πίνακα except τη neaselida για πρόσβαση από όλους (Middleware)

$this->middleware('writer:home/list', ['except' => ['index', 'indexList', 'getFileInputs', 'gotonum', 'download', 'find', 'getFindData', 'printprotocols', 'printed', 'about',  'neaselida']]);



Τελικά το περιεχόμενο της σελίδας θα πρέπει να διαμορφωθεί:

παίρνοντας δεδομένα από τη ΒΔ με το εργαλείο Eloquent
παρουσιάζοντάς τα με το εργαλείο blade



θέλει (λίγο?) διάβασμα!

Τις καλησπέρες μου
Γεώργιος Θεοδώρου

Δημήτρης Κανάς

  • Εκπαιδευτικός
  • Δεινόσαυρος
  • *****
  • Μηνύματα: 182
    • Εργαστήρι Δημοτικού Σχολείου
Απ: Ηλεκτρονικό Πρωτόκολλο Σχολείου
« Απάντηση #21 στις: 20 Ιούλ 2018, 06:12:33 μμ »
Γεια σου Γιώργο. Σ` ευχαριστώ για την άμεση απάντηση. Εδώ και λίγες ημέρες μελετάω το framework laravel και μου κάνει εντύπωση που δεν μπορώ να εφαρμόσω κάτι τόσο απλό στο πρωτόκολλο.

1. Δημιουργία mylist.blabe.php στο views με π.χ.

Κώδικας: [Επιλογή]
@extends('layouts.app')

@section('content')

<h2>Welcome To Laravel</h2>

@endsection

2. web.php στο rootes

Κώδικας: [Επιλογή]
Route::get('/home/mylist','ProtocolController@mylist');
3.ProtocolController.php

Κώδικας: [Επιλογή]
public function mylist(){

        return view('mylist');

    }

και

Κώδικας: [Επιλογή]
$this->middleware('writer:home/list', ['except' => ['index', 'indexList', 'getFileInputs', 'gotonum', 'download', 'find', 'getFindData', 'printprotocols', 'printed', 'about', 'mylist']]);
κι όμως...

http://localhost/e-protocol/home/mylist

Sorry, the page you are looking for could not be found.

Έκανα και php artisan route:clear αλλά το ίδιο...

Τι ξέχασα να κάνω;

Γεώργιος Θεοδώρου

  • Θαμώνας
  • ***
  • Μηνύματα: 44
    • Διαχείριση απουσιών
Απ: Ηλεκτρονικό Πρωτόκολλο Σχολείου
« Απάντηση #22 στις: 20 Ιούλ 2018, 09:56:02 μμ »
Στο web.php

βάλε τη route

Route::get('/home/mylist','ProtocolController@mylist');

στη γραμμή 59 πριν από το

Route::get('/home/{protocol}','ProtocolController@index');


Ο μηχανισμός routing εκτελεί την πρώτη route που θα ταιριάξει ... ξεκινώντας από πάνω προς τα κάτω.

Αν η /home/list ή /home/mylist μπούν μετά από το /home/{protocol}

τότε εκτελείται η /home/{protocol} και ψάχνει να βρεί πρωτόκολλο με κωδικό mylist (που όντως δεν υπάρχει !!!)


Φίλε Δημήτρη τα χαζοκούτια δεν καταλαβαίνουν ... και πολλά !!!


Με εκτίμηση ...



Δημήτρης Κανάς

  • Εκπαιδευτικός
  • Δεινόσαυρος
  • *****
  • Μηνύματα: 182
    • Εργαστήρι Δημοτικού Σχολείου
Απ: Ηλεκτρονικό Πρωτόκολλο Σχολείου
« Απάντηση #23 στις: 20 Ιούλ 2018, 10:58:00 μμ »
Γιώργο θα μας  :D τα χαζοκούτια... αν και λογικό δεν πήγε το μυαλό μου... και είχα πραγματικά  :D γιατί το σωστό δε μπορούσε να δουλέψει...

Αρχή είναι ακόμα!!! Θα σε ξανα-ενοχλήσω αν κολλήσω ξανά κι αν έχεις χρόνο θα περιμένω τα φώτα σου. Αλλά για κώδικα μήπως να στείλω pm... για να μη χαλάσω το περιεχόμενο του θέματος...

Laravel... νομίζω πως είναι ότι καλύτερο κυκλοφορεί και άργησα αρκετά να το ανακαλύψω...

Καλό βράδυ!

Δημήτρης Κανάς

  • Εκπαιδευτικός
  • Δεινόσαυρος
  • *****
  • Μηνύματα: 182
    • Εργαστήρι Δημοτικού Σχολείου
Απ: Ηλεκτρονικό Πρωτόκολλο Σχολείου
« Απάντηση #24 στις: 30 Οκτ 2018, 10:08:58 πμ »
Γιώργο, στο XAMPP, αν ορίσουμε το Εκτελέσιμο αρχείο της mysqldump στον server τη διαδρομή "c:\xampp\mysql\bin\mysqldump.exe" δε δουλεύει το backup. Είναι κάτι άλλο που πρέπει να κάνουμε;

Γεώργιος Θεοδώρου

  • Θαμώνας
  • ***
  • Μηνύματα: 44
    • Διαχείριση απουσιών
Απ: Ηλεκτρονικό Πρωτόκολλο Σχολείου
« Απάντηση #25 στις: 30 Οκτ 2018, 10:59:42 πμ »
Ο χαρακτήρας "\" χρησιμοποιείται από την php σαν χαρακτήρας "escape".

Αν θέλουμε να τον συμπεριλάβουμε σε ένα string πρέπει να τον κάνουμε escape.

Δοκίμασε τα παρακάτω:

"c:\\xampp\\mysql\\bin\\mysqldump.exe"
"c:/xampp/mysql/bin/mysqldump.exe"

Στο πρώτο κάνω escape τον χαρακτήρα "\" slash των windows με "\\".
Στο δεύτερο χρησιμοποιώ το  "/", χαρακτήρα slash των linux και περιμένω να λύσει το πρόβλημα το laravel.

Δεν είχα χρόνο να τα δοκιμάσω!!!



Δημήτρης Κανάς

  • Εκπαιδευτικός
  • Δεινόσαυρος
  • *****
  • Μηνύματα: 182
    • Εργαστήρι Δημοτικού Σχολείου
Απ: Ηλεκτρονικό Πρωτόκολλο Σχολείου
« Απάντηση #26 στις: 30 Οκτ 2018, 11:24:59 πμ »
Δοκίμασα και τα δύο (όπως και αρκετές παραλλαγές) αλλά δε δουλεύει και το κακό είναι πως δε μου δίνει κάποιο μηνύματος σφάλματος (πέρα από το μήνυμα πως δε δημιουργήθηκε η βάση) για να ξέρω που είναι το πρόβλημα.

Αν πειράξουμε λίγο το ConfigController μήπως δούμε την αιτία;

Γεώργιος Θεοδώρου

  • Θαμώνας
  • ***
  • Μηνύματα: 44
    • Διαχείριση απουσιών
Απ: Ηλεκτρονικό Πρωτόκολλο Σχολείου
« Απάντηση #27 στις: 30 Οκτ 2018, 05:07:52 μμ »

Η δημιουργία backup στα windows διορθώθηκε 

 :angel: Ομολογώ ότι σαν χρήστης  linux δεν έδωσα τη δέουσα σημασία για τα windows-xampp!!!  :angel:


Ευτυχώς ο κ. Κανάς Δημήτρης επίμονα με υπομονή τεστάρει το Ηλ.Πρωτόκολλο.

Ευχαριστώ πολύ Δημήτρη

Δημήτρης Κανάς

  • Εκπαιδευτικός
  • Δεινόσαυρος
  • *****
  • Μηνύματα: 182
    • Εργαστήρι Δημοτικού Σχολείου
Απ: Ηλεκτρονικό Πρωτόκολλο Σχολείου
« Απάντηση #28 στις: 30 Οκτ 2018, 11:12:22 μμ »
Γιώργο είναι από τα καλύτερα εργαλεία για το σχολείο. Νομίζω πως όποιος δε το δοκιμάσει... χάνει.

Ακόμα και σε xampp δουλεύει άψογα και σε τοπικό δίκτυο. Backup τη βάση με μια κίνηση και γενικότερο καθημερινό προγραμματισμένο backup σε άλλο δίσκο με μια απλή εφαρμογή windows για αντίγραφα ασφαλείας.

Με λίγη γνώση laravel έκανα "αυτοσχέδιες" λειτουργικές λίστες 1) Για τα ημερήσια πρωτόκολλα 2) Με πρωτόκολλα που ανατέθηκαν στον τρέχοντα χρήστη 3) Με πρωτόκολλα που ανατέθηκαν στον τρέχοντα χρήστη και έχουν διεκπεραιωθεί. Ένα μικρο-σύστημα αναθέσεων που χρησιμοποιούμε. Αλλά θέλει ακόμα πολύ διάβασμα και πειραματισμό!

Θα είμαστε σε επαφή!

teokarts

  • Νέος
  • *
  • Μηνύματα: 8
  • Προσπαθώ να καταλάβω τι συμβαίνει!
    • AllFlavors || Extraordinary (digital) planet
Απ: Ηλεκτρονικό Πρωτόκολλο Σχολείου
« Απάντηση #29 στις: 31 Οκτ 2018, 10:57:52 πμ »
Ναι, είναι το καλύτερο εργαλείο....

Το χρησιμοποίησα περσι όλη τη χρόνια και το άφησα "κληρονομιά" στο σχολείο που ήμουν.

Φέτος το εγκατέστησα, μέσω XAMPP, στο Μουσικό Σχολείο Κατερίνης όπου υπηρετώ και είμαστε όλοι ενθουσιασμένοι με τη λειτουργικότητά του. Η... χαρτούρα μειώθηκε σε εντυπωσιακό βαθμό.

Απλά, μια στατική ip στον υπολογιστή που βρίσκεται η βάση και ο πυρήνας του προγράμματος και πρόσβαση από τους άλλους υπολογιστές του τοπικού δικτύου μέσω της IP.

Φυσικά, σημειώνω και εφιστώ την προσοχή, για τα τακτικά backup του υπολογιστή που βρίσκεται το Ηλ. Πρωτόκολλο.

Γενικά μιλώντας, θεωρώ πως είναι μια εφαρμογή που πρέπει να την χρησιμοποιήσουν όλα τα σχολεία.
AllFlavors.Net - Extraordinary (digital) planet

Δημήτρης Κανάς

  • Εκπαιδευτικός
  • Δεινόσαυρος
  • *****
  • Μηνύματα: 182
    • Εργαστήρι Δημοτικού Σχολείου
Απ: Ηλεκτρονικό Πρωτόκολλο Σχολείου
« Απάντηση #30 στις: 31 Οκτ 2018, 05:51:44 μμ »

Απλά, μια στατική ip στον υπολογιστή που βρίσκεται η βάση και ο πυρήνας του προγράμματος και πρόσβαση από τους άλλους υπολογιστές του τοπικού δικτύου μέσω της IP.


Κι αυτό από τα SOS της εγκατάστασης.

Δημήτρης Κανάς

  • Εκπαιδευτικός
  • Δεινόσαυρος
  • *****
  • Μηνύματα: 182
    • Εργαστήρι Δημοτικού Σχολείου
Απ: Ηλεκτρονικό Πρωτόκολλο Σχολείου
« Απάντηση #31 στις: 31 Οκτ 2018, 07:57:38 μμ »
Γιώργο αν έχεις χρόνο θα πρότεινα να βάλεις και να δουλέψεις (καλύτερα από εμένα) τις αναθέσεις. Στην εικόνα σου δείχνω κάποιους πειραματισμούς μου όπως σου έγραψα (δε ξέρω αν και κανένας άλλος έχει προτάσεις).

1. Νέα εγγραφή, Λίστα πρωτοκόλλου, Σημερινά πρωτόκολλα, Προσωπική λίστα, Προσωπική λίστα με διεκπεραιωμένα.

2. Μια αρίθμηση για το πλήθος των π.χ. σημερινών εισερχομένων (είχαμε σήμερα 30 εισερχόμενα, έχω να διεκπεραιώσω 10 κ.α.).

3. Εμφάνιση του συγγραφέα που παίρνει ή τροποποιεί τελευταίος την εγγραφή.

4. Αν γράψει κάποιος την ΑΔΑ στο πεδίο τότε αυτόματα γίνεται σύνδεσμος προς προβολή του αρχείου σε νέο παράθυρο.
« Τελευταία τροποποίηση: 31 Οκτ 2018, 08:33:00 μμ από Δημήτρης Κανάς »

Μανόλης Μεταξάκης

  • Νέος
  • *
  • Μηνύματα: 3
Απ: Ηλεκτρονικό Πρωτόκολλο Σχολείου
« Απάντηση #32 στις: 31 Οκτ 2018, 08:00:54 μμ »
Καλησπέρα!
Το ηλεκτρονικό πρωτόσκολο φαίνεται μία πολύ ενδιαφέρουσα εφαρμογή την οποία θα ήθελα να δοκιμάσω!
Θέλω όμως να ρωτήσω πού και πώς τροποποιώ τις παραμέτρους της mysql όταν για κάποιο λόγο τις αλλάξω στον server. (πχ database name, user name, user password ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ το port 3306 σε κάτι άλλο)
Αλλάζοντας απλώς ας πούμε στο Port στο  .env και στο config/database.php δεν ανταποκρίνεται.
Μάλιστα  παρατήρησα ότι αν μετονομάσω το .env και τον κατάλογο config το πρόγραμμα τρέχει κανονικά σαν να μην συμβαίνει τίποτα!
Θα πρέπει επι πλέον να κάνω κάτι;

Ευχαριστώ για την προσοχή σας!
Μανόλης Μεταξάκης 


 
 

Δημήτρης Κανάς

  • Εκπαιδευτικός
  • Δεινόσαυρος
  • *****
  • Μηνύματα: 182
    • Εργαστήρι Δημοτικού Σχολείου
Απ: Ηλεκτρονικό Πρωτόκολλο Σχολείου
« Απάντηση #33 στις: 31 Οκτ 2018, 08:35:02 μμ »
Καλησπέρα!
Το ηλεκτρονικό πρωτόσκολο φαίνεται μία πολύ ενδιαφέρουσα εφαρμογή την οποία θα ήθελα να δοκιμάσω!
Θέλω όμως να ρωτήσω πού και πώς τροποποιώ τις παραμέτρους της mysql όταν για κάποιο λόγο τις αλλάξω στον server. (πχ database name, user name, user password ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ το port 3306 σε κάτι άλλο)
Αλλάζοντας απλώς ας πούμε στο Port στο  .env και στο config/database.php δεν ανταποκρίνεται.
Μάλιστα  παρατήρησα ότι αν μετονομάσω το .env και τον κατάλογο config το πρόγραμμα τρέχει κανονικά σαν να μην συμβαίνει τίποτα!
Θα πρέπει επι πλέον να κάνω κάτι;

Ευχαριστώ για την προσοχή σας!
Μανόλης Μεταξάκης 
 

Μανόλη ακολούθησε πιστά τις οδηγίες για την εγκατάσταση της εφαρμογής και δε χρειάζεται να κάνεις κάτι άλλο για να λειτουργήσει.

Μανόλης Μεταξάκης

  • Νέος
  • *
  • Μηνύματα: 3
Απ: Ηλεκτρονικό Πρωτόκολλο Σχολείου
« Απάντηση #34 στις: 31 Οκτ 2018, 08:41:03 μμ »
Ευχαριστώ πολύ για την άμεση ανταπόκριση!

Να αναφέρω μόνο οτι τελικά βρήκα οτι αφού αλλαχτεί το port στα παραπάνω αρχεία χρειάζεται να μετονομάσει κανείς το  bootstrap/cache/config.php σε οτιδήποτε και ΔΟΥΛΕΨΕ!!!!!!


Γεώργιος Θεοδώρου

  • Θαμώνας
  • ***
  • Μηνύματα: 44
    • Διαχείριση απουσιών
Απ: Ηλεκτρονικό Πρωτόκολλο Σχολείου
« Απάντηση #35 στις: 31 Οκτ 2018, 08:43:21 μμ »
Καλώς ήρθες Μανόλη

Συνήθως για να λάβουν χώρα οι αλλαγές σε ρυθμίσεις του .env πρέπει να τρέξεις από cmd τις εντολές

        php artisan config:clear
        php artisan config:cache


στον φάκελο του Ηλ.Πρωτοκόλλου. Αυτό αναδημιουργεί όπως σωστά ανακάλυψες το bootstrap/cache/config.php.



Τώρα για την αλλαγή port της mysql κοίτα εδώ:

https://laracasts.com/discuss/channels/servers/correct-method-to-specify-a-port-number

Συνιστούν στο .env

DB_HOST=127.0.0.1
DB_PORT=8889(την πόρτα που θέλεις)

Προσωπικά δεν έχω δοκιμάσει κάτι τέτοιο.

ΥΓ: Μετά από κάθε αλλαγή τρέχεις τις εντολές για αναδημιουργία των ρυθμίσεων
« Τελευταία τροποποίηση: 31 Οκτ 2018, 09:04:30 μμ από Γεώργιος Θεοδώρου »

Γεώργιος Θεοδώρου

  • Θαμώνας
  • ***
  • Μηνύματα: 44
    • Διαχείριση απουσιών
Απ: Ηλεκτρονικό Πρωτόκολλο Σχολείου
« Απάντηση #36 στις: 31 Οκτ 2018, 08:46:45 μμ »
Υπάρχει αρκετή τεκμηρίωση αν ψάξουμε στο διαδίκτυο.

ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΕΙΔΙΚΟΣ !!!

Ας μην αυτοσχεδιάζουμε !!!

Μανόλης Μεταξάκης

  • Νέος
  • *
  • Μηνύματα: 3
Απ: Ηλεκτρονικό Πρωτόκολλο Σχολείου
« Απάντηση #37 στις: 31 Οκτ 2018, 08:48:18 μμ »
Γιώργο και Δημήτρη ευχαριστώ πολύ για την ΑΜΕΣΗ ανταπόκριση!!! :)

Γεώργιος Θεοδώρου

  • Θαμώνας
  • ***
  • Μηνύματα: 44
    • Διαχείριση απουσιών
Καταχώριση ΑΔΑ αντί συνημμένου αρχείου
« Απάντηση #38 στις: 05 Νοέ 2018, 10:50:04 μμ »
Προστέθηκε η δυνατότητα καταχώρισης ΑΔΑ αντί του αρχείου

Έτσι όταν ζητήσουμε το αρχείο κατεβάινει από τη "Διαύγεια".


Υπάρχουν 3 δυνατότητες:

1. το αρχείο τοπικά
2. ΑΔΑ
3. και Αρχείο και ΑΔΑ.




ΠΡΟΣΟΧΗ

Όσοι έχουν Ηλ.Πρωτόκολλο σε χρήση πρέπει να αλλάξουν χειροκίνητα τον πίνακα Attachments με το PhpAdmin
ως εξής:

Δημιουργήσετε ένα field με
όνομα  ada    
τύπο    varchar(255)
και τροποποιήστε τα πεδία
ada, name, savedPath, mimeType, keep, expires, created_at, updated_at, deleted_at
ώστε να μπορούν να είναι κενά (NULL).
ΒΛΕΠΕ ΣΥΝΗΜΜΕΝΗ ΕΙΚΟΝΑ

ΠΡΙΝ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΑΓΗ BACKUP ΒΔ ΚΑΙ ΑΡΧΕΙΩΝ ΩΣΤΕ ΝΑ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΤΕ ΑΝ ΚΑΤΙ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΚΑΛΑ

Δεν μπορώ παρά να ευχαριστήσω ακόμη μια φορά
τον Δημήτρη Κανά για την πρότασή του  ;)

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ:
Δεν θα πάψω να ενδιαφέρομαι για το Ηλ.Πρωτόκολλο. Απλά τη δεδομένη χρονική στιγμή μου στερεί πολύτιμο χρόνο από άλλες ανειλημμένες υποχρεώσεις...


Επανέρχομαι ... (6/11/18, 21:37)
ΑΦΟΡΑ ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΕΝΕΡΓΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΣΕ ΧΡΗΣΗ

Για να γίνει σωστά η αλλαγή στην χρήση ΑΔΑ
θα πρέπει να λάβετε υπόψη και  τις 3 τελευταίες τροποποιήσεις (commits) στο github.

Η μεσαία κάνει μια μικρή διόρθωση.
Για την 3η και τελευταία πρέπει να προσθέσετε στον πίνακα configs
τις τιμες:
key:      diavgeiaUrl
value:  http://static.diavgeia.gov.gr/doc/

BACKUP, BACKUP, BACKUP, ...
« Τελευταία τροποποίηση: 06 Νοέ 2018, 09:44:35 μμ από Γεώργιος Θεοδώρου »

Δημήτρης Κανάς

  • Εκπαιδευτικός
  • Δεινόσαυρος
  • *****
  • Μηνύματα: 182
    • Εργαστήρι Δημοτικού Σχολείου
Απ: Ηλεκτρονικό Πρωτόκολλο Σχολείου
« Απάντηση #39 στις: 07 Νοέ 2018, 01:23:00 μμ »
Γιώργο όλα φαίνονται να δουλεύουν καλά και με τις νέες προσθήκες.

Θα μπορούσε να μπει και η ΑΔΑ στα πεδία της αναζήτησης αν και είναι στον πίνακα με τα συνημμένα. Δε ξέρω αν είναι εύκολο να μπει...

Γεώργιος Θεοδώρου

  • Θαμώνας
  • ***
  • Μηνύματα: 44
    • Διαχείριση απουσιών
ΑΔΑ και όνομα συνημμένου αρχείου ως πεδία αναζήτησης
« Απάντηση #40 στις: 10 Νοέ 2018, 06:24:50 μμ »
Προστέθηκαν στα πεδία αναζήτησης

1. το όνομα συνημμένου αρχείου
2. ο ΑΔΑ (Αριθμός Διαδικτυακής Ανάρτησης)

Ευχαριστώ πολύ
« Τελευταία τροποποίηση: 21 Μάρ 2019, 03:14:13 μμ από Γεώργιος Θεοδώρου »

Δημήτρης Κανάς

  • Εκπαιδευτικός
  • Δεινόσαυρος
  • *****
  • Μηνύματα: 182
    • Εργαστήρι Δημοτικού Σχολείου
Απ: Ηλεκτρονικό Πρωτόκολλο Σχολείου
« Απάντηση #41 στις: 11 Νοέ 2018, 08:28:10 μμ »
Δοκιμάστηκε και η νέα προσθήκη στην αναζήτηση κι όλα δουλεύουν ρολόι.

Stavros Dimakis

  • Νέος
  • *
  • Μηνύματα: 2
Απ: Ηλεκτρονικό Πρωτόκολλο Σχολείου
« Απάντηση #42 στις: 11 Ιαν 2019, 09:04:55 μμ »
καλησπέρα στην παρέα
Εγκατέστησα το λογισμικό δοκιμαστικά σε έναν τοπικό server με χρήση xamp. Θα ήθελα  την βοήθεια σας.
Καταρχήν το extension=php_curl.dll δεν υπάρχει στην γραμμή 878 που αναφέρεται και επομένως το πρόσθεσα χειροκίνητα.
Στη συνέχεια ακολούθησα τις λοιπές εντολές. Μου βγάζει την αρχική σελίδα αλλά από εκεί και πέρα όταν πατάω Σύνδεση ή Εγγραφή μου βγάζει The requested URL was not found on this server Error 404. Tί μπορεί να πήγε στραβά? Ελπίζω όχι όλα.
Ευχαριστώ

Δημήτρης Κανάς

  • Εκπαιδευτικός
  • Δεινόσαυρος
  • *****
  • Μηνύματα: 182
    • Εργαστήρι Δημοτικού Σχολείου
Απ: Ηλεκτρονικό Πρωτόκολλο Σχολείου
« Απάντηση #43 στις: 13 Ιαν 2019, 06:48:00 μμ »
Γεια σου...

Δημιούργησες το...
C:\xampp\apache\conf\alias\protocol.conf

και έβαλες τη ρύθμιση στο...
C:\xampp\apache\conf\httpd.conf

Επίσης όλα ok...
.env
με APP_URL=http://localhost

.htaccess
με RewriteBase /e-protocol

Stavros Dimakis

  • Νέος
  • *
  • Μηνύματα: 2
Απ: Ηλεκτρονικό Πρωτόκολλο Σχολείου
« Απάντηση #44 στις: 15 Ιαν 2019, 09:07:10 πμ »
Ευχαριστώ
Ναι υπάρχουν όλα αυτά αλλά δυστυχώς τίποτα.

Δημήτρης Κανάς

  • Εκπαιδευτικός
  • Δεινόσαυρος
  • *****
  • Μηνύματα: 182
    • Εργαστήρι Δημοτικού Σχολείου
Απ: Ηλεκτρονικό Πρωτόκολλο Σχολείου
« Απάντηση #45 στις: 15 Ιαν 2019, 06:08:24 μμ »
Όλα τα αρχεία είναι στο φάκελο:

C:\xampp\htdocs\e-protocol

και η διεύθυνση...

http://localhost/e-protocol/login δε σε πάει στη σύνδεση;

mitsospap

  • Δεινόσαυρος
  • *****
  • Μηνύματα: 148
Απ: Ηλεκτρονικό Πρωτόκολλο Σχολείου
« Απάντηση #46 στις: 15 Ιαν 2019, 08:25:46 μμ »
Το συγκεκριμενο προγραμμα ηλεκτρονικου προτοκολλου ειναι δωρεαν; Να το εγκαταστησω στο σχολειο; Ρωταω γιατι κατι γραφει για demo στην πρωτη σελιδα.

Γεώργιος Θεοδώρου

  • Θαμώνας
  • ***
  • Μηνύματα: 44
    • Διαχείριση απουσιών
Απ: Ηλεκτρονικό Πρωτόκολλο Σχολείου
« Απάντηση #47 στις: 16 Ιαν 2019, 11:51:25 πμ »
Το Demo (επίδειξη) του Ηλεκτρονικού Πρωτοκόλλου επιτρέπει σε κάποιον που ενδιαφέρεται να το δει ζωντανά πως δουλεύει. Τρέχει στον προσωπικό μου υπολογιστή (όταν είναι ανοιχτός).

Φτιάχτηκε από εμένα (Γεώργιος Θεοδώρου) σε συνεργασία με τον Ζώτο Παναγιώτη. Είναι δωρεάν. Αν κάποιος επιθυμεί μπορεί να διαβάσει περισσότερα στο μενού [Περί...].

Αν σας κάνει καλό θα ήταν να το εγκαταστήσετε σε ένα server (lamp ή wamp). Εκεί θα ρυθμίσετε την πρόσβαση και την διατήρηση των πολύτιμων αρχείων σας.

mitsospap

  • Δεινόσαυρος
  • *****
  • Μηνύματα: 148
Απ: Ηλεκτρονικό Πρωτόκολλο Σχολείου
« Απάντηση #48 στις: 16 Ιαν 2019, 04:29:34 μμ »
Feature με αντιγραφο ασφαλειας σε usb stick εχετε βαλει;

Γεώργιος Θεοδώρου

  • Θαμώνας
  • ***
  • Μηνύματα: 44
    • Διαχείριση απουσιών
Απ: Ηλεκτρονικό Πρωτόκολλο Σχολείου
« Απάντηση #49 στις: 16 Ιαν 2019, 05:12:24 μμ »
Τι εννοείτε;

Η διατήρηση των δεδομένων έχει διάφορα επίπεδα.


Ο διαχειριστής ενός Ηλεκτρονικού Πρωτοκόλλου θα πρέπει να εξασφαλίσει (κατά την ταπεινή μου γνώμη) τα εξής:


1. Backup της Βάσης δςδομένων.

Αυτό γίνεται μέσα από το Μενού [Διαχείριση->Backup]. Δημιουργείται αντίγραφο ασφαλείας της μορφής ".sql.gz" στον φάκελο storage/app/arxeio/backups. Η ίδια δουλειά μπορεί να γίνει και μέσω PhpMyAdmin.

Αυτό το αρχείο μπορείς εύκολα να το κατεβάσεις και να το αποθηκεύσεις οπουδήποτε (και σε usb stick).



2. Backup των συνημμένων αρχείων.

Τα συνημμένα αρχεία αποθηκεύονται στον φάκελο storage/app/arxeio/[Φάκελος Φ.]/ .

Μπορεί με τον καιρό αυτά να αποκτήσουν σοβαρό μέγεθος!

Θα πρέπέι με ένα πρόσφορο τρόπο να δημιουργούνται αντίγραφα ασφαλείας του storage/app/arxeio/.



3. Backup όλου του συστήματος.

Τι θα γίνει αν αστοχήσει ο σκληρός δίσκος; Θα πρέπει να στηθούν όλα από την αρχή!!!

Σ αυτό το επίπεδο ο διαχειριστης σκέφτεται μια συστοιχία δίσκων RAID
« Τελευταία τροποποίηση: 17 Ιαν 2019, 08:31:21 μμ από Γεώργιος Θεοδώρου »

mitsospap

  • Δεινόσαυρος
  • *****
  • Μηνύματα: 148
Απ: Ηλεκτρονικό Πρωτόκολλο Σχολείου
« Απάντηση #50 στις: 16 Ιαν 2019, 07:38:59 μμ »
Στο βιντεο σας μιλατε για το 1. Σωστα;
Κατα την αποψη μου θα επρεπε να υπαρχουν ρυθμισεις που θα ρυθμιζεται το μεσο αποθηκευσης του αντιγραφου ασφαλειας.
Γιατι ετσι πρεπει να παω εγω μεσα στο φακελο backups και να το παρω.
Με ενα click θα πρεπει να αποθηκευεται κατευθειαν εκει που θελω.

Τα συνημενα δεν ειναι μεσα σε αυτη την διαδικασια;

2) πως γινεται η επαναφορα του αντιγραφου; Γινεται μια ζημια ας πουμε. Υπαρχει καπου η διαδικασια; Γινεται να απλοποιηθει;
« Τελευταία τροποποίηση: 16 Ιαν 2019, 08:08:59 μμ από mitsospap »

Δημήτρης Κανάς

  • Εκπαιδευτικός
  • Δεινόσαυρος
  • *****
  • Μηνύματα: 182
    • Εργαστήρι Δημοτικού Σχολείου
Απ: Ηλεκτρονικό Πρωτόκολλο Σχολείου
« Απάντηση #51 στις: 16 Ιαν 2019, 09:12:55 μμ »
Στο βιντεο σας μιλατε για το 1. Σωστα;
Κατα την αποψη μου θα επρεπε να υπαρχουν ρυθμισεις που θα ρυθμιζεται το μεσο αποθηκευσης του αντιγραφου ασφαλειας.
Γιατι ετσι πρεπει να παω εγω μεσα στο φακελο backups και να το παρω.
Με ενα click θα πρεπει να αποθηκευεται κατευθειαν εκει που θελω.

Τα συνημενα δεν ειναι μεσα σε αυτη την διαδικασια;

2) πως γινεται η επαναφορα του αντιγραφου; Γινεται μια ζημια ας πουμε. Υπαρχει καπου η διαδικασια; Γινεται να απλοποιηθει;

Γεια σας,

Η εφαρμογή είναι από τις καλύτερες που υπάρχουν γι` αυτό το σκοπό και μάλιστα δωρεάν, αλλά απαιτεί βασικές γνώσεις στην εγκατάσταση και διαχείριση διαδικτυακών εφαρμογών τύπου CMS. Πιθανόν να δυσκολευτείτε στο στήσιμο αλλά μόλις το εγκαταστήσετε θα δείτε τις δυνατότητες στην πράξη.

Εγώ το έχω στήσει (πραγματικά σε λίγα λεπτά μιας και το έμαθα αρκετά καλά) σε 2 υπολογιστές όπου αν κάτι πάει στραβά στον έναν σε λίγα λεπτά να λειτουργήσει η βάση στο δεύτερο του δικτύου. Το backup των αρχείων και της βάσης γίνεται αυτόματα κάθε μέρα σε NAS σε συγκεκριμένη ώρα με βάθος χρόνου 5 ημερών και τα αρχεία είναι άμεσα διαθέσιμα όπου μπορείς να τα αντιγράψεις ακόμα και σε usb.

Γεώργιος Θεοδώρου

  • Θαμώνας
  • ***
  • Μηνύματα: 44
    • Διαχείριση απουσιών
Απ: Ηλεκτρονικό Πρωτόκολλο Σχολείου
« Απάντηση #52 στις: 17 Ιαν 2019, 02:36:56 μμ »
Το Ηλεκτρονικό Πρωτόκολλο είναι διαδικτυακή εφαρμογή (server side webapp) φτιαγμένη να τρέχει σε ένα server και να προσεγγίζεται από φυλομετρητές.

Οι εφαρμογές τέτοιου είδους δεν μπορούν για λόγους ασφαλείας να έχουν πρόσβαση στον υπολογιστή του χρήστη (client) για αποθήκευση - διάβασμα αρχείων.

Υπάρχει δυνατότητα μέσω του φυλομετρητή να λαμβάνονται ή να διαμοιράζονται αρχεία. Επίσης μπορούν να προσεγγίσουν μέσω ftp κάποιον άλλο server.

Δεν μπορούμε να τις αντιμετωπίζουμε σαν desktop εφαρμογές που έχουν περισσότερες δυνατότητες προσέγγισης του τοπικού συστήματος αρχείων.

Είναι φτιαγμένες να τρέχουν σε οποιοδήποτε σύστημα win, linux, mac παρέχει server.

Τώρα για να τρέξει το Ηλ.Πρ. στα WINDOWS χρησιμοποιείται μια εφαρμογή server (xampp, wampp).

Το framework laravel παρέχει δυνατότητες πρόσβασης αρχείων (με τους προηγούμενους περιορισμούς) στο Ηλ.Πρ. (δεν ανακαλύπτεις εκ νέου τον τροχό).

Φυσικά θα μπορούσε να φτιαχτεί μια σελίδα όπου θα ανέβαζες το backup και θα αντικαθίστατο η ΒΔ με το στιγμιότυπο του backup. Αυτό όμως θα προυπόθετε μια "υγιή" ΒΔ.

Αν η ΒΔ έχει υποστεί βλάβη τότε υποθέτω δεν θα υπάρχει πρόσβαση και στο Ηλ.Πρ. με ένα ωραίο "database error".

Εκ των πραγμάτων τα πραγματικά σφάλματα θέλουν "χέρι" από ένα "διαχειριστή".
 
« Τελευταία τροποποίηση: 17 Ιαν 2019, 08:31:07 μμ από Γεώργιος Θεοδώρου »

Δημήτρης Κανάς

  • Εκπαιδευτικός
  • Δεινόσαυρος
  • *****
  • Μηνύματα: 182
    • Εργαστήρι Δημοτικού Σχολείου
Απ: Ηλεκτρονικό Πρωτόκολλο Σχολείου
« Απάντηση #53 στις: 16 Μάρ 2019, 12:52:57 μμ »
Κατά τη διαδικασία πρωτοκόλλησης υπήρχαν συνάδελφοι που έγραφαν/σημείωναν τον αριθμό πρωτοκόλλου πριν κάνουν αποθήκευση με αποτέλεσμα, αν κάποιος άλλος πρώτος το έπαιρνε, να το σημείωναν λανθασμένα. Η εναλλαγή του χρώματος του πλαισίου στην αποθήκευση δε βοηθούσε αρκετά. Σκέφτηκα να το γράψω σε μήνυμα για το πότε καταχωρείται ο αριθμός πρωτοκόλλου και μαζί με αυτό και ποιος από τους συγγραφείς το πήρε πρώτος ή έκανε τελευταίος αλλαγές μαζί με ημερομηνία και ώρα. Σχετικές εικόνες βρίσκονται επισυναπτόμενες στο μήνυμα...

Μια ιδέα που μπορεί να ενσωματωθεί στην επόμενη αναβάθμιση...  ;) τι λέτε;

bugman

  • Δεινόσαυρος
  • *****
  • Μηνύματα: 309
  • The Bug Eater
    • Πληροφορική Προγραμματισμός
Απ: Ηλεκτρονικό Πρωτόκολλο Σχολείου
« Απάντηση #54 στις: 16 Μάρ 2019, 02:51:03 μμ »
Μήπως να υπάρχει μια διπλή αρίθμηση. Πχ αρίθμηση issue#10 (ή αντί για το issue βάλε το αίτημα) για το άνοιγμα εγγραφής και μετά να υπάρχει μια εμφάνιση από μια λίστα "αιτημάτων εγγραφής πρωτοκόλλου" σε μια γραμμή: αίτημα#10->α/π 1001
Τα αιτήματα μπορεί να παραμένουν όση ώρα θέλουν ανοικτά ή και να διαγράφονται, αλλά δεν θα πιάνουν αριθμούς πρωτοκόλλου, ούτε θα δείχνουν πχ τον τελευταίο αριθμό αυτού. Προφανώς κάποιο mutex θα χρειαστεί για να προχωράει στον επόμενο ο αριθμός πρωτοκόλλου, όπως και ο αριθμός αιτημάτων. Τα αιτήματα μπορούν να έχουν αριθμό ημέρας δημιουργίας. Έτσι το αίτημα#10.25.2.19 θα είναι το 10ο της ημέρας. Ο χρήστης δεν χρειάζεται να βλέπει όλο το νούμερο. Αρκεί να παίρνει στη λίστα τα "τοπικά αιτήματα" που έχουν αποσταλεί και έχουν πάρει αρ. πρ.



Δημήτρης Κανάς

  • Εκπαιδευτικός
  • Δεινόσαυρος
  • *****
  • Μηνύματα: 182
    • Εργαστήρι Δημοτικού Σχολείου
Απ: Ηλεκτρονικό Πρωτόκολλο Σχολείου
« Απάντηση #55 στις: 16 Μάρ 2019, 06:11:50 μμ »
bugman θα πάρει πολύπλοκη μορφή. Αυτό όμως που σκέφτηκες, το να μην εμφανίζεται ο αριθμός πρωτοκόλλου (πριν την αποθήκευση) το σκέφτηκα κι εγώ και γίνεται πολύ εύκολα.

Δημήτρης Κανάς

  • Εκπαιδευτικός
  • Δεινόσαυρος
  • *****
  • Μηνύματα: 182
    • Εργαστήρι Δημοτικού Σχολείου
Απ: Ηλεκτρονικό Πρωτόκολλο Σχολείου
« Απάντηση #56 στις: 16 Μάρ 2019, 06:24:29 μμ »
Μια ερώτηση που έμμεσα αφορά την εφαρμογή: Ορισμένες χαρακτήρες Unicode symbol που χρησιμοποίησα στην εφαρμογή (εικονίτσες όπως φαίνεται και στις επισυναπτόμενες εικόνες) δεν εμφανίζονται κανονικά στο Google Chrome των Windows 7.

Βλέπετε κανονικά το εικονίδιο: 🦄 ή τετραγωνάκι;

Υπάρχει κάποια έκδοση από γραμματοσειρά που πρέπει να εγκαταστήσω στα windows 7 για να εμφανίζονται όλα αυτά τα εικονίδια;

Γεώργιος Θεοδώρου

  • Θαμώνας
  • ***
  • Μηνύματα: 44
    • Διαχείριση απουσιών
Απ: Ηλεκτρονικό Πρωτόκολλο Σχολείου
« Απάντηση #57 στις: 16 Μάρ 2019, 07:26:27 μμ »
Καλησπέρα κι από εμένα...

Δημήτρη χαίρομαι για την επίμονη συνεισφορά σου στο project.

Με ένα μικρό γκουγκλάρισμα είδα οτι υπάρχουν οδηγοί για το πως μπορεί να γίνει η παρακολούθηση των χρηστών.

https://github.com/thomastkim/laravel-online-users
https://stackoverflow.com/questions/32666052/get-all-connected-users-laravel-5
https://github.com/joshrainwater/active-users

Ίσως με λίγο περισσότερο ψάξιμο βρεθούν και πιο πρόσφατες λύσεις.

Οπότε θα μπορούσε να υλοποιηθεί ως εξής:
Αν υπάρχουν περισσότεροι του ενός χρήστες συνδεδεμένοι δεν εμφανίζεις τον νέο Αρ.Πρωτοκόλλου παρά μόνο μετά την καταχώριση.
Μπορείς να ενημερώνεις και για το πόσοι χρήστες είναι συνδεδεμένοι.


Θα το δούμε εν καιρώ...

Μέχρι τότε πρώτα καταχωρώ το Πρωτόκολλο και μετά το σημειώνω



Επίσης θα ήθελα να θέσω κάτι ακόμα:

Το laravel εξελίσσεται και προοδεύει (παρούσα έκδοση 5.8 )
Το Ηλ.Πρωτόκολλο φτιάχτηκε με την έκδοση 5.3
Το ίδιο και η PHP έχει πάει στην έκδοση 7.2

Αυτά δεν θα τα καταλάβει ένας χρήστης των windows
όμως σε ένα linux server θα πρέπει να γίνουν προσαρμογές...
Πιθανόν να πάμε σε εκδόσεις δηλ

Ηλ. Πρωτόκολλο με laravel 5.3 - php 5.6
Ηλ. Πρωτόκολλο με laravel 5.3 - php 7
Ηλ. Πρωτόκολλο με laravel 5.7 - php 7.2
...

Ήδη στον προσωπικό μου server έχω προβεί σε αλλαγές γιατί με την ενημέρωση της php δεν δούλευαν κάποια παραγματάκια. Δεν έχω ανεβάσει ακόμη τίποτα στο github.

Όσο περισσότερα Ηλ.Πρωτόκολλα "δουλεύουν" στην παραγωγή τόσο μεγαλύτερη η ευθύνη των αλλαγών.

Επίσης κοιτάζω αν και πως μπορεί να τρέξει σαν τοπική εφαρμογή με το phpdesktop και sqlite


Τα σέβη μου στην ομάδα.
Διαθέσιμος μετά το Σεπ 2019.
« Τελευταία τροποποίηση: 18 Μάρ 2019, 09:44:53 πμ από Γεώργιος Θεοδώρου »

bugman

  • Δεινόσαυρος
  • *****
  • Μηνύματα: 309
  • The Bug Eater
    • Πληροφορική Προγραμματισμός
Απ: Ηλεκτρονικό Πρωτόκολλο Σχολείου
« Απάντηση #58 στις: 16 Μάρ 2019, 07:34:54 μμ »
Υπάρχει mutex class στην php
http://php.net/manual/en/class.mutex.php

Δουλεύει με το να προσπαθεί κάποιος να το κλειδώσει. Αυτός που θα τα καταφέρει, θα κάνει τους άλλους να περιμένουν.

http://php.net/manual/en/mutex.lock.php

Γεώργιος Θεοδώρου

  • Θαμώνας
  • ***
  • Μηνύματα: 44
    • Διαχείριση απουσιών
Απ: Ηλεκτρονικό Πρωτόκολλο Σχολείου
« Απάντηση #59 στις: 16 Μάρ 2019, 08:11:32 μμ »
Δουλεύοντας με ένα framework όπως το laravel προσπαθείς να "προγραμματίζεις" με τον τρόπο του framework και αφήνεις αυτό να συνδιαλέγεται με την php.

Φυσικά και δεν απαγορεύεται να γράψεις καθαρό php κώδικα. Ούτως ή άλλως όλο το πράγμα είναι php.

Ακολουθώντας όμως τον τρόπο του framework έχεις περισσότερες πιθανότητες να είναι το project διαχρονικό με τις λιγότερες ανάγκες προσαρμογής.

Δημήτρης Κανάς

  • Εκπαιδευτικός
  • Δεινόσαυρος
  • *****
  • Μηνύματα: 182
    • Εργαστήρι Δημοτικού Σχολείου
Απ: Ηλεκτρονικό Πρωτόκολλο Σχολείου
« Απάντηση #60 στις: 17 Μάρ 2019, 06:05:25 μμ »
Όταν πρωτοκολλούν πολλοί χρήστες πάντα υπάρχει ο κίνδυνος για κενές εγγραφές (π.χ. να πάρουν αριθμό πρωτοκόλλου για μια εργασία της επόμενης ημέρας και μετά να το ξεχάσουν...). Μια λίστα με αριθμούς πρωτοκόλλου με κενές εγγραφές (επισυναπτόμενη εικόνα) νομίζω πως βοηθάει κάπως την κατάσταση...  ;)

Σημείωση: Κάποια βοήθεια με το ερώτημά μου για χαρακτήρες Unicode symbol στα windows 7;

Γεώργιος Θεοδώρου

  • Θαμώνας
  • ***
  • Μηνύματα: 44
    • Διαχείριση απουσιών
Απ: Ηλεκτρονικό Πρωτόκολλο Σχολείου
« Απάντηση #61 στις: 17 Μάρ 2019, 09:11:36 μμ »
Από την αρχή της σχεδίασης του project τέθηκε από τον κ. Ζώτο η επιθυμία να μπορείς να καταχωρείς "κενό" Πρωτόκολλο και να το συμπληρώνεις μετά.
Παρότι αυτό στην αρχή δεν το θεωρούσα "πρέπον", είναι βολικό να μπορείς να κάνεις κάτι τέτοιο... όταν υπάρχει φόρτος εργασίας.  >:D

Μπορούμε αν θέλουμε να τροποποιήσουμε τον validator της φόρμας εισαγωγής ώστε να μην επιτρέπεται κάτι τέτοιο. Το ερώτημα που εγείρεται είναι: Το θέλουμε;

Ουδέν καλόν αμιγές κακού (το παρέφρασα λίγο)  :angel:

Οι περισσότεροι έλεγχοι από τον κώδικα κάνουν ένα εργαλείο πιο "άκαμπτο". Το "ευέλικτο" εργαλείο θέλει πιο επισταμένη χρήση και έλεγχο. Κάπου πρέπει να βρούμε τη χρυσή τομή των δύο!

Δεν γίνεται να προβλέψουμε κάθε τί !!!

Ο έλεγχος των πρωτοκόλλων της ημέρας μπορεί να γίνει από τη λίστα Πρωτοκόλλου

Υπάρχουν και άλλα "μυστικά":
πχ. όταν στις ρυθμίσεις στα Δικαιώματα Χρηστών η ρύθμιση "Έλεγχοι & περιορισμοί κατά την καταχώριση" τεθεί σε ΟΧΙ
ο Διαχειριστής μπορεί να Τροποποιήσει και τον Αριθμό Πρωτοκόλλου ή ακόμη και να Διαγράψει ένα Πρωτόκολλο!!!

Κάποιες επιλογές θέλουν ΠΡΟΣΟΧΗ και backup, backup, backup, ...
« Τελευταία τροποποίηση: 18 Μάρ 2019, 09:50:43 πμ από Γεώργιος Θεοδώρου »

Γεώργιος Θεοδώρου

  • Θαμώνας
  • ***
  • Μηνύματα: 44
    • Διαχείριση απουσιών
Χάρη στη εξαιρετική δουλειά του cztomczak με το phpdesktop μπορεί στα windows να τρέξει η php σαν desktop εφαρμογή χρησιμοποιώντας τον chrome.

https://github.com/cztomczak/phpdesktop

Το Ηλεκτρονικό Πρωτόκολλο προσαρμόστηκε και ρυθμίστηκε. Χρησιμοποιείται σαν ΒΔ η sqlite.

Κατεβάστε το συμπιεσμένο αρχείο 7z από τον παρακάτω σύνδεσμο:

https://drive.google.com/uc?export=download&id=1cIsVgazA9gHpTZPBtWIkibfyxxun2mGi

Τρέξτε το αρχείο electronic_protocol.exe

Δημήτρης Κανάς

  • Εκπαιδευτικός
  • Δεινόσαυρος
  • *****
  • Μηνύματα: 182
    • Εργαστήρι Δημοτικού Σχολείου
Απ: Ηλεκτρονικό Πρωτόκολλο Σχολείου
« Απάντηση #63 στις: Σήμερα στις 09:56:43 μμ »
Το δοκίμασα και δουλεύει άψογα! :-)