Αποστολέας Θέμα: Μήνυμα σε χρήστες ότι το αρχείο LibreOffice είναι ήδη ανοικτό από Άγνωστο Χρήστη  (Αναγνώστηκε 503 φορές)

vovos

  • Βετεράνος
  • ****
  • Μηνύματα: 50
Το LibreOffice για να επιτρέπει την πρόσβαση στα αρχεία μόνο από έναν χρήστη κάθε φορά δημιουργεί κρυφά αρχεία lock. Αν κάποιος χρήστης προσπαθήσει να ανοίξει αρχείο για το οποίο υπάρχει αντίστοιχο αρχείο lock τότε εμφανίζεται μήνυμα ότι το αρχείο είναι ανοικτό από άλλο χρήστη και του δίνονται επιλογές (να το ανοίξει μόνο για ανάγνωση, να δημιουργηθεί αντίγραφο του αρχείου ή Cancel).
Παρατήρησα ότι σε LTSP όταν οι μαθητές μου δημιουργούν αρχεία LibreOffice πολλές φορές δημιουργούνται τέτοια αρχεία lock τα οποία παραμένουν και μετά από το logout των χρηστών. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα όταν την επόμενη φορά προσπαθήσουν να ανοίξουν τα αρχεία τους να βγαίνει το παραπάνω μήνυμα το οποίο τους ενημερώνει πως το αρχείο είναι ήδη ανοικτό από Άγνωστο Χρήστη (Unknown User).
Έχω υποβάλει bug report ώστε να λυθεί το πρόβλημα όμως μέχρι τότε αν κάποιος αντιμετωπίσει παρόμοιο πρόβλημα η λύση είναι από τερματικό στον server να δωθεί η παρακάτω εντολή η οποία σβήνει όλα τα αρχεία lock που έχουν απομείνει σε όλους τους χρήστες. Προσέξτε μόνο να μην είναι συνδεδεμένος εκείνη την ώρα κάποιος χρήστης που δουλεύει όντως σε κάποιο αρχείο LibreOffice. Ίσως του δημιουργηθεί πρόβλημα, δεν το έχω δοκιμάσει.
Κώδικας: [Επιλογή]
sudo find . -name '*lock*odt*' -deleteΕναλλακτικά μπορείτε να σβήσετε μέσω του nautilus/caja το κρυφό αρχείο αφού κάνετε εμφάνιση των κρυφών αρχείων πατώντας Ctrl+H και μετά με απλό delete.

alkisg

  • Τεχνικός / καθαρίστρια
  • *****
  • Μηνύματα: 5045
    • alkisg@im.sch.gr
    • Ο Διερμηνευτής της ΓΛΩΣΣΑΣ
Το έχει δει κανείς άλλος αυτό το μήνυμα (ανοιχτό από άγνωστο χρήστη), κι αν ναι, σε ποια έκδοση του Ubuntu; (ο Ανέστης έχει το ubuntu mate 16.04)

spanorg

  • Θαμώνας
  • ***
  • Μηνύματα: 24
Μου το έχει εμφανίσει κι εμένα (12.04)..

elf

  • Δεινόσαυρος
  • *****
  • Μηνύματα: 291
Το εμφανίζει και σε εμένα (mate)

ioakyriazis

  • Θαμώνας
  • ***
  • Μηνύματα: 21
It's not a bug, it's a feature:

Ακόμα κι αν έχουν αποθηκεύσει το αρχείο τους, το .lock δεν διαγράφεται αν δεν κλείσουν το παράθυρό τους.
Προφανώς οι μαθητές σβήνουν τον client ή κάνουν αποσύνδεση χωρίς πρώτα να κλείσουν τα παράθυρα που έχουν ανοιχτά.