Το Στέκι των Πληροφορικών

Γενικό Λύκειο => Ανάπτυξη εφαρμογών σε προγραμματιστικό περιβάλλον => Θεωρία => Μήνυμα ξεκίνησε από: ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ στις 29 Σεπ 2003, 11:55:45 πμ

Τίτλος: Ο ΟΡΙΣΜΟΣ "ΔΕΔΟΜΕΝΑ" ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Αποστολή από: ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ στις 29 Σεπ 2003, 11:55:45 πμ
για τον ορισμό τι ειναι Δεδομένο το βιβλίο ανφέρει:

Δεδομένο δηλώνει οποιοδήποτε στοιχείο μπορεί να γίνει αντιληπτό από έναν τουλάχιστον παρατηρητή με μία από τις 5 αισθήσεις του.

Με αυτόν τον ορισμό π.χ η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, οι υπέρηχοι, η ατμοσφαιρική πίεση κ.λ.π δεν μπορεί να είναι δεδομένα γιατι δεν μπορούν να γίνουν αντιληπτά με κάποια από τις αισθήσεις του ανθρώπου.

Νομίζω οτι ο ορισμός είναι τραγικά λαθος και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές παρερμηνιες από πλευράς μαθητών. Αν θέλαμε να μέινουμε στο πνέυμα του ορισμού του βιβλιου το πιό σωστό θα ήταν

Δεδομένο δηλώνει οποιοδήποτε στοιχείο μπορεί να γίνει αντιληπτό από έναν τουλάχιστον παρατηρητή με μία από τις 5 αισθήσεις του ή με οποιαδήποτε συσκευή μέτρησης.

Ειμαι υπερβολικός ?
Θέλω τη γνώμη σας
Τίτλος: Re: Ο ΟΡΙΣΜΟΣ "ΔΕΔΟΜΕΝΑ" ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Αποστολή από: Σπύρος Δουκάκης στις 01 Οκτ 2003, 11:49:12 μμ
Ο Ελληνικός Οργανισμός Τυποποίησης (ΕΛΟΤ) έχει  δώσει τον ακόλουθο ορισμό:
Δεδομένο είναι μια παράσταση γεγονότων, εννοιών ή εντολών σε τυποποιημένη μορφή που είναι κατάλληλη για επικοινωνία, ερμηνεία ή επεξεργασία από τον άνθρωπο ή από αυτόματα μέσα.
Επίσης ο ΕΛΟΤ έχει ορίσει ότι:
Επεξεργασία Δεδομένων είναι η συστηματική εκτέλεση πράξεων σε δεδομένα.
Τίτλος: Re: Ο ΟΡΙΣΜΟΣ "ΔΕΔΟΜΕΝΑ" ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Αποστολή από: alkisg στις 02 Οκτ 2003, 10:53:48 πμ
Συμφωνώ κι εγώ, γιατί αλλιώς τα δεδομένα στον σκληρό μου δίσκο δεν θα ήταν δεδομένα  ;D
Τίτλος: Re: Ο ΟΡΙΣΜΟΣ "ΔΕΔΟΜΕΝΑ" ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Αποστολή από: mark στις 15 Δεκ 2003, 09:24:10 πμ
Σωστά έγραψανοι συγγραφείς  το ορισμό του δεδομένου 'ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ' στο κεφ 1 αλλά λάθος τον συμπλήρωσαν με το πλαίσιο στη σελίδα 8  του βιβλίου και στο σχήμα 1.1 σελ 12 τετραδίου.
ΔΕΔΟΜΕΝΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ = στοιχείο γνώσης  όχι στοιχείο προς επεξεργασία κεφ 3ο
Από  θέμα εξετάσεων   : .....οι συνολικές  αποδοχές του υπολογίζονται ως το άθροισμα του μηνιαίου βασικού μισθού του και του οικογενειακού επιδόματος ........ αυτό είναι  ένα στοιχείο γνώσης  -ένα δεδομένο του προβλήματος το οποίο θα σε βοηθήσει να λύσεις το πρόβλημα και πρέπει να γίνεται αντιληπτό από ένα τουλάχιστον παρατηρητή (δεδομένα -ζητούμενα του προβλήματος ) το χρησιμοποιείς για να κατασκευάσεις τον αλγόριθμο και όχι στοιχείο που θα επεξεργαστείς . Η άποψη μου είναι  ότι  το πλαίσιο στη σελίδα 8 και το σχήμα 1.1 στη σελ 12 του τετραδίου έπρεπε να αναφέρονται στο 2ο κεφάλαιο και όχι στο 1ο και να δημιουργούν σύγχυση