Οδηγός εγκατάστασης ΣΕΠΕΗΥ με Ubuntu 12.04 LTSP/sch-scripts/epoptes

Ξεκίνησε από alkisg, 25 Ιουν 2012, 01:48:31 ΠΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

tryxx

Ευχαριστω αλκη
το τερματικο δειχνει
nis@server:~$ id
uid=1026(nis) gid=1009(egym) ομάδες=1009(egym),104(fuse),124(sambashare)
nis@server:~$ cat /home/Shared/.shared-folders
# List of groups for which shared folders will be created.
SHARE_GROUPS="AEG BEL egym BEG b4 b5 DEL b1 b2 b3 gl AEL CEG gym5 CEL g5 g4 g3 g2 g1 bl al a1 sde a3 a2 a5 user B5L B5G A5G A5L C5G teachers a4 C5L elyk"
nis@server:~$ env | grep ^LTSP
LTSP_ALSA_DEFAULT=pulse
LTSP_CLIENT_HOSTNAME=pc05
LTSP_CLIENT_MAC=00:80:48:10:DE:B0
LTSP_CLIENT=10.176.8.142
nis@server:~$

οι φάκελοι δεν δημιουργουνται στους χρηστες....αν ομως κανω login τον χρηστη στον σερβερ μετα τους δειχνει στην επιφάνειά τους....
στο list of folders δειχνει  ομάδες που εχω διαγράψει από πέρσι...γιατί
τα sambashare τα προσθετω εκ των υστέρων πιθανα έγινε αυτο που έγραψες
Ευχαριστω σε καθε περίπτωση για το χρονο σου ..

gidarakos

#196
Παράθεση από: alkisg στις 20 Δεκ 2012, 12:00:55 ΜΜ
Θα πρέπει να βλέπει κανονικά δίκτυο με την Atheros, όμως δεν θα σου κάνει δουλειά για LTSP server (εκτός κι αν τα πάντα είναι gigabit, ή αν έχεις πανάκριβο managed switch), οπότε θα χρειαστείς μια intel ή realtek.

Laptop με σκοπό να γίνει ltsp server 12.04 έχει ethernet 1000Mbit με chipset atheros! Με ένα managed switch 1000Mbit (απενεργοποιημένο το flow control) θα είναι ok ή ακόμα κ σε αυτή την περίπτωση θα έχουμε θέμα; Τα clients είναι 100Mbit.

Edit: Το post το πρόσθεσα κ στο Flow control: προσοχή στην αγορά switch και καρτών δικτύου.

odysseas

#197
Καλημέρα. Σε φρέσκια εγκατάσταση Ubuntu (από το .iso της Τεχνικής Στήριξης) η εγκατάσταση των sch-scripts αποτυγχάνει με μηνύματα για GPG Errors και παραθέτει υπογραφές της Τεχνικής Στήριξης που δεν είναι έγκυρες.

Edit: Το πρόβλημα λύθηκε με:

sudo rm /var/lib/apt/lists/* -vf

odysseas

Καλημέρα. Σε σημερινό update εμφανίστηκε το εξής μήνυμα:

Γίνεται εγκατάσταση sch-scripts (12.04.16+r192~ubuntu12.04.1) ...
/var/lib/dpkg/info/sch-scripts.postinst: 23: local: 10:30:60$: bad variable name
dpkg: σφάλμα στην επεξεργασία του sch-scripts (--configure):
 η υποδιεργασία installed post-installation script επέστρεψε κατάσταση λάθους 2
Προέκυψαν σφάλματα κατά την επεξεργασία του:
 sch-scripts
E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1)


Καμιά ιδέα;

alkisg

odysseas, sorry, χαλασμένη έκδοση στο -proposed αποθετήριο, μόλις έστειλα διορθωμένη. Να 'σαι καλά για τις δοκιμές!

alkisg

Ανέβασα νέες εκδόσεις sch-scripts, epoptes, ltsp και ldm, για Ubuntu 12.04, 14.04 και 15.10.
Είναι δοκιμασμένες, αλλά καλού κακού, η βέλτιστη μεθοδολογία είναι να κάνετε τα updates και τη δημοσίευση εικονικού δίσκου την Παρασκευή κάπου πριν την τελευταία διδακτική ώρα.
Έτσι και δοκιμάζονται στην πράξη ώστε αν τυχόν παρουσιαστούν προβλήματα να μπορούν να αναφερθούν και να επιλυθούν μέσα στο Σαββατοκύριακο,
αλλά και το εργαστήριο μένει μόνο 1 ώρα offline αν παρουσιαστούν σοβαρά προβλήματα (αν και με το μενού επαναφοράς του εικονικού δίσκου μέσα από τα sch-scripts θα πρέπει να μπορούμε να αποφύγουμε και αυτήν την σπάνια περίπτωση).

jim_katsar

#201
Ερώτηση: Σε υλοποίηση Server σε καινούριο ΣΕΠΕΗΥ εγκαθιστούμε Ubuntu 12.04 ή κάποια επόμενη έκδοση; π.χ. 14.04 ή 15.10
Γιατί βλέπω παραπάνω ότι υπάρχουν νέες εκδόσεις sch-scripts, epoptes, ltsp και ldm, και για Ubuntu 14.04 και 15.10.
Και αν ναι που τα βρίσκει κανείς...;
Βέβαια στο wiki υπάρχουν οδηγίες μόνο για 12.04 και τα αντίστοιχα link για download κ η οδηγία σε ήδη υλοποιημένα εργαστήρια με 12.04 να μη γίνει upgrade σε 14.04.
Ευχαριστώ

alkisg

Στις 14.04 και 15.10 τα πιο σημαντικά προβλήματα είναι ότι αναγκαζόμαστε και απενεργοποιούμε αυτόματα την υπηρεσία gnome-keyring για να μην φτιάχνει χιλιάδες temp αρχεία σε fat clients,
και ότι η εναλλαγή ελληνικών/αγγλικών έχει κάποια θεματάκια, σε κάποιες περιπτώσεις δεν δουλεύει σωστά.

Στην 16.04 ακόμα και να μην έχουν λυθεί αυτά τα προβλήματα τι να κάνουμε θα αναβαθμίσουμε, η 12.04 θα είναι πολύ παλιά πια για να την κρατάμε τόσο καιρό.

Η 14.04 θεωρητικά είναι πιο σταθερή ως LTS,
ενώ η 15.10 θα γίνει πιο εύκολα αναβάθμιση σε 16.04 το καλοκαίρι αφού είναι πιο κοντά σε αυτήν (π.χ. αντίθετα με την 14.04, και οι δύο τελευταίες χρησιμοποιούν systemd).


Εν τέλει... εγώ για τον πολύ τον κόσμο προτείνω ακόμα 12.04, είναι σταθερή και έχει και κάμποσα διαφορετικά kernels και xorg να διαλέξουμε αν κάτι δεν κάτσει καλά στο εργαστήριό μας.
Και από το καλοκαίρι πάμε σε 16.04.
Τώρα αν κάποιος θέλει 14.04 ή 15.10, ε, πάλι τα αποθετήρια έτοιμα τα έχουμε, θα δουλέψουν κι εκεί με τις κλασσικές οδηγίες...

jim_katsar

Ok κατάλαβα... εγκαθιστώ 12.04 (δοκιμασμένα χωρίς προβλήματα) κ από την επόμενη χρονιά με πλέον τα 16.04 βλέπουμε...  ;)

Το δικό μου θέμα είναι ότι του χρόνου δεν θα είμαι στο ίδιο σχολείο κ δεν ξέρω ο επόμενος συνάδελφος τι θα μπορεί να κάνει...

Θα υπάρχει θέμα αν παραμείνουν τα 12.04 (δεδομένου ότι όλα λειτουργούν κανονικά);
Γνωρίζω ότι θα σταματήσουν να υποστηρίζονται... (updates yiok  ;D).
Αυτό θα έχει 'κόστος' για εφαρμογές τύπου ιντερνετ (να μην παιζει στο μελλον flashplayer, youtube... κ.τ.λ.) ή θα πρέπει αναγκαστικά να γίνει αναβάθμιση του συστήματος;

Ευχαριστώ

alkisg

Το Ubuntu 12.04 έχει End Of Life τον Απρίλιο του 2017. Μετά το καλοκαίρι του 2017 νομίζω ότι δεν έχει νόημα να έχει ξεμείνει κάποιο σχολείο σε αυτήν.
Αν παρόλα αυτά κάποιο σχολείο συνεχίσει να την χρησιμοποιεί χωρίς να κάνει αναβάθμιση σε 16.04, υποθέτω ότι κάποια πράγματα σταδιακά θα σταματήσουν να δουλεύουν.
Π.χ. αν κάποιος μπει σήμερα στο Internet με Windows 2000/Firefox 12/Flash 9, ακόμα μπορεί να σερφάρει στην πλειονότητα των ιστοχώρων.
Με Ubuntu 12.04/Firefox 40+/Flash 11, υποθέτω ότι για κάποια χρόνια ακόμα θα μπορεί να δουλευτεί αποδεκτά το ΣΕΠΕΗΥ.

(ο Flash player έχει ξεμείνει στην έκδοση 11 στο Ubuntu εδώ και χρόνια, δεν θα γίνει update ούτε σε μελλοντικές εκδόσεις του, ούτε στην 16.04... παρά μόνο για όσους δουλεύουν με Google Chrome που έτσι κι αλλιώς είναι σε ξεχωριστά αποθετήρια που συντηρούνται από την Google)

richard

My two cents

Πριν από 6 μήνες κάποιον ζήτησε να βάζω ubuntu σε ένα παλιό η/υ που είχε μόνο 256 MB μνήμη. Δοκίμασε να βάζω ubuntu 10.04 και είχε προβλήματα με flash. Έβαλα την τελευταία έκδοση της Opera browser (επειδή δεν είχε εξαρτώμενα – dependencies – ενώ firefox και chromium είχαν) και δούλευε.

Richard

vickymnt

Εδώ και χρόνια είχα στο εργαστήριο το Ubuntu 10.04 και δούλευε με πολύ μεγάλη επιτυχία.

Αποφάσισα φέτος το καλοκαίρι να κάνω αναβάθμιση σε Ubuntu 12.04 ώστε να χρησιμοποιήσω και πιο καινούριες εκδόσεις των εφαρμογών αλλά και να έχω καλύτερη διαχείριση των shared αρχείων των χρηστών και των καθηγητών.
(Δεν άντεχα στην ιδέα της εγκατάστασης από την αρχή. :o)

Μετά από πολύ ψάξιμο, διορθώθηκαν πολλά από τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν λόγω της αναβάθμισης.
Να σημειώσω ότι έχω δύο κάρτες δικτύου που δουλεύουν με bonding.

Στα μόνα που δεν μπόρεσα να βρω λύση είναι τα εξής:
1) Δυστυχώς, δεν γίνεται broadcast της οθόνης του καθηγητή. Οι υπόλοιπες λειτουργίες στους epoptes δείχνουν να λειτουργούν.

2) Ενώ δημιουργεί τους κατάλληλους φακέλους για τα Δημόσια αρχεία και στο φάκελο Shared, δεν εμφανίζονται στους μαθητές τα αρχεία που βάζει ο καθηγητής στον αντίστοιχο φάκελο Κοινόχρηστα της ομάδας ενώ στον Shared εμφανίζονται. Αλλά ούτε και οι μαθητές της ίδιας ομάδας μπορούν να μοιραστούν κάτι.

3) Στους epoptes δεν εμφανίζονται καθόλου οι clients με το πράσινο εικονίδιο (είναι thin clients) όταν ανοίξουν οι Η/Υ, παρά μόνο αφού κάνουν login, οπότε εμφανίζεται πλέον η οθόνη τους.

Ευχαριστώ

alkisg

Στην 10.04 χρησιμοποιούσαμε chroot για να παράγουμε τον εικονικό δίσκο των clients. Στην 12.04 χρησιμοποιούμε απευθείας την εγκατάσταση του server. Ακούγεται σαν να μην έχεις διαγράψει το παλιό chroot και να τον χρησιμοπιείς ακόμα...

Επειδή δεν θυμάμαι καλά τι είχαμε στην 10.04, το καλύτερο είναι να έρθεις από το IRC από Δευτέρα να το δούμε live: http://ts.sch.gr/wiki/IRC.

Αλλιώς, δοκίμασε:
Κώδικας: Bash
sudo -i
apt-get purge sch-client
rm -rf /opt/ltsp/i386
ltsp-update-image -c /

vickymnt

Θυμάμαι ότι με είχε παιδέψει λίγο μέχρι να καταλάβω ότι υπήρχε διαφορά στον τρόπο δημιουργίας του εικονικού δίσκου.
Θα δοκιμάσω αυτές τις εντολές αν και, εκτός από την purge που δε θυμάμαι αν την εκτέλεσα, τις υπόλοιπες τις είχα εκτελέσει.

Θα τα πούμε τη Δευτέρα στο IRC.

Ευχαριστώ πολύ.  :)

ChrsMel

Προβλήματα με το πρόγραμμα ΕΠΟΠΤΕΣ. Τελευταία παρατηρούνται κάποια προβλήματα με το πρόγραμμα, τα οποία δεν υπήρχαν πριν από κάποιες ενημερώσεις του λειτουργικού. Παρατηρώ ότι όταν κλείνω από το ΕΠΟΠΤΕΣ κάποιο σταθμό εργασίας FAT/THIN δεν ενημερώνεται η κατάσταση του προγράμματος και από εκεί και πέρα δεν γίνονται άλλες λειτουργίες στους σταθμούς. Πρέπει να κλείσω και να ξανανοίξω το ΕΠΟΠΤΕΣ για να μπορέσω να δουλέψω.  Κυρίως αυτό το πρόβλημα υπάρχει, η μη ενημέρωση νέων καταστάσεων των σταθμών και εμφανίζεται και σε άλλες περιπτώσεις.