Τέλος υποστήριξης Ubuntu/LTSP/Epoptes/sch-scripts

Ξεκίνησε από alkisg, 27 Αυγ 2017, 12:40:40 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

alkisg

Καλή σχολική χρονιά σε όλους,

δυστυχώς, άσχημα τα νέα. Η ομάδα της Τεχνικής Στήριξης του ΙΤΥΕ που ανέπτυσσε το LTSP, τον Επόπτη, τα sch-scripts, τα αποθετήρια εκπαιδευτικών λογισμικών κλπ τα οποία χρησιμοποιούνται από 1000+ σχολεία δεν λειτουργεί πια. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα παραπάνω ούτε θα αναπτύσσονται ούτε θα υποστηρίζονται κεντρικά μέσω helpdesk, forum, IRC ή remote support VNC. Η μόνη υποστήριξη θα είναι αυτή που θα μπορεί να δίνει το κάθε ΚΕΠΛΗΝΕΤ τοπικά στον νομό του, μέχρι (ελπίζουμε) να αποφασίσει το Υπουργείο να ξαναλειτουργήσει την Τεχνική Στήριξη.

Η ομάδα αυτή λειτουργούσε με κονδύλια από ευρωπαϊκά έργα τα οποία ανέθετε το Υπουργείο στο ΙΤΥΕ. Το 2015 το τελευταίο έργο τελείωσε· τότε ήταν που έκλεισε και το ΠΣΔ. Για το ΠΣΔ ευτυχώς ξεκίνησε νέο έργο, αλλά για την Τεχνική Στήριξη δεν έχει ακόμα ληφθεί κάποια απόφαση, και φυσικά δεν μπορούμε να περιμένουμε από developers που δεν έχουν άλλα εισοδήματα να συνεχίσουν να δουλεύουν κι άλλα χρόνια αμισθί.

Ίσως να έχει νόημα να προσπαθήσουμε να πείσουμε το Υπουργείο να ξαναλειτουργήσει την ομάδα. Είτε με κατευθείαν επικοινωνία μαζί τους, για όσους έχουν την δυνατότητα, είτε "μαζεύοντας υπογραφές" στο παρόν θέμα για τη χρησιμότητα αυτής της ομάδας υποστήριξης.

Ελπίζω πάντως όσοι ήταν ικανοποιημένοι με τη λύση, να κρατήσουν και μια ευχάριστη ανάμνηση του "τι ωραία που δούλευαν τα εργαστήρια τόσα χρόνια με Ubuntu", και να μην επικρατήσει το δυσάρεστο συναίσθημα του "φτου ποιος ξαναφορμάρει πάλι Windows"! :)

pgrontas

Πραγματικά κρίμα αυτά που λες Άλκη και μακάρι να βρεθεί λύση.

Όμως το πρόβλημα είναι βαθύτερο - δεν θα έπρεπε να εξαρτώνται τέτοιες βασικές υπηρεσίες από κονδύλια της ΕΕ.  Θα έπρεπε να ενσωματώνονται στο οργανόγραμμα και κατά συνέπεια στον προυπολογισμό του υπουργείου. Θα μου πείς αυτά ξεκινησαν από  παλιά, τότε με τις παχιές αγελάδες, τώρα θα τα λύσουμε?
Programs must be written for people to read, and only incidentally for machines to execute - Harold Abelson

jim_katsar

Πραγματικά πολύ δυσάρεστα νέα..
Εμείς μπορούμε με κάποιον τρόπο να πιέσουμε; Ακόμα και υπογραφές όπως λες Άλκη ή κάτι άλλο...  Ακόμα και επικοινωνία με το υπουργείο... σε ποιο τμήμα; Να ενοχλούμε καθημερινά...

Προσωπικά δουλεύω ως αναπληρωτής γυρίζοντας ανα την Ελλάδα πολλά σχολεία (κυρίως δημοτικά) και χρησιμοποιώντας την τεχνολογία LTSP έχω κάνει αρκετά εργαστήρια να παίρνουν ζωή εκεί που υπήρχε πραγματικά στάχτη.
Όμως δεν τα έκανα μόνος..!!! Η ομάδα της Τεχνικής Στήριξης πάντα με βοηθούσε σε ότι πρόβλημα συναντούσα.. και πάντα προσπαθούσε να κάνει το καλύτερο για όλους...
Τα γνωρίζουν αυτά οι ιθύνοντες ή και πάλι όλα θα δουλέψουν όλα στον αυτόματο όπως έκανε ο κος Φίλης καταργώντας τις 3 ώρες από τους υπεύθυνους εργαστηρίου; Και τώρα δεν μιλάμε για χρόνο που μας τον έκλεψαν αλλά για τεχνογνωσία..

Εύχομαι να βρεθεί λύση γιατί κάποιοι δεν θα γυρίσουν απλά στα 'windows' (αυτοί είναι οι τυχεροί) θα γυρίσουν στην καλύτερη σε έναν projector και κάποιοι άλλοι στον πίνακα... Και έχουμε τους κυρίους να μιλάνε για εκσυγχρονισμό των σχολείων και εισαγωγή νέων τεχνολογιών...

odysseas

Εμένα μου ήρθε λίγο σαν κεραμίδα αυτό. Με την υιοθέτηση αυτής της λύσης από τόσα σχολεία και τόσους συναδέλφους μου φαίνεται εντελώς παράλογο να σταματήσει όλη αυτή η προσπάθεια. Τα οφέλη είναι προφανή, μου φαίνεται αδιανόητο να χρησιμοποιήσω κάτι διαφορετικό στο εργαστήριο.

Θέλω να κάνω δύο πρακτικά ερωτήματα:

  • Με την έκδοση 16.04 τι γίνεται; Σε τι κατάσταση βρίσκεται; Έχει νόημα να εγκατασταθεί και να χρησιμοποιηθεί ή με την εξέλιξη αυτή το αφήνουμε κι αυτό;
  • Αν υποθέσουμε ότι δεν βρίσκεται χρηματοδότηση σύντομα, θα μπορούσε να συζητηθεί το ενδεχόμενο να αναλάβει η "κοινότητα" ένα (έστω και μικρό) μέρος της δουλειάς; Εγώ δεν έχω προφανώς εικόνα του τι απαιτείται, ίσως δεν είναι εφικτό, αλλά θέλω να πιστεύω ότι με διάθεση και οργάνωση μπορούμε να κρατήσουμε ζωντανά αυτά τα εργαλεία που μας λύνουν τα χέρια.

Λάμπρος Μπουκουβάλας

Κρίμα...
Μια ομάδα πολύ αξιόλογων συναδέλφων εργαζόταν πάνω σε κάτι όντως εξαιρετικό.

Πολύ κρίμα.
Ήρθε η ανάπτυξη... επιτέλους!!! Προφανώς είναι πιο συμφέρον να αγοράζονται νέα μηχανήματα, με εμπορικό λογισμικό, αντί να επιδοτείται η δράση της τεχνικής στήριξης.
Λάμπρος Μπουκουβάλας
MSc - MRes

http://blogs.sch.gr/lambrosbouk

Ο Θουκυδίδης  (που τον διαβάζουν οι ξένοι, αλλά όχι εμείς)  έγραφε: «Αταλαίπωρος τοις πολλοίς η ζήτησις της αληθείας, και επί τα ετοίμα μάλλον τρέπονται» (Ι, 20, 3). Οι περισσότεροι δηλαδή αναζητούν αβασάνιστα την αλήθεια και στρέφονται σε ό,τι βρίσκουν έτοιμο. Δεν προβληματίζονται...

alkisg

#5
@pgrontas, @Λάμπρος, συμφωνώ απόλυτα.

@jim_katsar, για όλους εμάς τους κοινούς θνητούς που δεν έχουμε απευθείας διασυνδέσεις στα πολιτικά γραφεία όπου λαμβάνονται αυτές οι αποφάσεις, η μόνη διεύθυνση επικοινωνίας που γνωρίζω είναι το τμήμα που είναι υπεύθυνο για τα ΚΕΠΛΗΝΕΤ, elpinor στο ypepth.gr edit: δείτε την απάντηση του Γιάννη παρακάτω.

@odysseas: για την 16.04 έχει γίνει μια προσπάθεια πιλοτικών εγκαταστάσεων, έχουν λυθεί δεκάδες προβλήματα αλλά υπάρχουν και κάποια άλυτα, ενώ πολλά ακόμα θα βγουν αν γίνουν εκτενείς εγκαταστάσεις στα σχολεία τώρα τον Σεπτέμβριο. Δυστυχώς για αρκετά από αυτά τα προβλήματα θα είναι απαραίτητη η τεχνογνωσία της Τεχνικής Στήριξης, δεν μπορεί η κοινότητα εύκολα να λύσει το γιατί κρασάρει το Xorg/kernel/firefox ή γιατί δεν δουλεύει ο Επόπτης ή το LTSP με το systemd ή γιατί δεν εγκαθίσταται το πακέτο lykeio κλπ. Δυστυχώς δεν έχω να δώσω κάποια καλύτερη απάντηση, όποιος θέλει την εγκαθιστά με δική του ευθύνη και χωρίς υποστήριξη...

Για το να αναλάβει η κοινότητα την δουλειά: οι κοινότητες έχουν τεράστια δύναμη και πολλοί από εμάς έχουμε αφιερώσει χρόνια από τη ζωή μας να συνεισφέρουμε κώδικα, διαγωνίσματα, τεκμηρίωση, επιμόρφωση κλπ απλά από μεράκι και χωρίς αμοιβή. Όμως αυτό γίνεται σε περιοχές που μας ενδιαφέρουν και για περιορισμένα χρονικά διαστήματα. Η σταθερή ανάπτυξη και υποστήριξη του οικοσυστήματος ανοικτού λογισμικού που θέλουμε να χρησιμοποιούμε στα σχολεία, οι οποίες περιλαμβάνουν και βαρετά σημεία, συνήθως δεν είναι εφικτές εάν δεν υπάρχει και μια ομάδα-πυρήνας η οποία να αμείβεται για τη δουλειά της, όπως γίνεται σε όλα τα μεγάλα ανοικτά λογισμικά, π.χ. kernel, xorg, mozilla, gnome, libreoffice, wikipedia κλπ.
Χωρίς τέτοια ομάδα-πυρήνα δεν θεωρώ βιώσιμη μια ολοκληρωμένη προσπάθεια υποστήριξης του Linux στα σχολεία.

richard

Είναι φοβερό γαμώτο να βγάλεις την LTSP Manager!!

Περίμενα πως και πως να γίνει η sch-scripts upstream, μπράβο.

Νομίζω ότι να βάλεις την κοινότητα του Στέγη να μαζεύουν υπογραφές στο παρόν θέμα για τη χρησιμότητα αυτής της ομάδας υποστήριξης είναι πολύ καλή στρατηγική. Είμαι έτοιμος να υπογράφω ότι κάποια/ος ετοιμάζει!

Richard   :))

Yannis Siahos

Για όσους θέλουν να επικοινωνήσουν με το υπουργείο για να τονίσουν τη σημασία του έργου κτλ το έψαξα αυτές τις μέρες και είναι εξαιρετικά πολύπλοκο να βρεις που θα απευθυνθείς :D :D :D :D :D
Το Τμήμα Υποστήριξης Νέων Τεχνολογιών και Καινοτομίας που ασχολούνταν με τα θέματα των ΚΕΠΛΗΝΕΤ (και σε αυτό στείλαμε φέτος τις Ετήσιες Εκθέσεις Δραστηριοτήτων) καταργήθηκε  :) :) :) :)
Άρα υποθέτω ότι οι αρμοδιότητες του Τμήματος πέρασαν πλέον (προς τα πάνω) σε κάποια από τις ακόλουθες διευθύνσεις: 1) Στρατηγικού Σχεδιασμού, 2) Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, 3) Ηλεκτρονικών και Δικτυακών Υποδομών.

Από το http://www.minedu.gov.gr/epikoinonia/thlefonikoi-katalogoi βρήκα ότι υπεύθυνη για αυτές τις δ/νσεις είναι η κα Καλομοίρα Μαρούγκα   2103442012 και το υπηρεσιακό της email είναι το gdegov@minedu.gov.gr

Άρα εκεί πρέπει να σταλούν τα email μας. Καλό είναι να βάλουμε κάποιο κοινό θέμα πχ Τέλος υποστήριξης της δράσης ΕΛ/ΛΑΚ της Τεχνικής Στήριξης του ΠΣΔ (ubuntu, ltsp, epoptes, sch-scripts)
ή να περιλαμβάνει κάποια από αυτές τις λέξεις κλειδιά ώστε να καταλάβουν ότι πρόκειται για το ίδιο θέμα.

Αναφέρω κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία της δράσης:
•   Έχει επιμορφώσει με σεμινάρια 2.500 εκπαιδευτικούς πληροφορικής στη χρήση της συγκεκριμένης λύσης με 6ωρα βιωματικά σεμινάρια (hands on training) σε 52 πόλεις της Ελλάδας.
•   Έχει επιμορφώσει τα ΚΕΠΛΗΝΕΤ στην υποστήριξη της λύσης
•   Υποστηρίζει τη λύση επίσημα από το 2008 όταν την υιοθέτησαν 10 σχολεία και σήμερα τη χρησιμοποιούν περισσότερα από 1.500.
•   Έχει πετύχει μείωση του κόστους αναβάθμισης των εργαστηρίων κατά 90%. (δηλαδή μείωση του κόστους αναβάθμισης των εργαστηρίων κατά 7.5-9Μ€ για τα σχολεία που υιοθέτησαν τη λύση)
•   Η εφαρμογή διαχείρισης τάξης Επόπτης που αναπτύχθηκε από το μηδέν έχει καταξιωθεί και υιοθετηθεί παγκοσμίως στις διανομές linux

Προσπαθήσαμε από τον 11/2015 να κρατήσουμε με νύχια και με δόντια την υποστήριξη του ΕΛ/ΛΑΚ αλλά όπως εξήγησε και ο Αλκης ο εθελοντισμός έχει κάποια όρια και απαιτείται κεντρικά ομάδα που θα αναλάβει την ανάπτυξη και την υποστήριξη, άλλωστε ο αριθμός των σχολείων είναι πλέον πολύ μεγάλος.

gkoubaroulis

Συνάδελφοι Γεια σε όλους και καλή σχολική χρονιά,

Πραγματικά πολύ δυσάρεστη εξέλιξη η διακοπή της Τεχνικής Στήριξης που ανακοινώθηκε, η δουλειά που έχει γίνει από την ΤΣ όλα αυτά τα χρόνια είναι πάρα πολύ σημαντική και θα έπρεπε να υποστηριχθεί με κάθε τρόπο.

Τα LTSP εργαστήρια με τον Επόπτη και τα sch-scripts, για το καθηγητή πληροφορικής, αποτελούν σημαντικά εργαλεία κατά την εκπαιδευτική διαδικασία. Πολύ συνάδελφοι όταν μάθουν για την διακοπή της ΤΣ θα δυσαρεστηθούν και θα αισθανθούν εγκλωβισμένοι, αφού από την μια τα σχολεία δε διαθέτουν χρήματα για καινούργιο εξοπλισμό, από την άλλη διακόπτεται η ΤΣ που υποστηρίζει λύσεις για παλιό εξοπλισμό, οπότε ο εγκλωβισμός είναι αναπόφευκτος.

Δυστυχώς πολύ άσχημη εξέλιξη, εύχομαι οι αρμόδιοι να αντιληφθούν την σημαντικότητα του έργου και να συνεχίσουν την υποστήριξη του.

odysseas

Εισήγηση-μελέτη της Ομάδας Εργασίας Ανοιχτού Λογισμικού Περιεχομένου και Εξοπλισμού Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Το LTSP και οι σχετικές εφαρμογές αναφέρονται στην πρόταση 35 φορές. Με περιγραφή των χαρακτηριστικών, των πλεονεκτημάτων και με προτάσεις για πιο γενικευμένη χρήση ως κεντρική επιλογή πολιτικής. Ίσως θα μπορούσε να φανεί κι αυτό χρήσιμο.

Yannis Siahos

odysseas: Τι σε κάνει να πιστεύεις ότι τις διαβάζουνε τις μελέτες;  :D :D :D :D :D :D

bright

Παράθεση από: Yannis Siahos στις 31 Αυγ 2017, 12:26:25 ΜΜ
Για όσους θέλουν να επικοινωνήσουν με το υπουργείο για να τονίσουν τη σημασία του έργου κτλ το έψαξα αυτές τις μέρες και είναι εξαιρετικά πολύπλοκο να βρεις που θα απευθυνθείς :D :D :D :D :D
Το Τμήμα Υποστήριξης Νέων Τεχνολογιών και Καινοτομίας που ασχολούνταν με τα θέματα των ΚΕΠΛΗΝΕΤ (και σε αυτό στείλαμε φέτος τις Ετήσιες Εκθέσεις Δραστηριοτήτων) καταργήθηκε  :) :) :) :)
Άρα υποθέτω ότι οι αρμοδιότητες του Τμήματος πέρασαν πλέον (προς τα πάνω) σε κάποια από τις ακόλουθες διευθύνσεις: 1) Στρατηγικού Σχεδιασμού, 2) Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, 3) Ηλεκτρονικών και Δικτυακών Υποδομών.

Από το http://www.minedu.gov.gr/epikoinonia/thlefonikoi-katalogoi βρήκα ότι υπεύθυνη για αυτές τις δ/νσεις είναι η κα Καλομοίρα Μαρούγκα   2103442012 και το υπηρεσιακό της email είναι το gdegov@minedu.gov.gr

Άρα εκεί πρέπει να σταλούν τα email μας. Καλό είναι να βάλουμε κάποιο κοινό θέμα πχ Τέλος υποστήριξης της δράσης ΕΛ/ΛΑΚ της Τεχνικής Στήριξης του ΠΣΔ (ubuntu, ltsp, epoptes, sch-scripts)
ή να περιλαμβάνει κάποια από αυτές τις λέξεις κλειδιά ώστε να καταλάβουν ότι πρόκειται για το ίδιο θέμα.

Αναφέρω κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία της δράσης:
•   Έχει επιμορφώσει με σεμινάρια 2.500 εκπαιδευτικούς πληροφορικής στη χρήση της συγκεκριμένης λύσης με 6ωρα βιωματικά σεμινάρια (hands on training) σε 52 πόλεις της Ελλάδας.
•   Έχει επιμορφώσει τα ΚΕΠΛΗΝΕΤ στην υποστήριξη της λύσης
•   Υποστηρίζει τη λύση επίσημα από το 2008 όταν την υιοθέτησαν 10 σχολεία και σήμερα τη χρησιμοποιούν περισσότερα από 1.500.
•   Έχει πετύχει μείωση του κόστους αναβάθμισης των εργαστηρίων κατά 90%. (δηλαδή μείωση του κόστους αναβάθμισης των εργαστηρίων κατά 7.5-9Μ€ για τα σχολεία που υιοθέτησαν τη λύση)
•   Η εφαρμογή διαχείρισης τάξης Επόπτης που αναπτύχθηκε από το μηδέν έχει καταξιωθεί και υιοθετηθεί παγκοσμίως στις διανομές linux

Προσπαθήσαμε από τον 11/2015 να κρατήσουμε με νύχια και με δόντια την υποστήριξη του ΕΛ/ΛΑΚ αλλά όπως εξήγησε και ο Αλκης ο εθελοντισμός έχει κάποια όρια και απαιτείται κεντρικά ομάδα που θα αναλάβει την ανάπτυξη και την υποστήριξη, άλλωστε ο αριθμός των σχολείων είναι πλέον πολύ μεγάλος.

Παράθεση από: richard στις 31 Αυγ 2017, 09:54:53 ΠΜ
Είναι φοβερό γαμώτο να βγάλεις την LTSP Manager!!

Περίμενα πως και πως να γίνει η sch-scripts upstream, μπράβο.

Νομίζω ότι να βάλεις την κοινότητα του Στέγη να μαζεύουν υπογραφές στο παρόν θέμα για τη χρησιμότητα αυτής της ομάδας υποστήριξης είναι πολύ καλή στρατηγική. Είμαι έτοιμος να υπογράφω ότι κάποια/ος ετοιμάζει!

Richard   :))

thanos

Επομένως, για μια λύση ανάγκης/τελευταίας στιγμής, πριν ανοίξουν τα σχολεία, τί κάνουμε;

Να στήσουμε 12.04 ώστε να δουλεύουμε σε κάποιον βαθμό, και παράλληλα την 16.04 για να την δοκιμάζουμε;

alkisg

Παράθεση από: thanos στις 04 Σεπ 2017, 11:42:36 ΠΜ
Επομένως, για μια λύση ανάγκης/τελευταίας στιγμής, πριν ανοίξουν τα σχολεία, τί κάνουμε;

Μηνύματα στο υπουργείο ώστε να δεσμευτούν άμεσα για την επαναλειτουργία της ομάδας.
Μετά βάζουμε 16.04 αφού θα ξέρουμε ότι θα συντηρηθεί.
Εάν δεν λειτουργήσει η ομάδα, είτε 12.04 είτε 16.04 βάλουμε, θα έχουμε προβλήματα... με την 12.04 γιατί είναι end of life από τον περασμένο Απρίλιο, δεν θα δουλεύει σε καινούργιο υλικό κλπ, ενώ με την 16.04 επειδή δεν θα υπάρχει κανένας για να λύνει τα προβλήματα που θα εντοπίζουμε.

jim_katsar

Παιδιά εγώ έστειλα ένα mail στην:  'κα Καλομοίρα Μαρούγκα   2103442012 και το υπηρεσιακό της email είναι το gdegov@minedu.gov.gr' όπως μας ενημέρωσε ο συνάδελφος  Yannis Siahos ότι είναι η υπεύθυνη και θα στέλνω καθημερινά από ένα μέχρι να μου σταλεί κάποια επίσημη απάντηση όπως ζήτησα.
Χρησιμοποίησα ως τίτλο: 'Τέλος υποστήριξης της δράσης ΕΛ/ΛΑΚ της Τεχνικής Στήριξης του ΠΣΔ (ubuntu, ltsp, epoptes, sch-scripts)' για όποιον άλλον θέλει να ακολουθήσει...

Σίγουρα αυτό δεν είναι πίεση, αλλά αν το κάνουν όλοι θα καταλάβουν από το υπουργείο ότι αυτή η ομάδα είναι απαραίτητη και προσφέρει..
Αν κατακλύζονται καθημερινά από 1000 e-mail θα αρχίσουν τουλάχιστον να το σκέφτονται το πρόβλημά μας πιο σοβαρά... Αν κανένας δεν ενδιαφερθεί τότε σίγουρα ούτε και αυτοί
Και μπορούμε να το κάνουμε όλοι μας...