Επιλογη Σχολής Πληροφορικής

Ξεκίνησε από Μαρια Γραβανη, 18 Ιουλ 2018, 07:07:52 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

Μαρια Γραβανη

Φέτος έδωσα πανελλαδικές εξετάσεις. Τα μαθήματα που εξετάστηκα είναι Μαθηματικά, Έκθεση, Αρχές οικονομικής θεωρίας, Αεππ, ( 4ο  πεδίο). 
Το μάθημα που διάβαζα πιο ευχάριστα και μπορώ να διαβάσω ξανά διότι μου αρέσει είναι ΑΕΠΠ. 
Μου το δίδαξε ένας σπουδαίος καθηγητής!     

Περνώ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Λαμία, Κέρκυρα, Τρίπολη. 
Σκέφτομαι να ξαναδώσω πανελλαδικές, διότι νομίζω πως θα ήταν καλύτερα _από πολλές απόψεις :)_  να σπουδάσω ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ στο ΟΠΑ ή ΕΚΠΑ ή ΑΠΘ ή cs Ηράκλειο Κρήτη.

Αν ήμουνα δικό σας παιδί, τι θα με συμβουλεύατε να κάνω; 
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.


                                                                                                                                     

dkontos

Φαντάζομαι ότι έχεις συγκεντρώσει γύρω στα 12500 μόρια. Πιθανά αν και προβλέπεται κάποια πτώση στις βάσεις θα είναι δύσκολο (όχι αδύνατο) να φτάσει κάπου εκεί η βάση του Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης, που θα ήταν η καλύτερη επιλογή για σένα. Το πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας με το αντίστοιχο νέο τμήμα Πληροφορικής στην Λαμία είναι μια πολύ καλή επιλογή.
Με την επερχόμενη σύνδεση του με τα ΤΕΙ Θεσσαλίας και τμήματος του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, θα γίνει το 2ο μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο της Ελλάδος σε αριθμό σχολών-τμημάτων (μετά το ΑΠΘ).
Η πρόταση μου είναι ότι αξίζει να πας εκεί. Το να χάσεις ένα χρόνο διαβάζοντας για να βελτιώσεις την βαθμολογία σου (όχι τόσο σίγουρο) για να βρεθείς σε ένα πιο κεντρικό πανεπιστήμιο είναι και αυτό μια επιλογή για κάποιον που έχει αποφασίσει ακριβώς αυτό που θέλει να πετύχει. Από τα λεγόμενά σου κατάλαβα ότι ο καθηγητής σου στην ΑΕΠΠ σε οδήγησε (καλώς) σε αυτή την απόφαση, επομένως πιθανά δεν ξέρεις τι ακριβώς θα αντιμετωπίσεις. Επομένως η εμπειρία που θα πάρεις πηγαίνοντας στην Λαμία μόνο θετικά έχει να σου δώσει.
Η απάντηση είναι περισσότερο σαν πατέρας και λιγότερο σαν άνθρωπος του χώρου της επιστήμης της Πληροφορικής.
   

bugman

Προς Θεματοθέτησσα,

Αν κάποιος βάλει σκοπό του να ακολουθήσει για καλά μια επιστήμη, τότε θα έχει ενημερωθεί για τους κορυφαίους καθηγητές και θα εστιάζει στο ίδρυμα που θα βρει τον ή τους κορυφαίους καθηγητές, και στο εύρος του γνωστικού πεδίου της σχολής. Με μια απλή ιδέα του τι είναι πληροφορική δεν μπορεί κάποιος να αποφασίσει για το τι τελικά θα κάνει.

Το μάθημα της ΑΕΠΠ μπορεί να ήταν ευχάριστο, αλλά δεν έχει σχέση με μάθημα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, δεν είναι συγκρίσιμο.

Άρα εδώ πρέπει κανείς να κρίνει αν μπορεί στις εξετάσεις για κάτι καλύτερο ή αν έχει δώσει όσα μπορεί και έλαβε τα μόρια που του αντιστοιχούν. Αν είναι το δεύτερο τότε πρέπει να δει το τι κάνουν οι απόφοιτοι του τμήματος σε κάθε σχολή που μπορεί να εισαχθεί. Αν καμία δεν του δίνει το κάτι  ενδιαφέρον ή μεγάλες μελλοντικές απολαβές, ίσως ένα ΙΕΚ να δώσει περισσότερα, διότι έχει λιγότερες απαιτήσεις! Σημασία έχει να είσαι καλός στη βαθμίδα σου, όποια και να είναι. Δεν είναι ντροπή να έχει κάποιος χαμηλότερες ικανότητες από άλλον, υπάρχει πάντα ποικιλία. Δυστυχώς στην αγορά εργασίας τα πτυχία δεν μετράνε όπως μέτραγαν. Αν μπορείς να κάνεις δουλειά που χρειάζονται με χαρτί ΙΕΚ είσαι η καλύτερη! Διαφορετικά θα κυνηγάς τα μεταπτυχιακά, και θα μπαίνεις σε κόντρα με άλλους με μεταπτυχιακά, και θα ζητάς το εξεζητημένο, μέχρι να αρχίσεις να καταλαβαίνεις ότι ο φίλος σου από τα ΙΕΚ έχει ήδη γράψει εμπειρία σε νέες τεχνολογίες, εδώ και δέκα χρόνια!

Αν ήσουν παιδί μου δεν θα σου έλεγα τίποτα, γιατί αν πήγαιναν στραβά τα πράγματα θα έβρισκα τον μπελά μου!



ilias_s

Σε αυτά που είπε ο  bugman θα ήθελα να προσθέσω-ξεκαθαρίσω κάτι για να μην παρεξηγηθούν τα γραφόμενα...

Ο εργοδότης, αν έχεις δύο ανθρώπους που μπορούν να σου κάνουν μία δουλειά, θα επιλέξει αυτόν με τα λιγότερα δυνατά τυπικά προσόντα (πτυχίο κτλ). Γιατί; Για πολλούς λόγους αλλά οι κυριότεροι είναι η αμοιβή και ο "κίνδυνος" να σου φύγει ο εργαζόμενος για μια καλύτερη θέση εργασίας. Στην αγορά εργασίας, για τα περισσότερα επαγγέλματα, σημασία έχει πρωτίστως η εμπειρία. Υπάρχουν εξαιρέσεις στον κανόνα αυτό αλλά όχι συχνές.

Μην σου ξενίζει αν ακούς πως πολλές φορές στον ιδιωτικό τομέα τα πολλά προσόντα δεν είναι πάντα "ατού". Οι αγγλοσάξονες εργοδότες χρησιμοποιούν την λέξη "overqualified", δηλαδή "περισσότερα προσόντα απ' ότι χρειάζεται η θέση". Τα πτυχία και τα μεταπτυχιακά έχουν αξία όταν αξιοποιούνται στη θέση εργασίας, διαφορετικά μπορεί να είναι πρόβλημα. Περισσότερο από ένα μεταπτυχιακό έχει αξία η εργασιακή εμπειρία έστω και ενός ή δύο ετών.

Ζύγισε τις δυνάμεις σου και δες αν μπορείς να δώσεις κάτι παραπάνω ή όχι, δες αν αξίζει τον κόπο σε σχέση με αυτό που θες να κάνεις. Ιδανικά, ακολούθησε αυτό που σου αρέσει και μην ακούς τους άλλους γιατί αν τα βρεις "σκούρα" κάποια στιγμή (99,9% πιθανό) θα λες πως έκανες αυτό που ήθελες και όχι πως σε παρέσυραν άλλοι!