Οργάνωση γνώσης στο facebook;

Ξεκίνησε από alkisg, 27 Σεπ 2020, 09:01:10 ΠΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

alkisg

Το 2007 μια μαθήτριά μου είχε facebook και είχε γίνει το επίκεντρο της τάξης. Κάπου τότε είχα φτιάξει κι εγώ ένα προφίλ για να δω τι είναι, αφού ρωτούσαν οι μαθητές, αλλά δεν το πολυχρησιμοποίησα ποτέ, οπότε δεν ξέρω να το δουλέψω σαν εργαλείο.
Πρόσφατα είδα ότι έχουμε φτιάξει ένα group για ΠΕ86. Και έχει αρκετή κίνηση, φαίνεται βολικό για την κοινοποίηση ειδήσεων.

Η απορία μου είναι, "πώς επαναχρησιμοποιείται η γνώση που καταθέτουμε σε ένα facebook group";
Ας πούμε ότι ένας ρωτάει κάτι και 10 άτομα τρώνε το χρόνο τους για να του απαντήσουν εμπεριστατωμένα, με παραθέσεις εγκυκλίων, τεχνικά άρθρα, συνδέσμους σε άλλες σελίδες, πολυμεσικό υλικό κλπ.
Ένα μήνα ή ένα χρόνο αργότερα έρχεται ένα άλλο άτομο και ρωτάει το ίδιο πράγμα. Δεν είδα να υπάρχει τρόπος αναζήτησης των παλιότερων συζητήσεων ώστε να γίνει επαναχρησιμοποίησή τους. Είναι σαν καφενείο, με πολύ χαμηλό δείκτη οργάνωσης γνώσης. Οι ίδιες συζητήσεις μπορεί να επαναλαμβάνονται ξανά και ξανά κάθε λίγο.

Για παράδειγμα, αναζητώντας στο google το παρακάτω:
linux site:https://www.facebook.com/groups/309151070353/

...έχει μόνο 3 αποτελέσματα, ενώ το
linux site:alkisg.mysch.gr
έχει 1240.

Για τα φόρουμ, που τα χρησιμοποιώ και μπορώ να εκφράσω γνώμη, έγραψα κάποιες καλές πρακτικές στο https://alkisg.mysch.gr/steki/index.php?topic=4704.msg92576#msg92576.
Στο facebook πώς θα μπορούσε να γίνει οργάνωση γνώσης, με στόχο την επαναχρησιμοποίησή της;
Ή δεν υπάρχει αυτό σαν στόχος, και ενδιαφερόμαστε μόνο για τις τρέχουσες συζητήσεις, αγνοώντας όλον τον παλιότερο κόπο που έχουμε κάνει;

pgrontas

Κατά τη γνώμη μου, ακόμα και η οργάνωση που παρέχει το forum δεν έχει και τόση σημασία  :(.

Κανείς δεν θέλει να ψάξει, απλά θέλει μια απάντηση στην ερώτηση που αντιμετωπίζει (όσο το δυνατόν πιο γρήγορα μάλιστα).

Ακόμα και εδώ σε πολλά θέματα έχουμε το φαινόμενο να ερωτάται ξανά και ξανά η ίδια ερώτηση.
Programs must be written for people to read, and only incidentally for machines to execute - Harold Abelson

ilias_s

#2
Παράθεση από: alkisg στις 27 Σεπ 2020, 09:01:10 ΠΜ
...

Στο facebook πώς θα μπορούσε να γίνει οργάνωση γνώσης, με στόχο την επαναχρησιμοποίησή της;
Ή δεν υπάρχει αυτό σαν στόχος, και ενδιαφερόμαστε μόνο για τις τρέχουσες συζητήσεις, αγνοώντας όλον τον παλιότερο κόπο που έχουμε κάνει;

Άλκη όπως πολύ σωστά κατάλαβες το FB δεν έχει αυτόν το σκοπό.

Σε ένα forum θα βρεις posts που μπορεί να είναι 10ετίας (και σε κάποιες περιπτώσεις η γνώση είναι ακόμη χρήσιμη και είναι δυσεύρετη)... Στο FB ο προσανατολισμός είναι "εφήμερος"! Γράψε ό,τι θες, θα υπάρχει, αλλά θα θαφτεί κάτω από άλλα posts και θα γίνει πολύ δύσκολο έως πρακτικά αδύνατο να ανακτηθεί μετά από κάποιο καιρό. Όπως το συγκεκριμένο group ΠΕ86 που παραθέτεις ως παράδειγμα (στο οποίο γράφω και εγώ πότε πότε) έχει περισσότερο το ρόλο της άμεσης απάντησης σε φλέγοντα ζητήματα (τύπου "Ο δ/ντής μου ανέθεσε myschool, site, τμήμα και 1 εργαστήριο. Τι να κάνω;").

Laertis

Παράθεση από: alkisg στις 27 Σεπ 2020, 09:01:10 ΠΜ
Στο facebook πώς θα μπορούσε να γίνει οργάνωση γνώσης, με στόχο την επαναχρησιμοποίησή της;
Ή δεν υπάρχει αυτό σαν στόχος, και ενδιαφερόμαστε μόνο για τις τρέχουσες συζητήσεις, αγνοώντας όλον τον παλιότερο κόπο που έχουμε κάνει;
Θεωρώ την ερώτηση σου για την οργάνωση γνώσης στο FB ως ρητορική Άλκη. ;D
Όσο για τον στόχο του, τι να πούμε; Ενώ όντως αποτελεί ένα πρόσφορο μέσο, εκτός των άλλων, για άμεση επικοινωνία και επίλυση αποριών  και ερωτοαπαντήσεις, μάλλον έχει επικρατήσει η "κακή" του χρήση, όπως έχει συμβεί κατα καιρούς με πολλά προϊόντα Τεχνολογίας. Πλέον χρησιμοποιείται περισσότερο για προσηλυτισμό αδαών και ευκολόπιστων σε συνομωσιολογίες, διασπορά ψευδών ειδήσεων και εύκολη και ανέξοδη κριτική για οτιδήποτε.
Α, και ο "κόπος" φυσικά και πάει χαμένος στη "χαμένη μας ζωή", όπως λέει και το τραγούδι. Εξαιρετική εντύπωση μου κάνει η λέξη κόπος, απλά γιατί κανείς δε κοπιάζει, κι ούτε θέλει να κοπιάσει στο FB, και όχι μόνο όπως σοφά παρατηρεί και ο Παναγιώτης παραπάνω. Δε μου κάνει εντύπωση όμως ότι τη χρησιμοποιείς εσύ Άλκη αυτή τη λέξη, που έχεις κοπιάσει τόσα χρόνια και ως ανήσυχο πνεύμα συνεχίζεις να αναζητάς τρόπους για να προσφέρεις. 
Νικολακάκης Γιώργος
Μηχανικός Η/Υ Συστημάτων
Καθηγητής Πληροφορικής
http://users.sch.gr/gnikola

alkisg

Παράθεση από: pgrontas στις 27 Σεπ 2020, 11:15:53 ΠΜ
Κατά τη γνώμη μου, ακόμα και η οργάνωση που παρέχει το forum δεν έχει και τόση σημασία.
Κανείς δεν θέλει να ψάξει,...
Ακόμα και εδώ σε πολλά θέματα έχουμε το φαινόμενο να ερωτάται ξανά και ξανά η ίδια ερώτηση.
Παράθεση από: Laertis στις 27 Σεπ 2020, 12:48:31 ΜΜ
κανείς δε κοπιάζει, κι ούτε θέλει να κοπιάσει στο FB...
Παράθεση από: Laertis στις 27 Σεπ 2020, 12:48:31 ΜΜ
Θεωρώ την ερώτηση σου για την οργάνωση γνώσης στο FB ως ρητορική Άλκη.

Γιώργο αλήθεια δεν το κατέχω το άθλημα του facebook, νόμισα ότι κάτι δεν έχω καταλάβει...
Όπως λέει ο Παναγιώτης, υπάρχουν κάποιοι που ρωτάνε και οι οποίοι δεν πρόκειται να ψάξουν, οπότε οποιαδήποτε οργάνωση και να γίνει δεν θα τους βοηθήσει.
Κάποιοι ψάχνουν πρώτα, οπότε ίσως να βοηθηθούν από μια καλύτερη οργάνωση.
Αλλά εγώ κυρίως απόρησα γι' αυτούς που απαντάνε. Υπάρχουν δηλαδή άτομα που να απαντούν συνεχώς το ίδιο και το ίδιο, χωρίς να καθαρογράψουν μια φορά την απάντησή τους, και μετά να δίνουν links σε αυτή; Ή απαντάνε μια δυο φορές και μετά ας αναλάβει άλλος;

Όσο γερνάμε, συνηθίζουμε στα εργαλεία που χρησιμοποιούμε και οι αλλαγές μας γίνονται δυσκολότερες. Μερικές φορές αυτό που ήδη ξέρουμε είναι όντως καλύτερο, ενώ άλλες φορές είναι η δύναμη της συνήθειας. Γι' αυτό ρώταγα, μήπως γέρασα και δεν το πιάνω το concept.
Σε άλλο παράδειγμα, εγώ έχω συνηθίσει στην ιδέα ενός start menu με ιεραρχική οργάνωση των προγραμμάτων ενός υπολογιστή. Στο android κάθε φορά που θέλω να ανοίξω το Ρολόι για να βάλω ξυπνητήρι, το ψάχνω 10 δευτερόλεπτα, δεν μπορώ να καταλάβω τι θα τους χαλούσε μια έτοιμη κατηγοριοποίηση. Και παρ' όλα αυτά σε κάποια καινούργια Linux (GNOME, Unity) έχουν μενού τύπου android, με όλα τα προγράμματα χύμα, και αναρωτιέμαι αν πάει στραβά ο γιαλός ή αν στραβά αρμενίζω.
Το ίδιο και σε κάποια καινούργια φόρουμ τύπου https://www.discourse.org/ με "bottomless topics"... εμένα πιο πολύ με ενοχλεί το ατελείωτο scroll down της σελίδας που όλο φορτώνει και δεν ξέρω πότε θα τελειώσει, παρά η οργάνωση σε πολλές σελίδες, όπου ξέρω ότι η απάντηση που έψαχνα είναι στη σελίδα 7, και ότι συνολικά αν θέλω να διαβάσω όλο το topic αποτελείται από 10 σελίδες κλπ κλπ... Μερικές φορές μου φαίνεται ότι το innovation των νέων λογισμικών πάει ανάποδα!

ΟΚ οπότε μένω με την άποψη ότι στα θέματα όπου χρειάζεται επαναχρησιμοποίηση της γνώσης, είναι βολικότερο ένα φόρουμ από το facebook, δεν χρειάζεται να αλλάξουμε κάτι. Merci!  :)

ilias_s

Παράθεση από: alkisg στις 27 Σεπ 2020, 05:10:09 ΜΜ
... Μερικές φορές μου φαίνεται ότι το innovation των νέων λογισμικών πάει ανάποδα!...

Δεν πάει ανάποδα... πάει εκεί που θέλει!

Με άλλα λόγια το innovation που λες δεν έρχεται να εξυπηρετήσει το χρήστη στην τελική αλλά να του δώσει ένα νέο περιβάλλον στο οποίο θα περιφέρεται και θα κάνει, χωρίς να το καταλαβαίνει, τη δουλειά για την οποία τον θέλουν! Το FB για παράδειγμα είναι ένα ελκυστικό "ψηφιακό μαντρί" στο οποίο περιφερόμαστε χαρούμενοι και έχουμε την αίσθηση πως το χρησιμοποιούμε εμείς για τις ανάγκες μας ενώ ουσιαστικά γίνεται το αντίστροφο (προώθηση προϊόντων & υπηρεσιών, συλλογή στοιχείων σχετικά με καταναλωτικές τάσεις που θα αξιοποιηθούν εμπορικά κ.α).

Απορείς για το "βαθύτερο νόημα" που δε μπορείς να δεις γιατί απλά... ΔΕΝ υπάρχει!

happiness

ΠαράθεσηΑς μοιραστώ την απύθμενη εμπειρία που απέκτησα από τα μαμαδογκρούπ
Υπάρχει δυνατότητα αναζήτησης στα ποστς ενός γκρουπ στο FB. Είναι ο μεγενθυτικός φακός , αριστερά,κάτω από την φωτό του γκρουπ (σε pc), και η μπάρα "αναζήτηση στο ...." στο πάνω μέρος (σε κινητό).
Αρχειοθέτηση γίνεται με την δημιουργία αρχείων της ομάδας. Τα φτιάχνουν οι διαχειριστές της ομάδας, αλλά νομίζω ότι μπορούν να αφήνουν και τα μέλη να καταθέτουν αρχεία. Η πρόσβαση γίνεται από την πάνω μπάρα με τις επιλογές , στο "αρχεία".
Σίγουρα δεν είναι το ίδιο λειτουργικό με ένα φόρουμ, αλλά εάν η διαχείριση το θέλει και ασχοληθεί, μπορεί να γίνει μία στοιχειώδης οργάνωση. Παραπομπή γίνεται σε αρχεία ή σε παλιότερα ποστς.