Ιεραρχία Λογικών Τελεστών

Ξεκίνησε από pit71, 15 Ιαν 2007, 12:19:16 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

pit71

Στο site σου αναφέρεις ότι η ιεραρχία των λογικών τελεστών είναι :
1) ΟΧΙ
2) ΚΑΙ
3) Η'
Ενώ μέσα στο φόρουμ σε μια συζήτηση που έγινε για την ιεραρχία των λογικών τελεστών είπες ότι είναι :
1) ΟΧΙ
2) Αριστερά προς τα δεξιά
Τι από τα δύο ισχύει?

Αρχικός τίτλος : "Προς ptsiotakis".  Αλλάχτηκε από Sergio σε σαφέστερη περιγραφή της συζήτησης που περιέχει

P.Tsiotakis

Αγαπητέ φίλε γεια σου,

Να ξεκαθαρίσω οτι δεν θεωρώ οτι είμαι εγώ αυτός που ερμηνεύει σωστά κάποια θολά σημεία του διδακτικού πακέτου, προσπαθώ όπως όλοι..

Στο site μου γράφω:

"Θεωρούμε πως ο λογικός τελεστής όχι προσκολλάται στην λογική έκφραση που ακολουθεί υποχρεωτικά, αντιστρέφοντας το αποτέλεσμά της. Συνεπώς, στο παραπανω παράδειγμα υπάρχουν 3 μέρη που ενώνονται με τους τελεστές διάζευξης(ή) και σύζευξης (και). Ποιος πρέπει να εκτελεστεί πρώτος;

- Η πρώτη προσέγγιση είναι να θεωρηθεί οτι ο τελεστής "και" έχει μεγαλύτερη προτεραιότητα από τον τελεστή "ή" και πρέπει να εκτελεστεί πρώτα ανεξάρτητα από τη θέση του στην λογική έκφραση. Στη βιβλιογραφία αλλά και στις περισσότερες γλώσσες προγραμματισμού άλλωστε ισχύει αυτό ακριβώς
- Η δεύτερη προσέγγιση είναι να θεωρηθεί οτι οι δυο τελεστές έχουν της ίδια ιεραρχία (αφού το διδακτικό πακέτο δεν αναφέρει το αντίθετο) και έτσι να εκτελεστούν οι πράξεις από αριστερά προς τα δεξιά (όπως εκτελούναι οι πράξεις και για αριθμητικούς τελεστές της ίδιας ιεραρχίας)

Στον παρόντα δικτυακό κόμβο χρησιμοποιείται η δεύτερη προσέγγιση ως η λιγότερο αυθαίρετη και είναι εντός των ορίων της σκέψης των μαθητών. Πάντως, αν προκύψει κάτι τέτοιο στις εξετάσεις, καλό είναι οι μαθητές να εξηγούν τον τρόπο σκέψης τους, ώστε να βαθμολογούνται με όλα τα μόρια
"

Νομίζω οτι φαίνεται ξεκάθαρα τι θεωρώ εγώ σωστό (και όχι τι θεωρούν όλοι).

Πιστεύω δηλαδή οτι το λιγότερο αυθαίρετο για τους μαθητές -γιατί με αυτών την οπτική γωνία πρέπει να εξετάζουμε τα θέματα- είναι οτι αφού στο διδακτικό πακέτο δεν υπάρχει σχετική ανάλυση να θεωρήσουμε οτι τα και, ή έχουν ίδια ιεραρχία επομένως οι λογικές πράξεις εκτελούνται από αριστερά προς τα δεξιά.

Γιατί στις εξετάσεις ο μαθητής μπορεί να ισχυριστεί αυτό που προανέφερα. Δεν μπορεί να ισχυριστεί οτι "...συμφωνα με τη βιβλιογραφία που μου ανέφερε ο καθηγητής μου ..."

Με κάθε σεβασμό,

Τσιωτάκης Παναγιώτης

mbathas

Βέβαια στην άλγεβρα Boole και στη σχεδίαση λογικών κυκλωμάτων το θέμα της ιεραρχίας είναι ξεκάθαρο καθώς η πράξη AND αναφέρεται στη βιβλιογραφία και σαν λογικός πολλαπλασιασμός και σύμβολό της είναι η τελεία, ενώ η πράξη ΟR αναφέρεται και σαν λογική πρόσθεση και συμβολίζεται με το +.
Μιχάλης Μπάθας
Μηχανικός Η/Υ Συστημάτων
Καθηγητής Πληροφορικής

olga_2703

Τελικά τι ισχύει? Έχουμε καταλήξει καπου?
ΟΙ 2 εκδόσεις τις γλωσσομάθειας, βγάζουν διαφορετικό αποτέλεσμα :-\
Το .exe υπολογίζει από αριστερά προς δεξιά, ενώ στην έκδοση με την κανονική εγκατάσταση, υπολογίζει πρώτα το ΚΑΙ και μετά το 'Η.
Σε θέμα του 2005(εσπερινά, θέμα 1ο Β) που είχε υπολογισμό παράστασης το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο με όποιον τρόπο και αν το υπολόγιζες.
Τελικά τι θα πρέπει να πούμε στα παιδιά?

EleniK

σωστη χρηση παρενθέσεων σώζει την κατασταση.
Ελένη Κοκκίνου
Καθηγήτρια Πληροφορικής, ΠΕ19

olga_2703

Οι παρενθέσεις σώζουν την κατάσταση, αν δεν υπάρχουν όμως???
π.χ. α) Β+Α>Γ/2 Ή Α<Β ΚΑΙ Α*Β<>Γ
Α ή Ψ??? :-\

pgrontas

Programs must be written for people to read, and only incidentally for machines to execute - Harold Abelson