βοηθεια με επιλογη σχολης πληροφορικης

Ξεκίνησε από markip, 27 Ιουν 2010, 11:13:05 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

markip

ξερω οτι σαν εχουν πρηξει με αυτο το θεμα, εχω δει ηδη τα προηγουμενα ποστ και ζηταω συγνωμη για το δικο μου, ομως καθε ατομο ειναι διαφορετικο... Τελοσπατων, περιμενω κι εγω για τα αποτελεσματα που θα βγουν στις 7 ιουλιου, και μαλλον προβλεπω να βγαλω 14.000-16.000 το πολυ μορια. Ειδα τις περσινες βασεις και με βαση αυτες(ξερω οτι ειναι διαφορετικες καθες χρονια, και οτι πρεπει να σκεφτω με βαση το τι θελω και οχι αυτες), θελω να ρωτησω τη γνωμη σας για μερικες σχολες που μου αρεσαν. Λοιπον,
Επιστημη των υπολογιστων Ηρακλειο,
Πληροφορικης και τηλεματικης Χαροκοπειο,
εφαρμοσμενης πληροφορικης μακεδονιας,
πληροφορικης πειραια,
πληροφορικης ιωαννινα,
πληροφορικης ιονιου κερκυρα,
επιστημης και τεχνολογιας υπολογιστων τριπολη,
τει πληροφορικης θεσσαλονικη


βασικα εγω θελω να ασχοληθω με το software, δηλαδη θα μου αρεσε να γινω προγραμματιστης να φτιαχνω προγραμματα ή ακομα και να τα επισκευαζω, να κανω αποσφαλματοποιηση, γενικα να ελεγχω αν λειτουργουν σωστα. Επισης θα μου αρεσε και να αεχοληθω με το ιντερνετ και τις ιστοσελιδες γενικοτερα και με την σωστη λειτουργια των δικτυων.... Αν μπορειτε πειτε μου τη γνωμη σας για αυτα τα τμηματα....
Ευχαριστω για τον χρονο σας και ελπιζω να μην ημουν κουραστικη... :)

Nothing happens unless first a dream.... - Carl Sargburg

Loukritia

Μπορώ να σε διαφωτίσω ως προς το τμήμα ΑΕΙ του Ηρακλείου, το οποίο θεωρείται πολύ καλό αλλά και απαιτητικό!!!! Μπορεί να χρειαστεί να περάσεις ώρες ατελείωτες προγραμματίζοντας!! Είναι αρκετά προσανατολισμένο σε προγραμματισμό πιστεύω κι έχει πολύ καλό και απαιτητικό προσωπικό.
Καλά αποτελέσματα και καλή τύχη στη ζωή σου!
Time is a great teacher, but unfortunately it kills all its pupils ... - Louis Hector Berlioz

tom

Και εγώ είμαι της άποψης, ότι αν θες να γίνεις προγραμματίστρια, το τμήμα επιστήμης υπολογιστών στο Ηράκλειο είναι καλή επιλογή. Το εξηγώ εδώ:

https://alkisg.mysch.gr/steki/index.php?topic=2748.msg25436#msg25436

Για τα υπόλοιπα τμήματα δεν έχω άποψη.
Θωμάς Σκυλογιάννης

- Ζήσε σα να' ταν να πεθάνεις αύριο. Μάθε σα να' ταν να ζεις για πάντα.
                                                                                     Μαχάτμα Γκάντι

markip

ευχαριστω πολυ για τις απαντησεις σας!! κι εγω σκεφτομαι να παω στο επιστημης των υπολογιστων στην Κρητη, εχω ακουσει πολυ καλα λογια, χανει λιγο στις εγκαταστασεις βεβαια απο οτι εχω ακουσει, αλλα σε γενικες γραμμες εχω ακουσει καλα λογια.... Η Κρητη βεβαια μου πεφτει κυριολεκτικα απο την μια ακρη της Ελλαδας στην αλλη, αφου μενω Αλεξανδρουπολη, αλλα δεν πειραζει... Ξερει κανεις τι λεει απο φοιτητικη ζωη το Ηρακλειο? Ειναι ωραια πολη?
Nothing happens unless first a dream.... - Carl Sargburg

tom

Παράθεση από: markip στις 29 Ιουν 2010, 05:05:55 ΜΜ
Ξερει κανεις τι λεει απο φοιτητικη ζωη το Ηρακλειο? Ειναι ωραια πολη?

:) Η πιο γοητευτική άσχημη πόλη! Με το που πατάς το πόδι σου στο λιμάνι νοιώθεις ότι είσαι σε άλλο κόσμο. Απίστευτη ενέργεια! Έχει ζωή όλο το χρόνο αλλά από Μάρτιο μέχρι Νοέμβριο δίνει ρέστα! Πέρασα δύο από τα πιο όμορφα χρόνια της ζωής μου. Είναι κλασσική φοιτητούπολη. Αυτό που αξίζει περισσότερο από το Ηράκλειο είναι η Κρήτη. Έχει απίστευτες φυσικές ομορφιές και απίστευτο κόσμο  :) Όρεξη και καλή παρέα να έχεις για εκδρομές καλοκαίρι και χειμώνα. Τη συνιστώ ανεπιφύλακτα. Εδώ θα είμαστε να μου πεις εντυπώσεις, αν τελικά πας.

http://www.youtube.com/watch?v=z-UHcZGNrEY
Θωμάς Σκυλογιάννης

- Ζήσε σα να' ταν να πεθάνεις αύριο. Μάθε σα να' ταν να ζεις για πάντα.
                                                                                     Μαχάτμα Γκάντι

Loukritia

markip
η Αλεξανδρούπολη συνδέεται αεροπορικά με το Ηράκλειο. Το Ηράκλειο είναι πολύ ζωντανή πόλη κι  έχει καλή φοιτητική ζωή! Ο καιρός είναι ζεστός  (έχει πάντα καλοκαίρι που λέει και ο Μίλτος) , πολύ ζεστός σε σχέση με την Αλεξανδρούπολη! Είναι λίγο ακριβή πόλη (βενζίνη 1.61 σήμερα!) , αλλά πάντα μπορείς να βρεις οικονομικές λύσεις! Θα έχεις την ευκαιρία να κάνεις και τις βόλτες σου στις παραλίες και όχι μόνο... Πάντως αυτό που μετράει πολύ στην φοιτητική ζωή είναι η καλή παρέα.
Σημαντικό επίσης στην φοιτητική σου επίδοση/πορεία είναι:
1 .το πρώτο εξάμηνο να γνωρίσεις τους συμφοιτητές σου
2. να γνωρίσεις και κάποιους παλιούς που πάντα έχουν καλές συμβουλές να σου δώσουν
3. να μην αφήνεις (σοβαρά κενά) στα μαθήματά σου
και γενικώς να προσπαθείς να συμβαδίζεις με το έτος σου!
Κι επιμένω πως είναι πολύ απαιτητικό τμήμα, οπότε πρέπει να σαι διατεθειμένη για θυσίες..
Καλά αποτελέσματα!

Α, άκου την ιστορία του Μίλτου Πασχαλίδη: http://www.youtube.com/watch?v=dXeM5f56Zsc
που ξεκίνησε να σπουδάσει μαθηματικός στο Ηράκλειο και κατέληξε δημοφιλής τραγουδοποιός (και)στο Ηράκλειο!
Time is a great teacher, but unfortunately it kills all its pupils ... - Louis Hector Berlioz

markip

λοιπον τα αποτελεσματα βγηκαν και εβγαλα 16.415 μορια. Σκεφτομαι κυριως για επιστημη των υπολογιστων στο Ηρακλειο ή για πληροφορικης Ιωαννινων. Επισης σκεφτομαι και το εφαρμοσμενης πληροφορικης ΠΑΜΑΚ αν και η περσινη βαση ηταν 17.051 και ισως πεσει φετος. Τι μου προτεινετε? Επισης να κανω ακομα μια χαζη ερωτηση.... Στο τμημα επιστημης των υπολογιστων Ηρακλειου πηγαινουν κοριτσια, εννοω επειδη ειμαι κοριτσι και ανυσηχω για το αν θα βρω καμια κοπελα για παρεα, να μην ειμαι σαν τη μυγα μες στο γαλα   :P ;D?
Nothing happens unless first a dream.... - Carl Sargburg

evry

Επιστήμης Η/Υ Κρήτης μακράν. Είναι από τα καλύτερα στην Ελλάδα και ισότιμο σε θέμα έρευνας και επιπέδου καθηγητών με ΕΜΠ και Πληροφορική Αθήνας. Μην το σκέφτεσαι καθόλου είναι πολύ καλή σχολή.
What I cannot create I do not understand -- Richard Feynman
http://evripides.mysch.gr

Loukritia

markip όσον αφορά την πληθυσμιακή κατανομή, από την εμπειρία μου από παλαιότερη χρονιά (4-5 χρόνια πριν) είχε αρκετά κορίτσια φοιτήτριες και δεν είναι ανδροκρατούμενη όπως φοβάσαι! Πιστεύω να είναι το ίδιο ακόμα.
Time is a great teacher, but unfortunately it kills all its pupils ... - Louis Hector Berlioz

Νίκος Αδαμόπουλος

Γιατί δηλαδή, τα αγόρια δεν κάνουν για παρέα;;

markip

Παράθεση από: Νίκος Αδαμόπουλος στις 08 Ιουλ 2010, 11:14:34 ΜΜ
Γιατί δηλαδή, τα αγόρια δεν κάνουν για παρέα;;

κανουν για παρεα αλλα αν παω θα ειμαι που θα ειμαι στην αλλη ακρη της Ελλαδας, τουλαχιστον να μην ειμαι σαν τη μυγα μες στο γαλα....
Ξερει κανεις πληροφοριες για το πληροφορικη Ιωαννινων? Οι γονεις μου πιστευουν οτι θα ειναι καλυτερα στα Ιωαννινα, μιας και ειναι πιο κοντα(αφου υπαρχει η Εγνατια), και τα πραγματα μου θα μεταφερθουν πιο ευκολα....Εγω βεβαια τους το ειπα οτι το επιστημης των υπολογιστων κρητης ειναι το καλυτερο αλλα βλεπετε ειναι πολυ μακρια...
Nothing happens unless first a dream.... - Carl Sargburg

Stavrospc

Κι εγώ χρειάζομαι την άποψή σας για την πληροφορική Ιωαννίνων. Έβγαλα πάνω από 19000 μόρια (δεν ξέρω αν πρέπει ναπω ακριβώς πόσα) μένω στα Γιάνενα και λέω να μείνω εδώ. Ακούω ότι υπάρχουν σαφώς καλύτερες σχολές στην Ελλάδα πληοροφορικής όμως έχω σκοπό να κάνω κάποιο μεταπτυχιακό ίσως έξω, και δεν ξέρω αν αξίζει να έχω έξοδα από το πανεπιστήμιο. Θέλω να πω ότι σκέφτομαι να επενδύσω περισσότερο στις μεταπτυχιακές μου σπουδές, εξάλλου στις μέρες μας στην Ελλάδα δεν νομίζω πως ένα απλό πτυχίο από οποιαδήποτε σχολή λέει κάτι..... Θέλω πραγμαικά (και έχω ανάγκη) να ακούσω την άποψή σας για την πληροφορική Ιωαννίνων και της παραπάνω απόψής μου.....

ευχαριστώ προκαταβολικά.....

evry

Παράθεση από: Stavrospc στις 10 Ιουλ 2010, 01:34:38 ΜΜ
εξάλλου στις μέρες μας στην Ελλάδα δεν νομίζω πως ένα απλό πτυχίο από οποιαδήποτε σχολή λέει κάτι.....
Από οποιαδήποτε σχολή σίγουρα δε λέει κάτι, αλλά από μια καλή σχολή λέει πάρα πολλά, οπότε μην υποτιμάς τα βασικά πτυχία έτσι, μπορεί να υπάρχουν πολλές σχολές πληροφορικής στην Ελλάδα αλλά δεν είναι όλες ίδιες και αυτό φαίνεται και από το πρόγραμμα σπουδών και από τους καθηγητές αλλά και από την έρευνα που γίνεται εκεί. Δεν λέω ότι το πτυχίο είναι το παν, αλλά όταν θα ψάχνεις για δουλειά ή για μεταπτυχιακό αυτό θα έχεις στο βιογραφικό σου, σαν μια πρώτη εικόνα.

  Η προσωπική μου γνώμη:
αν σαν πρώτη προτεραιότητα βάζεις τις σπουδές και ειδικά την πληροφορική τότε σου προτείνω την πληροφορική Αθήνας. Το τμήμα αυτό κάθε χρόνο ανεβαίνει σε καθηγητές , εγκαταστάσεις , πρόγραμμα σπουδών κλπ.
αλλιώς_αν σαν πρώτη προτεραιότητα βάζεις την φοιτητική ζωή και θέλεις να περάσεις καλά τότε Πληροφορική Ιωαννίνων μακράν. Φοβερή πόλη για φοιτητές, θα περάσεις καλά.
αλλιώς_Αν θέλεις και τα δύο τότε μάλλον θα πρέπει να πας στο Επιστήμης Η/Υ Κρήτης, που είναι και πολύ καλό τμήμα και έχει και φοιτητική ζωή.
Τέλος_αν

  Τό τμήμα πληροφορικής στα Γιάννενα δεν το ξέρω, αλλά από το πρόγραμμα σπουδών που είδα η δομή των υποχρεωτικών μαθημάτων που έχει είναι καλή, ξεκινάνε με C. C++ στις Δομές που είναι καλό και έχουν και υποχρεωτικά μαθήματα Μεταφραστές και Θεωρία Γλωσσών αλλά τα μαθήματα επιλογής δεν μου άρεσαν καθόλου.
  Αυτό που έχεις να κάνεις είναι να μπεις στους δικτυακούς τόπους αυτών των σχολών και να μελετήσεις καλά τα μαθήματα που προσφέρουν. Ίσως αυτό σε βοηθήσει
Παραθέτω τους παρακάτω συνδέσμους

http://www.cs.uoi.gr/Studies/GR/Undergraduate/Undergrad_courses.html
http://www.csd.uoc.gr/index.jsp?tID=studies&sub=2&exp=2b
http://www.di.uoa.gr/gr/lessons.php

Επίσης το Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών Κρήτης δίνει κάθε χρόνο στους καλύτερους φοιτητές υποτροφίες (νομίζω τα χρήματα είναι καλά) και μπορείς αργότερα να εργαστείς σε κάποιο ερευνητικό πρόγραμμα στο ΙΤΕ, ή κάτι τέτοιο, δεν το κατάλαβα καλά, μπορείς να το ψάξεις.
Αν έχεις υψηλή βαθμολογία λογικά έχεις πιθανότητες,
δες εδώ http://www.ics.forth.gr/orphanoudakis_awards/
What I cannot create I do not understand -- Richard Feynman
http://evripides.mysch.gr

Stavrospc

Δεν δίνω τόσο βαρύτητα στην φοιτητική ζωή όσο στην μόρφωση, θέλω να γίνω προγραμματιστής..... Δεν νομίζω πάντως οι γονείς μου να συμφωνούν στο να περάσω πληροφορική στην Αθήνα ενώ εγώ μένω ούτε 1 χιλιόμετρο μακριά από το πανεπιστήμιο ιωαννίνων. Αν δεν πάω στα Γιάννενα η άλλη επιλογή είναι μηχανικός η/υ και πληροφορικής στην Πάτρα, απλά δεν ξέρω αν αξίζει να έχω έξοδα απ΄το πανεπιστήμιο. ΓΙα παράδειγμα αν κρατάω τα χρήματα από τις προπτυχιακές σπουδές μου θα μπορέσω άνετα να κάνω κάποιο μεταπτυχιακό και διδακτορικό σε κάποια άλλη χώρα.όσο για το τμήμα επιστήμης υπολογιστών στην Κρήτη απ ότι είδα είναι στα 14781 μόρια.Ακούω αρκετούς να μου λεν πως αν πάω πληροφορική θα σπαταλίσω τα μόρια που έβγαλα (πάνω από 19000), φανταστείτε τι θα γίνει αν πω ότι θέλω να περάσω σε μία τέτοια σχολή.
όπως και να χει πάντως σε 2 ημέρες πρέπει να κάνω το μηχανογραφικό μου κι εγώ ακόμη δεν ξέρω....... όλοι οι φίλοι μου που θα μείνουν Γιάννενα θέλουν να μείνω....ίσως τελικά να βάλω πληροφορική στα Γιάννενα αλλά θέλω να μάθω αρκετά πράγματα για την επιστήμη της πληροφορικής.
Κάποια ακόμη γνώμη;ή κι εσείς κ. Ευριπείδη αν έχετε να προσθέσετε κάτι;

evry

#14
Λοιπόν από όσο ξέρω αυτή τη στιγμή οι απόφοιτοι των τμημάτων πληροφορικής έχουν τα ίδια σχεδόν επαγγελματικά δικαιώματα με τους Μηχανικούς Η/Υ σύμφωνα με πρόσφατο προεδρικό διάταγμα, οπότε μην σκέφτεσαι ότι θα είσαι μηχανικός και θα έχεις κάποια παραπάνω δικαιώματα. Αυτό θα συμβεί μόνο αν πας σε σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, αλλά εκεί θα πρέπει να είσαι έτοιμος να ασχοληθείς με αρκετά μαθήματα εκτός πληροφορικής που ενδεχομενως να μην σε ενδιαφέρουν. Δες τα προγράμματα σπουδών και θα καταλάβεις τι εννοώ.
    Τώρα σχετικά με αυτό που λες ότι θα χαραμίσεις μόρια δεν μπορεί να σκέφτεσαι έτσι. Με το σκεπτικό αυτό θα πρέπει να δηλώσεις και Ιατρική και Σχολή Ικαρων (ΣΜΑ).

  Τέλος πάντων, το τμήμα Πληροφορικής Ιωαννίνων είναι καλό τμήμα και θα σου δώσει επαρκείς γνώσεις για το αντικείμενο της πληροφορικής αλλά η προσωπική μου γνώμη (και το τονίζω αυτό) είναι ότι το τμήμα Πληροφορικής της Αθήνας(Καποδιστριακό) και το τμήμα Επιστήμης Η/Υ της Κρήτης μαζί με τους μηχανικούς της Πάτρας είναι μακράν τα καλύτερα στην Ελλάδα. Η χαμηλή βάση της Κρήτης οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν πάρα πολλά τμήματα πληροφορικής στην Ελλάδα και όλοι μπορούν να σπουδάσουν πληροφορική (ή κάτι σαν πληροφορική >:D) κοντά στα σπίτια τους.

Και πάλι όμως τα παραπάνω είναι προσωπικές μου απόψεις. Την απόφαση θα κληθείς να την πάρεις εσύ οπότε ζύγισε τι είναι αυτό που θέλεις, δες και τα προγράμματα σπουδών και πάρε την καλύτερη δυνατή απόφαση για σένα.
Να ξέρεις πάντως ότι η Κρήτη και η Αθήνα έχουν πολύ καλά μεταπτυχιακά.
Σκέψου και αυτό που σου είπα για τις υποτροφίες του τμήματος Επιστήμης Η/Υ Κρήτης. Αν ο χρόνος πιέζει πάρε τηλέφωνο αύριο και μάθε να δεις αν έχεις πιθανότητα να πάρεις.

Ελπίζω να βοήθησα

EDIT:
Να πρσθέσω ότι αν σκέφτεσαι να πας σε μια σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών αλλά είσαι κολλημένος με την πληροφορική με βάση πάλι την προσωπική μου γνώμη μόνο το τμήμα του ΕΜΠ με καλύπτει όσον αφορά το πρόγραμμα σπουδών πάνω στην πληροφορική. όχι μόνο τα μαθήματα αλλά ακόμα και τα βιβλία είναι μερικές φορές ίδια με αυτά του ΕΚΠΑ πληροφορικής. Αν δηλαδή πάρεις τη ροή υπολογιστών θα είναι σαν να έχεις τελειώσει ένα τμήμα πληροφορικής με 15 μαθήματα ακόμα πάνω σε ηλεκτρολογικά τηλεπικοινωνίες και ενέργεια. Θα έχεις τις γνώσεις ενός πληροφορικού αλλά τα δικαιώματα όλων των ροών δηλαδή θα είσαι τηλεπικοινωνιακός, ενεργειακός, ηλεκτρονικός, ηλεκτρολόγος μηχανικός. Κάτι σαν πολυσχολή δηλαδή. Τα εχεις όλα και συμφέρει. Προσωπικά το θεωρώ απαράδεκτο αλλά τι να κάνουμε αυτή είναι η πραγματικότητα .
Τα ίδια δικαιώματα έχεις αν πας σε οποιαδήποτε άλλη σχολή ΗΜΜΥ (όχι στα Χανιά)
Για την Πάτρα και την Θεσσαλονίκη δεν έχω καλή γνώμη και για την Ξάνθη δεν έχω γνώμη καθόλου
What I cannot create I do not understand -- Richard Feynman
http://evripides.mysch.gr

Stavrospc

Παράθεσημπορούν να σπουδάσουν πληροφορική (ή κάτι σαν πληροφορική >:D) κοντά στα σπίτια τους.
η πληροφορική στα Ιωάννινα είναι κι αυτή κάτι σαν πληροφορική;; ελπίζω όχι.....
Η αλήθεια είναι πως δεν σκέφτομαι το τμήμα ηλεκτρολόγων μηχανικών γιατί απ ότι είδα έχει αρκετά πράγματα άσχετα με την πληροφορική. Η αλήθεια είνα ιότι προσπαθώ να αποφύγω την φυσική. Όχι ότι δεν μ αρέσει να την διαβάζω αλλά θέλω να κάνω ΠΟΛΥ μαθηματικά.
(Αύριο θα περάσω κι απ το φροντιστήριο να ακούσω την γνώμη τους αν και δεν νομίζω να με επηρεάσουν)

ΠαράθεσηΕλπίζω να βοήθησα
Φυσικά και βοηθήσατε, εξάλλου πάντα το κάνετε απ ότι έχω παρατηρήσει σε παρόμιες περιπτώσεις. Πρέπει να ξέρετε πως οι μαθητές εκτιμούν και λαμβάνουν σοβαρά υπόψην τους τις συμβουλές κάποιου ειδικού..... Αλήθεια ευχαριστώ!!!

alkisg

Σταύρο είναι πολύ εύκολο να πας μια βόλτα από το τμήμα Πληροφορικής Ιωαννίνων και να ρωτήσεις κάποιους καθηγητές απευθείας. Αρκετοί μάλιστα από αυτούς έχουν αποφοιτήσει από τη σχολή Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής στην Πάτρα και μπορούν να σου κάνουν άμεσα σύγκριση. Θα ξέρουν να σου πουν και λεπτομέρειες για την προοπτική να γίνει πολυτεχνικό το τμήμα - είχα ακούσει ότι ήταν στα σκαριά.

Νομίζω ότι στη θέση σου θα πήγαινα Πληροφορική Ιωαννίνων και μετά θα χτυπούσα ένα εξωτερικό... Το "θέλω να γίνω προγραμματιστής" που λες το είχαμε ξανασυζητήσει, μην το δένεις κόμπο, θα δεις ότι η Πληροφορική έχει πολλά πεδία που μπορεί να σου ταιριάζουν και να σε τραβήξουν περισσότερο...

Stavrospc

ΠαράθεσηΣταύρο είναι πολύ εύκολο να πας μια βόλτα από το τμήμα Πληροφορικής Ιωαννίνων και να ρωτήσεις κάποιους καθηγητές απευθείας.
Η αλήθεια είναι ότι ντρέπομαι να το κάνω αυτό. Επιτρέπεται έτσι ο καθένας να πάει να χτυπάει την πόρτα ενός καθηγητή;;;


Η αλήθεια είναι ότι κάτι ακούω όλο και περισσότερο την προοπτική να γίνει πολυτεχνικό τμήμα, αλλά θα μάθω περισσότερα.

ΠαράθεσηΝομίζω ότι στη θέση σου θα πήγαινα Πληροφορική Ιωαννίνων και μετά θα χτυπούσα ένα εξωτερικό...
Αυτό ακριβώς θέλω να κάνω!!!

Ευχαριστώ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ!!!!!! για ακόμη μία φορά...

evry

Παράθεση από: Stavrospc στις 12 Ιουλ 2010, 11:56:14 ΜΜ
η πληροφορική στα Ιωάννινα είναι κι αυτή κάτι σαν πληροφορική;; ελπίζω όχι.....
όπα, παρεξήγηση, δεν εννοούσα αυτό, καμία σχέση
Το τμήμα Πληροφορικής Ιωαννίνων το ξέρω λίγο από κάποιους γνωστούς μου που το έχουν τελειώσει και από αυτά που έχω δει στο πρόγραμμα σπουδών.
Ο Άλκης έχω  την εντύπωση ότι έχει κάνει το μεταπτυχιακό του εκεί (δεν είμαι σίγουρος) και μένει και Γιάννενα, οπότε τα ξέρει καλύτερα και η γνώμη του έχει μεγαλύτερη βαρύτητα.
Φυσικά εγώ επιμένω σε Αθήνα και Κρήτη από θέμα σπουδών αλλά η ουσία είναι πως ο συνδυασμός
  Πληροφορική + είναι κοντά στο σπίτι μου + Φοιτητική ζωή στα Γιάννενα
είναι πραγματικά αχτύπητος συνδυασμός!!!

Προσωπικά αν γύριζα μερικά χρόνια πίσω (καμιά 15αρια   :() θα πηγαινα Κρήτη. Σημειωτέον ότι σπούδασα Αθήνα όπου και μένω οπότε από φοιτητική ζωή καταλαβαίνεις :'(
Θεωρώ ότι  όποιος έχει την οικονομική δυνατότητα θα του κάνει καλό να μείνει μόνος του για λίγα χρόνια

Παράθεση
Πρέπει να ξέρετε πως οι μαθητές εκτιμούν και λαμβάνουν σοβαρά υπόψην τους τις συμβουλές κάποιου ειδικού..... Αλήθεια ευχαριστώ!!!
Στα θέματα αυτά δεν υπάρχουν ειδικοί!!
Αυτοί που έχουν κάποια άποψη είναι άτομα που έχουν σπουδάσει σε κάποιες από αυτές τις σχολές και μπορούν να κάνουν κάπως πιο αντικειμενικά συγκρίσεις
Οπότε μια βόλτα από τη σχολή όπως σου είπε ο Αλκης δεν είναι κακή ιδέα. Σίγουρα θα έχεις κάποιο γνωστό που είναι ή ήταν φοιτητής εκεί.
What I cannot create I do not understand -- Richard Feynman
http://evripides.mysch.gr

markip

εγω τελικα εβαλα πρωτο Εφαρμοσμενης Πληροφορικης ΠΑΜΑΚ(αν πεσει 500 μορια περναω), δευτερο Πληροφορικης Ιωαννινων(περναω σιγουρα), και τριτο Ηλεκτον. Μηχαν. & Μηχ. υπολογιστων πολυτεχνιο κρητης χανια & τεταρτο Επιστημη υπολογιστων Ηρακλειο(το παλεψα με τους γονεις μου αλλα ειναι πολυ μακρια και ειναι δυσκολα προσβασιμο απο Αλεξ/πολη....Τι γνωμη εχετε για πληροφορικη ιωαννινων?
Nothing happens unless first a dream.... - Carl Sargburg

Stavrospc

ΠαράθεσηΛοιπόν από όσο ξέρω αυτή τη στιγμή οι απόφοιτοι των τμημάτων πληροφορικής έχουν τα ίδια σχεδόν επαγγελματικά δικαιώματα με τους Μηχανικούς Η/Υ σύμφωνα με πρόσφατο προεδρικό διάταγμα, οπότε μην σκέφτεσαι ότι θα είσαι μηχανικός και θα έχεις κάποια παραπάνω δικαιώματα.

Αλήθεια;;; νόμιζα ότι ως μηχανικός έχεις αρκετά παραπάνω επαγγελματικά δικαιώματα....

evry

#21
Ως μηχανικός Η/Υ έχεις σχεδόν τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με έναν απόφοιτο πληροφορικής (δεν ξέρω ποιες ακριβώς είναι οι διαφορές αλλά ουσιαστικά τα δικαιώματα είναι τα ίδια στην πληροφορική).
Ουσιαστικά αυτή τη στιγμή σε έργα πληροφορικής έχω την εντύπωση ότι ένας μηχανικός Η/Υ ένας απόφοιτος ΑΕΙ πληροφορικής και ένας Ηλεκτρολόγος Μηχανικός έχουν τα ίδια δικαιώματα σύμφωνα με απόφαση του ΣΑΠΕ τον Απρίλιο του 2008.
Με λίγο ψάξιμο στο δίκτυο είδα την επιστολή διαμαρτυρίας του ΤΕΕ για το διάταγμα αυτό (είναι από την ένωση Μηχανικών πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών ελλάδος)
http://www.computer-engineers.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=212

Το απίστευτο είναι ότι οι απόφοιτοι μιας σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών θεωρούν φυσιολογικό να έχουν περισσότερα δικαιώματα στην πληροφορική από τους αποφοίτους πληροφορικής!!!!
What I cannot create I do not understand -- Richard Feynman
http://evripides.mysch.gr

skananitos

Εγώ προτείνω να το ξανασκεφτείς... αφιερωμένο και το επόμενο κομματάκι!  :angel:

http://www.youtube.com/watch?v=dTFaQxegOxQ
Music is life...Live a fun one...Listen to SKA !!! ;-)

tzorvas

Make World Better for all!

Τελειόφητος του 2ου Ε.Λ.Χαλκίδας

Προπτυχιακός Φοιτητής @ ICSD-University of the Aegean

polikarpos

Η κόρη έδωσε πανελλήνιες και ενδιαφέρεται για το Τμήμα Μηχανικών
Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Είδα ότι είναι πλέον πενταετούς φοίτησης, αλλά όχι(???) προς το παρόν Πολυτεχνείο.
Ποια είναι η γνώμη σας;
Μήπως έχει κανεις ιδέα τι γίνεται μ' αυτό;
www.sepchiou.gr
moodle.sepchiou.gr
museum.sepchiou.gr

evry

#25
δηλαδή αν γίνει πολυτεχνείο ποια θα είναι η διαφορά με ένα τμήμα πληροφορικής?

Παράθεση από: polikarpos στις 12 Ιουλ 2014, 01:00:31 ΜΜ
Η κόρη έδωσε πανελλήνιες και ενδιαφέρεται για το Τμήμα Μηχανικών
Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Είδα ότι είναι πλέον πενταετούς φοίτησης, αλλά όχι(???) προς το παρόν Πολυτεχνείο.
Ποια είναι η γνώμη σας;
Μήπως έχει κανεις ιδέα τι γίνεται μ' αυτό;

Μπήκα στο σάιτ της σχολής από περιέργεια και είδα το εξής απίστευτο
Ενώ υπάρχει ξεχωριστή σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών το τμήμα Μηχανικών Υπολογιστών ανήκει στην σχολή Θετικών Επιστημών !!!!

Εδώ είναι και το νέο πρόγραμμα σπουδών του τμήματος
http://www.cs.uoi.gr/upFiles/uploand_doc/programma-spoudvn-5ates.pdf
Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω σε τι διαφέρει από ένα μέσο τμήμα πληροφορικής.
What I cannot create I do not understand -- Richard Feynman
http://evripides.mysch.gr

dkontos

Καλησπέρα policarpos,
πρώτα από όλα συγχαρητήρια στην κόρη σου και κάθε επιτυχία στην επιλογή αλλά και στις σπουδές της.
Το συγκεκριμένο τμήμα μόλις εφέτος ξεκίνησε να λειτουργεί σαν 3ετές και σωστά ο evry δεν βλέπει στο πρόγραμμα σπουδών του διαφορές από ένα καθαρά 4ετες πανεπιστημιακό τμήμα (όπως μέχρι πέρυσι ήταν και αυτό).
Πρώτα από όλα θα ήθελα να πω (κατά την γνώμη που πάντα) ότι η συγκεκριμένη αλλαγή στο τμήμα έγινε λόγω πολιτικής σκοπιμότητας για πίεση προς το υπουργείο για την δημιουργία Πολυτεχνικής Σχολής. Το ίδιο συμβαίνει και στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου με αντίστοιχα θέματα.
Ένα αρνητικό που θα έβλεπα είναι ότι αυτή την στιγμή βρίσκεται πάνω στην διαδικασία αλλαγών και άλλων ζυμώσεων μέχρι να πάρει την τελική της μορφή.
Το έχω αναφέρει και σε άλλο topic για το ποια είναι η διαφορά ενός θεωρητικού Πληροφορικού από 4ετή πανεπιστημιακή σχολή και ενός μηχανικού πληροφορικής από 5ετή πολυτεχνική σχολή.
Από τις θεωρητικές πανεπιστημιακές σχολές βγαίνεις Πληροφορικός, το οποίο σημαίνει θεωρητικός επιστήμονας που μελετά σε βάθος την επιστήμη της πληροφορικής. Από τα Πολυτεχνεία και τις Πολυτεχνικές Σχολές βγαίνεις Μηχανικός Πληροφορικής, δηλαδή κάποιος που έχει σπουδάσει πληροφορική σε ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΟ επίπεδο, και απασχολείται στην βιομηχανία.
Πριν η κόρη σου πάρει την τελική της απόφαση, θα σου έλεγα να κοιτάξει τον προτεινόμενο κανονισμό του οργανισμού (http://www.uoi.gr/files/news/attachments/6428.pdf) του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε ότι αφορά το πτυχίο που δίνουν τα 5ετη τμήματα των σχολών του (λόγω του ότι δεν υπάρχει πολυτεχνική σχολή). Στα δύο πανεπιστήμια αλλά και στις πολυτεχνικές σχολές των άλλων πανεπιστημίων της Ελλάδας το δίπλωμα που θα πάρεις όταν τελειώσεις με επιτυχία της σπουδές σου θα είναι επιπέδου 7 δηλαδή Masters και όχι επιπέδου 6 που είναι τα πτυχία των πανεπιστημιακών σχολών.
Με άλλα λόγια από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας ή από το Πολυτεχνείο της Κρήτης (https://www.tuc.gr/news.html?&tx_mmforum_pi1%5Baction%5D=get_attachment&tx_mmforum_pi1%5Battachment%5D=10144), στα οποία υπάρχουν "αντίστοιχες" σχολές με την συγκεκριμένη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το δίπλωμα που θα πάρει θα είναι Master of Enginnering στην Μηχανική των Υπολογιστών. Ισχύει το ίδιο και στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων;
Καλή απόφαση και καλά αποτελέσματα.
 

itt

Παράθεση από: dkontos στις 12 Ιουλ 2014, 11:55:25 ΜΜ
Το έχω αναφέρει και σε άλλο topic για το ποια είναι η διαφορά ενός θεωρητικού Πληροφορικού από 4ετή πανεπιστημιακή σχολή και ενός μηχανικού πληροφορικής από 5ετή πολυτεχνική σχολή.
Από τις θεωρητικές πανεπιστημιακές σχολές βγαίνεις Πληροφορικός, το οποίο σημαίνει θεωρητικός επιστήμονας που μελετά σε βάθος την επιστήμη της πληροφορικής. Από τα Πολυτεχνεία και τις Πολυτεχνικές Σχολές βγαίνεις Μηχανικός Πληροφορικής, δηλαδή κάποιος που έχει σπουδάσει πληροφορική σε ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΟ επίπεδο, και απασχολείται στην βιομηχανία.

Συγγνωμή αλλά δεν αντιλαμβάνομαι τον διαχωρισμό. Τι πάει να πει ότι κάποιος έχει σπουδάσει πληροφορική σε εφηρμοσμένο επίπεδο; Πώς ακριβώς μια πολυτεχνική σχολή στο προσφέρει αυτό ενώ μια σχολή πληροφορικής όχι; (Ίσως να την εξηγείς αναλυτικά στο άλλο topic που αναφέρεις, άμα θες μπορείς να μου δώσεις ένα λίνκ σε αυτό για να μην γράφουμε offtopic εδω πέρα)

evry

και εγώ δεν καταλαβαίνω τη διαφορά, μπορείς να μας δώσεις μια ομάδα μαθημάτων που δεν γίνεται στα 4ετή τμήματα σπουδών αλλά γίνεται στα 5ετη και φαίνεται αυτή η διαφορά που λες?
Επίσης οι πιο γνωστοί θεωρητικοί της πληροφορικής που ξέρω, πολυτεχνείο έχουν βγάλει (Παπαδημητρίου, Δασκαλάκης, κ.α.)

Παράθεση από: dkontos στις 12 Ιουλ 2014, 11:55:25 ΜΜ
Το έχω αναφέρει και σε άλλο topic για το ποια είναι η διαφορά ενός θεωρητικού Πληροφορικού από 4ετή πανεπιστημιακή σχολή και ενός μηχανικού πληροφορικής από 5ετή πολυτεχνική σχολή.
Από τις θεωρητικές πανεπιστημιακές σχολές βγαίνεις Πληροφορικός, το οποίο σημαίνει θεωρητικός επιστήμονας που μελετά σε βάθος την επιστήμη της πληροφορικής. Από τα Πολυτεχνεία και τις Πολυτεχνικές Σχολές βγαίνεις Μηχανικός Πληροφορικής, δηλαδή κάποιος που έχει σπουδάσει πληροφορική σε ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΟ επίπεδο, και απασχολείται στην βιομηχανία.

Μπορείς να μας δώσεις το νόμο του κράτους που λέει κάτι τέτοιο? Δηλαδή αν εγώ αυτή τη στιγμή κάνω τα χαρτιά μου για μια θέση στο ΑΣΕΠ μέσω δημοσίου και έχω τελειώσει 5ετή σχολή θα μου αναγνωρίσουν και μάστερ?

Παράθεση
Στα δύο πανεπιστήμια αλλά και στις πολυτεχνικές σχολές των άλλων πανεπιστημίω
ν της Ελλάδας το δίπλωμα που θα πάρεις όταν τελειώσεις με επιτυχία της σπουδές σου θα είναι επιπέδου 7 δηλαδή Masters και όχι επιπέδου 6 που είναι τα πτυχία των πανεπιστημιακών σχολών.
What I cannot create I do not understand -- Richard Feynman
http://evripides.mysch.gr

dkontos

Δεν θα διαφωνήσω με κανέναν από τους δύο (itt & evry) για το θέμα του διαχωρισμού της θεωρητικής επιστήμης από την εφαρμοσμένη (μηχανικός) γιατί στην Ελλάδα οι δύο αυτοί τομείς επικαλύπτονται σε μεγάλο βαθμό, ειδικά στην επιστήμη της Πληροφορικής.
Αυτό που θα έπρεπε να ισχύει και αυτό που θεωρώ ότι θα πρέπει να πληροφορούμε κάθε μελλοντικό φοιτητή του χώρου είναι ότι η επιστήμη υπολογιστών έχει τον στενό ορισμό της θεωρητικής πληροφορικής και της μαθηματικής της βάσης, ενώ η μηχανική υπολογιστών γίνεται αντιληπτή ως ένας συναφής κλάδος ασχολούμενος με τη σχεδίαση και υλοποίηση υλικού ή λογισμικού υπολογιστών. Στον βαθμό που το υλικό αυτό είναι ηλεκτρονικής φύσης, η μηχανική υπολογιστών μελετάται και από την ηλεκτρονική μηχανική. Με παρόμοια λογική διατυπώνεται και η διάκριση μεταξύ επιστήμης υπολογιστών και μηχανικής λογισμικού, όπου ο κλάδος αυτός επικεντρώνεται στη συστηματική ανάπτυξη λογισμικού για συγκεκριμένες εφαρμογές, με τυποποιημένες μεθόδους, επιστημονικές αρχές και γνώμονα τις ανάγκες της βιομηχανίας λογισμικού. Ωστόσο δεν υφίσταται κάποια καθολικά αποδεκτή διάκριση ορισμού μεταξύ «απλού» προγραμματισμού υπολογιστών και μηχανικής λογισμικού, οι επιμέρους τομείς που αναφέρθηκαν εναλλακτικά κατανοούνται μόνο ως διαφορετικοί, αλληλο-επικαλυπτόμενοι τρόποι προσέγγισης των ζητημάτων της πληροφορικής και όχι ως διακριτές επιστήμες, ενώ τα περισσότερα πανεπιστημιακά - πολυτεχνικά τμήματα πληροφορικής εφαρμόζουν στην πράξη ένα ενιαίο πρόγραμμα σπουδών.

Σχετικά με τα προγράμματα σπουδών σπουδών που αναφέρεις evry θα σε παραπέμψω σε αυτά του ΕΚΠΑ - Πληροφορικής & Τηλ/νιών και του Πανεπιστημίων Πατρών - Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής.
Δύο από τα παλαιότερα και σαφώς πιο αναγνωρισμένα τμήματα σπουδών στην επιστήμη της Πληροφορικής. Μπορείς να δεις ότι στα δύο πρώτα έτη σπουδών (που θεωρούνται και εισαγωγικά) στον μεν ΕΚΠΑ ο φοιτητής έχει την εβδομάδα 13 ώρες εργαστήρια στο δε Πανεπιστήμιο Πατρών έχει 28 ώρες, δηλαδή πάνω από τις διπλάσιες. Μήπως αυτό είναι ένα μικρό αλλά χαρακτηριστικό δείγμα εφαρμογής της επιστήμης;

Από πλευράς επαγγελματικών δικαιωμάτων στην Ελλάδα, όπως πολύ καλά ξέρουμε όλοι, είναι για όλους τα ίδια, είτε έχεις σπουδάσει σε 4ετές τμήμα ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ είτε έχει δίπλωμα 5ετούς πολυτεχνικής σχολής στην επιστήμη της Πληροφορικής ή/και των Τηλεπικοινωνιών. Το ότι οι απόφοιτοι του ΟΠΑ, του ΠαΠει ή του ΠαΜακ γράφονται και στο Οικονομικό Επιμελητήριο ή οι απόφοιτοι των πολυτεχνικών σχολών γράφονται στο ΤΕΕ είναι ένα θέμα που μάλλον θέλει πολύ συζήτηση.

Αγαπητέ evry αυτή την στιγμή δεν υπάρχει ψηφισμένος νόμος του κράτους που να μιλά για εξίσωση του διπλώματος μιας 5ετούς πολυτεχνικής σχολής με Masters. Τα πολυτεχνεία και οι πολυτεχνικές σχολές (γραμματείες) όμως μαζί με το δίπλωμα σου δίνουν και μια βεβαίωση που λέει ότι το συγκεκριμένο πτυχίο αντιστοιχεί σε 300ECTS (διδακτικές μονάδες) και όχι σε 240 που αντιστοιχεί το πτυχίο μιας 4ετούς σχολής. Θεωρώ επίσης ότι γνωρίζεις την υποχρέωση που έχουν όλα τα ΑΕΙ της χώρας να συστήσουν οργανισμό ιδρύματος που θα το διοικεί και να στείλουν άμεσα τον κανονισμό λειτουργίας τους στο υπουργείο παιδείας για έγκριση. Αν διαβάσεις τους κανονισμούς αυτούς θα δεις ότι και το ΕΜΠ και το Πολυτεχνείο Κρήτης (έχω βάλει σχετικό link στην προηγούμενη ανάρτησή μου που σχολίασες) αλλά και τα Πανεπιστήμια με Πολυτεχνικές Σχολές έχουν συμπεριλάβει το συγκεκριμένο θέμα. Δηλαδή το δίπλωμα του μηχανικού θα είναι ισότιμο με πτυχίο βαθμίδας 7, δηλαδή Master of Engineering στην επιστήμη που αντιστοιχεί. Προσοχή δεν είναι Masters εξειδίκευσης.   
Να είστε όλοι καλά.

evry

Παράθεση από: dkontos στις 13 Ιουλ 2014, 10:22:42 ΠΜ
Δεν θα διαφωνήσω με κανέναν από τους δύο (itt & evry) για το θέμα του διαχωρισμού της θεωρητικής επιστήμης από την εφαρμοσμένη (μηχανικός) γιατί στην Ελλάδα οι δύο αυτοί τομείς επικαλύπτονται σε μεγάλο βαθμό, ειδικά στην επιστήμη της Πληροφορικής.

Ακριβώς. Αυτό που λέω εγώ είναι ότι ο διαχωρισμός που περιγράφεις δεν υφίσταται σε ελληνικά ΑΕΙ. Στις αγγλοσαξωνικές χώρες που δεν τους ενδιαφέρει να βγάλουν επιστήμονες που να γνωρίζουν όλο το εύρος της επιστήμης, αλλά εξειδικευμένους μηχανικούς που να απορροφηθούν άμεσα στην αγορά εργασίας και επίσης τους αρέσουν και οι πιασιάρικοι τίτλοι αυτό που λες ισχύει. Μπορεί κάποιος να βγάλει ένα τμήμα Computer Engineering (από τα λίγα που υπάρχουν) χωρίς να έχει ιδέα από θεωρητική πληροφορική. Αυτά όμως δεν είναι σοβαρά πανεπιστήμια αλλά σουπερ μαρκετ πιστοποιητικών κατάρτισης.

Η πληροφορικη είναι μια επιστήμη και έχει θεωρητικό και εφαρμοσμένο κομμάτι. Όλες οι σχολές πανεπιστημιακές ή πολυτεχνικές έχουν τομέα/ροή θεωρητικής πληροφορικής ή εφαρμογών. Το ένα δεν έχει νόημα χωρίς το άλλο. Αν δεν ξέρεις τη θεωρία δεν είσαι επιστήμονας. Οι εφαρμογές πάλι είναι συνέπεια της θεωρίας.
αναγκάζομαι να παραθέσω λήμμα από τη wikipedia   http://en.wikipedia.org/wiki/Computer_science
Εκτός από τον ορισμό στους τομείς της επιστήμης έχει και έναν τομέα που λέγεται:
Computer architecture and engineering

Παράθεση
Αυτό που θα έπρεπε να ισχύει και αυτό που θεωρώ ότι θα πρέπει να πληροφορούμε κάθε μελλοντικό φοιτητή του χώρου είναι ότι η επιστήμη υπολογιστών έχει τον στενό ορισμό της θεωρητικής πληροφορικής και της μαθηματικής της βάσης,
επέτρεψέ με να σου πω ότι κάνεις λάθος επειδή τυγχάνει να έχω περάσει από 2 τμήματα πληροφορικής (ΕΚΠΑ και ΟΠΑ), η πληροφορική τα περικλείει όλα αυτά. Δεν υπάρχουν απόφοιτοι σχολών πληροφορικής που ασχολούνται με hardware, ή είναι μηχανικοί λογισμικού ή εργάζονται σε εταιρίες όπως intel, fujitsu ως μηχανικοί υπολογιστών, ή στις τηλεπικοινωνίες?

Παράθεση
Στον βαθμό που το υλικό αυτό είναι ηλεκτρονικής φύσης, η μηχανική υπολογιστών μελετάται και από την ηλεκτρονική μηχανική.
Να υποθέσω ότι είσαι ηλεκτρονικός μηχανικός? για αυτό έχεις αυτήν την οπτική περί πληροφορικής, εφαρμογών και θεωρίας?

Παράθεση
Σχετικά με τα προγράμματα σπουδών σπουδών που αναφέρεις evry θα σε παραπέμψω σε αυτά του ΕΚΠΑ - Πληροφορικής & Τηλ/νιών και του Πανεπιστημίων Πατρών - Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής.
Δύο από τα παλαιότερα και σαφώς πιο αναγνωρισμένα τμήματα σπουδών στην επιστήμη της Πληροφορικής. Μπορείς να δεις ότι στα δύο πρώτα έτη σπουδών (που θεωρούνται και εισαγωγικά) στον μεν ΕΚΠΑ ο φοιτητής έχει την εβδομάδα 13 ώρες εργαστήρια στο δε Πανεπιστήμιο Πατρών έχει 28 ώρες, δηλαδή πάνω από τις διπλάσιες. Μήπως αυτό είναι ένα μικρό αλλά χαρακτηριστικό δείγμα εφαρμογής της επιστήμης;
όχι δεν είναι σε καμία περίπτωση. Είναι δείγμα εμβάθυνσης της μιας σχολής σε κάποιο γνωστικό αντικείμενο της επιστήμης.
Ουσιαστικά οι σχολές αυτές κάνουν τα ίδια μαθήματα. Το ότι εμβαθύνουν σε κάποια με περισσότερα εργαστήρια δε σημαίνει ότι κάνουν διαφορετικό πρόγραμμα σπουδών ή άλλη επιστήμη. Κάθε σχολή εμβαθύνει σε κάποιους τομείς του προγράμματος σπουδών.
Η διαφορά στο αντικείμενο φαίνεται αν υπάρχει διαφορετικό πρόγραμμα σπουδών ή πολύ διαφορετικά μαθήματα.
Η θεωρητική πληροφορικη για παράδειγμα στο τμήμα πληροφορικής του ΕΚΠΑ είναι ένας τομέας μόνο, και έχει και τομέα εφαρμογών και τομέα επεξεργασίας σήματος ενώ π.χ. άλλα τμήματα πληροφορικής δεν έχουν.
Αντιγράφω από το πρόγραμμα σπουδών του ΕΚΠΑ

Το πρόγραμμα προπτυχιακών σπουδών του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΠΑ σε 8 εξάμηνα καλύπτει σε βάθος τα βασικά γνωστικά πεδία:
    της Επιστήμης των Υπολογιστών (Computer Science)
    της Μηχανικής των Υπολογιστών (Computer Engineering), και
    των Τηλεπικοινωνιών


Αν θέλεις ρίξε μια ματιά στα μαθήματα του τομέα επεξεργασίας σήματος και θα δεις μαθήματα όπως: Σχεδίαση Ολοκληρωμένων Κυκλωμάτων, Ηλεκτρομαγνητικά Κύματα - Κεραίες, Αρχιτεκτονική Υπολογιστών ΙΙ,

Παράθεση
Αγαπητέ evry αυτή την στιγμή δεν υπάρχει ψηφισμένος νόμος του κράτους που να μιλά για εξίσωση του διπλώματος μιας 5ετούς πολυτεχνικής σχολής με Masters.
Ακριβώς. Άρα αυτό που είπες για τα Μάστερ στα πολυτεχνεία δεν ισχύει. Το αν στο μέλλον θα ισχύσει μένει να το δούμε.
Αλλά το μόνο σίγουρο είναι πως δεν γίνεται να παίρνεις master που είναι μέρος προπτυχιακού προγράμματος σπουδών. Αυτό είναι το μόνο βέβαιο.
Άλλα χαίρομαι που κάνεις τη διάκριση μεταξύ Meng και Master εξειδίκευσης. πολύ εύστοχο εκ μέρους σου. Όμως για να γίνει αυτό στη χώρα μας πρέπει να διαχωριστούν τα διάφορα επίπεδα μεταπτυχιακών, π.χ. είτε έχεις κάνει conversion MSc είτε Advanved είναι ένα και το αυτό. (μιλάω για το δημόσιο όχι για τον ιδιωτικό τομέα)

Αυτό για τον οργανισμό ιδρύματος που λες το γνωρίζω, αλλά τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο φαίνονται, μένει να το δούμε.
Επίσης η κάθε σχολή μπορεί να δίνει ότι βεβαίωση θέλει. Το θέμα είναι αν αυτή σημαίνει κάτι επαγγελματικά ή ακαδημαικά.

Όσον αφορά το Μαστερ νομίζω ότι η έννοια αυτού του πτυχίου είναι πως πλέον πας σε άλλο επίπεδο και εξειδικεύεσαι και κάνεις και λίγο έρευνα. Η δικαιολογία ότι στο πολυτεχνείο κάνεις διπλωματική άρα έχεις μαστερ δεν ισχύει γιατί αυτό ουσιαστικά είναι πτυχιακή που έχει βαπτιστεί διπλωματική.
Το ότι κάνουν ένα χρόνο παραπάνω άρα δικαιούνται μαστερ δεν είναι σοβαρό επιχείρημα γιατί αν το πάμε έτσι ένας που έχει 2 πτυχία πρέπει να έχει 3-4 μαστερ και αυτός που τελειώνει ιατρική πρέπει να έχει 2 μαστερ.

Ο μόνος τρόπος που μπορεί κατά τη γνώμη μου να παίρνει κάποιος μαστερ σε πολυτεχνείο είναι να σπάσει το πτυχίο σε 2 κύκλους ένα 4ετη ή ακόμα και 3ετή όπως στο εξωτερικό που θα παίρνουν το BEng και μετά θα ακολουθεί και το Meng. Αυτό όμως φέρνει μεγάλες αλλαγές και θίγει πολλές ομάδες συμφερόντων. Για αυτό είπα ότι δεν είναι απλό.

Τες πα
αυτά τα ολίγα
συγγνώμη για το σύντομο μήνυμα  >:D

What I cannot create I do not understand -- Richard Feynman
http://evripides.mysch.gr

dkontos

Αν και έχω κάποιες διαφωνίες στις τοποθετήσεις σου (evry) δεν θα μπω στην διαδικασία να προχωρήσω άλλο το συγκεκριμένο θέμα, γιατί θεωρώ ότι το topic ξεκίνησε για να βοηθήσουμε ένα μελλοντικό φοιτητή που μέχρι αύριο πρέπει να κάνει το μηχανογραφικό του και όχι για να λύσουμε την διαμάχη που υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια ΜΟΝΟ στην χώρα μας μεταξύ των αποφοίτων Πανεπιστημίων & Πολυτεχνείων ή/και ΑΕΙ & ΤΕΙ.

Η πρότασή μου προς τον policarpos και την κόρη του, πάντα με την προϋπόθεση ότι έχει διαβάσει το πρόγραμμα σπουδών του τμήματος, είναι αποφασισμένη και της αρέσει να σπουδάσει μηχανικός, είναι να διαβάσει το σχέδιο του οργανισμού του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (http://www.uoi.gr/files/news/attachments/6428.pdf) και να βεβαιωθεί ότι υπάρχει η συγκεκριμένη πρόβλεψη, δηλαδή το δίπλωμά της να είναι ισότιμο με πτυχίο βαθμίδας 7 (Master of Engineering).
Είναι κρίμα να επενδύσει σε χρόνο και χρήμα για 5 τουλάχιστον χρόνια και στο τέλος να μην πάρει το ίδιο χαρτί με αυτό που θα της έδινε το αντίστοιχο (σε όνομα και αντικείμενο σπουδών) τμήμα (Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής) της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών. 

Rathaniel

Παράθεση από: evry στις 13 Ιουλ 2014, 08:54:58 ΠΜ
και εγώ δεν καταλαβαίνω τη διαφορά, μπορείς να μας δώσεις μια ομάδα μαθημάτων που δεν γίνεται στα 4ετή τμήματα σπουδών αλλά γίνεται στα 5ετη και φαίνεται αυτή η διαφορά που λες?
Επίσης οι πιο γνωστοί θεωρητικοί της πληροφορικής που ξέρω, πολυτεχνείο έχουν βγάλει (Παπαδημητρίου, Δασκαλάκης, κ.α.)

Μπορείς να μας δώσεις το νόμο του κράτους που λέει κάτι τέτοιο? Δηλαδή αν εγώ αυτή τη στιγμή κάνω τα χαρτιά μου για μια θέση στο ΑΣΕΠ μέσω δημοσίου και έχω τελειώσει 5ετή σχολή θα μου αναγνωρίσουν και μάστερ?


Αυτό που αναγνωρίζουν μέχρι τώρα (τουλάχιστον στον εκπαιδευτικό τομέα) είναι 2 έτη περισσότερα προυπηρεσίας ή να το πούμε διαφορετικά μία μικρή έως ελάχιστη μισθολογική διαφορά.
Το θυμάμαι γιατί δεν ξεκίνησα από το ΜΚ 18 που αρχίζαν όλοι οι πρωτοδιόριστοι. Ξεκίνησα από ΜΚ 17. Και έχω δίπλωμα μηχανικού από την Σάμο.
Το μάστερ που μας καπνοφουμάρανε οι καθηγητάδες μας τότε, όπως σωστά είπε ο Evry δεν αναγνωρίζεται από την 5ετή φοίτηση.
Το πολυχρονεμένο μας κράτος απλά έδωσε μια μισθολογική ανέλιξη για να σημειώσει τη διαφορά 5ετούς-4ετούς φοίτησης.

(Evry μη με ρωτήσεις για το νόμο, απλά θυμάμαι τι έγινε το 2009 που προσλήφθηκα στο Ιδιωτικό)
Χρηστίδης Αλέξανδρος,
Μηχανικός Επ/κών και Πλη/κών Συστημάτων,
Msc Στα Προηγμένα Συστήματα Πληροφορικής

Νίκος Αδαμόπουλος

Παράθεση από: Rathaniel στις 14 Ιουλ 2014, 09:08:51 ΠΜ
Αυτό που αναγνωρίζουν μέχρι τώρα (τουλάχιστον στον εκπαιδευτικό τομέα) είναι 2 έτη περισσότερα προυπηρεσίας ή να το πούμε διαφορετικά μία μικρή έως ελάχιστη μισθολογική διαφορά.

Με το ενιαίο μισθολόγιο όμως αυτό έπαψε να ισχύει.

dkontos

Συνάδελφοι (Rathaniel & Νίκος Αδαμόπουλος) νομίζω ότι ξεφεύγουμε από το ζητούμενο, το οποίο είναι να βοηθήσουμε με τις εμπειρίες και γνώσεις μας κάποιον να επιλέξει σχολή για την επιστήμη που θέλει να σπουδάσει ...

Rathaniel

Νομίζω ότι η επαγγελματική αναγνώριση ενός πτυχίου-διπλώματος είναι απαραίτητη στην κουβέντα, καθώς και η σύγκριση αυτών.
Αφήστε να πει ο ίδιος ο μαθητής-γονέας τί ειναι εκτός και τί εντός ζητούμενου.
Χρηστίδης Αλέξανδρος,
Μηχανικός Επ/κών και Πλη/κών Συστημάτων,
Msc Στα Προηγμένα Συστήματα Πληροφορικής

itt

Παράθεση από: dkontos στις 13 Ιουλ 2014, 10:22:42 ΠΜ
Δεν θα διαφωνήσω με κανέναν από τους δύο (itt & evry) για το θέμα του διαχωρισμού της θεωρητικής επιστήμης από την εφαρμοσμένη (μηχανικός) γιατί στην Ελλάδα οι δύο αυτοί τομείς επικαλύπτονται σε μεγάλο βαθμό, ειδικά στην επιστήμη της Πληροφορικής.
Αυτό που θα έπρεπε να ισχύει και αυτό που θεωρώ ότι θα πρέπει να πληροφορούμε κάθε μελλοντικό φοιτητή του χώρου είναι ότι η επιστήμη υπολογιστών έχει τον στενό ορισμό της θεωρητικής πληροφορικής και της μαθηματικής της βάσης, ενώ η μηχανική υπολογιστών γίνεται αντιληπτή ως ένας συναφής κλάδος ασχολούμενος με τη σχεδίαση και υλοποίηση υλικού ή λογισμικού υπολογιστών. Στον βαθμό που το υλικό αυτό είναι ηλεκτρονικής φύσης, η μηχανική υπολογιστών μελετάται και από την ηλεκτρονική μηχανική. Με παρόμοια λογική διατυπώνεται και η διάκριση μεταξύ επιστήμης υπολογιστών και μηχανικής λογισμικού, όπου ο κλάδος αυτός επικεντρώνεται στη συστηματική ανάπτυξη λογισμικού για συγκεκριμένες εφαρμογές, με τυποποιημένες μεθόδους, επιστημονικές αρχές και γνώμονα τις ανάγκες της βιομηχανίας λογισμικού. Ωστόσο δεν υφίσταται κάποια καθολικά αποδεκτή διάκριση ορισμού μεταξύ «απλού» προγραμματισμού υπολογιστών και μηχανικής λογισμικού, οι επιμέρους τομείς που αναφέρθηκαν εναλλακτικά κατανοούνται μόνο ως διαφορετικοί, αλληλο-επικαλυπτόμενοι τρόποι προσέγγισης των ζητημάτων της πληροφορικής και όχι ως διακριτές επιστήμες, ενώ τα περισσότερα πανεπιστημιακά - πολυτεχνικά τμήματα πληροφορικής εφαρμόζουν στην πράξη ένα ενιαίο πρόγραμμα σπουδών.

Οπότε ως εφηρμοσμένη πληροφορική εννοείς το software engineering ( ; ).  Να πούμε και για τον ελέφαντα στο δωμάτιο λοιπόν. Δεν θα πας να φοιτήσεις σε ένα πανεπιστήμιο/πολυτεχνείο για να διδακτείς software engineering. Θα πας για να πάρεις τις μαθηματικές/θεωρητικές βάσεις του computer science που θα σου δώσουν ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην εύρεση εργασίας. Ακόμα και αν υπήρχε το status ότι σε μια πολυτεχνική σχολή θα σου διδάξουν περισσότερο "εφηροσμένα" κομμάτια, απέχουν αρκετά από το τι μπορείς να δεις στην πραγματικότητα, οπότε δεν θα ήταν δυνατό επιχείρημα κατα τη γνώμη.

irini.

Γεια σας.
Ειμαι και εγω στη φαση  που θελω να καταληξω εστω και στο περιπου σε καποια σχολη. Θα ηθελα μια εικονα απο το ''επιστημες υπολογιστων κρητης'' και το ''πληροφορικης και τηλεπικοινωνιων αθηνας'' σε ενα πιο προσφατο χρονικο διαστημα  :P