Πρόβλημα εκκίνησης clients με κάρτα broadcom

Ξεκίνησε από TasosK, 18 Φεβ 2019, 10:23:22 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

TasosK

Καλησπερα.
Μετά από 5+ χρόνια λειτουργίας Ubuntu 12.04 LTSP σε σχολικό εργαστήριο, εγκατέστησα τα 18.04.01 Ubuntu Mate.
Ο server είναι ένας I3 με 4GB Ram.

Απο τους 10 σταθμούς εργασίας μόνο οι 2 bοοτάρουν και φορτώνουν σωστά από το δίκτυο το λειτουργικό. Οι συγκεκριμένοι είναι PC με Core Duo και 4GB Ram.
Οι υπόλοιποι 8, πιο παλιάς τεχολογίας (Pentium(R) 4 στα 3Ghz και 2GB Ram) δεν μπορούν να φορτώσουν τα Mate σταματώντας το boot, βγάζοντας τα παρακάτω μηνύματα της εικόνας.

Μπορεί κάποιος να βοήθησει; Ευχαριστώ.

alkisg

Κάνε πλήρη ενημέρωση τον server και δημοσίευση εικονικού δίσκου, και έλεγξε λίγο την δικτύωση/καλωδίωση.

sudo apt update
sudo apt full-upgrade
sudo ltsp-update-image -c /

TasosK

Δοκίμασα και εκτέλεσα όλες τις παρακάτω εντολές αναβάθμισης αλλά το πρόβλημα παραμένει το ίδιο στους ίδιους πιο παλιούς clients.
sudo apt update
sudo apt full-upgrade
sudo ltsp-update-image -c /

Η δικτύωση είναι ακριβώς η ίδια που είχα με το προηγούμενο σύστημα Ubuntu 12.04. Δεν έχει γίνει κάποια αλλαγή. O Server μέχρι το switch έχει gigabit σύνδεση.

Υπάρχει κάτι άλλο που μπορώ να δοκιμάσω;

alkisg

TasosK φαίνεται για πρόβλημα drivers, μπορείς να έρθεις λίγο από το IRC να το δούμε live;

http://ts.sch.gr/wiki/IRC

alkisg

#4
TasosK διαχώρησα τα μηνύματα σε νέο θέμα για να φαίνεται ο ειρμός.

Μετά από σύντομη επισκόπηση μέσω IRC/VNC, φαίνεται να φταίει ο driver της κάρτας δικτύου broadcom στο 18.04. Συγκεκριμένα, έχεις τις:
Dell --> Ethernet controller [0200]: Broadcom Inc. and subsdiaries NetXtreme BCM5751 Gigabit Ethernet PCI Express [14e4:1677] (rev 01)
και:
HP --> Ethernet controller [0200]: Broadcom Inc. and subsdiaries NetXtreme BCM5752 Gigabit Ethernet PCI Express (rev 01)

Θα κοιτάξω να δω μήπως βρω κάποια broadcom να αναπαραγάγω το πρόβλημα.

edit: μπορεί να είναι αυτό: https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/linux/+bug/1447664

TasosK

Τελικά μετά από πολλές δοκιμές με τον Άλκη, το πρόβλημα εντοπίστηκε στο switch του εργαστηρίου. Έτσι αγοράσαμε καινούργιο, ένα της TP-LINK TL-SG1024DE 24-PORT GIGABIT.

Χρειάζεται κάποιος προγραμματισμός στο switch ή με απλό plug n' play θα παίξει;;;

Ευχαριστώ.

alkisg

Τάσο ναι απλά το βάζεις και παίζει, δεν θέλει καμία ρύθμιση.

exanemou

ποια βήματα ακολουθείς για να συμπεράνεις οτι ειχε πρόβλημα το switch;
Αντιμετωπίζω και εγώ πρόβλημα στους σταθμούς ,εδω και 2 μερες παγώνουν είτε όταν μπουν στο περιβάλλον μετα την ταυτοποιηση είτε  πριν την ταυτοποίηση στη διάρκεια του μπουταρισματος
8 υπολογιστες είναι καινουργιοι αλλά συμβαίνει και σε 3 παλιούς που έχουν INTELPRO κάρτα δικτύου. Το λειτουργικό ειναι 18.04 LTSP MATE

alkisg

Του Τάσου ήταν πολύ περίεργη περίπτωση που δεν έχει κανένα νόημα να γενικευτεί. Φάγαμε 2-3 μέρες με πειράματα, αν συμβαίνει στα Windows, σε τοπικές εγκαταστάσεις, σε LTSP, με broadcom κάρτες ή όχι... και δεν εντοπίσαμε και τι ακριβώς φταίει, αλλαγή switch και ελπίζουμε.

Ένα γρήγορο πείραμα είναι, βάζεις τον server και έναν client πάνω στο router ή πάνω σε άλλο switch, και βλέπεις αν συνεχίζονται τα προβλήματα. Του Τάσου εκεί δούλεψε μια χαρά.
Επίσης αν 1-2 clients έχουν θέμα, υποψιαζόμαστε καλωδίωση clients. Αν clients με τις ίδιες κάρτες μόνο έχουν θέμα, υποψιαζόμαστε drivers. Αν όλοι οι clients έχουν που και που θέμα, υποψιαζόμαστε καλωδίωση server.

Τέλος, συνήθως η βέλτιστη καλωδίωση είναι στο router να συνδέονται απευθείας όλα τα switch και μόνο αυτά, και ο LTSP server και οι clients να είναι σε ένα μοναδικό switch.

Δημήτρης Γκίνης

Ερώτηση: αντί του TP-Link TL-SG1024DE με τιμή γύρω στα 100 ευρώ, η επιλογή του TP-Link TL-SG1024D που έχει περίπου 75 ευρώ τι πρόβλημα θα δημιουργούσε;
Από ότι καταλαβαίνω το πρώτο είναι managed, αλλά αφού πλέον το πρόβλημα με το flow control έχει λυθεί (έτσι δεν είναι;;) σε τι μας χαλάει το 2ο (με κριτήριο πάντα την τιμή. Τα χρήματα είναι νούμερο 1 εμπόδιο όταν προσπαθείς να πείσεις διευθυντή σχολείου)

alkisg

Αν κάποιος βάλει chained switches, τότε ο κώδικάς μας που απενεργοποιεί το flow control στην κάρτα δικτύου του server, δεν κάνει τίποτα. Ενώ με το DE που είναι από προεπιλογής απενεργοποιημένο το flow control, όλα καλά.

Επίσης, έχει και web interface που σου λέει ότι έχει πρόβλημα το καλώδιο της 5ης θύρας στο 4ο μέτρο.

Γενικά τα δικτυακά θεμιτό είναι να είναι καλής ποιότητας, γιατί όταν αποτυγχάνουν χρειάζονται επιτόπια επίσκεψη, που συνήθως είναι ή δύσκολη ή "ακριβή".

richard

Μία διευκρίνιση:

Όταν λες "συνήθως η βέλτιστη καλωδίωση είναι στο router να συνδέονται απευθείας όλα τα switch και μόνο αυτά, και ο LTSP server και οι clients να είναι σε ένα μοναδικό switch."

                                  -------------------------
                                  |       router             |
                                  -------------------------
                                    |                         |
                                    |                         |
--------------------------------------------------         ------------------------------------------------------------
|switch με clients και server ltsp μόνο|         | switch με άλλους η/υ και chained switches|
--------------------------------------------------         ------------------------------------------------------------

Έχουμε ξεφεύγει το πρόβλημα "Αν κάποιος βάλει chained switches, τότε ο κώδικάς μας που απενεργοποιεί το flow control στην κάρτα δικτύου του server, δεν κάνει τίποτα." Με την παραπάνω διάγραμμα με "chained switches" αλλού δεν μας πειράζει. Έτσι δεν είναι;

Richard

alkisg

Αν π.χ. οι "άλλοι Η/Υ" είναι κάποιοι windows clients που χρησιμοποιούν δικτυακό κοινόχρηστο φάκελο, τότε και αυτοί θα έχουν πρόβλημα.
Δηλαδή το flow control δεν αφορά μόνο το LTSP, και άρα θα πρέπει να το σκεφτόμαστε κατά την αγορά switches ακόμα κι αν δεν χρησιμοποιούμε καν Linux.
Αλλά ναι, στο σχεδιάγραμμά σου το LTSP δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα flow control.