Epoptes, ένα νέο εργαλείο διαχείρισης και εποπτείας τάξης

Ξεκίνησε από alkisg, 15 Οκτ 2011, 12:37:25 ΠΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

aspd

#45
Βάζοντας την εντολή  epoptes-client -c localhost στον εικονικό δίσκο και συμπιέζοντάς τον δουλεύει η επίδειξη οθόνης κανονικά.
Μήπως θα μπορούσες να βάλεις και αυτήν την εντολή στην απάντηση 13 στο ίδιο θέμα;
Ευχαριστώ πολύ.





aspd

Παράθεση από: alkisg στις 27 Ιαν 2012, 08:38:16 ΠΜ
τρέξε epoptes-client -c localhost
To localhost το έβαλα το πρωί. Χρειάζεται; Είδα ότι δεν το έχεις βάλει ούτε στη διόρθωση στην απάντηση 13, ούτε είναι στο http://www.epoptes.org/installation


alkisg

Χρειαζόταν μέχρι την προηγούμενη έκδοση, αλλά όχι με την τωρινή. Κακό πάντως δεν κάνει. :)

Η απάντηση 13 δεν είχε αυτήν την εντολή γιατί παλιότερα δεν χρησιμοποιούσαμε encryption, αλλά προκειμένου να μπει στο Debian και στο Ubuntu, μας το ζητήσανε.

alkisg

Δημοσιεύθηκε η νέα έκδοση 0.4.1 του Επόπτη, που υλοποιεί την δυνατότητα επίδειξης της οθόνης του καθηγητή σε παράθυρο, που ζήτησε η aspd. Επίσης αναδιοργανώθηκε η λήψη μικρογραφιών από τους σταθμούς εργασίας, αυξάνοντας τη σταθερότητα του Επόπτη.

Από αύριο θα είναι διαθέσιμος στα αποθετήριά μας (PPA) και λίγο πιο μετά στα επίσημα αποθετήρια του Debian Wheezy και του Ubuntu Precise.

aspd

Δοκίμασα την επίδειξη οθόνης σε παράθυρο. Είναι ό, τι ήθελα και ευχαριστώ γι' άλλη μία φορά.
Οι μαθητές θα κάνουν τις εργασίες τους και εγώ μπορώ να προβάλω κάτι που κρίνω ό, τι μπορεί να τους βοηθήσει. Επίσης οι μαθητές μπορούν να τοποθετήσουν το παράθυρο της επίδειξης οθόνης οπουδήποτε.

Μία μικρή βελτίωση θα μπορούσε να είναι να βρίσκεται το παράθυρο επίδειξης πάντα σε πρώτο πλάνο, ώστε να μπορούν να έχουν το παράθυρο που εργάζονται (π.χ. openoffice) σε πλήρη οθόνη και σε μία γωνία να έχουν το παράθυρο της επίδειξης (και να μην κρύβεται μόλις πατήσουν ένα κουμπί), αντί να πρέπει να τακτοποιούν τα παράθυρα τους στο επιθυμητό μέγεθος (έτσι θα μίκραινε πολύ το παράθυρο εργασίας τους).

Επίσης κάτι που με προβλημάτισε, αλλά νομίζω ότι είναι εντάξει έτσι είναι ότι όταν μικραίνω το παράθυρο της επίδειξης σε ένα client αποκόπτονται τμήματα της οθόνης του καθηγητή και δε γίνεται σμίκρυνση της οθόνης του καθηγητή. Στην αρχή μου φάνηκε παράξενο, αλλά μάλλον είναι καλύτερα έτσι γιατί  μπορούν με τις μπάρες να δουν αυτό που θέλουν χωρίς να μικραίνουν πολύ τα γράμματα.

Δεν το δοκίμασα ακόμα σε τάξη με μαθητές λόγω χιονιών! :)
Ευχαριστώ ξανά.

alkisg

Με δεξί κλικ στη γραμμή τίτλου, μπορεί ο μαθητής να διαλέξει "Πάντα σε πρώτο πλάνο". Δεν ξέρω αν θα έπρεπε να είναι ενεργό από προεπιλογής, φαντάζομαι ότι σε μερικές περιπτώσεις, π.χ. εκφώνηση ασκήσεων, δεν το θέλουν πάντα on top...

Με F8 εμφανίζονται κάποιες ρυθμίσεις σύνδεσης. Εκεί, άλλα προγράμματα έχουν και επιλογή για σμίκρυνση της οθόνης, ενώ το xvnc4viewer που χρησιμοποιούμε, δεν έχει. Αν δούμε ότι χρειάζεται, να δώσουμε επιλογή για χρήση άλλου vnc client.

aspd

Παράθεση από: alkisg στις 02 Φεβ 2012, 04:19:58 ΜΜ
Με δεξί κλικ στη γραμμή τίτλου, μπορεί ο μαθητής να διαλέξει "Πάντα σε πρώτο πλάνο".
Δεν το είχα δει ότι γινόταν έτσι. Δε νομίζω ότι χρειάζεται να αλλάξετε κάτι.

aspd

Βάζοντας τη νέα έκδοση του epoptes, δεν την εγκατέστησα και στον εικονικό δίσκο. Φαντάζομαι ότι αυτό είναι μόνο για την πρώτη φορά.


alkisg

Τα updates καλό είναι να γίνονται και στο server και στον εικονικό δίσκο και στους αυτόνομους σταθμούς εργασίας.
Συχνά όμως ο epoptes-client έχει ασήμαντες ή και καθόλου αλλαγές, οπότε δεν πειράζει και να μη γίνει update. Επίσης, ο epoptes βγάζει προειδοποίηση όταν συνδέεται κάποιος client με πολύ παλιά, ασύμβατη έκδοση, οπότε τότε ενημερώνεται ο καθηγητής ότι πρέπει υποχρεωτικά να κάνει update.

aspd

Χρησιμοποίησα την επίδειξη οθόνης σε παράθυρο στην τάξη με μαθητές.
Οι μαθητές έκαναν κάποια άσκηση στο υπολογιστικό φύλλο και σε παράθυρο τους είχα οδηγίες για τα ερωτήματα που θα έπρεπε να χρησιμοποιήσουν κτλ.
Δούλεψε πολύ καλά, κατάλαβαν αμέσως τη χρησιμότητά του και αξιοποίησαν τις οδηγίες που τους έδινα.
Το πάντα δε πρώτο πλάνο ούτε καν το χρησιμοποίησαν. Δεν τους χρειάστηκε.

Για να ήταν απολύτως τέλειο (για τα δικά μου μέτρα και σταθμά) θα με βόλευε νομίζω περισσότερο να μη γινόταν επίδειξη όλης της οθόνης του καθηγητή σε παράθυρο, αλλά ενός παραθύρου του καθηγητή (του ενεργού παραθύρου πριν ανοίξει το epoptes). Έτσι θα μπορούσε να χρησιμοποιεί ο καθηγητής το server ενώ γίνεται επίδειξη οθόνης σε παράθυρο. Στο μάθημα είχα σε παράθυρο επίδειξης τις οδηγίες, αλλά αν πάταγα κάτι στο server τους χάλαγα το παραθυράκι που ήθελα να έχουν για επίδειξη και διαμαρτύρονταν (!) γιατί τους χάλασα τις οδηγίες. Επίσης, θα τακτοποιόταν το παράθυρο με τις οδηγίες στη μεριά που θέλει κάθε μαθητής πιο γρήγορα.
Τα παραπάνω είναι μάλλον πολυτέλεια. Όπως είναι γίνεται η δουλειά μου μια χαρά  :).

alkisg

#55
Δεν ξέρω κάποια έκδοση του VNC που να υποστηρίζει προβολή παραθύρου.
Γι' αυτό και πρότεινα το Xephyr:
https://alkisg.mysch.gr/steki/index.php?topic=4503.msg47950#msg47950

Επισυνάπτω ένα screenshot... το Xephyr δηλαδή είναι σαν μια δεύτερη εικονική οθόνη μέσα στην επιφάνεια εργασίας μας, την οποία μπορούμε να την ανοίξουμε σε όποια ανάλυση θέλουμε. Μετά, μέσα της ανοίγουμε τον Επόπτη καθώς και τα προγράμματα που θέλουμε να προβάλλουμε, και πατάμε προβολή. Στη συνέχεια έξω από το Xephyr μπορούμε να συνεχίσουμε να δουλεύουμε χωρίς να φαίνεται στους clients το τι κάνουμε.

Γρήγορο how-to:
Κώδικας: shell
sudo apt-get install xserver-xephyr blackbox
xinit /usr/bin/blackbox -- /usr/bin/Xephyr :2 -screen 1024x768


Μέσα στο blackbox μετά κάντε δεξί κλικ για να εμφανιστεί το μενού του, επιλέξτε xterm, και από εκεί μέσα τρέξτε setxkbmap -layout "us,gr" -option "grp:alt_shift_toggle,grp_led:scroll" αν δεν δουλεύει η εναλλαγή ελληνικών/αγγλικών, και στη συνέχεια epoptes, firefox, xrandr για αλλαγή ανάλυσης ή ό,τι άλλο θέλετε. Προσοχή, σε μερικά προγράμματα (π.χ. chromium-browser) δεν τους αρέσει να τα έχουμε ανοιχτά και μέσα και έξω από το Xephyr, ενώ άλλα (π.χ. gedit) δεν έχουν κανένα πρόβλημα.

apapakL

#56
Καλή εναλλακτική ίσως, όπως προτείνεται και από τον alkisg: εδώ , είναι η δημιουργία ενός εικονικού thin client στο virtual box, σύνδεση σε αυτό ως χρήστης (διαφορετικός από αυτόν που συνδέεται στο server, με εισαγωγή του στην ομάδα χρηστών του επόπτη ώστε να μπορεί να τον χρησιμοποιεί, οπότε δε θα υπάρχει πρόβλημα εκτέλεσης του ίδιου προγράμματος) και επίδειξη της συγκεκριμένης οθόνης στα τερματικά των μαθητών. Αυτό βέβαια προϋποθέτει να έχουμε server αρκετά ισχυρό ώστε να μην έχουμε προβλήματα όταν εκτελείται και το virtual box...

alkisg

Παράθεση από: apapakl στις 18 Φεβ 2012, 12:09:26 ΜΜ
Αυτό βέβαια προϋποθέτει να έχουμε server αρκετά ισχυρό ώστε να μην έχουμε προβλήματα όταν εκτελείται και το virtual box...

Το Xephyr μπορεί να βοηθήσει και σε αυτήν την περίπτωση. Ενεργοποιούμε το XDMCP στον server μας, και στη συνέχεια δίνουμε Xephyr :2 -query localhost, και σε 1 δευτερόλεπτο έχουμε το ισοδύναμο ενός vbox thin client, χωρίς το μπουτάρισμα και χωρίς τις απαιτήσεις RAM ενός δεύτερου εικονικού μηχανήματος.

Αλλά δεν γράφω λεπτομέρειες για το πώς γίνεται, γιατί κατά πάσα πιθανότητα θα ενσωματώσουμε στον Επόπτη την λύση που είχα περιγράψει παραπάνω:

Θα μπει ένα νέο μενού, Υπολογιστές → Εκπομπές → Άνοιγμα παραθύρου προβολών.
Όταν το διαλέγει αυτό ο καθηγητής, θα του ανοίγει ένα παράθυρο Xephyr που μέσα του θα τρέχει ο blackbox window manager, ο οποίος έχει προσαρμοζόμενο μενού που εμφανίζεται με δεξί κλικ για εκτέλεση εντολών, υποστηρίζει πολλαπλά workspaces κ.α.
Εκεί ο καθηγητής θα τρέχει ό,τι θέλει, αλλά και πάλι με τον περιορισμό να μην έχει τα ίδια προγράμματα ανοιχτά στον server (αν και ελάχιστα θα είναι αυτά που θα έχουν πρόβλημα, τα πιο πολλά θα παίξουν και διπλή φορά).
Στη συνέχεια όποτε θέλει θα πηγαίνει Υπολογιστές → Εκμπομπές → Εκμπομπή οθόνης ή Εκπομπή οθόνης (σε παράθυρο), και θα προβάλλει το παράθυρο του Xephyr, αντί να προβάλλει ολόκληρη την οθόνη του.
Πατώντας Τερματισμό εκπομπών δεν θα κλείνει το Xephyr, ώστε να μην κλείνουν και τα προγράμματα που έχει ανοίξει εκεί.
Αν ξανακάνει Εκπομπή οθόνης, θα συνεχίζει η προβολή από εκεί που τα άφησε προηγουμένως.
Στο μεταξύ εννοείται ότι ο καθηγητής θα μπορεί να ελαχιστοποιεί το Xephyr και να κάνει τη δουλειά του.
Αν σε κάποια φάση κλείσει το Xephyr και ξαναπατήσει Εκπομπή οθόνης στον Επόπτη, τότε θα εμφανιστεί ολόκληρη η οθόνη του.
Η ανάλυση του Xephyr (π.χ. 1024x768x16) θα είναι προσαρμόσιμη από τις επιλογές του Επόπτη.
Είναι πολύ βολικό το ότι το Xephyr τρέχει από τον ίδιο λογαριασμό χρήστη, και επομένως έχει πρόσβαση στα αρχεία του χωρίς να κάνει περιήγηση σε άλλο λογαριασμό χρήστη.

Έγραψα πολλά και ακούγεται πολύπλοκο, αλλά στην πράξη νομίζω ότι θα είναι αρκετά απλό. Σε αναμονή για επόμενη έκδοση του Επόπτη λοιπόν. :)

aspd

Με τα παραπάνω κάπου έχασα τη μπάλα!

Παράθεση από: alkisg στις 17 Φεβ 2012, 12:40:03 ΜΜ
Γρήγορο how-to:
sudo apt-get install xserver-xephyr blackbox
xinit /usr/bin/blackbox -- /usr/bin/Xephyr :2
Το Xephyr θα το δοκιμάσω το συντομότερο δυνατό.

Δημήτρης Γκίνης

#59
Άλλος ένας ευχαριστημένος "πελάτης" του εργαλείου Epoptes. :)

Εκτός της ευχρηστίας του, φαίνεται ότι δεν εμφανίζει τα προβλήματα που αντιμετώπιζα με το sch-scripts σε κάποιες λειτουργίες (πχ επίδειξη οθόνης, παρακολούθηση μαθητή).

Βιάστηκα να μιλήσω..... :(