LTSP fat clients σε 100 Mbps δίκτυο, με τοπική αντιγραφή του εικονικού δίσκου

Ξεκίνησε από alkisg, 15 Μαΐου 2013, 09:41:23 ΠΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

alkisg

Θα ακολουθήσει πιο αναλυτικός οδηγός στο wiki, αλλά το γράφω εδώ μήπως κανείς θέλει να το δοκιμάσει στο μεταξύ.

Μέχρι τώρα λέγαμε ότι για να πάει καλά το LTSP, θέλει gigabit σύνδεση τουλάχιστον από το server ως το switch. Αυτό σημαίνει π.χ. 60 ευρώ για το switch και 10 για την κάρτα του server, και δημιουργούσε οικονομικό θέμα σε κάποια σχολεία.

Με την παρακάτω μέθοδο δεν χρειάζεται gigabit switch, εφόσον ένα εργαστήριο έχει μόνο fat clients. Βέβαια, δημιουργεί ένα φόρτο για την αντιγραφή του εικονικού δίσκου i386.img τοπικά στο C:\ των clients, π.χ. ανάλογα με το μέγεθος του δίσκου και τον αριθμό των clients μπορεί να χρειαστεί καμιά ώρα η αντιγραφή, οπότε αναγκαστικά η διαδικασία ενημέρωσης δίσκου και προώθησής του στους clients θα πρέπει να γίνεται πιο σπάνια από το κλασσικό LTSP.

Διαδικασία:
1) Μπουτάρουμε τους clients κανονικά μέσω δικτύου κι ας αργούν.
2) Ανοίγουμε Επόπτη, διαλέγουμε όσους clients θέλουμε, και δίνουμε τις παρακάτω εντολές (αδοκίμαστες, μπορεί να έχω κανά λαθάκι)
sudo mount /dev/sda1 /mnt
sudo mkdir -p /mnt/Boot/LTSP
sudo dd if=/dev/nbd0 of=/mnt/Boot/LTSP/i386.img && reboot
Όταν τελειώσει η αντιγραφή, οι clients θα κάνουν reboot.
3) Στο μεταξύ, από τα sch-scripts ανοίγουμε τις ρυθμίσεις του PXELinux, και αλλάζουμε τις γραμμές 14 και 15, από π.χ.:
Παράθεση από: /var/lib/tftpboot/ltsp/i386/pxelinux.cfg/default
kernel vmlinuz-3.2.0-54-generic-pae
append ro initrd=initrd.img-3.2.0-54-generic-pae init=/sbin/init-ltsp quiet splash plymouth:force-splash vt.handoff=7 root=/dev/nbd0

σε:
Παράθεση από: /var/lib/tftpboot/ltsp/i386/pxelinux.cfg/default
kernel vmlinuz
append ro initrd=initrd.img init=/sbin/init-ltsp root=/dev/sda1 rootflags=ro loop=/Boot/LTSP/i386.img

Έτσι από το επόμενο reboot και στη συνέχεια, οι clients θα χρησιμοποιούν το τοπικό αντίγραφο του C:\Boot\LTSP\i386.img, και θα πάνε πιο γρήγορα ακόμα και σε αργά δίκτυα.
Την ίδια διαδικασία κάνουμε και μετά από ενημερώσεις του εικονικού δίσκου, για να τον προωθήσουμε στους clients.

odysseas

Άλκη, να ρωτήσω κάτι: τα /home των χρηστών θα εξακολουθήσει ο κάθε client να τα βλέπει δικτυακά, έτσι; Αν καταλάβαίνω καλά ο server εξακολουθεί να είναι απαραίτητος, μειώνεται όμως δραματικά η κίνηση του δικτύου ώστε να μη χρειάζεται το gigabit δίκτυο, έτσι δεν είναι;

alkisg

Ακριβώς όπως τα είπες.
Μειώνεται δραματικά η κίνηση του δικτύου, αλλά κατά τα άλλα έχουμε όλα τα κλασσικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του LTSP: o server είναι απαραίτητος, οι λογαριασμοί και τα αρχεία χρηστών είναι στο server, οι μαθητές μπορούν να κάθονται σε όποιο PC θέλουν και να βλέπουν τα έγγραφά τους από εκεί, κλπ κλπ.
Όπως λέμε και στο wiki, για fat clients ο server δεν χρειάζεται να είναι πολύ σύγχρονος, π.χ. ένας Pentium 4 με 1 Gb RAM αρκεί.

Η κίνηση στο /home δεν είναι μεγάλη και έτσι τοπικό /home δε νομίζω να χρειαστεί ποτέ κανείς, εκτός ίσως αν έχει μάθημα για επεξεργασία βίντεο... σ' αυτήν την περίπτωση ας μου πει να γράψω ένα how-to.

mk

Ωραία ιδέα τουλάχιστον μέχρι την πιθανή αναβάθμιση σε gigabit. Μερικές απορίες:

1) προφανώς αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία συνεχίζουμε να bootάρουμε τους clients μέσω δικτύου.
2) αν στην συνέχεια θέλουμε να προσθέσουμε και 2 thin ή κάνουμε αναβάθμιση σε gigabit πως αντιστρέφουμε τη διαδικασία (για να μην χρησιμοποιούν το τοπικό αντίγραφο);
3) στα πλαίσια πειραματισμού, επειδή αναφέρεις ότι οι εντολές είναι αδοκίμαστες, αν κάτι δεν πάει καλά πως επανέρχομαι;

Ευχαριστώ για την συμπαράσταση..

alkisg

1) Ναι, φορτώνουν λίγα πράγματα από το δίκτυο (kernel και initramfs) και τα υπόλοιπα τοπικά.
2) Οι thins θα παίξουν κανονικά, δεν θέλουν ειδική μεταχείριση. Θα χρησιμοποιήσουν τον τοπικό δίσκο μέχρι την οθόνη σύνδεσης. Μετά, θα δουλεύουν με το δίσκο του server όπως κάνουν πάντα οι thin clients. Ο λόγος που αναφέρθηκα μόνο σε fat, είναι ότι οι thin clients θα συνεχίσουν να απαιτούν αρκετό bandwidth, οπότε ΟΚ μέχρι 2-3 θα είναι ανεκτά τα πράγματα, αλλά με π.χ. 8 thin clients και 100 Mbps δίκτυο το LTSP θα αρχίσει να σέρνεται.
3) Η γραμμή στο PXELinux είναι η μόνη ουσιαστική αλλαγή, οπότε για να επαναφέρεις τα πράγματα όπως ήταν, την γυρνάς όπως ήταν πριν την αλλαγή. Μάλιστα με τα βήματα που έγραψα παραπάνω, μετά από κάθε ενημέρωση εικονικού δίσκου θα επαναφέρεται μόνη της στην αρχική της τιμή. Επίσης, αν θες να αδειάσεις το χώρο από τους σταθμούς εργασίας, σβήνεις και το φάκελο C:\Boot\LTSP είτε από τον Επόπτη είτε από τα Windows.

Τέλος, αν κάποιος έχει π.χ. 50 fat clients σε έναν μόνο server, ακόμα κι αν έχει gigabit δίκτυο, μπορεί να χρησιμοποιήσει την παραπάνω μέθοδο για να λειτουργούν αρκετά γρηγορότερα.

elf

Ευχαριστούμε! Έχω 3 χρόνια ltsp με 100mbps και κάποιες φορές προκύπτει ένα θέμα με την ταχύτητα του δικτύου.

mk

Στους clients έχω λογαριασμούς guest (με user/pass: guest). Οταν δοκιμάζω τις εντολές από τον επόπτη δεν μου κάνει mount το δίσκο (ζητάει κωδικούς υπερχρήστη. και δεν δεχεται το pass guest). μπορω να το παρακάμψω; ή χρειάζεται να αλλάξω σε users τους λογαριασμούς;

alkisg

Μην κάνεις Εκτέλεση → Άνοιγμα κονσόλας → Χρήστη, τοπικά,
αλλά Εκτέλεση → Εκτέλεση (τον διάλογο εκτέλεσης εντολών δηλαδή και όχι το τερματικό),
γιατί από το διάλογο εντολών μπορείς να τα τρέξεις σε πολλούς clients μαζί.

Αν για κάποιο λόγο θες να τα κάνεις μέσα από τερματικό, κάνε Άνοιγμα κονσόλας διαχειριστή, και όχι άνοιγμα κονσόλας χρήστη.

attila

Μια επιπλέον ερώτηση: υπάρχει η δυνατότητα το /home να βρίσκεται σε έναν υπολογιστή διαφορετικό από το server και να γίνεται mount είτε απευθείας από τους clients είτε "μέσω" του server; Σας ευχαριστώ

alkisg

Ας πούμε τον έναν ltsp-server και τον άλλον home-server. 2 τρόποι:

1) Προσαρτείς με NFS το /home του home-server (αρχείο: /etc/exports) στον ltsp-server (αρχείο: /etc/fstab).

2) Χρησιμοποιείς τον home-server ως login server. Βάζεις στο lts.conf:
LDM_SERVER=home-server-ip
LDM_SSHOPTIONS="-o Ciphers=arcfour128 -o StrictHostKeyChecking=no -o CheckHostIP=no -o LogLevel=silent"
Σ' αυτήν την περίπτωση, οι λογαριασμοί χρηστών θα πρέπει να έχουν δημιουργηθεί στον home-server, και να έχει εγκατασταθεί και υπηρεσία SSH. Δεν χρειάζεται όμως ο home-server να έχει κανένα από τα ltsp* πακέτα εγκατεστημένο, και φυσικά σ' αυτήν την περίπτωση δεν χρειάζεται NFS.

elf

Μπορώ να αντιγράψω σε κάποιος client με φλασάκι τον εικονικό σκληρό; Και οι 13 μαζί δεν βλέπω να τα καταφέρνουν από το δίκτυο.

alkisg

Δεν χρειάζεται να τους κάνεις όλους μαζί, μπορείς π.χ. να τρέξεις τις παραπάνω εντολές έχοντας επιλεγμένους μόνο 2 υπολογιστές...

Αλλά ναι, γίνεται και με φλασάκι,
στον LTSP server, αντίγραψε το αρχείο /opt/ltsp/images/i386.img σε ένα φλασάκι,
και στους clients, μέσα στα Windows φτιάξε ένα φάκελο C:\Boot\LTSP και βάλε το i386.img εκεί.

elf

Παράθεση από: alkisg στις 24 Μαΐου 2013, 11:11:23 ΠΜ
Δεν χρειάζεται να τους κάνεις όλους μαζί, μπορείς π.χ. να τρέξεις τις παραπάνω εντολές έχοντας επιλεγμένους μόνο 2 υπολογιστές...
Α, ναι, οκ :-)

Όσα έφτιαξα έπαιξαν εντάξει, εκτός από μια μικρή αλλαγή στο PXELinux σε
append ro initrd=initrd.img-3.2.0-41-generic-pae init=/sbin/init-ltsp root=/dev/sda1 rootflags=ro loop=/Boot/LTSP/i386.img

markakis

Πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση, τη δοκίμασα και λέω να συνεχίσω να τη χρησιμοποιώ μια και switch και κάρτες δικτύου στα PC είναι 100 Mbps και δεν αναμένεται να αλλάξουν.

Μάλιστα έκανα μια μικρή παραλλαγή: Χρησιμοποιώ ένα μικρό partition στους client (sda2) όπου έχω το Grub και το GPXE για να ξεκινούν καθώς δεν υποστηρίζουν bοοt from lan. Έκανα resize στο partition αυτό ώστε να χωράει και τον εικονικό δίσκο i386.img και τον έβαλα εκεί. Έτσι βρίσκονται όλα στο sda2 και δεν μπερδεύομαι καθόλου με το partition που έχει τα windows (sda1).

alkisg

Αν υπάρχει διαθέσιμο εξτρά partition, ο εικονικός δίσκος μπορεί να γραφεί απευθείας εκεί...
Δηλαδή, μέσα από τον Επόπτη, δίνουμε μόνο:
sudo dd if=/dev/nbd0 of=/dev/sda2 && reboot
και το command line γίνεται:
append ro initrd=initrd.img-3.2.0-41-generic init=/sbin/init-ltsp root=/dev/sda2 rootflags=ro

...βέβαια, στην περίπτωσή σου θα έπρεπε να είχες βάλει το win32loader.exe μέσα στα Windows, αντί του grub σε ξεχωριστό partition.
Btw είδες τελικά παρατηρήσιμη βελτίωση στην πράξη;

mk

Έγινε αντιγραφή τοπικά του εικονικού δίσκου και όλα πήγαν μιά χαρά. Σε ένα FAT από τους 10 δεν φορτώνει το δίσκο ενώ πριν την αλλαγή δούλευε με το server. Τα μυνήματα που βγάζει τα επισυνάπτω στην εικόνα. Τι μπορώ να κάνω...

........

apapakL

Προσωπικά θα  επαναλάμβανα τη διαδικασία για το συγκεκριμένο υπολογιστή αφού πρώτα σιγουρευόμουν για την καλή κατάσταση του δίσκου του π.χ. με ένα surface test...

alkisg

Μερικές άλλες περιπτώσεις όπου θα μπορούσε να έχει δημιουργηθεί το πρόβλημα:
* Το /dev/sda1 είναι το πρώτο partition, αν εκεί π.χ. έχει το recovery των windows, ενώ τα windows είναι στο δεύτερο partition, και εσύ το αντίγραψες με USB stick μέσα από τα Windows και το έβαλες στο C:\, τότε μπορεί να μπήκε στο \dev\sda2.
* Μπορεί να μην υπήρχε αρκετός χώρος σε αυτό το partition και να μη γράφηκε το αρχείο.
* Το partition των windows μπορεί να είναι FAT32 και ο δίσκος μεγαλύτερος από 4 Gb, οπότε θα πρέπει να γίνει μετατροπή σε NTFS.
* Δεν είμαι σίγουρος αν παίζουν ρόλο τα πεζά/κεφαλαία, π.χ. αν υπήρχε ήδη φάκελος boot, ίσως θέλει rename σε Boot.

Έλεγξε το μέγεθος του αρχείου μέσα από τα Windows ή από κάποιο Live CD, ή, το πιο ασφαλές, κάνε του ένα md5sum...
Και αν θες μπορείς να το αντιγράψεις και με ένα USB stick για να βεβαιωθείς ότι δεν πάει στραβά κάτι άλλο.

khatziar

Καλημέρα και συγχαρητήρια και από δω για την δουλειά σας. Σκοπεύουμε να βάλουμε και μεις ltsp. Έχω διαβάσει την τεκμηρίωση όμως θα ήθελα πριν προχωρήσω να σας γράψω τις προδιαγραφές των εργαστηρίων μας και να σας ρωτήσω κάποια πραγματάκια.

Τι έχουμε σε υλικό:
Έχουμε 2 εργαστήρια σε κοινό router. Θέλουμε λογικά 2 servers ένα σε κάθε εργαστήριο για να μην μπλέκουμε στους επόπτες και μπορεί ο ένας συνάδελφος να θέλει να μπει στα windows.
Τα 2 switch είναι 16αρια Fast Ethernet

Α' Εργαστήριο:
15 υπολογιστές:
6 Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU E7200 @ 2.53GHz με 2GB DDR2 333 MHz (ένας από αυτούς θα γίνει server)
7 p4 με 1268 ΜΒ Ram
1 p4 με 768 MB Ram
1 p4 με 512 MB Ram (είναι και το μόνο που για κάποιο λόγο κολλάει στα ubuntu)

Β' Εργαστήριο
10 ΗΥ με Pentium(R) Dual-Core CPU E5300 @ 2.60GHz και 1024 MBytes DDR2


Τι έχουμε κάνει μέχρι τώρα:
Μέχρι τώρα έχουμε παντού standalone ubuntu 12.04 με εγκαταστημενους τους επόπτες
με διαφορετικά ονόματα από τα προτεινόμενα στον υπολογιστή και στον διαχειριστή (π.χ pc06 και dss αντίστοιχα).

Ερωτήσεις
1. Πως αλλάζω το όνομα του server;
2. Πως αλλάζω το όνομα του administrator;
3. Πρόθεση μου είναι να βάλω τον εικονικό δίσκο i386.img στο δεύτερο partition των windows που έχουμε και λέγεται data (sda2) γιατί εκεί δεν έχουμε deep freeze. Πρέπει σε όλα τα clients να είναι στο sda2 ή μπορούν και να διαφοροποιούνται οι clients;
4. Με δεδομένο ότι θα φορτωθεί το πακέτο του Δημοτικού και μερικά ακόμα λογισμικά (Π.χ vlc, openshot, scratch) πόσο χώρο θα χρειάζεται περίπου για τον εικονικό δίσκο i386.img; Το ρωτάω γιατι σε μερικά clients έχουμε λίγο χώρο στο Partition των windows που μπορώ να το βάλω.

Ευχαριστώ πολύ

alkisg

Παράθεση από: khatziar στις 31 Μαΐου 2013, 10:13:52 ΠΜ
Έχουμε 2 εργαστήρια σε κοινό router. Θέλουμε λογικά 2 servers ένα σε κάθε εργαστήριο για να μην μπλέκουμε στους επόπτες και μπορεί ο ένας συνάδελφος να θέλει να μπει στα windows.

Μια ακόμα σκέψη σ' αυτό το θέμα: θα τύχει ποτέ ένας μαθητής να μπει π.χ. την Τρίτη στο εργαστήριο 1, ενώ την Πέμπτη στο εργαστήριο 2 και να χρειαστεί τα αρχεία του της Τρίτης;
Αν ναι, τότε θες και κοινό /home, άρα έναν server μόνιμα ανοιχτό.
Αν όχι, τότε το προχωράς όπως λες, με 2 ανεξάρτητους servers.

Κατά τα άλλα,
1) sudo gedit /etc/hostname και sudo gedit /etc/hosts και αλλάζεις το υπάρχον όνομα σε server, αποθηκεύεις και reboot.

2) Το αφήνεις όπως είναι, δεν χρειάζεται αλλαγή. Επίσης γενικά είναι καλό να αποφεύγονται αλλαγές στο μονοπάτι του /home/username, γιατί μπορεί να υπάρχουν αποθηκευμένες ρυθμίσεις άσχετων προγραμμάτων που θα κρατήσουν την παλιά ρύθμιση.

3) Εφόσον οι clients μπουτάρουν από το δίκτυο στη φάση της αντιγραφής του δίσκου, το deep freeze δεν δουλεύει, άρα μπορείς να το βάλεις στο /dev/sda1.
Γίνεται σε μερικούς clients να είναι στο sda1 και σε μερικούς στο sda2, αλλά θα είναι σπαστικό να κάθεσαι να τους ξεχωρίζεις με βάση τη mac address.
Αντί γι' αυτό, μπορείς να ονομάσεις το partition (volume label) που θες με κάποιο συγκεκριμένο όνομα, ας το πούμε LTSP. Οπότε σε μερικούς clients LTSP θα ονομάζεται το C:\ και σε μερικούς το D:\, ανάλογα πού έχεις βάλει το αρχείο. Οπότε τελικά θα χρησιμοποιήσεις το παρακάτω command line:
append ro initrd=initrd.img-3.2.0-41-generic init=/sbin/init-ltsp root=LABEL=LTSP rootflags=ro loop=/Boot/LTSP/i386.img

4) Ίσως γύρω στα 4 Gb, αλλά ας απαντήσει καλύτερα κάποιος που να έχει εικονικό δίσκο σε Δημοτικό... Πάντως όπως είπαμε στο (3) μπορείς να το βάλεις σε οποιοδήποτε partition.

khatziar

ΟΚ ξεκίνησα τη διαδικασία για το μεγάλο εργαστήριο, αυτή τη στιγμή κατεβάζω κάποια πακέτα και θα κάνω τον εικονικό δίσκο.
Προς στιγμή δεν παίζουν οι επόπτες (που έπαιζαν μέχρι χτες) αλλά θα το δούμε φαντάζομαι από Δευτέρα οπότε θα σας γράψω και για την εξέλιξη της υπόθεσης...
Καλό ΣΚ

mk

Τελικά το πρόβλημα λύθηκε:
υπήρχε πρόβλημα με το αρχείο, το ξαναπέρασα και όλα οκ. Ευχαριστώ apapakL και alkisg.. Καλή συνέχεια..

khatziar

Λοιπόν, προχωράμε αλλά συναντάμε διάφορα προβλήματα:

Στο μεγάλο εργαστήριο (15 ΗΥ) έκανα τον εικονικό δίσκο αλλά μετά από 4-5 μηχανάκια που άνοιξαν με το grub-ipxe όλα κόλλησαν. Δηλαδή δεν κινιόταν τίποτα  ούτε στα μηχανήματα ούτε στο δίκτυο. Αναγκάστηκα να τους επανακινήσω για να κάνουμε μάθημα και να κάνω reset το switch για να παίξει το δίκτυο.

Εντωμεταξύ ο Epoptes δεν βλέπει κανένα. Ούτε όταν για λίγο λειτούργησε το Ltsp ούτε όταν τα ξεκινώ στο ubuntu.
Σημειώνω ότι είχα κάνει Ανάθεση στατικής IP διεύθυνσης στον εξυπηρετητή   192.168.1.31

Να προχωρήσω με αντιγραφή με φλασάκι του εικονικού δίσκου στο partiiton sda2;

Στο μικρό εργαστήριο (10 ΗΥ) ονόμασα έναν server και εγκατέστησα τα sch-scripts.
Από κει και μετά κόλλησε και τον επανακίνησα αλλά κολλάει στο γέμισμα του Ubuntu με μήνυμα Wating for network configuration. Δεν ανοίγει πλέον στα ubuntu!
Τις ρυθμίσεις από την τεκμηρίωση για 2 εργαστήρια με 2 servers σκόπευα φυσικά να τις κάνω μετά από την δημιουργία του εικονικού δίσκου στο 2ο εργαστήριο όπου φυσικά θα χρειαστώ και τη χρήση του Επόπτη.

Με ποια σειρά προτείνετε να δουλέψω;

Ξέρω ότι μπερδεύω τα post στα θέματα (εγκατάσταση ltsp, επόπτης, fat clients) αλλά καλό είναι να τα δείτε συνολικά.

alkisg

Παράθεση από: khatziar στις 04 Ιουν 2013, 04:02:55 ΜΜ
Σημειώνω ότι είχα κάνει Ανάθεση στατικής IP διεύθυνσης στον εξυπηρετητή   192.168.1.31

Συνήθως αυτή η IP είναι μέσα στο DHCP range του router, δηλαδή μπορεί να προκαλέσει IP conflicts. Οπότε ΔΕΝ προτείνεται στατική IP, παρά μόνο 10.x.y.10 σε εργαστήρια με cisco routers.

Παράθεση από: khatziar στις 04 Ιουν 2013, 04:02:55 ΜΜ
Να προχωρήσω με αντιγραφή με φλασάκι του εικονικού δίσκου στο partiiton sda2;

Όχι, αν δεν παίξει πρώτα το LTSP μέσω δικτύου δεν έχει νόημα να το αντιγράψεις τοπικά.


Επειδή είναι διάφορα τα προβλήματα, υποψιάζομαι χαλασμένη εγκατάσταση, οπότε αν θες μπες στο IRC να το δούμε live.

khatziar

Με τη βοήθεια του alkisg το σχολείο μας έχει 2 εργαστήρια Ltsp.
Φαίνεται να δουλεύει γρήγορα παρά το 100αρι δίκτυο, σε λίγες μέρες θα δοκιμάσω την τοπική αντιγραφή και θα σας γράψω νεώτερα.
Ευχαριστούμε πολύ τον Άλκη για την υπομονή του και τη δουλειά του.

khatziar

Κάναμε την τοπική αντιγραφή στο μικρό μας εργαστήριο (10 HY - fat clients με 1GB Ram)
Μόνη διαφοροποίηση στις εντολές που έδωσε ο Άλκης η έκδοση του πυρήνα. Βάλαμε στο αρχείο pxelinux στη γραμμή 14  την εντολή:
append ro initrd=initrd.img-3.2.0-45-generic-pae init=/sbin/init-ltsp root=/dev/sda1 rootflags=ro loop=/Boot/LTSP/i386.img
To libreoffice φορτώνει αισθητά πιο γρήγορα.
Το επόμενο είναι το μεγάλο εργαστήριο όπου όμως έχουμε διαφορές στον ελεύθερο χώρο των τοπικών partition και θα κάνουμε μάλλον τη λύση με την ονομασία των volumes...


khatziar

Παράθεση από: alkisg στις 15 Μαΐου 2013, 09:41:23 ΠΜ
Την ίδια διαδικασία κάνουμε και μετά από ενημερώσεις του εικονικού δίσκου, για να τον προωθήσουμε στους clients.
Αν γίνει ενημέρωση του εικονικού δίσκου αλλάζει και το pxelinux στο default του;
Δεν βλέπω την αλλαγή στη γραμμή 14 που είχα κάνει μετά από αναδημοσίευση του εικονικού δίσκου.

Επίσης θέλω να ρωτήσω αν το αρχείο lts.conf εμπεριέχεται στον εικονικό δίσκο, γιατί μετά από αλλαγές      που του έκανα (σύμφωνα με το https://alkisg.mysch.gr/steki/index.php?topic=5181.0) δεν είδα αποτελέσμα.
Χρειάζεται επαναδημοσίευση και κατόπιν ξανά-αντιγραφή του εικονικού δίσκου στα τοπικά partition;

alkisg

Την αλλαγή στη γραμμή 14 πρέπει να την ξανακάνεις χειρωνακτικά μετά από κάθε δημοσίευση εικονικού δίσκου.

Το lts.conf πηγαίνει στους clients κατά την εκκίνησή τους. Δεν εμπεριέχεται στον εικονικό δίσκο και δεν χρειάζεται δημοσίευση δίσκου γι' αυτό. Για να βεβαιωθείς ότι το διαβάζει ο client,
μέσα από τον επόπτη, διάλεξε τον client και κάνε δεξί κλικ → εκτέλεση → άνοιγμα κονσόλας → διαχειριστή, τοπικά,
και εκεί γράψε:
Κώδικας: Bash
getltscfg -a


Αυτό είναι το πρόγραμμα που διαβάζει το lts.conf στον client, οπότε αν δεις μια λίστα με METABLHTH=timn, export METABLHTH κλπ, όλα καλά, ενώ αν δεις "error parsing lts.conf in line xxx" σημαίνει ότι έχεις συντακτικό λάθος.

khatziar

Πως μπορώ να βεβαιωθώ ότι οι clients διαβάζουν από το τοπικό αντίγραφο του εικονικού δίσκου και όχι από τον server;

Με client -> δεξί κλικ → εκτέλεση → άνοιγμα κονσόλας → διαχειριστή, τοπικά και
ls -l /mnt/Boot/LTSP
βλέπω το φρέσκο αντίγραφο αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι δουλεύει από κει.
Ενώ εκτέλεσα τις πρώτες εντολές δεν έκαναν reboot οι clients!

alkisg

Η παρακάτω εντολή, μέσα από το τερματικό που άνοιξες με τον Επόπτη, σου δείχνει ποιοι δίσκοι έχουν προσαρτηθεί και πού:
Κώδικας: Bash
mount | grep ^/dev


...δες τι είναι προσαρτημένο ως /.

khatziar

Από το client πήρα τα παρακάτω στο
mount | grep ^/dev

/dev/loop0 on /rofs type squashfs (ro,relatime)
/dev/sda2 on /media/local_disk type fuseblk (rw,nosuid,nodev,allow_other,blksize=4096)

Από όσο καταλαβαίνω διαβάζει από το τοπικό αντίγραφο, έτσι δεν είναι;


za√‘ag

Το έκανα σε 1 δοκιμαστικά. Το image είναι 3,7 GB, αντιγράφει μέχρι 3576220 και μετά σταματάει (το δοκίμασα 2 φορές) Το partition είναι NTFS ....

Μπορεί να φταίει κάτι;
«Δεν υπάρχει λόγος να θέλει κανείς έναν υπολογιστή στο σπίτι του»--Ken Olson, πρ. της DEC, 1977
«Τα 640KB RAM επαρκούν για να τρέξει κάθε πρόγραμμα»--Bill Gates
Δείτε κι άλλες ιστορικές ατάκες  εδώ

alkisg

Από τον Επόπτη κάνε δεξί κλικ → Άνοιγμα κονσόλας → Διαχειριστή, τοπικά, σε έναν client,
και δώσε μέσα στο τερματικό τις εντολές των οδηγιών χωρίς το sudo μπροστά,
και ό,τι λάθος δεις να βγάζει, επικόλλησέ το εδώ.

za√‘ag

Οκ ... Το λάθος ήταν στη γραμμή που άλλαξα στις ρυθμίσεις του PXELinux...
ήθελε initrd.img-3.2.0-54-generic-pae ...

Μια απορία σχετική με την ταχύτητα:

Είχα ανοιχτό τον server και ένα μόνο client. Την ώρα που του έστελνα το image αρχείο, είχα ανοιχτή την Παρακολούθηση συστήματος και η ταχύτητα αποστολής δεν ξεπερνούσε τα 4.2 MBps (κάτι που μου έβγαλε και στο τέλος της αποστολής στην κονσόλα του τερματικού)

Είναι φυσιολογικό; Μήπως συμβαίνει κάτι στις συνδέσεις στο rack ή στις κάρτες;
«Δεν υπάρχει λόγος να θέλει κανείς έναν υπολογιστή στο σπίτι του»--Ken Olson, πρ. της DEC, 1977
«Τα 640KB RAM επαρκούν για να τρέξει κάθε πρόγραμμα»--Bill Gates
Δείτε κι άλλες ιστορικές ατάκες  εδώ

alkisg

Στην παρακολούθηση συστήματος η μονάδα μέτρησης είναι MByte/sec, όχι Mbit/sec.
Οπότε τα 4.2 MB/sec αντιστοιχούν (επί 8) σε 33.6 Mbit/sec.
Είσαι περίπου στο 1/3 της ταχύτητας του fast ethernet, που σημαίνει ότι ο client δεν έχει gigabit, και ότι μάλιστα δεν πρέπει να έχει και καλή κάρτα δικτύου, γιατί οι καλές πιάνουν πάνω από 90 Mbit/sec.
Εκτός φυσικά αν ο τοπικός δίσκος είναι τόσο μα τόσο παλιός, ή έχει bad sectors, που είναι αυτός ο περιοριστικός παράγοντας - οπότε και δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί.

Αν θες συνέχισε τη συζήτηση στο https://alkisg.mysch.gr/steki/index.php?topic=3324.0 επισυνάπτοντας και σχετικές μετρήσεις από όλους τους clients σου...

za√‘ag

Το δοκίμασα και στο σπίτι (PC και laptop) και είναι πάλι τα ίδια. Έβαλα τιμή 16384 στις παραμέτρους ibs και obs της εντολής ...  και δείχνει η Παρακολούθηση συστήματος τα 11ΜΒ/s

«Δεν υπάρχει λόγος να θέλει κανείς έναν υπολογιστή στο σπίτι του»--Ken Olson, πρ. της DEC, 1977
«Τα 640KB RAM επαρκούν για να τρέξει κάθε πρόγραμμα»--Bill Gates
Δείτε κι άλλες ιστορικές ατάκες  εδώ

alkisg

Το 11 MB/sec είναι το μέγιστο που μπορεί να πιάσει ένα 100 Mbit/sec δίκτυο, οπότε όλα καλά εκεί.

za√‘ag

«Δεν υπάρχει λόγος να θέλει κανείς έναν υπολογιστή στο σπίτι του»--Ken Olson, πρ. της DEC, 1977
«Τα 640KB RAM επαρκούν για να τρέξει κάθε πρόγραμμα»--Bill Gates
Δείτε κι άλλες ιστορικές ατάκες  εδώ

yiannis

Υπάρχει τρόπος να κάνουμε αυτή τη διαδικασία μόνο σε κάποιους και όχι σε όλους τους FAT clients; Εγώ έχω 12 FAT clients. Το switch έχει 2 Gbit και 48 100Μbps. Μέχρι 7-8 fat το δίκτυο μου φαίνεται ότι δουλεύει μια χαρά. Σκεφτόμουν λοιπόν, μιας και η διαδικασία ενημέρωσης είναι πιο αργή με αυτόν τον τρόπο, να το κάνω μόνο για 4 από αυτούς. Γίνεται; Ή είναι για όλους μόνο;

apapakL

Μπορούμε να κάνουμε αυτές τις ρυθμίσεις μόνο σε κάποιους clients δημιουργώντας αντίγραφα του /var/lib/tftpboot/ltsp/i386/pxelinux.cfg/default με τις απαραίτητες αλλαγές και ονομάζοντας τα με ονόματα του τύπου 01-macaddress. Είναι απαραίτητο το όνομα του κάθε αρχείου που προκύπτει να ξεκινάει με 01- και να ακολουθεί η macddress με (-) ως διαχωριστικό ανάμεσα στα αλφαριθμητικά και με πεζά γράμματα. Τη macddress τη βρίσκεις από τον επόπτη με δεξί κλικ πάνω στο thumbnail του client και επιλέγεις πληροφορίες. Για παράγειγμα αν η macaddress είναι  00:0C:6E:99:06:4D τότε

sudo cp /var/lib/tftpboot/ltsp/i386/pxelinux.cfg/default /var/lib/tftpboot/ltsp/i386/pxelinux.cfg/01-00-0c-6e-99-06-4d


και στη συνέχεια ακολούθείς τα βήματα της διαδικασίας που περιγράφεται εδώ --> https://alkisg.mysch.gr/steki/index.php?topic=5208.msg54315#msg54315

με τη διαφορά οτι αλλάζεις τις γραμμές 14 και 15 στα νέα αρχεία (01-macaddress) και όχι στο /var/lib/tftpboot/ltsp/i386/pxelinux.cfg/default.


yiannis

Αν κατάλαβα καλά, θα φτιάξω 12 τέτοια configuration files, ένα για κάθε FAT client. Μετά, σε όποιον θέλω να ενεργοποιήσω τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί τον τοπικό δίσκο, θα πηγαίνω στο δικό του configuration file και θα αλλάζω αυτές τις 2 γραμμές. Σωστά; Το δοκιμάζω... :)

Βέβαια, θα έχω μεγαλύτερο overhead στη διαχείρηση, αλλά μάλλον θα με βολέψει, γιατί έχω κάποιους FAT clients στους οποίους δεν έχω βάλει καν σκληρό δίσκο!!! :) :) :)

apapakL

Ναι! Με την ίδια λογική μπορείς να περνάς και διάφορες άλλες παραμέτρους ειδικά για συγκεκριμένους clients όπως για παράδειγμα η nomodeset για περιπτώσεις που δεν φορτώνουν καθόλου τα Χ windows.... Και πάλι ευχαριστίες στον alkisg που μου φανέρωσε το κολπάκι!

yiannis

Μόλις το δοκίμασα σε έναν FAT client και δουλεύει! Φοβερό κόλπο! Θα το κάνω και σε μερικούς ακόμα, και από αύριο θα δω πώς δουλεύει σε πραγματική χρήση με τους μαθητές.
Ευχαριστώ και τους δυο σας λοιπόν :)

Δημήτρης Γκίνης

Αντιμετωπίζω το εξής σχετικά με την αντιγραφή του εικονικού δίσκου i386.img τοπικά στους clients:
οι 6 από αυτούς έχουν win7 εγκατεστημένα στο sda2 (στο sda1 υπάρχει προφανώς κάποιο κρυφό partition επαναφοράς των win) και οι 4 έχουν winxp στο sda1.
Στις ρυθμίσεις του PXELinux τι βάζω??

alkisg

Σε κάποιον client μέσα από τον Επόπτη κάνε άνοιγμα κονσόλας, διαχειριστή, τοπικά, και δώσε:
Κώδικας: Bash
ls /dev/disk/by-*


Θα εμφανίσει κάτι υποκαταλόγους by-id, by-label, και by-uuid. Είναι 3 ακόμη τρόποι να προσδιορίσουμε ένα δίσκο αντί του /dev/sdXY.

Άρα τελικά, μια προτεινόμενη λύση είναι να ονομάσεις την κατάτμηση που θες με συγκεκριμένο όνομα, ας πούμε LTSP, αδιαφορώντας αν βρίσκεται στο sda1 ή στο sda2. Πάλι μέσα από τον Επόπτη,
Κώδικας: Bash
# Έτσι βλέπεις την υπάρχουσα ετικέτα:
$ ntfslabel /dev/sda1
Vista

# Έτσι την αλλάζεις:
$ ntfslabel /dev/sda1 LTSP


Τελικά στο pxelinux.cfg/default, αντί για root=/dev/sda1, βάζεις root=LABEL=LTSP

Δημήτρης Γκίνης


thaaanos

Αν κάνω αυτό
στα clients
> mount /dev/sda1 /mnt && nc -lu 1386 > /mnt/i386.img
και μετά αυτό στο server
> socat - UDP-DATAGRAM:10.71.153.255:1386,broadcast < /opt/ltsp/images/i386.img

θα ήμουνα εντάξει; γιατι δεν το βλέπω να μου δουλεύει... :(
η κάνω κάτι λάθος;


alkisg

Να υποθέσω ότι ο λόγος που δεν ακολουθείς τις οδηγίες που υπάρχουν στο πρώτο μήνυμα του παρόντος θέματος,
είναι επειδή προσπαθείς να κάνεις multicasting για μεγαλύτερη ταχύτητα;
Καλή ιδέα, το έψαχνα παλιότερα για βίντεο multicasting, αλλά για αρχεία θα είναι πιο εύκολο...

Δεν έχω δοκιμάσει multicasting με το socat οπότε προς το παρόν δεν έχω να πω κάτι, αλλά ρίξε μια ματιά και στο flamethrower που υπάρχει στα αποθετήρια, μήπως διευκολύνει την κατάσταση...

thaaanos

Παράθεση από: alkisg στις 29 Ιαν 2014, 04:23:32 ΜΜ
Να υποθέσω ότι ο λόγος που δεν ακολουθείς τις οδηγίες που υπάρχουν στο πρώτο μήνυμα του παρόντος θέματος,
είναι επειδή προσπαθείς να κάνεις multicasting για μεγαλύτερη ταχύτητα;
Καλή ιδέα, το έψαχνα παλιότερα για βίντεο multicasting, αλλά για αρχεία θα είναι πιο εύκολο...

Δεν έχω δοκιμάσει multicasting με το socat οπότε προς το παρόν δεν έχω να πω κάτι, αλλά ρίξε μια ματιά και στο flamethrower που υπάρχει στα αποθετήρια, μήπως διευκολύνει την κατάσταση...

Ναι βαριέμαι να περιμένω κάθε φορά που θα ενημερώνω πακέτα:)
θα το κοιτάξω από βδομάδα τώρα, μήπως με socat και στα 2 άκρα δουλέψει...

αυτό που αναρωτιέμαι είναι πόσο εύκολο είναι να χαθεί κανα πακέτο, ειδικά με το hubακι να τερματίζει, tespa αν δουλέψει θα κάνω και ένα md5sum για να είμαι σίγουρος...

θα επανέλθω.





thaaanos

Λοιπόν συνέχεια...
1 Flamethrower
appent to /etc/flamethrower/flamethrower.conf
Κώδικας: bash
[i386.img]
PORTBASE=10000
DIR=/opt/ltsp/images

Κώδικας: bash
@server> sudo /etc/init.d/flamethrower restart
@client> flamethrower --module i386.img --directory /mnt --portbase 10000


με το που γεμίζει το /tmp ~300MB σκάει... κρίμα γιατί είναι υποσχόμενο και worryfree toolακι, υπάρχει workaround για να βάλουμε το /tmp στον τοπικό δίσκο; ή να πούμε στο flamethrower να αλλάξει working directory;

2 socat

περίπου τα μισά πακέτα πρέπει να τα έτρωγε η μαρμάγκα αφού περίπου 2.5Gb φτάνανε μόνο στην άλλη άκρη, το hub να τερματίζει και το colision να αναβοσβήνει.

με pv -L datarate, με throttling στο 1mb/sec κάτι γίνεται, αλλά δίνει ETA 1:30h, ίδωμεν :

Κώδικας: bash
@server> pv -L 1m /opt/ltsp/images/i386.img | socat -u - UDP-DATAGRAM:10.71.153.255:1386,broadcast
@clients> sudo ionice -c 1 socat -u udp-recv:1386,broadcast - > /mnt/i386.img

alkisg

thaaanos επειδή σε βλέπω προχωρημένο, αν υλοποιήσω κάτι βασισμένο στο http://en.wikipedia.org/wiki/Dm-cache, είσαι για δοκιμές;

Η θεωρία με αυτό πάει ως εξής, δεν γίνεται πλήρη αντιγραφή του εικονικού δίσκου τοπικά, αλλά μερική αντιγραφή δυναμικά,
δηλαδή όταν ο client π.χ. χρειαστεί να φορτώσει το libreoffice, τότε τα ...sectors που διαβάστηκαν από το δίκτυο, αποθηκεύονται και στον τοπικό δίσκο του client,
και όταν σε κάποια επόμενη στιγμή (ακόμα και μετά από reboot) το χρειαστεί, τα διαβάζει από εκεί.
Άρα οι clients θα αργούν μόνο την πρώτη φορά μετά από ενημέρωση εικονικού δίσκου, ενώ τις επόμενες θα πάνε γρήγορα αφού θα τα διαβάζουν όλα από τον τοπικό τους δίσκο.

Αυτή η μέθοδος μπορεί να φανεί χρήσιμη και σε ασύρματα δίκτυα που δεν βολεύει το multicasting, ή σε περιπτώσεις με full gigabit δίκτυο αλλά πάρα πολλούς clients, ή αν έχουμε πολύ γρήγορους τοπικούς δίσκους, κλπ κλπ.
Θα χρειαστούν κάποιες αλλαγές στο LTSP και κάποιες χειρωνακτικές ρυθμίσεις στην αρχή, οι οποίες εφόσον δούμε ότι πάει καλά στην πράξη, θα αυτοματοποιηθούν...

thaaanos

Παπάρια και με το socat...
1 client active, 1mb/sec throttling, fail :(, χωρίς forward error correction δεν γίνεται δουλεία, αν υπάρχει κανα φιλτράκι encoder/decoder πειτε μου.

Άλκη θα κάνω μια τελευταία (απέλπιδα) προσπάθεια με udpcast : udp-sent, udp-recieve και μετά είμαι δικό σου :P

Δεν φαίνεται δύσκολο (famous last words) o local για read only cache-device.
dm-cache ή bcache που έχει και readahead?

apapakL

Ενδιαφέρον πρότζεκτ  :D! Κάνοντας μια μικρή έρευνα έπεσα πάνω στο torrent πρωτόκολλο που αρκετοί το προτείνουν σαν λύση για large file deployment σε LAN. Έχεις μεν έναν seeder στην αρχή αλλά στη συνέχεια οι leechers κάνουν τη διαφορά. Το ελπιδοφόρο είναι οτι κολοσσοί το χρησιμοποιούν ---> http://torrentfreak.com/bittorrent-makes-twitters-server-deployment-75-faster-100716/:D Και έχεις και δυνατότητα resume και μεγάλη αξιοπιστία.

thaaanos

λες για το murder εε; μου φάνηκε λίγο overkill-resource inefficient για lan deployment... και δεν κάνω cp?
Αλλά αν έχουμε 1 image για όοολα τα εργαστήρια, μπορεί να έχει νόημα σαν λύση

apapakL

Δε ξέρω μπορεί να αξίζει ακόμα και για lan deployment... Ένα σενάριο δοκιμής: ρύθμιση LTSP Server ως torrent tracker, δημιουργία σχετικού torrent file, κατάλληλες οδηγίες στους clients -που να βρουν το torrent file, να το ανοίξουν με transmission, που να αποθηκεύσουν- λογικά μαζικά σε όλους μέσα από τον επόπτη...

Βασίλης Κασαπίδης

Αγαπητοί συνάδελφοι, πολύ ωραία όλα αυτά! Προχωρημένα... Μια ερώτηση. Έχω φτιάξει τα τοπικά αντίγραφα με τις οδηγίες του thread. Μπορώ να πω ότι είδα βελτίωση ιδίως κατά την εκκίνηση των εφαρμογών (libre office, gimp κλπ).  Μια ερώτηση. Επειδή τα clients του εργαστηρίου έχουν SSDs έλεγα μήπως έχει νόημα, τώρα που διαβάζουν το image τοπικά, να ενεργοποιηθεί το TRIM των SSDs; Διάβασα κάτι σχετικά: http://askubuntu.com/questions/18903/how-to-enable-trim/19480#19480 αλλά δεν το τολμάω στο setup μου... το έχει δοκιμάσει κανείς; 

alkisg

Το TRIM αφορά τις διαγραφές, ενώ στην τοπική αντιγραφή του εικονικού δίσκου έχουμε μόνο μια αρχική εγγραφή ενός τεράστιου αρχείου και πολλές μετέπειτα αναγνώσεις του, καμία διαγραφή.
ΟΚ υπάρχει κάποια ειδική περίπτωση που μπορεί η μία αρχική εγγραφή να χρειαστεί TRIM, αλλά δε νομίζω ότι αξίζει να ασχοληθούμε με αυτή...

Πέτρος Κ.

Παράθεση από: alkisg στις 15 Μαΐου 2013, 09:41:23 ΠΜ
Διαδικασία:
1) Μπουτάρουμε τους clients κανονικά μέσω δικτύου κι ας αργούν.
2) Ανοίγουμε Επόπτη, διαλέγουμε όσους clients θέλουμε, και δίνουμε τις παρακάτω εντολές (αδοκίμαστες, μπορεί να έχω κανά λαθάκι)
sudo mount /dev/sda1 /mnt
sudo mkdir -p /mnt/Boot/LTSP
sudo dd if=/dev/nbd0 of=/mnt/Boot/LTSP/i386.img && reboot
Όταν τελειώσει η αντιγραφή, οι clients θα κάνουν reboot.
3) Στο μεταξύ, από τα sch-scripts ανοίγουμε τις ρυθμίσεις του PXELinux, και αλλάζουμε τις γραμμές 14 και 15, από π.χ.:
Παράθεση από: /var/lib/tftpboot/ltsp/i386/pxelinux.cfg/default
    kernel vmlinuz-3.2.0-54-generic-pae
    append ro initrd=initrd.img-3.2.0-54-generic-pae init=/sbin/init-ltsp quiet splash plymouth:force-splash vt.handoff=7 root=/dev/nbd0
σε:
Παράθεση από: /var/lib/tftpboot/ltsp/i386/pxelinux.cfg/default
    kernel vmlinuz
    append ro initrd=initrd.img init=/sbin/init-ltsp root=/dev/sda1 rootflags=ro loop=/Boot/LTSP/i386.img

Έτσι από το επόμενο reboot και στη συνέχεια, οι clients θα χρησιμοποιούν το τοπικό αντίγραφο του C:\Boot\LTSP\i386.img, και θα πάνε πιο γρήγορα ακόμα και σε αργά δίκτυα.

Την ίδια διαδικασία κάνουμε και μετά από ενημερώσεις του εικονικού δίσκου, για να τον προωθήσουμε στους clients.

Κάμποσες ερωτήσεις: α) μπορώ ακολουθόντας τα παραπάνω σε μερικούς Η/Υ του εργαστηρίου να έχω τοπικό εικονικό δίσκο ενώ άλλοι να τραβάνε από τον server? To ρωτάω διότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσα να εκμεταλευτώ κάτι laptopάκια και το wifi.
β) Θα μπορούσε να αυτοματοποιηθεί η διαδικασία με κανά κουμπάκι, στην Διαχείρηση ΣΕΠΕΗΥ ή οπουδήποτε αλλού;

apapakL


yiannis

Παράθεση από: apapakL στις 06 Οκτ 2014, 07:17:26 ΜΜ
Συνάδελφε για το (α) μια μέθοδος περιγράφεται στο νήμα https://alkisg.mysch.gr/steki/index.php?topic=5208.msg63063#msg63063

Και δούλεψε θαυμάσια. Το μόνο μειονέκτημα, η χειροκίνητη ενημέρωση κάθε ενός εικονικού δίσκου!

alkisg

Παράθεση από: Πέτρος Κ. στις 06 Οκτ 2014, 07:03:36 ΜΜ
β) Θα μπορούσε να αυτοματοποιηθεί η διαδικασία με κανά κουμπάκι, στην Διαχείρηση ΣΕΠΕΗΥ ή οπουδήποτε αλλού;

Η παρούσα λύση είναι λύση απελπισίας, δεν έχει νόημα να μπει στο GUI και να νομίζει ο κόσμος ότι είναι γενικώς αποδεκτή και προτεινόμενη...
Το σωστό είναι να αγοραστεί ένα switch της προκοπής με 100 ευρώ και να πάνε όλα γρήγορα!

Ενώ για όσους έχουν πάρα πολλούς clients, π.χ. >50, όπου και το καλό switch δεν είναι αρκετό,
ή για όσους έχουν SSD δίσκους στους clients και θέλουν να τους αξιοποιήσουν,
θα υλοποιηθεί μελλοντικά αυτή η λύση, με αυτόματο τοπικό caching.
Αυτή ναι θα μπει και στην Διαχείρηση ΣΕΠΕΗΥ...

demetriox

Παράθεση από: alkisg στις 15 Μαΐου 2013, 11:05:01 ΠΜ
Ακριβώς όπως τα είπες.
Μειώνεται δραματικά η κίνηση του δικτύου, αλλά κατά τα άλλα έχουμε όλα τα κλασσικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του LTSP: o server είναι απαραίτητος, οι λογαριασμοί και τα αρχεία χρηστών είναι στο server, οι μαθητές μπορούν να κάθονται σε όποιο PC θέλουν και να βλέπουν τα έγγραφά τους από εκεί, κλπ κλπ.
Όπως λέμε και στο wiki, για fat clients ο server δεν χρειάζεται να είναι πολύ σύγχρονος, π.χ. ένας Pentium 4 με 1 Gb RAM αρκεί.

Η κίνηση στο /home δεν είναι μεγάλη και έτσι τοπικό /home δε νομίζω να χρειαστεί ποτέ κανείς, εκτός ίσως αν έχει μάθημα για επεξεργασία βίντεο... σ' αυτήν την περίπτωση ας μου πει να γράψω ένα how-to.

Το πρόβλημα Άλκη, νομίιζω πως δεν είναι να δώσεις 25€ x 2 = 50 για δύο 8 πορτα switch...

Το πρόβλημα είναι να έχεις πχ 10 αρχαίους σκληρούς δίσκους IDE (οι μητρικές των fat δεν ξέρει τι σημαίνει sata) και να βλέπεις μέσα στην χρονιά έναν έναν να τα παίζει!!

Εκεί να δεις πως κοστος συντήρησης πάει στο θεό!! Οπότε καλύτερα να δώσεις το 50αρικο για το gigabit και ξηλώσεις τους σκληρούς από τα clients (έτσι κι αλλιώς τσάμπα δουλεύουν) και να τους έχεις για backup στους δισκους του server...

Αυτό νομίζω έχει πιο πολλά πλεονεκτήματα...


Δημήτρης Γκίνης

Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί η λύση αυτή για την περίπτωση των φορητών εργαστηρίων των Δημοτικών ΕΑΕΠ, δηλαδή laptops fat clients με τοπική αντιγραφή του εικονικού και δικτυωμένα μέσω wifi μοιρασμένα στην ίδια ή σε διαφορετικές τάξεις??

alkisg

Ναι, αλλά επειδή θα είναι η πρώτη φορά που θα γίνει και θα χρειαστεί να λυθούν 1-2 θεματάκια και να φτιαχτεί το σχετικό how-to, όποιος θελήσει να το κάνει ας κανονίσουμε να βρεθούμε ένα πρωί στο IRC για να το υλοποιήσουμε μαζί.

Δημήτρης Γκίνης

Επειδή είμαι σε Δημοτικό και ο χρόνος για δοκιμές/συντήρηση στο εργαστήριο είναι είδος πολυτελείας, τι θα έλεγες να δώσουμε ραντεβού στο IRC Δευτέρα πρωϊ (αν φυσικά δεν προκύψει κάτι άλλο και με κρατήσει εκτός εργαστηρίου);
Εν τω μεταξύ η κατάσταση έχει ως εξής: υπάρχει Ubuntu 12.04 server με sch-scripts και επόπτη με καρφωτή ip για την ενσύρματη σύνδεση. Στον ίδιο χώρο υπάρχουν 5 laptops στα οποία έχει αντιγραφεί ο εικονικός, και δουλεύουν ως fat clients με την ενσύρματη κάρτα δικτύου. Υπάρχει επίσης συνδεδεμένο σε κοντινό χώρο παλιό router σε bridge mode  που λειτουργεί ως wireless access point (το access point που είχε το φορητό εργαστήριο έχει καεί, έλεγα τη Δευτέρα το πρωϊ που έχω χρόνο να δοκιμάσω να του αλλάξω τα πυκνωτάκια μπας και...αλλά θα το αφήσω για την άλλη Δευτέρα).

alkisg

Δημήτρη σόρρυ δεν εκφράστηκα καλά, εννοούσα αφού φύγει ο Φθινοπωρινός φόρτος των νέων εγκαταστάσεων εργαστηρίων κλπ, δηλαδή σε κανά μήνα... τώρα δεν υπάρχει χρόνος για τέτοιες "ερευνητικές" ασχολίες...

Δημήτρης Γκίνης

Βρε Άλκη δεν τρέχει τίποτε. Έτσι και αλλιώς το ερώτημά μου θα μπορούσε να απαντηθεί σε καθαρά θεωρητικό επίπεδο:
ΜΠΟΡΕΙ; ΝΑΙ ΜΠΟΡΕΙ και τέλος.
Έτσι και αλλιώς δεν είναι κάτι που μου χρειάζεται αφενός, αφετέρου δεν ξέρω αν κανένας από τους συναδέλφους που τρέχουν με τα laptop υπό μάλης από τάξη σε τάξη θα έχει το χρόνο και τη διάθεση να δοκιμάσει την υλοποίηση αυτή.
Επομένωs, don't worry   :)

richard

Επειδή έχουν περάσει δύο χρόνια ήθελα να ξανά δούμε πως επιβιώσουμε το ltsp χωρίς 1000 bit πουθενά.

Το φτηνότερο switch για 16 πελάτες (για ένα server που έχει 1000 bit κάρτα δικτύου) φαίνεται να είναι:

TP Link  TL-SL1117   16 x 10/100   +   1 x 1000 ports  €52.50 http://www.wirelesslan.gr

Για τα σχολεία που δεν έχουν τη δυνατότητα να αγοράζουν ούτε αυτό: τι λέτε να πάρουν από
http://ts.sch.gr/repo/livecd/images/ και να προσθέσουν τις εφαρμογές που χρειάζεται με chroot σε μία από αυτές;

Richard

richard

My bad  :((

http://ts.sch.gr/repo/livecd/images/

Αυτές είναι για thin clients, όχι για fat clients, έτσι δεν είναι;

Εάν προσθέσουμε και τα πακέτα του gnome flashback....;

Richard

alkisg

Γεια σου Richard,

κάπου έχεις μπερδευτεί αλλά δεν κατάλαβα ακριβώς πού...

Το link που παραθέτεις είναι για εικονικό δίσκο για thin clients.
Thin clients σε 100 Mbps δίκτυο δεν έχουν νόημα, θα πάνε πολύ αργά γιατί όλες οι οθόνες, τα παράθυρα, τα βίντεο κλπ περνάνε ασυμπίεστα από το τοπικό δίκτυο.
Άρα αν έλεγες για thin, η απάντηση είναι να πάρουν ένα switch με 50 ευρώ ή να μην χρησιμοποιήσουν LTSP.

Το παρόν θέμα όμως είναι για fat clients.
Αν έλεγες για fat, τότε αρκεί να ακολουθήσουν τις οδηγίες του παρόντος θέματος για να αντιγράψουν τον εικονικό δίσκο του LTSP στον τοπικό δίσκο των fat clients, για μεγαλύτερη ταχύτητα.

richard


διδάσκων αει διδασκόμενος

Στο εργαστηριό μου έχω gigabit switch, όμως έχω μνήμες στους fat clients οριακά στα minima requirements για το ltsp. Ο firefox κολλάει συχνά και «ρίχνει» και το μηχάνημα μαζί του. Ακόμα κι όταν λειτουργεί η πρόσβαση στο internet είναι πάναργη. Το τοπικό boot θα μπορούσε να μου φανεί χρήσιμο;

Αγαπητέ Άλκη έχω δει τις συμβουλες που δίνεις εδώ: https://alkisg.mysch.gr/steki/index.php?topic=6614.0 αλλά εμένα οι clients δεν μου βρίσκουν segfault.

gidarakos

Υπήρχε αυτό το πρόβλημα ή δημιουργήθηκε τώρα;
Δοκίμασες τους fat να τους bootαρεις σαν thin να δεις αν αλλάξει η συμπεριφορά τους; Γίνεται εύκολα από το lts.conf: Καθορισμός thin ή fat client
Δες και αυτό το θεμα: Pentium 4, 2.00Ghz, 1GB RAM τρέχει πολύ πιο γρήγορα σαν THIN, από ότι σαν FAT.

alkisg

Παράθεση από: διδάσκων αει διδασκόμενος στις 22 Νοε 2016, 07:02:43 ΜΜ
Στο εργαστηριό μου έχω gigabit switch, όμως έχω μνήμες στους fat clients οριακά στα minima requirements για το ltsp. Ο firefox κολλάει συχνά και «ρίχνει» και το μηχάνημα μαζί του. Ακόμα κι όταν λειτουργεί η πρόσβαση στο internet είναι πάναργη. Το τοπικό boot θα μπορούσε να μου φανεί χρήσιμο;

Όταν λέμε οριακά στα minimal requirements, εννοούμε 512 RAM; Αυτό είναι οριακό για να ανοίξει το desktop και κανά tuxpaint, όχι για browsing... :)
Με 512 RAM δεν μπορείς πλέον να σερφάρεις αξιοπρεπώς στο Internet με κανένα λειτουργικό και κανέναν τρόπο εγκατάστασης. Δώσε 8 ευρώ ανά σταθμό εργασίας και βάλε 1 GB RAM.

Γενικά, αν δούμε ότι κάποιος υπολογιστής πάει αποδεκτά στην αρχή, αλλά αφού ανοίξουμε κάποια προγράμματα αρχίζει και σέρνεται υπερβολικά πολύ, τότε υποψιαζόμαστε έλλειψη RAM. Για να βεβαιωθούμε, δίνουμε σε ένα τερματικό την εντολή "free" που δείχνει τη χρήση της μνήμης, και αν στη στήλη "Used" της γραμμής "Swap" φαίνεται ότι χρησιμοποιεί και εικονική μνήμη, τότε καταλαβαίνουμε ότι χρειάζεται να αγοράσουμε RAM.

διδάσκων αει διδασκόμενος

Αγαπητέ gidarakos:
Έχω ξανακούσει (και διαβάσει) ότι ίσως με thin να πήγαινε καλύτερα, όμως αυτό επιβαρύνει τον server και επιπλέον έκανα ότι αναβαθμίσεις RAM μπόρεσα για να είναι fat και να μην επιβαρύνεται δίκτυο και server

Αγαπητέ Άλκη:
Συμφωνώ με τη «διάγνωσή» σου. Οι μικρές μνήμες μου φταίνε (ούτε καν 512, μερικές είναι μικρότερες). Δυστυχώς οι υπολογιστές είναι τόσο παλιοί που δεν μπόρεσα να βρω στην αγορά ούτε κάρτες για να τις αναβαθμίσω (μιλάμε για 166MHz στα μαγαζιά με κοιτούσαν παράξενα). Ότι βρήκα αναβάθμισα (τρανή απόδειξη ότι τα προβλήματα που περιγράφω εμφανίζονται ΜΟΝΟ στα μηχανήματα με μικρές μνήμες). Τώρα λοιπόν ψάχνω λύσεις ανάγκης. Όταν με το καλό (ελπίζω να μην χρειάζεται να γράψω «αν») πάρουμε νέα μηχανήματα αυτά θα λυθούν λογικά.

alkisg

Τα παλιότερα μηχανήματα τα οποία έχει νόημα να γίνουν fat clients (ουσιαστικά >= Pentium 4), παίρνουν DDR-1 RAM, η οποία πωλείται ακόμα και κοστίζει 15 ευρώ το GB.
Αυτά θέλουμε να έχουν 1 GB RAM.

Τα ακόμα παλιότερα (ουσιαστικά <= Pentium 3), παίρνουν SDRAM η οποία δεν πωλείται, αλλά και δεν έχει νόημα να δουλεύουν ως fat clients, είναι καλύτερα ως thin.
Αυτά θέλουμε να έχουν 256 MB RAM, καθώς και έναν server με 512 RAM για τον κάθε thin client.

Αν ένα σχολείο δεν μπορεί να έχει ούτε καν τα παραπάνω εντελώς απαραίτητα, μιλήστε αρχικά με τον διευθυντή, αλλά αν τυχόν γκρινιάξει ότι το σχολείο δεν έχει λεφτά, επικοινωνήστε κατευθείαν με την σχολική επιτροπή α-β/θμιας του Δήμου και πείτε τους να δώσουν ένα μικρό επιπλέον ποσό για να μπορεί στοιχειωδώς να δουλεύει το εργαστήριο.

Δεν έχω δει ακόμα σχολείο που μετά την επικοινωνία με την επιτροπή να μην κατάφερε να έχει τουλάχιστον αυτά τα βασικά.

διδάσκων αει διδασκόμενος

Η μνήμη του server μου είναι 2GB και υπάρχουν τουλάχιστον 8 (από τα 11) σε αυτήν την κατάσταση. Αν τους κάνω thin θα γονατίσει ο server και το δίκτυο. Τώρα, σχετικά με τα οικονομικά, ο Δ/ντης μου δεν φάνηκε καθόλου αρνητικός. Όταν μάλιστα του είπα ότι ουσιαστικά δεν θα έχουμε εργαστήριο έδειξε να καταλαβαίνει το μέγεθος του προβλήματος. Ελπίζουμε να βρούμε κονδύλι για νέες αγορές (όχι απλά αναβαθμίσεις) από του χρόνου. Από εκεί και οι πειραματισμοί μου με 64μπιτα λειτουργκά κλπ και η έρευνα αγοράς. Πως βγάζω τη χρονιά είναι το θέμα.

alkisg

Δηλαδή το να δώσει 23 ευρώ για να προσθέσεις 4 ακόμα GB RAM για τον server και έτσι να βγάλεις τη χρονιά δεν γίνεται;


διδάσκων αει διδασκόμενος

#80
Ευχαριστώ για τη βοήθεια και τις συμβουλές. Να είστε όλοι καλά.

charalampidis

Καλησπέρα. Στο σχολείο μας υπάρχει διαθέσιμο εργαστήριο με παλιούς υπολογιστές και 100 switch. Θα ήταν χρήσιμο κάποιος συνάδελφος να μας ενημερώσει σχετικά με το αν οι οδηγίες περί τοπικής αντιγραφής του εικονικού δίσκου ισχύουν και για το ubuntu 18.04. Ευχαριστούμε. 

alkisg

Ισχύουν, αλλά δεν αξίζει τον κόπο να κάθεσαι να αντιγράφεις τον εικονικό δίσκο σε κάθε νέα έκδοση όταν ένα νέο switch έχει 50€.
https://www.skroutz.gr/c/124/network-switch/f/726988_834052/16-1000-Mbps.html?order_by=pricevat&order_dir=asc